Jump to content

Nalewki


witt

Recommended Posts

  • Replies 118
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Oj , oj , ja chyba tez zrobie. Mam i pomarancza i cytryne z drzewa Obmyje z kurzu i wio, wieszam dwa wisielce. Jak do swiat dojdzie to akurat . Dziekuje za pomysl. :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Elektro, wybierałaś może szczególnego aromatu,  rodzaju kawy, albo normalną jaką używasz na codzień?
  dalam Lavazza  crema bo akurat taka mialam w ziarnach.
Link to comment
Share on other sites

Beatko, w przepisie jest podane co można zrobić i jak:

Po upływie wyznaczonego czasu przecedzamy nalewkę przez sito, a następnie przez gazę. Czysty nalew rozlewamy do butelek.

 

Przecedzone bakalie zamykamy w słoiczku. Szczelnie zamknięte możemy przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Stanowić będą cudowny dodatek do grzańców, lodów, czy innych deserów.

 

​Na pewno bardzo ciekawy i esencjonalny napój.

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Link to comment
Share on other sites

 

 

trzymamy go w cieple do słońca czy w ciemnościach
 

U mnie kolego stoi normalnie w kuchni w normalnej pokojowej temperaturze, raczej nie trzymałbym go na słońcu.


[Dodano: 16 paź 2018 - 04:53]

 

 

Moja na razie dojrzewa z owocami .
 

Beatko, widocznie rożnie ludzie ją degustowali, ja najpierw bym postąpił jak w przepisie, a następnym razem również wypróbował inne sposoby degustacji.

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Link to comment
Share on other sites

Ja w tym roku zrobiłam w/g tego prezepisu http://www.limonkowy...rodzeniowa.htmlNie wiem tylko czy ją odcedzać i trzymać tak w słoju i podawać z owocami?

Co to znaczy "blanszujemy migdały" i w jakim celu to robimy tylko z migdałami?

Edited by witt

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Link to comment
Share on other sites

Co to znaczy "blanszujemy migdały" i w jakim celu to robimy tylko z migdałami?

Zalewa się migdały wrząca wodą aby rozpulchnić i zmiękczyć skórkę.

Po takim zabiegu i ostygnięciu, skórkę łatwo się ściąga. Ona się prawie ześlizguje z jądra migdałowego :D  

Edited by witt

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj nastawiłem kilka słoików wisielca, aby Wigilia i Święta Bożego Narodzenia płynnie przebiegały...........bez braków.

3 słoiki z pomarańczą i 1 z różowym grapefruitem. Będą sobie tak stały do wigilii 2018.

post-86407-0-17115600-1540025568_thumb.jpg

Edited by witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
jak długo trzymasz z plastrami

 

1 kg cytryn

1 kg cukru

1 litr spirytusu

 

Cytryny , oczywiście parzymy i szorujemy przed krojeniem.

 

Następnie tnę plastry ok. 5 mm i każdą warstwę zasypuję cukrem. Trzymam aż się cukier rozpuści, Mieszam codziennie.

Następnie zalewam spirytusem i znowu trzymam 3- 4 dni.

Trochę jest posmak goryczki ale mi ten, odpowiada. Wydaje mi się Waldku, że chyba próbowałeś w Napoleonowie?

Jeżeli ktoś nie lubi tego goryczkowego posmaku, można skrócić przetrzymywanie, do 24 godzin.

Podobnie robi Agusia od Pawła.

Nalewka będzie mocna, można jeszcze rozcieńczyć w/g uznania.

Po zlaniu, plastry cytryny można wykorzystać do herbaty.

Edited by witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

 

 

"Co ma wisieć nie utonie"

Cieszę się, że mogłem  podzielić się przepisem na wisielca.

Życzę Ci również wesołych, a w szczególności zdrowych Świąt Bożego Narodzenia.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.