Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nalewki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
115 odpowiedzi w tym temacie

#101 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8553 postów

Napisano 19 cze 2020 - 17:46

tyle wystarczy, potem zrobi się gorzka od tych małych pestek. Pokrój tylko owoce - nie zalewaj całych.
:thumbsup:  :clap:  

#102 gazda

gazda
  • Użytkownicy
  • 156 postów

Napisano 19 cze 2020 - 19:34

Witam,

ja robię nalewki z owoców suszonych,ostatnio robiłem z truskawek, wiśni, śliwki, jabłka, gruszka, morela

owoce suszę w suszarce. Zaletą tego jest że praktycznie nie trzeba ich filtrować,nie potrzebują cukru

i owoce mogą długo się macerować

pozdrawiam Grzegorz



#103 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2117 postów

Napisano 19 cze 2020 - 20:06

robię nalewki z owoców suszonych

Może podasz jeżeli można prosić, jakiś podstawowy przepis z Twojego suszu? 

Pozdrowienia 



#104 Mariusz7

Mariusz7
  • Użytkownicy
  • 416 postów

Napisano 19 cze 2020 - 20:28

Dobra,mam spirytus 70% jaki stosunek owocow do alkoholu?

#105 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2117 postów

Napisano 20 cze 2020 - 03:44

Czym te kwiaty macerujesz

Aniu, przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, ale nie zauważyłem Twojego pytania;  maceruje przez ok. 10 dni w cukrze rozpuszczonym w wodzie z sokiem z cytryny i po tym czasie zalewam spirytusem. Zostawiam na ok. 1 miesiąca i filtruję, zlewając do butelek. W nich pobędzie już dłuższy czas.

Pozdrowienia 



#106 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2117 postów

Napisano 20 cze 2020 - 08:01

mam spirytus 70% jaki stosunek owocow do alkoholu

 

 

 

1 kg truskawek kroję na plastry, zalewam 1/2 l wódki 40 % i 1/2 spirytusu

 

Mariusz, zrób jak Hana podała, 1 kg truskawek i 0,5 litra Twojego 70% spirytusu. U Hany jest wódka i spirytus, bo to rozcieńczenie daje również 70% alkoholu. Następnie dopasujesz resztę do mocy alkoholu jaką chcesz uzyskać.

Pozdrowienia


Użytkownik witt edytował ten post 20 cze 2020 - 08:03


#107 @hana

@hana
  • Użytkownicy
  • 292 postów

Napisano 20 cze 2020 - 09:24

Na 1 kg owoców 1 litr alkoholu ok. 70 % (dlatego biorę 0,5 l wódki i 0,5 l spirytusu)  :)



#108 Anuś

Anuś
  • Użytkownicy
  • 2113 postów

Napisano 20 cze 2020 - 13:29

a robię nalewki z owoców suszonych,ostatnio robiłem z truskawek, wiśni, śliwki, jabłka, gruszka, morela owoce suszę w suszarce. Zaletą tego jest że praktycznie nie trzeba ich filtrować,nie potrzebują cukru

 

Możesz więcej napisać o takich nalewkach :)

Truskawki też suszę i dodaję je do owsianki :) te na fotce są z poprzedniego sezonu, a zapach jakby wczoraj były suszone :)

Załączony plik  P1060451.JPG   68,53 KB   3 Ilość pobrań


[Dodano: 20 cze 2020 - 14:29]

Ładnie wyglądają Twoje słoje. Dajesz dużo kwiatu. Można wiedzieć ile?

 

Witt . kwiatu daję tyle ile wejdzie i jeszcze ręką dociskam. Obcinam z baldachów tylko same kwiaty. Zalewam je letnim syropem i zostawiam na dwa dni. Dłużej się boję, że wyjdzie wino :) później do butelek i pasteryzacja.

 

Jeszcze nie robiłem, ale chyba Anuś coś tam odpowie, bo robi dużo różnych nalewek.

 

Robię dużo rodzajów, ale w małych ilościach :) Radość sprawia mi robienie ich i układanie kolejnych na półkach :)

Robiłam też w poprzednim sezonie dżem truskawkowy z dodatkiem kwiatu czarnego bzu.

https://wedlinydomow...ia-anuś/page-20

Jeśli dzisiaj jeszcze zdobędę ten kwiat to zrobię galaretkę i przepis podam.

Kwiaty można zamrozić i później dodać do dżemu.



#109 paweljack

paweljack
  • **VIP**
  • 6472 postów

Napisano 20 cze 2020 - 13:45

https://wedlinydomow...jacka/?p=573399

 

https://wedlinydomow...jacka/?p=561525



#110 gazda

gazda
  • Użytkownicy
  • 156 postów

Napisano 20 cze 2020 - 16:47

Witam,

ja nalewki i wina robię na tz czuja, np tą nalewkę z truskawek suszonych 2 kg zalałem dobrocią ~~ 40% i to wystarcza na nalewki zdrowotne

z owoców i ziół powinny mieć około 35 % alkoholu, po zlaniu nastawu dodając cukier lub miód uzyskujemy likier, a robiąc trzeci krok dodając

 40% alkohol mamy wódkę owocową lub ziołową. Dla zdrowotności używam różne nalewki w niewielkich ilościach.

ilość składników trzeba samemu ustalić,do tych truskawek dodałem około 1,5 litra

Wino z suszonej róży robię od zawsze i uważam że jest lepsze niż ze świeżych

Teraz  czeka mnie wino z suszonych jabłek, i mam nadzieję że po nabyciu działki będę miał dostęp do odpowiedniego surowca

pozdrawiam Grzegorz



#111 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2117 postów

Napisano 21 cze 2020 - 00:23

ja nalewki i wina robię na tz czuja

Dzięki Grzesiu za  przepisik, ja również nie trzymam się 100% przepisów, bo np. cukru daję zawsze przy pierwszym wyrobie, połowę jak w przepisie podane.

Pozdrowienia



#112 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 10877 postów

Napisano 22 cze 2020 - 08:09

nalewki i wina robię na tz czuja,

"cuj cujem" :frantics: ale:

  • Niektóre surowce roślinne nie powinny być ekstarahowane bezpośrednio alkoholem bo wyrób będzie zawierał trujące komponenty
  • Alkoholowe ekstrakty wspomnianych surowców pełnią rolę leczniczą i powinny być dozowane kroplomierzem a nie pite tak, jak nalewki
  • Robimy wyciągi wodne lub wodno-cukrowe i rozprowadzamy alkoholem.
  • Do takich surowców należą m. inn.
    kwiaty czarnego bzu, owoce czarnego bzu, pędy i kwiatostany sosny.

 

maceruje przez ok. 10 dni w cukrze rozpuszczonym w wodzie z sokiem z cytryny i po tym czasie zalewam spirytusem.

I tak jest prawidłowo z konsumpcyjnego punktu widzenia   :thumbsup: .

 Nalewka alko na kwiatach, owocach, korze lub korzeniach jest silnym antybiotykiem oraz wirusobójcą. Jest bardzo piekąca, niesmaczna i działa wymiotnie.


Użytkownik EAnna edytował ten post 22 cze 2020 - 08:10


#113 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8553 postów

Napisano 22 cze 2020 - 08:20

i działa wymiotnie.
:blush:  :blush:  :blush: Myslałem ,że zależy to od ilości....... :facepalm:  

#114 electra

electra
  • **VIP**
  • 6316 postów

Napisano 22 cze 2020 - 08:24

Napisano 2 minut temu EAnna, dnia 22 Cze 2020 - 09:09, napisał: i działa wymiotnie.      Myslałem ,że zależy to od ilości.......   

 

hmmm..no wlasnie muski tez tak myslalam ..widac ze dawki minimalne sa zroznicowane dla poszczegolnych smakoszy :D  :D  :facepalm:



#115 krystian252

krystian252
  • Użytkownicy
  • 476 postów

Napisano 14 lip 2020 - 14:36

A zna ktoś dobrą nalewkę na płatkach róż :D :rolleyes:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#116 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2117 postów

Napisano 15 lip 2020 - 10:30

zna ktoś dobrą nalewkę na płatkach róż

Jeszcze nie robiłem, ale znalazłem ciekawe przepisy:

http://kuchniapokole...z-platkow-rozy/

https://www.sposobyn...z-platkow-rozy/

https://www.przyslij...-z-platkow-rozy


Użytkownik witt edytował ten post 15 lip 2020 - 10:37





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych