witt Posted October 14, 2018 Author Report Share #26 Posted October 14, 2018 Przedmówcy już za mnie odpowiedzieli, dokładnie szorujemy i parzymy, chyba, ze kupisz bio....to tylko szorujemy.Pozdrowienia Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted October 14, 2018 Report Share #27 Posted October 14, 2018 Oj , oj , ja chyba tez zrobie. Mam i pomarancza i cytryne z drzewa Obmyje z kurzu i wio, wieszam dwa wisielce. Jak do swiat dojdzie to akurat . Dziekuje za pomysl. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted October 15, 2018 Report Share #28 Posted October 15, 2018 Elektro, wybierałaś może szczególnego aromatu, rodzaju kawy, albo normalną jaką używasz na codzień? dalam Lavazza crema bo akurat taka mialam w ziarnach. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 15, 2018 Author Report Share #29 Posted October 15, 2018 dalam Lavazza crema Dziękuję Elektro za odpowiedź, wypróbuję i napiszę jak wyszło. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted October 15, 2018 Report Share #30 Posted October 15, 2018 Ja w tym roku zrobiłam w/g tego prezepisuhttp://www.limonkowy.com/2014/10/nalewka-bozonarodzeniowa.htmlNie wiem tylko czy ją odcedzać i trzymać tak w słoju i podawać z owocami? Quote beata Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 15, 2018 Author Report Share #31 Posted October 15, 2018 Beatko, w przepisie jest podane co można zrobić i jak:Po upływie wyznaczonego czasu przecedzamy nalewkę przez sito, a następnie przez gazę. Czysty nalew rozlewamy do butelek. Przecedzone bakalie zamykamy w słoiczku. Szczelnie zamknięte możemy przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Stanowić będą cudowny dodatek do grzańców, lodów, czy innych deserów. Na pewno bardzo ciekawy i esencjonalny napój.Pozdrowienia Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted October 15, 2018 Report Share #32 Posted October 15, 2018 W komentarzach doczytałam ,że ktoś podawał z owocami tą nalewkę ,tylko nie wiem,czy przecedzał i do degustacji podawał z tymi owocami ,czy w ogóle nie oddzielał nalewki od owoców?Moja na razie dojrzewa z owocami . Quote beata Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmbp Posted October 15, 2018 Report Share #33 Posted October 15, 2018 mam jeszcze jedno pytanie co do " wiselca" trzymamy go w cieple do słońca czy w ciemnościach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 16, 2018 Author Report Share #34 Posted October 16, 2018 trzymamy go w cieple do słońca czy w ciemnościach U mnie kolego stoi normalnie w kuchni w normalnej pokojowej temperaturze, raczej nie trzymałbym go na słońcu.[Dodano: 16 paź 2018 - 04:53] Moja na razie dojrzewa z owocami . Beatko, widocznie rożnie ludzie ją degustowali, ja najpierw bym postąpił jak w przepisie, a następnym razem również wypróbował inne sposoby degustacji.Pozdrowienia Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted October 16, 2018 Report Share #35 Posted October 16, 2018 Chyba masz racje -swoje już odstała to chyba ją zleje .W tym roku ogromny deficyt butelek Pójdzie na razie do czystego słoja. Quote beata Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 16, 2018 Author Report Share #36 Posted October 16, 2018 chyba ją zleje Powodzenia i degustuj na zdrowie Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmbp Posted October 17, 2018 Report Share #37 Posted October 17, 2018 Dzięki za informacje pierwszy raz coś takiego robię,dlatego moje pytania . Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 18, 2018 Author Report Share #38 Posted October 18, 2018 Dzięki za informacje Nie ma sprawy Kolego, po to jest Forum, aby dopytać Powodzenia Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted October 18, 2018 Report Share #39 Posted October 18, 2018 (edited) Ja w tym roku zrobiłam w/g tego prezepisu http://www.limonkowy...rodzeniowa.htmlNie wiem tylko czy ją odcedzać i trzymać tak w słoju i podawać z owocami?Co to znaczy "blanszujemy migdały" i w jakim celu to robimy tylko z migdałami? Edited October 23, 2018 by witt Quote Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 18, 2018 Report Share #40 Posted October 18, 2018 (edited) Co to znaczy "blanszujemy migdały" i w jakim celu to robimy tylko z migdałami?Zalewa się migdały wrząca wodą aby rozpulchnić i zmiękczyć skórkę.Po takim zabiegu i ostygnięciu, skórkę łatwo się ściąga. Ona się prawie ześlizguje z jądra migdałowego Edited October 23, 2018 by witt Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted October 18, 2018 Report Share #41 Posted October 18, 2018 Dzięki Aniu Quote Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 20, 2018 Author Report Share #42 Posted October 20, 2018 (edited) Dzisiaj nastawiłem kilka słoików wisielca, aby Wigilia i Święta Bożego Narodzenia płynnie przebiegały...........bez braków.3 słoiki z pomarańczą i 1 z różowym grapefruitem. Będą sobie tak stały do wigilii 2018. Edited October 23, 2018 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 20, 2018 Report Share #43 Posted October 20, 2018 ładny widok Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 20, 2018 Author Report Share #44 Posted October 20, 2018 ładny widok Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted November 26, 2018 Author Report Share #45 Posted November 26, 2018 Nalewka cytrynowa nastawiona. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted November 26, 2018 Report Share #46 Posted November 26, 2018 Nalewka cytrynowa A w taki sposób nie robiłem ciekawe czy nie przechodzi goryczką ? jak długo trzymasz z plastrami? Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted November 26, 2018 Author Report Share #47 Posted November 26, 2018 (edited) jak długo trzymasz z plastrami 1 kg cytryn1 kg cukru1 litr spirytusu Cytryny , oczywiście parzymy i szorujemy przed krojeniem. Następnie tnę plastry ok. 5 mm i każdą warstwę zasypuję cukrem. Trzymam aż się cukier rozpuści, Mieszam codziennie.Następnie zalewam spirytusem i znowu trzymam 3- 4 dni.Trochę jest posmak goryczki ale mi ten, odpowiada. Wydaje mi się Waldku, że chyba próbowałeś w Napoleonowie?Jeżeli ktoś nie lubi tego goryczkowego posmaku, można skrócić przetrzymywanie, do 24 godzin.Podobnie robi Agusia od Pawła.Nalewka będzie mocna, można jeszcze rozcieńczyć w/g uznania.Po zlaniu, plastry cytryny można wykorzystać do herbaty. Edited November 26, 2018 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
markis Posted December 21, 2018 Report Share #48 Posted December 21, 2018 "Co ma wisieć nie utonie" - pomarańczowy wisielec jeszcze dwa dni powisi a potem ? Dziękuje za przepis i życzę spokojnych Swiąt Bożego Narodzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted December 21, 2018 Author Report Share #49 Posted December 21, 2018 "Co ma wisieć nie utonie" Cieszę się, że mogłem podzielić się przepisem na wisielca.Życzę Ci również wesołych, a w szczególności zdrowych Świąt Bożego Narodzenia. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 21, 2018 Report Share #50 Posted December 21, 2018 A odpaliłeś z grapefruita? Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.