Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Chleba trzeba......


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
230 odpowiedzi w tym temacie

#81 Alinka

Alinka
  • Użytkownicy
  • 1471 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 03 sty 2020 - 00:54

- mąka żytnia lub razowa - 20 %

Domyślam się że zabrakło Ci słowa ...biała

i że powinno być maka żytnia biała 720 lub razowa 2ooo

 

Halinka, zostawiasz zaczyn z ciasta przed dodaniem oleju? czy z olejem?



#82 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 03 sty 2020 - 04:55

Przepis jest bardzo prosty,

Dziękuję Ci Halinko, przepis naprawdę bardzo prosty.

A jak postępujesz z zaczynem? Dokarmiasz go przed dodaniem do ciasta? Czy tak postępujesz z nim jak napisałaś?


Użytkownik witt edytował ten post 03 sty 2020 - 04:58


#83 @halusia@

@halusia@
  • ***SUPER VIP***
  • 7333 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 03 sty 2020 - 16:31

@halusia@, dnia 02 Sty 2020 - 21:59, napisał: - mąka żytnia lub razowa - 20 % Domyślam się że zabrakło Ci słowa ...biała i że powinno być maka żytnia biała 720 lub razowa 2ooo

 

Dokładnie Alinko, dziękuję.

Halinka, zostawiasz zaczyn z ciasta przed dodaniem oleju? czy z olejem?

 

Alinko, z olejem, taki przepis dostałam ze Śląska.

 

A jak postępujesz z zaczynem? Dokarmiasz go przed dodaniem do ciasta? Czy tak postępujesz z nim jak napisałaś?

 

Absolutnie nie dokarmiam. Odkładam 3-4 łyżki jak w przepisie  i zaczyn leży w lodówce i czeka do następnego wypieku. 



#84 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 03 sty 2020 - 16:35

czeka do następnego wypieku.

Dziękuję Halinko za odpowiedź. :thumbsup:



#85 Alinka

Alinka
  • Użytkownicy
  • 1471 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 03 sty 2020 - 18:41

Dokładnie Alinko, dziękuję.

Sądząc ze zdjęcia to jest z dodatkiem mąki żytniej białej(chlebowej).?

Chlebek, którym mnie kiedyś częstowałaś gdzieś na zlocie był dużo ciemniejszy,

i tamten zapewne był z dodatkiem żytniej razowej.

Dobrze myślę?



#86 MariuszB

MariuszB
  • Użytkownicy
  • 2807 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 03 sty 2020 - 18:43

Tyle stron dyskusji nad zwykłym chlebem :tongue:

 

..... moja śp babcia piekła do ostatniej chwili chleb, i patrząc na jej ciężką pracę, a właściwie to był moment i chleb gotowy, dziwię się że bez tego wszystkiego o czym tu z namaszczeniem piszecie potrafiła zrobić wspaniały i smaczny chleb, z chrupiącą skórką na wierzchu, i dodatkowo wytwarzała kilka gatunków chleba, z bułkami włącznie, a to wszystko z różnych gatunków mąki :clap: pamiętam jak będąc dzieciakiem dziadek sadzał mnie na worek ze zbożem który był na rowerze i jechaliśmy do młyna w celu zmielenia zboża na różne rodzaje mąki..... zapamiętałem smak wszystkich wypieków babci, ale najbardziej uwielbiałem chleb pytlowy, posmarowany masłem produkcji made in dziadek i do tego szklanka mleka lub maślanki :clap: .... także kochani, mniej dysputy i nowinek technologicznych a więcej tradycyjnych metod wypiekania a będziemy długo żyli czego wszystkim życzę ;) :)


Użytkownik witt edytował ten post 03 sty 2020 - 18:46


#87 Alinka

Alinka
  • Użytkownicy
  • 1471 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 03 sty 2020 - 18:44

przepis naprawdę bardzo prosty.

Witku i jest bardzo smaczny nawet kilkudniowy.

Jadłam w wydaniu '' z dodatkiem mąki żytniej razowej''.

