Bardzo interesująca lektura, którą znalazłem na naszym forum.
https://wedlinydomow...pieku-przepisy/
Przyjemności w czytaniu
Napisano 03 lip 2020 - 04:31
Bardzo interesująca lektura, którą znalazłem na naszym forum.
https://wedlinydomow...pieku-przepisy/
Przyjemności w czytaniu
Napisano 03 lip 2020 - 07:56
Bardzo interesująca lektura, którą znalazłem na naszym forum. https://wedlinydomow...pieku-przepisy/Przyjemności w czytaniu
Chętnie przysiądę przy niej, tylko skąd wziąć tyle czasu na emeryturze
Napisano 03 lip 2020 - 10:13
na emeryturze
Halu, na emeryturze zawsze brakuje czasu , mogę coś o tym powiedzieć, a Ty chyba również
Pozdrowienia
Napisano 03 lip 2020 - 10:48
oj napewno ..zawsze od kad maja mama jest na emeryturze nazeka na brak czasu
Napisano 03 lip 2020 - 13:10
Halu, na emeryturze zawsze brakuje czasu , mogę coś o tym powiedzieć, a Ty chyba również Pozdrowienia
Teraz już tak Witku, mogę coś powiedzieć... ale jest fajnie
oj napewno ..zawsze od kad maja mama jest na emeryturze nazeka na brak czasu
Czyli piszemy prawdę
Napisano 03 lip 2020 - 21:26
Czyli piszemy prawdę
Oj tak....
Napisano 04 lip 2020 - 06:23
Ciekawy chlebuś który warto spróbować poczynić. Jestem właśnie w trakcie, lecz jako że lubię pieczywo kwaskowate, dokonałem pewnej niewielkiej modyfikacji. Zamiast czystej wody, dodałem do wody zakwasu, tak ok. 50/50% , mąka typu "special" 50/50, ze szwedzką mieszanką chlebową "rågsikt". Poza tym wszystko zgodnie z przedstawioną recepturą. Chlebuś właśnie rośnie, zobaczymy co z tego wyjdzie ? https://www.facebook...916294848828973
Napisano 04 lip 2020 - 07:26
Chciałbym Wam zaproponować ST Gallen Brot, jest to chleb, który najbardziej mi smakuje, prawie taki jak pamiętam z dzieciństwa po który chodziło się raz w tygodniu do piekarni.
Konsystencja chleba zbita, ja na to mówię mięsna, nie jet to chleb jak obecnie trend panuje wielka nadmuchana skorupka, a w środku nic.
Monza sobie ewentualnie podarować specyficzne formowanie chleba, jednak najważniejsze jest
min 12 godzinne garowanie ciasta w lodowce (podobnie jak ciasto na porządną pizze)
Naciąganie
nacięcie poprzeczne na końcu
Pieczenie pierwsza faza w naczyniu żeliwnym, lub jak ktos nie ma to pierwsza faza musi się odbywać z dodatkiem pary (np naczynie z woda w piekarniku)
Załączę rożna strony tego samego chlane, jednak najbardziej poprawna jest ta z pierwszego i drugiego linku
Chleb ten występuje jako jasny lub ciemny
W chanelu lub jak się samemu robi, trzeba dla stabilizacji robić 2 a najlepiej 3 kolo siebie. Podczas pieczenia zrastają się i jest to jak najbardziej normalne
https://www.youtube....h?v=WiJPM-xwoGM
https://www.marcelpa...st-galler-brot/
https://www.kochtopf...-st-galler-brot
https://www.eigebroe...-st-gallerbrot/
https://www.youtube....h?v=oWSjitJMVNA
Jako dodatek mój drugi faworyt, co prawda jak się go kupuje jest bardzo drogi, ze względu na bardzo długi proces przygotowana (60 godzin), ale równie smaczny jak St Gallen, a nawet trochę lepszy
https://www.youtube....h?v=WrO1AxCoYNQ
PS
Obydwa chleby maja wspólna cechę, nawet kupne zachowują świeżość co najmniej tydzień.
Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 04 lip 2020 - 07:31
Napisano 04 lip 2020 - 07:55
Bardzo podobny technologicznie, przepyszny i cudownie chrupiący, popularny w Szwecji "chleb garnkowy"
.
A mój dzisiejszy chlebuś właśnie znalazł się w piekarniku
.
Użytkownik sverige2 edytował ten post 04 lip 2020 - 08:19
Napisano 05 lip 2020 - 08:03
A oto i gotowy chlebuś ze wspaniałą chrupiącą skórką, sam smak, mniam, mniam
.
Użytkownik sverige2 edytował ten post 05 lip 2020 - 08:10
Napisano 05 lip 2020 - 10:13
A oto i gotowy chlebuś
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych