Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Chleba trzeba......


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
230 odpowiedzi w tym temacie

#221 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2117 postów

Napisano 03 lip 2020 - 04:31

Bardzo interesująca lektura, którą znalazłem na naszym forum.

https://wedlinydomow...pieku-przepisy/

Przyjemności w czytaniu 



#222 @halusia@

@halusia@
  • ***SUPER VIP***
  • 7287 postów

Napisano 03 lip 2020 - 07:56

Bardzo interesująca lektura, którą znalazłem na naszym forum. https://wedlinydomow...pieku-przepisy/Przyjemności w czytaniu 
 

 

Chętnie przysiądę przy niej, tylko skąd wziąć tyle czasu na emeryturze  :facepalm:  :D



#223 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2117 postów

Napisano 03 lip 2020 - 10:13

na emeryturze

Halu, na emeryturze zawsze brakuje czasu  :D , mogę coś o tym powiedzieć, a Ty chyba również  :thumbsup:

Pozdrowienia



#224 electra

electra
  • **VIP**
  • 6316 postów

Napisano 03 lip 2020 - 10:48

oj napewno ..zawsze od kad maja mama jest na emeryturze nazeka na brak czasu :)



#225 @halusia@

@halusia@
  • ***SUPER VIP***
  • 7287 postów

Napisano 03 lip 2020 - 13:10

Halu, na emeryturze zawsze brakuje czasu  , mogę coś o tym powiedzieć, a Ty chyba również  Pozdrowienia
 

 

Teraz już tak Witku, mogę coś powiedzieć... ale jest fajnie  :D

oj napewno ..zawsze od kad maja mama jest na emeryturze nazeka na brak czasu
 

 

Czyli piszemy prawdę  :D  :facepalm:



#226 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2117 postów

Napisano 03 lip 2020 - 21:26

Czyli piszemy prawdę

Oj tak.... :thumbsup:  :clap:  



#227 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6345 postów

Napisano 04 lip 2020 - 06:23

Ciekawy chlebuś który warto spróbować poczynić. Jestem właśnie w trakcie, lecz jako że lubię pieczywo kwaskowate, dokonałem pewnej niewielkiej modyfikacji. Zamiast czystej wody, dodałem do wody zakwasu, tak ok. 50/50% , mąka typu "special" 50/50, ze szwedzką mieszanką chlebową "rågsikt". Poza tym wszystko zgodnie z przedstawioną recepturą. Chlebuś właśnie rośnie, zobaczymy co z tego wyjdzie :D ? https://www.facebook...916294848828973



#228 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3303 postów

Napisano 04 lip 2020 - 07:26

Chciałbym Wam zaproponować ST Gallen Brot, jest to chleb, który najbardziej mi smakuje, prawie taki jak pamiętam z dzieciństwa po który chodziło się raz w tygodniu do piekarni.

Konsystencja chleba zbita, ja na to mówię mięsna, nie jet to chleb jak obecnie trend panuje wielka nadmuchana skorupka, a w środku nic.

Monza sobie ewentualnie podarować specyficzne formowanie chleba, jednak najważniejsze jest 

min 12 godzinne garowanie ciasta w lodowce (podobnie jak ciasto na porządną pizze)

Naciąganie

nacięcie poprzeczne na końcu

Pieczenie pierwsza faza w naczyniu żeliwnym, lub jak ktos nie ma to pierwsza faza musi się odbywać z dodatkiem pary (np naczynie z woda w piekarniku)

Załączę rożna strony tego samego chlane, jednak najbardziej poprawna jest ta z pierwszego i drugiego linku

Chleb ten występuje jako jasny lub ciemny

W chanelu lub jak się samemu robi, trzeba dla stabilizacji robić 2 a najlepiej 3 kolo siebie. Podczas pieczenia zrastają się i jest to jak najbardziej normalne

https://www.youtube....h?v=WiJPM-xwoGM

https://www.marcelpa...st-galler-brot/

https://www.kochtopf...-st-galler-brot

https://www.eigebroe...-st-gallerbrot/

https://www.youtube....h?v=oWSjitJMVNA

 

Jako dodatek mój drugi faworyt, co prawda jak się go kupuje jest bardzo drogi, ze względu na bardzo długi proces przygotowana (60 godzin), ale równie smaczny jak St Gallen, a nawet trochę lepszy  :)

https://www.youtube....h?v=WrO1AxCoYNQ

 

PS

Obydwa chleby maja wspólna cechę, nawet kupne zachowują świeżość co najmniej tydzień.


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 04 lip 2020 - 07:31


#229 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6345 postów

Napisano 04 lip 2020 - 07:55

Bardzo podobny technologicznie, przepyszny i cudownie chrupiący, popularny w Szwecji "chleb garnkowy" :D :thumbsup:

 

 

A mój dzisiejszy chlebuś właśnie znalazł się w piekarniku :D :thumbsup:

Załączone pliki


Użytkownik sverige2 edytował ten post 04 lip 2020 - 08:19


#230 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6345 postów

Napisano 05 lip 2020 - 08:03

A oto i gotowy chlebuś ze wspaniałą chrupiącą skórką, sam smak, mniam, mniam :D :thumbsup: .

Załączone pliki


Użytkownik sverige2 edytował ten post 05 lip 2020 - 08:10


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#231 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2117 postów

Napisano 05 lip 2020 - 10:13

A oto i gotowy chlebuś
 

:thumbsup:  :clap:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych