Upieczony wczoraj żytnio-pszenny na serwatce.
No no.... ten chlebek robi na mnie wrażenie Witku.
Widzę, że nabierasz coraz większej wprawy
Napisano 08 cze 2020 - 21:09
Upieczony wczoraj żytnio-pszenny na serwatce.
No no.... ten chlebek robi na mnie wrażenie Witku.
Widzę, że nabierasz coraz większej wprawy
Napisano 09 cze 2020 - 05:47
No no
Dziękuję Halu, po długich i wytrwałych testach i dużo czytania różnych publikacji o chlebie, dochodzę małymi kroczkami do tego co sobie założyłem.
Pozdrowienia
Napisano 12 cze 2020 - 09:37
Pieke od dłuższego czasu chleb żytni na zakawasie z przepisów zamieszczonych w ksiązce CHLEB DOMOWA PIEKARNIA , udająsie sa wyrośniete , ale zytnie są dosc wilgotne , mimo prób nie mogę uzyskac chleba mniej wilgotnego .Dosc długo chleb jest świeży .Może ktos z forumowiczów ma rozwiązanie ?.Pozdrawiam
Napisano 12 cze 2020 - 14:52
Po upieczeniu (ok. 1 godzina, nie mniej) i wyjęciu chlebka z foremki, połóż chlebek na kratce i włóż jeszcze na powrót do piekarnika na 10 - 20 minut 175 stopni C. (zależy od mąki) celem odparowania i dopieczenia. Chleb się wtedy nie maże na nożu i ma znacznie lepszą strukturę. Tak czy inaczej chleb ciemny razowy powinien po pieczeniu odpocząć przed krojeniem ok. 12 godzin, smacznego .
Pozdrawiam Jarek
Napisano 12 cze 2020 - 15:31
@Pacan Wojciech, Sprawdz temp upieczonego chleba , powinna miec miedzy 97-98 st C
Napisano 12 cze 2020 - 16:04
Witam,
mój kolejny wypiek.
Chlebuś pszenno-żytni na zakwasie.
Mąki z pełnego przemiału z ziarnami maku, sezamu, słonecznika i czarnuszki.
Samo zdrowie
20200612_143629.jpg 67,53 KB
3 Ilość pobrań
A w międzyczasie trochę makaronu z 400g semoilny trzech całych jaj i dwóch żółtek.
20200613_165921.jpg 104,69 KB
3 Ilość pobrań
Pozdrawiam
Użytkownik El komendante edytował ten post 12 cze 2020 - 16:08
Napisano 13 cze 2020 - 00:42
Dzięki za pomoc . sprawdzę .Pozdrawiam
Napisano 13 cze 2020 - 13:45
mój kolejny wypiek
Rozkręcasz się na tym urlopie.....brawo. ...chlebuś przecudny, a makaron również , taki lubię najbardziej do rosołku.
Pozdrowienia
ale zytnie są dosc wilgotne
Spróbuj Wojtku zrobić jak napisał Jarek, z tym dopiekaniem na kratce.
Ja również tak robię i nie mam w środku wilgotnego (nóż się nie okleja chlebem przy jego krojeniu ). Kroję chleb dopiero na drugi dzień, przez noc po wyjęciu z piekarnika jest owinięty scierką lnianą i tak stygnie do rana.
Pozdrowienia
Napisano 13 cze 2020 - 14:54
Ja piekę w proporcji 3/1 Chlebek wychodzi pyszny Link do przepisu podałam w poście nr 200.Dodatek mąki pszennej powoduje,ze chleb nie jest mazisty ,czy mokry.Podobny przepis podawała Alinka -był to chleb z karmelizowaną cebulką .Z jej przepisu wychodziła duża i mniejsza foremka a z tego mojego piekę w dwóch dłuższych.
Napisano 13 cze 2020 - 20:44
Ja piekę w proporcji 3/1 Chlebek wychodzi pyszny Link do przepisu podałam w poście nr 200.Dodatek mąki pszennej powoduje,ze chleb nie jest mazisty ,czy mokry.Podobny przepis podawała Alinka -był to chleb z karmelizowaną cebulką .Z jej przepisu wychodziła duża i mniejsza foremka a z tego mojego piekę w dwóch dłuższych.
link nie dziala
Napisano 13 cze 2020 - 20:53
Też próbowałem dodac mąki pszennej ostatnio 1050 , niestety nie poprawiło to wilgotności , zrobię jak radzicie , zastanawiam sie nad zmniejszeniem ilości wody ? .Pozdrawiam
Użytkownik Pacan Wojciech edytował ten post 13 cze 2020 - 20:53
Napisano 13 cze 2020 - 21:11
Ja piekę w proporcji 3/1 Chlebek wychodzi pyszny Link do przepisu podałam w poście nr 200.Dodatek mąki pszennej powoduje,ze chleb nie jest mazisty ,czy mokry.Podobny przepis podawała Alinka -był to chleb z karmelizowaną cebulką .Z jej przepisu wychodziła duża i mniejsza foremka a z tego mojego piekę w dwóch dłuższych.
link nie dziala
http://sisters4cooki...i-na-zakwasie-2 Ja piekę tak jak w przepisie -nie dodaje drożdzy
Użytkownik witt edytował ten post 14 cze 2020 - 06:24
Napisano 14 cze 2020 - 18:24
Pieke od dłuższego czasu chleb żytni na zakawasie z przepisów zamieszczonych w ksiązce CHLEB DOMOWA PIEKARNIA , udająsie sa wyrośniete , ale zytnie są dosc wilgotne , mimo prób nie mogę uzyskac chleba mniej wilgotnego .
Po pierwsze jakich typów mąk żytnich używasz . Zmniejsz ilość wody i być może zmień typ mąki albo proporcje ,oczywiście dodatek mąki pszennej poprawił by ten mankament . Ja piekę chleby żytnio - pszenne w proporcji 3:2 .
Użytkownik chudziak edytował ten post 14 cze 2020 - 18:36
Napisano 14 cze 2020 - 20:25
Do pieczenia chleba żytniego używam mąki żytniej 720 i 2000 . Teraz udało misie kupić make pszenną 750 . będę próbował piec chleb mieszany , przyznam , że na wniosek rodziny , gdyż mnie najbardziej odpowiada chleb żytni , jesli masz doświadczenie jak wykonać chleb żytni mniej wilgotny , proszę o radę . Pozdrawiam
Użytkownik Pacan Wojciech edytował ten post 14 cze 2020 - 20:26
Napisano 14 cze 2020 - 20:35
W jakiej ilości dajesz poszczególne typy mąki ? Zredukuj lub zrezygnuj z razowej czyli typ 2000 użyj tylko tej 720 . Podaj przepis według którego pieczesz ?
Napisano 14 cze 2020 - 20:42
Witam
wykorzystaj przepis ze strony rozmaitoscikulinarnehalusizosi.blogspot.com
pozdrawiam Grzegorz
Napisano 14 cze 2020 - 20:51
Napisano 14 cze 2020 - 23:33
Składniki na chleb właściwy:
• 350 g zakwasu
• 200 g mąki żytniej razowej typ 2000
• 600 g mąki żytniej typ 720
• 700 ml ciepłej wody
• 20 g soli (2 łyżeczki)
Robię wg. tego przepisu . Wcześniej robię zakwas którego zawsze mam w lodówce okolo 500 g ,
Użytkownik Pacan Wojciech edytował ten post 14 cze 2020 - 23:35
Napisano 14 cze 2020 - 23:43
Spróbuj zastąpić razową mąkę mąką t 720 i nieco zredukować ilość wody .
Tu jest moja fotorelacja - może będzie Ci pomocna https://wedlinydomow...-25#entry653236
Napisano 16 cze 2020 - 20:48
Dziękuje , wczoraj nie mogłem dostac sie na forum , ale będe teraz piekł to skorzystam z rad.Pozdrawiam
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych