Skocz do zawartości

Chleba trzeba......


witt

Rekomendowane odpowiedzi

Chleb orkiszowy z ziarnami i ostropestem

 

 

Składniki na jeden spory bochenek (foremka 33 x 9 cm mierzone na spodzie foremki):

 

200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 

300 g mąki orkiszowej jasnej typ 700

2 pełne łyżki (40 g) pestek dyni

2 pełne łyżki (40 g) ziaren białego sezamu

2 pełne łyżki (40 g) ziaren czarnego sezamu

4 pełne łyżki (80 g) ziaren słonecznika

2 pełne łyżki (30 g) mielonego ostropestu

1½ (15 g) łyżeczki soli

30 g świeżych drożdży albo ok. 10 g drożdży instant

1 łyżka płynnego miodu

500 ml ciepłej wody (około 45 stopni)

 

można dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek

 

Przygotowanie

 

Do miski wrzucić wszystkie ziarna, ostropest, dodać miód i rozkruszone drożdże, wlać wodę, wymieszać i zostawić na 20 minut. Mąkę wymieszać z solą (pełnoziarnistej nie przesiewam, tylko jasną). Po 20 minutach, gdy będzie widać, że drożdże ruszyły, bo powierzchnia będzie napuszona, dodać do miski z ziarnami mąkę i energicznie wymieszać do połączenia składników – nie trzeba wyrabiać ciasta, tylko dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Zostawić pod przykryciem na 60 minut do wyrośnięcia. Foremkę posmarować masłem, niczym nie wysypywać. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki, powinno wypełnić foremkę mniej więcej do 2/3 wysokości. Zostawić pod przykryciem na kolejne 20 -30 minut do wyrośnięcia – powinna być pełna foremka.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 50 minut. Od razu po upieczeniu wyciągnąć chleb z piekarnika, wyjąć z foremki i zostawić na kratce do odparowania i całkowitego wystudzenia.

Ps. Ziarna można sobie dowolnie zmieniać, można dodać siemię lniane, kminek, czarnuszkę itp.

post-86407-0-89597600-1539750190_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 235
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Tegoroczne warsztaty na zlocie w Zatomiu Nowym, nauki wykonania i pieczenia chleba na zakwasie prowadzone przez kolegę Chabera 

jak również wykonanie drożdżówek przez kolegę Karola.

Po degustacji, pieczywo i drożdżówki;  przepyszne :thumbsup: .

post-86407-0-69422700-1539753555_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chleb orkiszowy z ziarnami i ostropestem
Oczywiście przekaże przepis Małgosi  ;)  :D 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chlebuś Witku piękniusi, przepisik fajniusi :D, ale osobiście spróbowałbym zastąpić punkt 1.( 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000) i dać tą orkiszówkę w formie wcześniej przygotowanego zakwasu. Jestem prawie pewien że zarówno walory smakowe, jak i jakość chlebusia przynajmniej dla mnie będą bardziej odpowiednie niż na samych drożdżach :D . Zakwas ma jednak ogromnie dobroczynny wpływ na jakość wypiekanego chlebka :D .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale osobiście spróbowałbym zastąpić
Ale to już będzie Twój przepis  ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak oczywiście masz po części rację Muskusiu, i nie mam nic przeciwko temu aby go wypróbować komu by to odpowiadało :D, choć nie uważam aby ew. jedna drobna zmiana, (wariant) dawała podstawy do tego aby cały ten Witkowy piękny chlebuś, i autorski przepis nazywać moim  :D, ale jak mówi przysłowie "Kto bogatemu zabroni"  :D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

orkiszówkę w formie wcześniej przygotowanego zakwasu

 

Nie mam nic przeciwko temu abyś zrobił ten chlebek na zakwasie. Ja również już o tym myślałem po warsztatach chlebowych z Markiem w Wezaju. Ten chlebek na drożdżach jest bardzo smaczny, bo można rożnego rodzaju wariacje piec. Raz z rodzynkami, następnym razem ze śliwką suszoną. Również smakują. Ze śliwką zdobył 2 miejsce w Napoleonowie w tym roku.

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

orkiszówkę w formie wcześniej przygotowanego zakwasu

 

Ja również już o tym myślałem po warsztatach chlebowych z Markiem w Wezaju.

 

Dokładnie tylko tyle miałem na myśli Witku, dokładnie ten sam Twój cudny chlebuś, lecz w nieco odmienionym wariancie, będzie wtedy można mieć ew. podstawy do porównań, wniosków i ocen, myślę że się za to na mnie nie obrazisz :D . Jako że jak pewnie wiesz, też piekę od paru dziesięcioleci, różne różniste, i coś tam w tej materii "kumam", pozwoliłem sobie na tą małą uwagę, i ew. propozycję wprowadzenia drobnej zmiany, tytułem próby, oczywistość :D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

też piekę od paru dziesięcioleci, różne różniste, i coś tam w tej materii "kumam"
:thumbsup:  :clap: i każa wymiana doświadczeń jest cenna :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

myślę że się za to na mnie nie obrazisz

 

Nie, nie obrażę się na Ciebie :) , możesz zmieniać, dodawać co chcesz. Przepis podałem po to, aby każdy mógł z nim robić i zmieniać co chce. Dla mnie jest ważne, że koleżanki i koledzy mogą z niego korzystać.

Pozdrowienia

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

próbowałeś z innymi mąkami

 

Nie, ja cały czas robię tylko z mąki orkiszowej ale rożnego rodzaju mąk orkiszowych.

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis na zdrowy chleb:

 

500 g mąki  np. 7-zbóż

1/2 szkl.  otręb pszennych

1/4 szkl. płatków jęczmiennych

1/4 szkl. płatków owsianych

1/8 szkl. ziaren słonecznika łuskanego

1/8 szkl. ziaren siemienia lnianego

2 ząbki czosnku

można dodać rodzynki, suszone morele lub suszone śliwki jeżeli ktoś lubi

7,5 g soli

25 g drożdży rozpuszczonych w 1/2 litra letniej wody

 

Sposób wykonania

 

Wszystko wymieszać, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami foremki.

Zostawić na 1/2 godziny, najlepiej w ciepłym miejscu do wyrośnięcia pod przykryciem.

Piec w temp. 200st. C przez 60 minut.

Jeśli nie mamy któregoś z rodzaju płatków albo lnu lub słonecznika- nic nie szkodzi.

Również ich proporcje mogą być znacząco zachwiane.

Ciasto dosyć rośnie, nie należy więc wkładać go do samej krawędzi formy.

 

Na pierwszym planie chlebek orkiszowy, a z tyłu zdrowy chlebek.

post-86407-0-67988000-1539877436_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś podejmuje próbę wypieku chlebka orkiszowego,tylko nie mam mąki jasnej typ 700 .Podmienie na zwykłą typ 650. Mam pytanie odnośnie foremki -jaka długość byłaby odpowiednia,bo prawdę mówiąc dawno nie piekłam w zwykłych foremkach.[piekę w garnkach rzymskich lub w garnku żeliwnym]

Sorki -pisze u góry jak byk ! :facepalm:

Idę do kuchni

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pisze u góry jak byk

 

Udanego wypieku Beatko. :thumbsup:

P.S.Po wyjęciu gorącego chlebka, smaruje wierzch zimną wodą.

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja spryskuje spryskiwaczem ,lub smaruje swojskim smalczykiem[jak mam] lub nic nie robie w przypadku chleba z żeliwnego garnka chcąc uzyskać chrupiącą skórkę.

Moj chlebek siedzi sobie już w piekarniku . Wygląda cudnie .Przypuszczam ,ze rozkroje go późnym wieczorkiem.

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zeby się bardzo nie przypiekł
 

Jeżeli zachowałaś podane temperatury pieczenia to nie powinno się nic złego dziać. :)

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to powiem tak -chlebek orkiszowy  wyszedł smaczny [jak ktoś lubi orkiszowy smak].Ogromną zaletą tego chleba jest prostota wykonania -żadnego specjalnego wyrabiania - "szast-prast "i gotowe.

Ja akurat nie przepadam za smakiem orkiszowych wyrobów ,ale na pewno spróbuje ten przepis zmieniając mąki na pełnoziarnistą i chlebową pszenną.

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Beatko, orkisz jest mąką pszenną jedynie ciemną mąką i tak jak piszesz trzeba ją lubić. Najważniejsze, że chlebek się udał.

Jeżeli nie podchodzi Ci ten rodzaj chlebka to upiecz z przepisu zdrowy chleb, który jest jeszcze łatwiejszy do wykonania, no i jest z normalnej mąki, jaki będzie Ci odpowiadał.

Pozdrowienia

 

P.S. Możesz  jeszcze zdjęcie przesłać, jeżeli to możliwe?

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem, bo ten już zjedzony.

Ale może Beata jeszcze ma, bo niedawno piekła?

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może wieczorem wstawię fotkę ,bo mi się kabel do zgrywania gdzieś zawieruszył

Chlebek wilgotny i z niewielkimi dziurkami w środku. Upiekłam drugi z mąki pszennej pełnoziarnistej i z typ 650 ,ale do nich potrzebowałam nieco więcej wody i ciasto było bardziej zbite i kleiste, Wyszedł też smaczny chlebek  tylko trochę się przypiekł.

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.