Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Chleba trzeba......


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
230 odpowiedzi w tym temacie

#201 @halusia@

@halusia@
  • ***SUPER VIP***
  • 7333 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 08 cze 2020 - 21:09

Upieczony wczoraj żytnio-pszenny na serwatce.

 

No no.... ten chlebek robi na mnie wrażenie Witku.

Widzę, że nabierasz coraz większej wprawy  :clap:



#202 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 09 cze 2020 - 05:47

No no
 

Dziękuję Halu, po długich i wytrwałych testach i dużo czytania różnych publikacji o chlebie, dochodzę małymi kroczkami do tego co sobie założyłem.

Pozdrowienia 



#203 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech
  • Użytkownicy
  • 2605 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 12 cze 2020 - 09:37

Pieke od dłuższego czasu chleb żytni na zakawasie z przepisów zamieszczonych w  ksiązce CHLEB DOMOWA PIEKARNIA , udająsie sa wyrośniete , ale zytnie są dosc wilgotne , mimo prób nie mogę uzyskac chleba mniej wilgotnego .Dosc długo chleb jest świeży .Może ktos z forumowiczów ma rozwiązanie ?.Pozdrawiam



#204 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6385 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 12 cze 2020 - 14:52

Po upieczeniu (ok. 1 godzina, nie mniej) i wyjęciu chlebka z foremki, połóż chlebek na kratce i włóż jeszcze na powrót do piekarnika na 10 - 20 minut 175 stopni C. (zależy od mąki) celem odparowania i dopieczenia. Chleb się wtedy nie maże na nożu i ma znacznie lepszą strukturę. Tak czy inaczej chleb ciemny razowy powinien po pieczeniu odpocząć przed krojeniem ok. 12 godzin, smacznego :D .

Pozdrawiam Jarek



#205 electra

electra
  • **VIP**
  • 6355 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 12 cze 2020 - 15:31

@Pacan Wojciech, Sprawdz temp upieczonego chleba , powinna miec miedzy 97-98 st C  



#206 El komendante

El komendante
  • Użytkownicy
  • 443 postów
  • MiejscowośćWyspa Uznam

Napisano 12 cze 2020 - 16:04

Witam,

 

mój kolejny wypiek.

Chlebuś pszenno-żytni na zakwasie.

Mąki z pełnego przemiału z ziarnami maku, sezamu, słonecznika i czarnuszki.

Samo zdrowie :D

Załączony plik  20200612_143629.jpg   67,53 KB   3 Ilość pobrań

A w międzyczasie trochę makaronu z 400g semoilny trzech całych jaj i dwóch żółtek.

Załączony plik  20200613_165921.jpg   104,69 KB   3 Ilość pobrań

 

 

Pozdrawiam


Użytkownik El komendante edytował ten post 12 cze 2020 - 16:08


#207 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech
  • Użytkownicy
  • 2605 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 13 cze 2020 - 00:42

Dzięki za pomoc . sprawdzę .Pozdrawiam 



#208 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 13 cze 2020 - 13:45

mój kolejny wypiek

Rozkręcasz się na tym urlopie.....brawo. :clap: ...chlebuś przecudny, a makaron również , taki lubię najbardziej do rosołku.

Pozdrowienia 


[Dodano: 13 cze 2020 - 14:45]

ale zytnie są dosc wilgotne
 

Spróbuj Wojtku zrobić jak napisał Jarek, z tym dopiekaniem na kratce.

Ja również tak robię i nie mam w środku wilgotnego (nóż się nie okleja chlebem przy jego krojeniu ). Kroję chleb dopiero na drugi dzień, przez noc po wyjęciu z piekarnika jest owinięty scierką lnianą i tak stygnie do rana.

Pozdrowienia



#209 beatag

beatag
  • Użytkownicy
  • 2023 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 13 cze 2020 - 14:54

Ja piekę w proporcji 3/1 Chlebek wychodzi pyszny Link do przepisu podałam w poście nr 200.Dodatek mąki pszennej powoduje,ze chleb nie jest mazisty ,czy mokry.Podobny przepis podawała Alinka -był to chleb z karmelizowaną cebulką .Z jej przepisu wychodziła duża i mniejsza foremka a z tego mojego piekę w dwóch dłuższych.



