Skocz do zawartości

Nalewki


witt

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

wcale nie krytykuje
Nie nie wygląda  :thumbsup:  :D  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 118
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Nalewka z mniszka lekarskiego

Robiłeś ją kiedyś wcześniej ? pytam czy zażywałeś jej w leczniczych ilościach ? :D chodzi mi o smak 

Widziałam również, że nawet wino robią z mniszka,

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiłeś ją kiedyś wcześniej ?

Anuś, zrobiłem pierwszy raz i jeszcze nie wiem jaki ma smak, dopiero za jakieś 6 miesięcy napiszę.

Robię również syrop z mniszka lekarskiego ( miodzik) i przez dodanie cukru, smak jest jak dla mnie neutralny.

W nalewce są plasterki cytryny i cukru. Na pewno również będzie smak mniszka zneutralizowany.

Może się wypowiedzą Ci , którzy już doznali smaku tej nalewki.

Pozdrowienia

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Syrop z mniszka lekarskiego

Posiłkowałem się z tego przepisu:

https://pantabletka.pl/syrop-z-mniszka-lekarskiego-z-mlecza-przepis/

 

post-86407-0-21909300-1588152394_thumb.jpg

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Robię również syrop z mniszka lekarskiego ( miodzik) i przez dodanie cukru, smak jest jak dla mnie neutralny.

A dlaczego chcesz neutralizować ten smak?

Poza tym woda+ cukier nie ekstrahują wszystkich wartościowych składników mniszka.

Spróbuj zrobić partię typowego nalewu 65% - bez dodatków - a przekonasz się, że  płatki zawierają sporo swojego cukru, co w połączeniu z delikatnym, charakterystycznym smakiem i aromatem daje ciekawy efekt.

Możesz po zlaniu dosłodzić neutralnym w smaku miodem i  dokwasić cytryną (sok z jednej cytryny na 1/5l nalewu).

Wiele surowców roślinnych nawet tych gorzkich i ostrych w naturze daje zaskakująco słodkie nalewy.

Do takich należy np. szałwia, glistnik jaskółcze ziele (nalewka wybitnie lecznicza), coleus.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A dlaczego chcesz neutralizować ten smak?
 

Ja nie chcę tego smaku neutralizować, starałem się Anusi tłumaczyć co, jak i kiedy, bo pytała czy już robiłem nalewkę z mniszka lekarskiego.

Dziękuje Aniu za rady, napewno następnym razem zastosuję do wykonania nalewki.

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czas na Sosnówkę ????

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czas na Sosnówkę

Tak jest,  :thumbsup:  będzie trzeba się do lasu przejść i zobaczyć jak sosenki są daleko......

Robiłem poprzedniego roku i jedną buteleczkę już z moją LP leczniczo zdegustowaliśmy.

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

a nie chcę tego smaku neutralizować, starałem się Anusi tłumaczyć co, jak i kiedy, bo pytała czy już robiłem nalewkę z mniszka lekarskiego.

Dziękuję :) Nie ściemniałeś, tylko szczerze napisałeś, że to ''Twój pierwszy raz'' z tą nalewką :D niestety widziałam dzisiaj z okna w pracy, że część  mniszka już przekwita. Nie wiem czy do połowy przyszłego tygodnia, jak wyjdę z pracy coś się jeszcze uchowa i będę miała co zbierać. Taka sytuacja pewnie też jest w tych miejscach daleko od drogi, gdzie miałam zamiar zbierać.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

i będę miała co zbierać
No tak robiłem .....ale nie masz sie czym przejmować nawet jak nie zrobisz  :hmm: ja już nie robię ;) Zdecydowanie lepiej teraz zrobic rabarbarówkę lub sosnówke  :D

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zdecydowanie lepiej teraz zrobic rabarbarówkę

Muski .. o rabarbarówce pomyślałam dzisiaj :) wszystko jednak musi poczekać kilka dni. Co roku robię z rabarbaru malinowego  :) jest jedną z najlepszych nalewek, jakie robiłam. 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jedną z najlepszych
Pamietasz jak robisz ? 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pamietasz jak robisz ?

Muski .. niestety nie. Mam wszystko na laptopie a on w domu. :( w połowie tygodnia będę w domu to podam wszystko dokładnie. Tylko proszę mi przypomnieć  :D

Znazłam w swoim kąciku :Dhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/page-7?do=findComment&comment=651780

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znazłam w swoim kąciku

 

Raczej jest  TUTAJ

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nastawiłem nalewkę z kwiatu dzikiego bzu .

Teraz postoi ok. 10 dni w ciepłej temperaturze.

post-86407-0-34301200-1592458821_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nastawiłem nalewkę z kwiatu dzikiego bzu .

Takiej nie nastawiłam w tym roku, ale rabarbarówkę owszem :) w końcu sezon nalewkowy czas  zacząć :) z kwiatu czarnego bzu zrobiłam sporo soku i dodatkiem cytryny, a w planach jak zdążę będzie jeszcze galaretka na zimę.

post-53395-0-39612700-1592505094_thumb.jpg

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

z kwiatu czarnego bzu

 

Anuś dla mnie czy dziki czy czarny to, to samo.  :D   https://pl.wikipedia.org/wiki/Bez_czarny Ja dodaję soku z cytryny zamiast plastrów.

Ładnie wyglądają Twoje słoje. Dajesz dużo kwiatu. Można wiedzieć ile?

Twoja Galaretka też by mnie interesowała.   :)

Pozdrowienia

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

truskawka z miętą

Jeszcze nie robiłem, ale chyba Anuś coś tam odpowie, bo robi dużo różnych nalewek.

Ja osobiście robiłem miętówkę, która teraz dojrzewa.

Pozdrowienia 

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nastawiłem nalewkę z kwiatu dzikiego bzu

Czym te kwiaty macerujesz Witku? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robię nalewkę truskawkową słodką :

 

1 kg truskawek kroję na plastry, zalewam 1/2 l wódki 40 % i 1/2 spirytusu i zostawiam na 24 godziny. (nie dłużej, bo robi się gorzka od pestek). Po tym czasie odcedzam i łączę z syropem cukrowym ( 1 szkl wody i 1/2 kg cukru). Myślę, że cukru można wziąć tyle ile komu odpowiada. 

 

Tak samo robię nalewkę z poziomek - najlepsza i najbardziej aromatyczna z leśnych  :)

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

na 24 godziny. (nie dłużej, bo robi się gorzka od pestek).

:D

Pozdrowienia

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.