Muski Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 wcale nie krytykuje Nie nie wygląda Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Nalewka z mniszka lekarskiego Robiłeś ją kiedyś wcześniej ? pytam czy zażywałeś jej w leczniczych ilościach ? chodzi mi o smak Widziałam również, że nawet wino robią z mniszka, Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 (edytowane) Robiłeś ją kiedyś wcześniej ?Anuś, zrobiłem pierwszy raz i jeszcze nie wiem jaki ma smak, dopiero za jakieś 6 miesięcy napiszę.Robię również syrop z mniszka lekarskiego ( miodzik) i przez dodanie cukru, smak jest jak dla mnie neutralny.W nalewce są plasterki cytryny i cukru. Na pewno również będzie smak mniszka zneutralizowany.Może się wypowiedzą Ci , którzy już doznali smaku tej nalewki.Pozdrowienia Edytowane 29 Kwietnia 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Syrop z mniszka lekarskiegoPosiłkowałem się z tego przepisu:https://pantabletka.pl/syrop-z-mniszka-lekarskiego-z-mlecza-przepis/ Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 1 Maja 2020 Robię również syrop z mniszka lekarskiego ( miodzik) i przez dodanie cukru, smak jest jak dla mnie neutralny. A dlaczego chcesz neutralizować ten smak?Poza tym woda+ cukier nie ekstrahują wszystkich wartościowych składników mniszka.Spróbuj zrobić partię typowego nalewu 65% - bez dodatków - a przekonasz się, że płatki zawierają sporo swojego cukru, co w połączeniu z delikatnym, charakterystycznym smakiem i aromatem daje ciekawy efekt.Możesz po zlaniu dosłodzić neutralnym w smaku miodem i dokwasić cytryną (sok z jednej cytryny na 1/5l nalewu).Wiele surowców roślinnych nawet tych gorzkich i ostrych w naturze daje zaskakująco słodkie nalewy.Do takich należy np. szałwia, glistnik jaskółcze ziele (nalewka wybitnie lecznicza), coleus. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 1 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 1 Maja 2020 A dlaczego chcesz neutralizować ten smak? Ja nie chcę tego smaku neutralizować, starałem się Anusi tłumaczyć co, jak i kiedy, bo pytała czy już robiłem nalewkę z mniszka lekarskiego.Dziękuje Aniu za rady, napewno następnym razem zastosuję do wykonania nalewki.Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 1 Maja 2020 Czas na Sosnówkę ???? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 1 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 1 Maja 2020 (edytowane) Czas na SosnówkęTak jest, będzie trzeba się do lasu przejść i zobaczyć jak sosenki są daleko......Robiłem poprzedniego roku i jedną buteleczkę już z moją LP leczniczo zdegustowaliśmy. Edytowane 1 Maja 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 1 Maja 2020 a nie chcę tego smaku neutralizować, starałem się Anusi tłumaczyć co, jak i kiedy, bo pytała czy już robiłem nalewkę z mniszka lekarskiego. Dziękuję Nie ściemniałeś, tylko szczerze napisałeś, że to ''Twój pierwszy raz'' z tą nalewką niestety widziałam dzisiaj z okna w pracy, że część mniszka już przekwita. Nie wiem czy do połowy przyszłego tygodnia, jak wyjdę z pracy coś się jeszcze uchowa i będę miała co zbierać. Taka sytuacja pewnie też jest w tych miejscach daleko od drogi, gdzie miałam zamiar zbierać. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 1 Maja 2020 i będę miała co zbierać No tak robiłem .....ale nie masz sie czym przejmować nawet jak nie zrobisz ja już nie robię Zdecydowanie lepiej teraz zrobic rabarbarówkę lub sosnówke Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 1 Maja 2020 Zdecydowanie lepiej teraz zrobic rabarbarówkę Muski .. o rabarbarówce pomyślałam dzisiaj wszystko jednak musi poczekać kilka dni. Co roku robię z rabarbaru malinowego jest jedną z najlepszych nalewek, jakie robiłam. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 1 Maja 2020 jedną z najlepszych Pamietasz jak robisz ? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 1 Maja 2020 (edytowane) Pamietasz jak robisz ?Muski .. niestety nie. Mam wszystko na laptopie a on w domu. w połowie tygodnia będę w domu to podam wszystko dokładnie. Tylko proszę mi przypomnieć Znazłam w swoim kąciku https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/page-7?do=findComment&comment=651780 Edytowane 1 Maja 2020 przez Anuś Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 1 Maja 2020 Znazłam w swoim kąciku Raczej jest TUTAJ Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 18 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 18 Czerwca 2020 (edytowane) Nastawiłem nalewkę z kwiatu dzikiego bzu .Teraz postoi ok. 10 dni w ciepłej temperaturze. Edytowane 18 Czerwca 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 18 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 18 Czerwca 2020 (edytowane) Nastawiłem nalewkę z kwiatu dzikiego bzu .Takiej nie nastawiłam w tym roku, ale rabarbarówkę owszem w końcu sezon nalewkowy czas zacząć z kwiatu czarnego bzu zrobiłam sporo soku i dodatkiem cytryny, a w planach jak zdążę będzie jeszcze galaretka na zimę. Edytowane 18 Czerwca 2020 przez Anuś Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 18 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 18 Czerwca 2020 (edytowane) Jak robisz tą galaretkę ,bo to już ostatni gwizdek do zbioru.Ten sok możesz połączyć ze spirytusem i nalewka za 2lata gotowa Edytowane 18 Czerwca 2020 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 19 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 19 Czerwca 2020 (edytowane) z kwiatu czarnego bzu Anuś dla mnie czy dziki czy czarny to, to samo. https://pl.wikipedia.org/wiki/Bez_czarny Ja dodaję soku z cytryny zamiast plastrów.Ładnie wyglądają Twoje słoje. Dajesz dużo kwiatu. Można wiedzieć ile?Twoja Galaretka też by mnie interesowała. Pozdrowienia Edytowane 19 Czerwca 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 19 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 19 Czerwca 2020 Czy ma ktoś sprawdzony przepis na nalewkę truskawkową,ewentualnie truskawka z miętą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 19 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 19 Czerwca 2020 (edytowane) truskawka z miętąJeszcze nie robiłem, ale chyba Anuś coś tam odpowie, bo robi dużo różnych nalewek.Ja osobiście robiłem miętówkę, która teraz dojrzewa.Pozdrowienia Edytowane 19 Czerwca 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 19 Czerwca 2020 Nastawiłem nalewkę z kwiatu dzikiego bzu Czym te kwiaty macerujesz Witku? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 19 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 19 Czerwca 2020 Robię nalewkę truskawkową słodką : 1 kg truskawek kroję na plastry, zalewam 1/2 l wódki 40 % i 1/2 spirytusu i zostawiam na 24 godziny. (nie dłużej, bo robi się gorzka od pestek). Po tym czasie odcedzam i łączę z syropem cukrowym ( 1 szkl wody i 1/2 kg cukru). Myślę, że cukru można wziąć tyle ile komu odpowiada. Tak samo robię nalewkę z poziomek - najlepsza i najbardziej aromatyczna z leśnych Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 19 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 19 Czerwca 2020 24 godziny,czy to nie za krótko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 19 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 19 Czerwca 2020 Nie - tyle wystarczy, potem zrobi się gorzka od tych małych pestek.Pokrój tylko owoce - nie zalewaj całych. Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 19 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 19 Czerwca 2020 (edytowane) na 24 godziny. (nie dłużej, bo robi się gorzka od pestek). Pozdrowienia Edytowane 19 Czerwca 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.