Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nalewki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
115 odpowiedzi w tym temacie

#61 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3205 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 07 lis 2019 - 21:55

U mnie już 3.5 roku wisi zapomniany
:w00t:  :D

 

Ja nastawiłem wczoraj pierwszy raz swojego, ale nie wiem co wyjdzie, bo wisi nad litrem alkoholu (jakoś 0,5l wydało mi się mało :laugh: w 3l słoiku)



#62 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2129 postów

Napisano 08 lis 2019 - 05:29

U mnie już 3.5 roku wisi zapomniany

Widzę samego pomarańcza, a gdzie są goździki?

Ciekawe, jak smakuje po tym czasie?


[Dodano: 08 lis 2019 - 05:29]

wisi nad litrem alkoholu

Może nie mieć oczekiwanego smaku, bo zaburzyłeś proporcje alkoholu do ilości pomarańcza i goździków.  Zobaczysz czy tak będzie.



#63 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3205 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 08 lis 2019 - 09:36

i goździków.

No goździków dałem więcej (16) :facepalm:  ale w ten weekend chyba rozleję na dwa słoje :)



#64 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2129 postów

Napisano 08 lis 2019 - 11:01

w ten weekend chyba rozleję na dwa słoje

Zrób to :thumbsup: , będzie aromatyczniejszy, bo 2 pomarańcze, goździki, a i tak będzie w sumie ponad 1 litr płynu.

Pozdrowienia


[Dodano: 08 lis 2019 - 11:01]

 

 

goździków dałem więcej

Ja daję ok. 20 sztuk.


Użytkownik witt edytował ten post 08 lis 2019 - 11:01


#65 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2129 postów

Napisano 30 lis 2019 - 05:40

w ten weekend chyba rozleję na dwa słoje

Jak tam wróbelku, rozlałeś nalewkę na 2 słoje?

Pozdrowienia



#66 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3205 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 24 gru 2019 - 10:17

Jak tam wróbelku, rozlałeś nalewkę na 2 słoje?

Kurcze dopiero zobaczyłem pytanie. Tak rozlałem i zapomniałem o nich ... do dzisiaj :)

Dzisiaj zlewanie i degustacja :)

Zrobiłem jedną pomarańczową a druga jest cytrynowa z ziarnami kawy. Zobaczymy co wyjdzie.

Fotki wstawię jak się za nie wezmę.



#67 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3205 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 24 gru 2019 - 14:34

Nalewki zlane :)

Załączony plik  wisielec.jpg   38,05 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  wisielec (1).jpg   37,12 KB   4 Ilość pobrań

 

Pachną obłędnie, jednak o smaku napiszę później, jak spróbuję. Czeka nas dzisiaj jeszcze jazda autem :(



#68 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8721 postów

Napisano 24 gru 2019 - 15:44

Dzisiaj też zlałem plebana ( na czarnym kardamonie 1/5litrów)- w zasadzie już bardzo pijalny :facepalm:  …...ale za kilka miesięcy  ;)



#69 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3205 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 29 gru 2019 - 15:06

Wisielec pomarańczowy był dla mnie za słodki, ale dziewczyny sobie chwaliły :)

Cytrynowy wg.mnie był mniej słodszy (choć z tego samego alkoholu) i smakował mi lepiej, kawy nie wyczułem (chyba za mało jej powbijałem w cytrynę) :) 

Ogólnie nalewka godna polecenia :thumbsup:



#70 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2129 postów

Napisano 30 gru 2019 - 08:12

Wisielec pomarańczowy był dla mnie za słodki,

Wróbelku, musisz dopasować do Siebie dawkowanie cukru. Teraz już wiesz jaka jest słodycz tej nalewki dodając tyle cukru jak w przepisie.

Ja daję na dzień dzisiejszy 90 g na 0,5 litra alkoholu. Odpowiada mojemu stopniu słodkości.

Pozdrowienia i życzenia noworoczne



#71 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2129 postów

Napisano 28 kwi 2020 - 10:13

Nalewka z mniszka lekarskiego
 
Składniki:
Mniszek lekarski – kwiaty – około 60 szt
2 szklanki spirytusu
2 szklanki wody
1-2 plasterki cytryny
1 łyżka miodu

Wykonanie:
Kwiaty mniszka zbieramy w miejscach oddalonych od dróg i obiektów przemysłowych. Najlepiej zbierać rano jak tylko obeschnie rosa. Zbieramy kwiaty świeże,
niedawno rozwinięte i nie przeschnięte.
W kwiatach mogą zamieszkiwać mali lokatorzy, ale w celu ich pozbycia się wystarczy zwykle kwiaty rozłożyć na słońcu na białej kartce papieru.
Wzrastająca temperatura powoduje, ze owadzia drobnica szybko się oddala w bardziej sprzyjające miejsce. Czas wygrzewania 2-3 godziny.
Kwiatów nie przepłukujemy wodą by nie zmyć cennego pyłku nagromadzonego na nich. Dlatego ważne jest by zbierać je w czystym miejscu.
Od kwiatostanów oddzielamy żółte płatki i wrzucamy je do słoika. Następnie zalewamy szklanką wody i dwoma szklankami spirytusu.
Dorzucamy plasterki cytryny i odstawiamy na okres 1-3 tygodni.
 