#210 paszeko

paszeko
  • Użytkownicy
  • 583 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 13 cze 2020 - 20:44

Ja piekę w proporcji 3/1 Chlebek wychodzi pyszny Link do przepisu podałam w poście nr 200.Dodatek mąki pszennej powoduje,ze chleb nie jest mazisty ,czy mokry.Podobny przepis podawała Alinka -był to chleb z karmelizowaną cebulką .Z jej przepisu wychodziła duża i mniejsza foremka a z tego mojego piekę w dwóch dłuższych.

link nie dziala :laugh:



#211 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech
  • Użytkownicy
  • 2605 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 13 cze 2020 - 20:53

Też próbowałem dodac mąki pszennej ostatnio 1050 , niestety nie poprawiło to wilgotności , zrobię jak radzicie , zastanawiam sie nad zmniejszeniem ilości wody ? .Pozdrawiam 


Użytkownik Pacan Wojciech edytował ten post 13 cze 2020 - 20:53


#212 beatag

beatag
  • Użytkownicy
  • 2023 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 13 cze 2020 - 21:11

 

Ja piekę w proporcji 3/1 Chlebek wychodzi pyszny Link do przepisu podałam w poście nr 200.Dodatek mąki pszennej powoduje,ze chleb nie jest mazisty ,czy mokry.Podobny przepis podawała Alinka -był to chleb z karmelizowaną cebulką .Z jej przepisu wychodziła duża i mniejsza foremka a z tego mojego piekę w dwóch dłuższych.

link nie dziala :laugh:

 

http://sisters4cooki...i-na-zakwasie-2 Ja piekę tak jak w przepisie -nie dodaje drożdzy
 


Użytkownik witt edytował ten post 14 cze 2020 - 06:24


#213 chudziak

chudziak
  • Moderatorzy
  • 5834 postów

Napisano 14 cze 2020 - 18:24

Pieke od dłuższego czasu chleb żytni na zakawasie z przepisów zamieszczonych w ksiązce CHLEB DOMOWA PIEKARNIA , udająsie sa wyrośniete , ale zytnie są dosc wilgotne , mimo prób nie mogę uzyskac chleba mniej wilgotnego .

 

Po pierwsze jakich typów mąk żytnich używasz . Zmniejsz ilość wody i być może zmień typ mąki albo proporcje ,oczywiście dodatek mąki pszennej poprawił by ten mankament . Ja piekę chleby żytnio - pszenne w proporcji 3:2 .


Użytkownik chudziak edytował ten post 14 cze 2020 - 18:36


#214 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech
  • Użytkownicy
  • 2605 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 14 cze 2020 - 20:25

Do pieczenia  chleba żytniego używam mąki żytniej 720 i 2000 . Teraz udało misie kupić make pszenną 750 . będę próbował piec chleb mieszany , przyznam , że na wniosek rodziny , gdyż mnie najbardziej odpowiada chleb żytni , jesli masz  doświadczenie jak wykonać chleb żytni mniej wilgotny , proszę o radę . Pozdrawiam 


Użytkownik Pacan Wojciech edytował ten post 14 cze 2020 - 20:26


#215 chudziak

chudziak
  • Moderatorzy
  • 5834 postów

Napisano 14 cze 2020 - 20:35

W jakiej ilości  dajesz poszczególne typy mąki ?  Zredukuj lub zrezygnuj z razowej czyli typ 2000 użyj tylko tej 720 . Podaj przepis według którego pieczesz ?



#216 gazda

gazda
  • Użytkownicy
  • 158 postów
  • MiejscowośćNOWY TARG

Napisano 14 cze 2020 - 20:42

Witam

wykorzystaj przepis ze strony   rozmaitoscikulinarnehalusizosi.blogspot.com

pozdrawiam Grzegorz



#217 beatag

beatag
  • Użytkownicy
  • 2023 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 14 cze 2020 - 20:51

Ja sam zakwas robię z mąki razowej typ 2000.C Chleb tak jak pisałam wcześniej robię z mąk żytniej 720 i pszennej 650.Tego zakwasu daję 2 czubate łyżki.Reszta jak w przepisie wyzej.Chleb polecam spróbować.

#218 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech
  • Użytkownicy
  • 2605 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 14 cze 2020 - 23:33

Składniki na chleb właściwy:
• 350 g zakwasu
• 200 g mąki żytniej razowej typ 2000
• 600 g mąki żytniej typ 720 
• 700 ml ciepłej wody
• 20 g soli (2 łyżeczki)

Robię wg. tego przepisu . Wcześniej robię zakwas  którego zawsze mam w lodówce okolo 500 g ,


Użytkownik Pacan Wojciech edytował ten post 14 cze 2020 - 23:35


#219 chudziak

chudziak
  • Moderatorzy
  • 5834 postów

Napisano 14 cze 2020 - 23:43

Spróbuj zastąpić razową mąkę mąką t 720 i nieco zredukować ilość wody .

Tu jest moja fotorelacja - może będzie Ci pomocna  https://wedlinydomow...-25#entry653236



#220 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech
  • Użytkownicy
  • 2605 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 16 cze 2020 - 20:48

Dziękuje ,  wczoraj nie mogłem dostac sie na forum , ale będe teraz piekł to skorzystam z rad.Pozdrawiam






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych