witt Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 3 Lipca 2020 Czyli piszemy prawdę Oj tak.... Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 4 Lipca 2020 Ciekawy chlebuś który warto spróbować poczynić. Jestem właśnie w trakcie, lecz jako że lubię pieczywo kwaskowate, dokonałem pewnej niewielkiej modyfikacji. Zamiast czystej wody, dodałem do wody zakwasu, tak ok. 50/50% , mąka typu "special" 50/50, ze szwedzką mieszanką chlebową "rågsikt". Poza tym wszystko zgodnie z przedstawioną recepturą. Chlebuś właśnie rośnie, zobaczymy co z tego wyjdzie ? https://www.facebook.com/Smaczny.tv/videos/916294848828973 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 4 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 4 Lipca 2020 (edytowane) Chciałbym Wam zaproponować ST Gallen Brot, jest to chleb, który najbardziej mi smakuje, prawie taki jak pamiętam z dzieciństwa po który chodziło się raz w tygodniu do piekarni.Konsystencja chleba zbita, ja na to mówię mięsna, nie jet to chleb jak obecnie trend panuje wielka nadmuchana skorupka, a w środku nic.Monza sobie ewentualnie podarować specyficzne formowanie chleba, jednak najważniejsze jest min 12 godzinne garowanie ciasta w lodowce (podobnie jak ciasto na porządną pizze)Naciąganienacięcie poprzeczne na końcuPieczenie pierwsza faza w naczyniu żeliwnym, lub jak ktos nie ma to pierwsza faza musi się odbywać z dodatkiem pary (np naczynie z woda w piekarniku)Załączę rożna strony tego samego chlane, jednak najbardziej poprawna jest ta z pierwszego i drugiego linkuChleb ten występuje jako jasny lub ciemnyW chanelu lub jak się samemu robi, trzeba dla stabilizacji robić 2 a najlepiej 3 kolo siebie. Podczas pieczenia zrastają się i jest to jak najbardziej normalnehttps://www.youtube.com/watch?v=WiJPM-xwoGMhttps://www.marcelpaa.com/st-galler-brot/https://www.kochtopf.me/1-basisrezept-noch-mehr-brote-st-galler-brothttps://www.eigebroetli.ch/2015/10/sschwiizerreisli-st-gallerbrot/https://www.youtube.com/watch?v=oWSjitJMVNA Jako dodatek mój drugi faworyt, co prawda jak się go kupuje jest bardzo drogi, ze względu na bardzo długi proces przygotowana (60 godzin), ale równie smaczny jak St Gallen, a nawet trochę lepszy https://www.youtube.com/watch?v=WrO1AxCoYNQ PSObydwa chleby maja wspólna cechę, nawet kupne zachowują świeżość co najmniej tydzień. Edytowane 4 Lipca 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 4 Lipca 2020 (edytowane) Bardzo podobny technologicznie, przepyszny i cudownie chrupiący, popularny w Szwecji "chleb garnkowy" . A mój dzisiejszy chlebuś właśnie znalazł się w piekarniku . Edytowane 4 Lipca 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 5 Lipca 2020 (edytowane) A oto i gotowy chlebuś ze wspaniałą chrupiącą skórką, sam smak, mniam, mniam . Edytowane 5 Lipca 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 5 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 5 Lipca 2020 A oto i gotowy chlebuś Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 1 Sierpnia 2021 (edytowane) CHLEB PSZENNY NA DROŻDŻACH I MĄCE KRUPCZATCE Przepis na jeden bochenek Składniki:1/2 kg maki krupczatki (450)1 łyżka mąki żytniej25 g drożdży świeżych4 łyżki otręb pszennych3 łyżki łuskanego słonecznika3 łyżki siemienia lnianego3 łyżki sezamu2 łyżki łuskanej dynipłaska łyżka solipłaska łyżka cukru2,5 łyżki oleju1 łyżeczka tymianku450 ml ciepłej wody Wykonanie: Do miski wlewamy wodę, wsypujemy 1łyżkę mąki żytniej, dodajemy cukier, ziarna, tymianek, otręby i drożdże. Wszystko mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut. Nastepnie dodajemy resztę składników, wyrabiamy ręką lub mikserem przez 3 minuty. Miskę wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika do 40 st. na 15 minut.W tym czasie blaszkę typu keksówka smarujemy masłem i opsypujemy obcjonalnie bułką tartą (ja tego nie robię).Po upływie 15 minut wyciągamy miskę z piekarnika, ciasto jeszcze raz przemieszajmy łyżką i przekładamy do foremki. Wyrównujemy wierzch mokrą ręką lekko uciskając. Możemy w tej chwili posypać wierz np. słonecznikiem, sezamem lub czarnuszką. Pozwalamy ciastu chlebowemu wyrosnąć 1 cm ponad krawędź foremki. Wkładamy do nagrzanegopiekarnika ustawionego na 220 st. (góra - dół) i pieczemy ok.1 godziny i 15 minut. Po upieczeniu pozwalamy chlebkowi wystygnąć, bo będzie się źle kroił. Edytowane 1 Sierpnia 2021 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 (edytowane) CHLEB PSZENNY NA DROŻDŻACH I MĄCE KRUPCZATCE Bardzo ładny, apetyczny chlebek .Z mieszanką ziaren - mój ulubiony - trzeba wypróbować przepis. Edytowane 2 Sierpnia 2021 przez ReniaS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 3 Sierpnia 2021 trzeba wypróbować przepis Zapraszam, ja pomijam czynność z wyrastaniem w piekarniku, bezpośrednio przekładam do keksówki i pozwalam wyrastać 1 cm ponad krawędź.Dalej jak w przepisie. Powodzenia..... Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazda57 Opublikowano 21 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 21 Listopada 2021 witamA mógłbym poprosić o przepis na zaczyn i ile zaczynu dodać. Żona też robi ciemny chlebek ale z jednej keksówki,bo na dwie osoby i czasami nie wychodzi. Po paru dniach już jest twardy i suchy. Na jedną keksówkę to podzielić wszystko na pół?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 21 Listopada 2021 A mógłbym poprosić o przepis na zaczyn i ile zaczynu dodać. Może ten przepis ci podpasuje https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page-25?do=findComment&comment=653236 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.