Po tym czasie rozrabiamy w szklance wody, łyżkę miodu wlewamy do nowego słoika, a zawartość pierwotnego nastawu przelewamy przez gęste sito w celu oddzielenia od płatków kwiatowych.
Po wymieszaniu możemy ocenić i w razie potrzeby skorygować moc i poziom słodkości, a następnie odstawiamy do sklarowania. Ten proces może trwać od 2 tygodni do kilku miesięcy.
Nalewkę można uważać za dojrzałą jeżeli od czasu nastawienia upłynie minimum 6 miesięcy.
Nalewka spożywana w umiarze reguluje pracę układu trawiennego i moczowego.
Mniszka jest w koło mnóstwo wiec nie przegapcie okazji, wzbogacicie swoją apteczkę trunków o działaniu wspomagającym.

Załączone pliki


Użytkownik witt edytował ten post 28 kwi 2020 - 12:00


#72 Atrax

Atrax
  • Użytkownicy
  • 283 postów
  • MiejscowośćŚwiętokrzyskie

Napisano 28 kwi 2020 - 11:29

 ładnie skopiowane z pewnego kanału :) 



#73 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2129 postów

Napisano 28 kwi 2020 - 11:50

ładnie skopiowane

Zrobiłem w/g przepisu, który podałem, a nigdzie nie podałem, że jest to mój autorski przepis.

Pozdrowienia



#74 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8721 postów

Napisano 28 kwi 2020 - 12:37

ładnie skopiowane

Ma prawo - a podaje jak zrobił - nie ma ,że autorski . ;)  :D Dobrze ,że zrobił ładnie  :thumbsup:

 

 

Zrobiłem w/g przepisu, który podałem

  :thumbsup:  Po to są przepisy  :clap:  :thumbsup:


Użytkownik Muski edytował ten post 28 kwi 2020 - 12:51


#75 Atrax

Atrax
  • Użytkownicy
  • 283 postów
  • MiejscowośćŚwiętokrzyskie

Napisano 28 kwi 2020 - 12:56

Panowie,ja też tam wcale nie krytykuje :) jeżeli tak to wygląda to przepraszam , również pozdrawiam


Użytkownik Atrax edytował ten post 28 kwi 2020 - 12:56


#76 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8721 postów

Napisano 28 kwi 2020 - 13:05

wcale nie krytykuje
Nie nie wygląda  :thumbsup:  :D  

#77 Anuś

Anuś
  • Użytkownicy
  • 2114 postów

Napisano 28 kwi 2020 - 17:43

Nalewka z mniszka lekarskiego

Robiłeś ją kiedyś wcześniej ? pytam czy zażywałeś jej w leczniczych ilościach ? :D chodzi mi o smak 

Widziałam również, że nawet wino robią z mniszka,



#78 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2129 postów

Napisano 29 kwi 2020 - 09:15

Robiłeś ją kiedyś wcześniej ?

Anuś, zrobiłem pierwszy raz i jeszcze nie wiem jaki ma smak, dopiero za jakieś 6 miesięcy napiszę.

Robię również syrop z mniszka lekarskiego ( miodzik) i przez dodanie cukru, smak jest jak dla mnie neutralny.

W nalewce są plasterki cytryny i cukru. Na pewno również będzie smak mniszka zneutralizowany.

Może się wypowiedzą Ci , którzy już doznali smaku tej nalewki.

Pozdrowienia


Użytkownik witt edytował ten post 29 kwi 2020 - 09:16


#79 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2129 postów

Napisano 29 kwi 2020 - 10:27

Syrop z mniszka lekarskiego

Posiłkowałem się z tego przepisu:

https://pantabletka....mlecza-przepis/

 

Załączone pliki



#80 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 11005 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 01 maj 2020 - 07:44

Robię również syrop z mniszka lekarskiego ( miodzik) i przez dodanie cukru, smak jest jak dla mnie neutralny.

A dlaczego chcesz neutralizować ten smak?

Poza tym woda+ cukier nie ekstrahują wszystkich wartościowych składników mniszka.

Spróbuj zrobić partię typowego nalewu 65% - bez dodatków - a przekonasz się, że  płatki zawierają sporo swojego cukru, co w połączeniu z delikatnym, charakterystycznym smakiem i aromatem daje ciekawy efekt.

Możesz po zlaniu dosłodzić neutralnym w smaku miodem i  dokwasić cytryną (sok z jednej cytryny na 1/5l nalewu).

Wiele surowców roślinnych nawet tych gorzkich i ostrych w naturze daje zaskakująco słodkie nalewy.

Do takich należy np. szałwia, glistnik jaskółcze ziele (nalewka wybitnie lecznicza), coleus.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych