witt Opublikowano 24 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 24 Października 2018 A przekrój jak wygląda? .Ja zaczynam dzisiaj piec chlebek orkiszowy i jak jeszcze dzisiaj zdążę to zamieszczę przekrój. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 24 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Października 2018 Chlebek już upieczony...oto przekrój, jest bardzo smaczny. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 24 Października 2018 Witt gdzie kupujesz tą mąke 7 zbóż -stacjonarnie gdzieś jest dostępna ,czy przez internet? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 24 Października 2018 Fajny chleb, tylko skąd na to wszystko wziąć czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 24 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 24 Października 2018 gdzie kupujesz tą mąke 7 zbóż Beatko, kupuję u nas w Ostrzeszowie w PSS-ach albo w Rolniku. nie wiem czy takie sklepy są u Ciebie.[Dodano: 24 paź 2018 - 20:40] skąd na to wszystko wziąć czas Chleb robi się szybko tylko długo trwa wyrastanie, bo 20+60+30 min. No i pieczenie 60 min.A chlebek warty wypieku. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Października 2018 Chlebek już upieczony. Witku , do takiego chlebka to kawał kiełbasy a nie pomidorka . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 24 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 24 Października 2018 do takiego chlebka to kawał kiełbasy a nie pomidorka Masz racje , zapasy się wyczerpały, muszę coś zrobić, a nie ma kiedy... Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 25 Października 2018 Fajny chleb, tylko skąd na to wszystko wziąć czas. Jeżeli ktoś "nie ma czasu", to ma za to 100% gwarancję że będzie miał w zamian karoshi, więc wybór faktycznie łatwy nie jest, i należy zawsze do "pracowitych" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 25 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 25 Października 2018 (edytowane) będzie miał w zamian karoshi, Karoshi, Jarku na razie mi nie grozi, a na wędliny to sam wiesz, potrzebne co najmniej 3 dni, chyba, że się białą robi to 1 dzień. U mnie narazie pada, a taka pogoda również zniechęca.Pozdrowienia Edytowane 30 Listopada 2019 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 30 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 30 Października 2018 zdrowy chleb: Dodatkowo dodałem prażonej cebulki i czarnuszkę. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 30 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 30 Października 2018 :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 30 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 30 Października 2018 Dziękuję Eli55, z tym chlebem można wypróbować różne wariacje nasienne lub dodać suszoną śliwkę, rodzynki, morele itd.Zawsze smakuje Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 26 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 26 Listopada 2018 (edytowane) Chleb żytni na zakwasie żytnim w/g przepisu Marka (Chabera).Smaczny i wilgotny. Edytowane 4 Listopada 2019 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 1 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 1 Stycznia 2020 (edytowane) Jeszcze w starym roku pieczony, a dzisiaj będzie degustowany chleb na zakwasie żytniem, wykonanie trójfazowe. Jest pracochłonne, ale efekt jest widoczny. Przekrój chleba dołączę później. [Dodano: 01 sty 2020 - 09:48] A tak wygląda chlebek po rozkrojeniu Edytowane 1 Stycznia 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 1 Stycznia 2020 (edytowane) A tak wygląda chlebek po rozkrojeniu Chlebek na moje oko .... I ta podsuszana kiełbaska + maleńki kieliszeczek cytrynówki . Edytowane 1 Stycznia 2020 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 1 Stycznia 2020 , i to by było na tyle !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 1 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 1 Stycznia 2020 (edytowane) Chlebek na moje oko .Długo testowałem różne przepisy i ponosiłem wiele porażek. Ten chlebek wyszedł mi tak jak oczekiwałem... jedyną wadą jest pracochłonność, bo jednak trójfazowość tego wymaga, ale jak dobrze rozplanuje się czasy wykonania....wszystko jest ok.Najważniejsze jest końcowe zadowolenie no i najważniejsze......efekt. , i to by było na tyle !!! Edytowane 1 Stycznia 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 1 Stycznia 2020 chleb na zakwasie żytniem Nie mam odwagi zabrać się za zrobienie zakwasu i pieczenie chleba na taki sposób. Może kiedyś.. Witt .. piękny wypiek tylko gratulować Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Anuś zakwas jest bardzo prosto zrobić... Trzy dni i gotowy ...... Tak na szybko.... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 1 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Trzy dni i gotowy Mój pierwszy zakwas robiłem 5 dni, nie twierdzę, że 3 dniowy jest gorszy, (nie próbowałem). Napewno słabszy jak 5 dniowy piękny wypiek tylko gratulować Dziękuję Anuś Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Mój pierwszy zakwas robiłem 5 dni, nie twierdzę, że 3 dniowy jest gorszy, (nie próbowałem). Napewno słabszy jak 5 dniowy A mogę prosić o wytłumaczenie krok po kroku jak go robiłeś ? taka instrukcja na poziomie przedszkolaka w tej dziedzinie ? Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 1 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 1 Stycznia 2020 (edytowane) Witta chleb na zakwasieAnuś nie ma sprawy, proszę:Najpierw musisz zrobic zakwas, jest dużo przepisów w internecie.Ja robiłem z jednego z nich np.: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/pieczywo/chleby/431-zakwas-chlebowyTeraz jak już masz zakwas, zaczynam przygotowania do pieczenia chleba. Najlepiej zacząć rano, bo trochę czasu nam na przygotowanie zejdzie.Biorę 180 g mąki takiej jaką użyłem do zakwasu (ja używam żytniej 720) i 180 g wody letniej i mój zakwas. Wszystko razem mieszam łyżką i aby sobie ułatwić wstawiam do nagrzanego piekarnika 50°C przez 2 minuty, wyłaczając go, mój rozmieszany zakwas na 4 godziny.Po tym czasie znowu dodaję 180 g mąki i 180 g letniej wody i powtarzam z piekarnikiem, ale teraz na 8 godzin.Po tym czasie ostatni raz 180 g maki i 180 g wody i do piekarnika na 4 godziny. Tak uzyskany zakwas jest bardzo mocmy i nadaje się do przygotowania wypieku chleba. Zanim jednak zaczniemy, odkładamy do słoiczka na następny raz 150 g zakwasu, zakręcamy i do lodówki.Na 1 etap: fermentacja ciasta ( ok.10 godzin czas umowny)Mąka żytnia typ 720: 285 gMąka pszenna typ 500: 285 gZakwas: 3 x 180 g mąki i 3 x 180 g wody = 540 g mąki i 540 g wody razem 1080 g + wychodowany zakwasDodatki: słonecznik 142,5 g siemię lniane 57,5 gLetnia woda: 570 g w której rozpuszczamy 70 g mioduWszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce lub tak jak ja do piekarnika nagrzanego do 50°C przez 2 minuty na ok.8 -10 godzin.Ciasto podwoi swoja objętość.Na 2 etap: ciasto właściwe:Mąka żytnia typ 720: 370 gMąka pszenna typ 500: 912,5 gLetnia woda: 400 g w której rozpuszczam 40 g soli niejodowanejWszystko wyrabiam dobrze ręką, dzielę wagowo na 950 g kawałki ciasta, (po upieczeniu bochenki będą ważyły 800 g ) jeszcze trochę ugniatam w rekach formując wałki i wkładam do keksówek na długość o wymiarze 310 x 120 x 80 mm. (mierzono górę foremki), naoliwionych (olej rzepakowy kujawski), dno posypuję lekko mąką. Smaruję górę ciasta lekko olejem, aby nie wysychało, pozostawiam do wyrośniecia na jakiś 2,5 godziny w piekarniku opisane j / w.Ciasto jest bardzo klejące, to jest normalne, dlatego moczę rece w zimnej wodzie aby się tak nie kleiło.Ciasto podwoi swoją objetość.Po tym czasie wyciągamy foremki z wyrośniętym ciastem, górę skrapiamy wodą, do piekarnika wstawiamy naczynie z wodą, piekarnik nagrzewamy do 250°C, otwieramy, wstawiamy foremki i zamykamy, zmieniamy temperaturę na 230°C i pieczemy 20 minut. Następnie zmieniamy temperaturę na 210°C i pieczemy 40 minut. Po tym czasie ciasto jest gotowe, wykładamy na kratkę, zraszamy wodą i przykrywamy lnianą ściereczką na 3-4 godziny do wystygnięcia. Chleb jest gotowy do jedzenia.Z tak przygotowanego ciasta wychodzi mi 4 foremki keksowe ciasta o wymiarze 310 x 120 x 80 mm.Jak sprawdzić czy chleb jest odpowiednio wyrośnięty i gotowy do pieczenia, czy jeszcze nie:- Jeśli ciasto jest wybrzuszone, a w dotyku twarde i bardzo sprężyste, powinno dalej wyrastać.- Jeśli jest wybrzuszone i miękkie w dotyku, a po naciśnięciu tworzy się dołek, który po krótkiej chwili zanika, to moment pieczenia jest już dość blisko.- Jeśli ciasto jest wybrzuszone i miękkie, a dołek zanika dopiero po kilku minutach, uznaję to za optymalny moment rozpoczęcia pieczenia.- Jeśli ciasto zaczęło opadać, jest bardzo miękkie i po lekkim naciśnięciu tworzy się trwałe zagłębienie, to minął najlepszy moment na rozpoczęcie pieczenia.Wiedza ze strony internetowej: https://www.moja-piekarnia.pl/2011/08/09/sprawdzanie-stanu-wyrosniecia-chleba/ Edytowane 1 Stycznia 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 1 Stycznia 2020 To jest pieczywo, piękny wypiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 1 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 1 Stycznia 2020 (edytowane) piękny wypiekWoytas, dziękuję. ....jeszcze muszę się dużo nauczyć. .....masz okazję wypróbować... Pozdrowienia Edytowane 1 Stycznia 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 1 Stycznia 2020 A czemu nie zostawisz sobie ciasta właściwego jako startera - mój "zaczyn/ zakwas" ma już ładnych kilka lat . Niedogodnością jest to ,że ( według mnie) trzeba piec chleb nie rzadziej niż raz w tygodniu .To sylwestrowy wypiek Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.