Z mąką żytnią chlebową zapewne jest jeszcze lepszy bo lżejszy



#88 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 10992 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 03 sty 2020 - 18:50

dziwię się że bez tego wszystkiego o czym tu z namaszczeniem piszecie potrafiła zrobić wspaniały i smaczny chleb

Rozumiem, że Ty też potrafisz - bez namaszczenia   :frantics:



#89 Alinka

Alinka
  • Użytkownicy
  • 1471 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 03 sty 2020 - 18:51

Tyle stron dyskusji nad zwykłym chlebem :tongue:

 

..... moja śp babcia piekła do ostatniej chwili chleb, i patrząc na jej ciężką pracę, a właściwie to był moment i chleb gotowy, dziwię się że bez tego wszystkiego o czym tu z namaszczeniem piszecie potrafiła zrobić wspaniały i smaczny chleb, z chrupiącą skórką na wierzchu, i dodatkowo wytwarzała kilka gatunków chleba, z bułkami włącznie, a to wszystko z różnych gatunków mąki :clap: pamiętam jak będąc dzieciakiem dziadek sadzał mnie na worek ze zbożem który był na rowerze i jechaliśmy do młyna w celu zmielenia zboża na różne rodzaje mąki..... zapamiętałem smak wszystkich wypieków babci, ale najbardziej uwielbiałem chleb pytlowy, posmarowany masłem produkcji made in dziadek i do tego szklanka mleka lub maślanki :clap: .... także kochani, mniej dysputy i nowinek technologicznych a więcej tradycyjnych metod wypiekania a będziemy długo żyli czego wszystkim życzę ;) :)

No właśnie ale...

1. konia z rzędem temu komu uda się kupiś mąkę pytlową

2. jedyny w zasięgu pracujący jeszcze nie dawno młyn już nie pracuje

Z dobrej mąki, dobry chleb będzie, nie inaczej

a my mamy to co mamy



#90 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 03 sty 2020 - 18:54

Z mąką żytnią chlebową zapewne jest jeszcze lepszy bo lżejszy

Olgi chlebek mi na takiego wygląda :thumbsup:



#91 MariuszB

MariuszB
  • Użytkownicy
  • 2807 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 03 sty 2020 - 18:55

 

dziwię się że bez tego wszystkiego o czym tu z namaszczeniem piszecie potrafiła zrobić wspaniały i smaczny chleb

Rozumiem, że Ty też potrafisz - bez namaszczenia   :frantics:

 

Anno, nie atakuj mnie, jesteś moderatorem i  nie przystoi takie zachowanie :facepalm: napisałem swoje zdanie i wspomnienia, a Ty nie musisz się z tym zgadzać.


Użytkownik MariuszB edytował ten post 03 sty 2020 - 19:02


#92 Alinka

Alinka
  • Użytkownicy
  • 1471 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 03 sty 2020 - 18:59

Olgi chlebek mi na takiego wygląda

odniosłam się do chlebka Halusi  



#93 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 03 sty 2020 - 19:05

Tyle stron dyskusji nad zwykłym chlebem

To może mógłbyś nam podać przepis na chleb Twojej Babci lub Dziadka dla porównania, czy to czasem też nie był zwykły chleb :D.


[Dodano: 03 sty 2020 - 19:05]

 

Olgi chlebek mi na takiego wygląda

odniosłam się do chlebka Halusi  

 

Tak, wiem Alinko, ale porównując zdjęcia chleba Olgi (jest dużo ciemniejszy jak Halusi, wiadomo dlaczego) wydaje mi się, że jest pieczony w większości z mąki żytniej.



#94 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 10992 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 03 sty 2020 - 19:11

Anno, nie atakuj mnie, jesteś moderatorem i  nie przystoi takie zachowanie napisałem swoje zdanie i wspomnienia, a Ty nie musisz się z tym zgadzać.

Przepraszam Cię, że nie uszanowałam Twojego wspomnienia.

Trochę inaczej zinterpretowałam Twoją wypowiedź  :facepalm:  

Za dobrym chlebem naszych babć stały doświadczenia wielu pokoleń.

A my musimy dywagować, czasami podpierać się teorią (co nie jest takie złe) i wymieniać nasze, współczesne doświadczenia.

Największą wg mnie "stratą" w odniesieniu do warunków naszych babć, jest ubytek w środowisku bakterii, które - choć niewidoczne, choć nieuświadomione - robiły swoją dobrą robotę.

Jeszcze raz Cię przepraszam Mariuszu  :hug:



#95 Alinka

Alinka
  • Użytkownicy
  • 1471 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 03 sty 2020 - 19:19

większości z mąki żytniej.

jeśli chleb jest ciemniejszy to Olga zapewne użyła mąki żytniej razowej.

Z mąki żytniej białej (chlebowej) powstanie jasny chlebuś



#96 @halusia@

@halusia@
  • ***SUPER VIP***
  • 7333 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 03 sty 2020 - 19:39

Sądząc ze zdjęcia to jest z dodatkiem mąki żytniej białej(chlebowej).? Chlebek, którym mnie kiedyś częstowałaś gdzieś na zlocie był dużo ciemniejszy,

 

Alinko używam mąki żytniej typ 720 

Chlebek mógł być ciemniejszy w zależności od dodanych otrębów .

W przepisie są podane żytnie, ten  który próbowałaś na zlocie mógł być z innymi już teraz nie pamiętam z jakimi. 



#97 Alinka

Alinka
  • Użytkownicy
  • 1471 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 03 sty 2020 - 19:44

Tak właśnie sądziłam ze zdjęcia.

Typ 720 to mąka biała, chlebowa



#98 ANNAM

ANNAM
  • **VIP**
  • 5117 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 03 sty 2020 - 20:00

Alinko ,znalazlam na internecie link . Chyba tam mozna kupic 

https://e-maka.pl/pr...t-720-1-kg.html



#99 MariuszB

MariuszB
  • Użytkownicy
  • 2807 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 03 sty 2020 - 20:18

 

Anno, nie atakuj mnie, jesteś moderatorem i  nie przystoi takie zachowanie napisałem swoje zdanie i wspomnienia, a Ty nie musisz się z tym zgadzać.

Przepraszam Cię, że nie uszanowałam Twojego wspomnienia.

Trochę inaczej zinterpretowałam Twoją wypowiedź  :facepalm:  

Za dobrym chlebem naszych babć stały doświadczenia wielu pokoleń.

A my musimy dywagować, czasami podpierać się teorią (co nie jest takie złe) i wymieniać nasze, współczesne doświadczenia.

Największą wg mnie "stratą" w odniesieniu do warunków naszych babć, jest ubytek w środowisku bakterii, które - choć niewidoczne, choć nieuświadomione - robiły swoją dobrą robotę.

Jeszcze raz Cię przepraszam Mariuszu  :hug:

 

Anno, OK. nie ma problemu... nic się nie stało, nie myli się ten, co nic nie robi :flowers: :hug:

 

 

 

Tyle stron dyskusji nad zwykłym chlebem

To może mógłbyś nam podać przepis na chleb Twojej Babci lub Dziadka dla porównania, czy to czasem też nie był zwykły chleb :D.

Oczywiście że był to zwykły chleb, kiedyś nie robiono chleba z takimi dodatkami jak dzisiaj, wypiekano tylko chleb razowy, chleb żytni, pszenny i pszenno-żytni stosując różne rodzaje mąki, latem chleb u babci owinięty w liście chrzanu to była codzienność, dzisiaj chciałbym choć tydzień przebywać z nimi :( .......  jak odwiedzę swoją 92 letnią mamę to przepiszę przepis i podam.

Do dziś pamiętam drewnianą dzieżę z pozostawionym kawałkiem ciasta i przykrytą lnianą ściereczką, tak samo jak zakwas do żuru w kamiennym garnku, przykryty drewnianą pokrywką z dziurką w środku i kwirlejką :) pamiętam te zapachy..... eeech....   dziadków już dawno nie ma, pozostały wspomnienia  :) 


[Dodano: 03 sty 2020 - 20:18]

Ja w różne kasze i mąkę zaopatruję się tutaj bo mam w miarę blisko http://www.mlynystoislaw.pl/

W mąkę pytlową zaopatrywałem się tutaj, ale dość dawno u nich nie kupowałem https://e-maka.pl/10...yta-maka-zytnia



#100 andrzej k

andrzej k
  • ***SUPER VIP***
  • 13721 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 03 sty 2020 - 20:18

mąka biała, chlebowa

 

 Pewnie z dwa chlebki upiekłem  ;) .... na tym się nie znam .... ale coś mogę powiedzieć . Typ mąki np . żytnia 720  jest typem mąki . Dodatek  do nazwy ...biała chlebowa jest to dodatek handlowy . Dobrze by było operować typem mąki a nie nazwami handlowymi .... zresztą podobnie jest z nazwami mięsa  gdzie czasami dochodzi do niepotrzebnych nieporozumień . :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych