Skocz do zawartości

Chleba trzeba......


witt

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 235
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ciekawy chlebuś który warto spróbować poczynić. Jestem właśnie w trakcie, lecz jako że lubię pieczywo kwaskowate, dokonałem pewnej niewielkiej modyfikacji. Zamiast czystej wody, dodałem do wody zakwasu, tak ok. 50/50% , mąka typu "special" 50/50, ze szwedzką mieszanką chlebową "rågsikt". Poza tym wszystko zgodnie z przedstawioną recepturą. Chlebuś właśnie rośnie, zobaczymy co z tego wyjdzie :D ? https://www.facebook.com/Smaczny.tv/videos/916294848828973

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym Wam zaproponować ST Gallen Brot, jest to chleb, który najbardziej mi smakuje, prawie taki jak pamiętam z dzieciństwa po który chodziło się raz w tygodniu do piekarni.

Konsystencja chleba zbita, ja na to mówię mięsna, nie jet to chleb jak obecnie trend panuje wielka nadmuchana skorupka, a w środku nic.

Monza sobie ewentualnie podarować specyficzne formowanie chleba, jednak najważniejsze jest 

min 12 godzinne garowanie ciasta w lodowce (podobnie jak ciasto na porządną pizze)

Naciąganie

nacięcie poprzeczne na końcu

Pieczenie pierwsza faza w naczyniu żeliwnym, lub jak ktos nie ma to pierwsza faza musi się odbywać z dodatkiem pary (np naczynie z woda w piekarniku)

Załączę rożna strony tego samego chlane, jednak najbardziej poprawna jest ta z pierwszego i drugiego linku

Chleb ten występuje jako jasny lub ciemny

W chanelu lub jak się samemu robi, trzeba dla stabilizacji robić 2 a najlepiej 3 kolo siebie. Podczas pieczenia zrastają się i jest to jak najbardziej normalne

https://www.youtube.com/watch?v=WiJPM-xwoGM

https://www.marcelpaa.com/st-galler-brot/

https://www.kochtopf.me/1-basisrezept-noch-mehr-brote-st-galler-brot

https://www.eigebroetli.ch/2015/10/sschwiizerreisli-st-gallerbrot/

https://www.youtube.com/watch?v=oWSjitJMVNA

 

Jako dodatek mój drugi faworyt, co prawda jak się go kupuje jest bardzo drogi, ze względu na bardzo długi proces przygotowana (60 godzin), ale równie smaczny jak St Gallen, a nawet trochę lepszy  :)

https://www.youtube.com/watch?v=WrO1AxCoYNQ

 

PS

Obydwa chleby maja wspólna cechę, nawet kupne zachowują świeżość co najmniej tydzień.

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo podobny technologicznie, przepyszny i cudownie chrupiący, popularny w Szwecji "chleb garnkowy" :D:thumbsup:

 

 

A mój dzisiejszy chlebuś właśnie znalazł się w piekarniku :D:thumbsup:

post-49725-0-04590300-1593847067_thumb.jpg

post-49725-0-20214600-1593847164_thumb.jpg

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
CHLEB PSZENNY NA DROŻDŻACH I MĄCE KRUPCZATCE

 

Przepis na jeden bochenek

 

Składniki:

1/2 kg maki krupczatki (450)

1 łyżka mąki żytniej

25 g drożdży świeżych

4 łyżki otręb pszennych

3 łyżki łuskanego słonecznika

3 łyżki siemienia lnianego

3 łyżki sezamu

2 łyżki łuskanej dyni

płaska łyżka soli

płaska łyżka cukru

2,5 łyżki oleju

1 łyżeczka tymianku

450 ml ciepłej wody

 

Wykonanie:

 

Do miski wlewamy wodę, wsypujemy 1łyżkę mąki żytniej, dodajemy cukier, ziarna, tymianek, otręby i drożdże. 

Wszystko mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut. 

Nastepnie dodajemy resztę składników, wyrabiamy ręką lub mikserem przez 3 minuty. 

Miskę wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika do 40 st. na 15 minut.

W tym czasie blaszkę typu keksówka smarujemy masłem i opsypujemy obcjonalnie bułką tartą (ja tego nie robię).

Po upływie 15 minut wyciągamy miskę z piekarnika, ciasto jeszcze raz przemieszajmy łyżką i przekładamy do foremki. 

Wyrównujemy wierzch mokrą ręką lekko uciskając. Możemy w tej chwili posypać wierz np. słonecznikiem, sezamem lub czarnuszką. 

Pozwalamy ciastu chlebowemu wyrosnąć 1 cm ponad krawędź foremki. Wkładamy do nagrzanego

piekarnika ustawionego na 220 st. (góra - dół) i pieczemy ok.1 godziny i 15 minut. 

Po upieczeniu pozwalamy chlebkowi wystygnąć, bo będzie się źle kroił.

 

post-86407-0-76161500-1627806445_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

trzeba wypróbować  przepis

Zapraszam, ja pomijam czynność z wyrastaniem w piekarniku, bezpośrednio przekładam do keksówki i pozwalam wyrastać 1 cm ponad krawędź.

Dalej jak w przepisie. Powodzenia.....

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

witam

A mógłbym poprosić o przepis na zaczyn i ile zaczynu dodać. Żona też robi ciemny chlebek ale z jednej keksówki,bo na dwie osoby i czasami nie wychodzi. Po paru dniach już jest twardy i suchy. Na jedną keksówkę to podzielić wszystko na pół?

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A mógłbym poprosić o przepis na zaczyn i ile zaczynu dodać.

 

Może ten przepis ci podpasuje  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page-25?do=findComment&comment=653236

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.