witt Posted July 3, 2020 Author Report Share #226 Posted July 3, 2020 Czyli piszemy prawdę Oj tak.... Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted July 4, 2020 Report Share #227 Posted July 4, 2020 Ciekawy chlebuś który warto spróbować poczynić. Jestem właśnie w trakcie, lecz jako że lubię pieczywo kwaskowate, dokonałem pewnej niewielkiej modyfikacji. Zamiast czystej wody, dodałem do wody zakwasu, tak ok. 50/50% , mąka typu "special" 50/50, ze szwedzką mieszanką chlebową "rågsikt". Poza tym wszystko zgodnie z przedstawioną recepturą. Chlebuś właśnie rośnie, zobaczymy co z tego wyjdzie ? https://www.facebook.com/Smaczny.tv/videos/916294848828973 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted July 4, 2020 Report Share #228 Posted July 4, 2020 (edited) Chciałbym Wam zaproponować ST Gallen Brot, jest to chleb, który najbardziej mi smakuje, prawie taki jak pamiętam z dzieciństwa po który chodziło się raz w tygodniu do piekarni.Konsystencja chleba zbita, ja na to mówię mięsna, nie jet to chleb jak obecnie trend panuje wielka nadmuchana skorupka, a w środku nic.Monza sobie ewentualnie podarować specyficzne formowanie chleba, jednak najważniejsze jest min 12 godzinne garowanie ciasta w lodowce (podobnie jak ciasto na porządną pizze)Naciąganienacięcie poprzeczne na końcuPieczenie pierwsza faza w naczyniu żeliwnym, lub jak ktos nie ma to pierwsza faza musi się odbywać z dodatkiem pary (np naczynie z woda w piekarniku)Załączę rożna strony tego samego chlane, jednak najbardziej poprawna jest ta z pierwszego i drugiego linkuChleb ten występuje jako jasny lub ciemnyW chanelu lub jak się samemu robi, trzeba dla stabilizacji robić 2 a najlepiej 3 kolo siebie. Podczas pieczenia zrastają się i jest to jak najbardziej normalnehttps://www.youtube.com/watch?v=WiJPM-xwoGMhttps://www.marcelpaa.com/st-galler-brot/https://www.kochtopf.me/1-basisrezept-noch-mehr-brote-st-galler-brothttps://www.eigebroetli.ch/2015/10/sschwiizerreisli-st-gallerbrot/https://www.youtube.com/watch?v=oWSjitJMVNA Jako dodatek mój drugi faworyt, co prawda jak się go kupuje jest bardzo drogi, ze względu na bardzo długi proces przygotowana (60 godzin), ale równie smaczny jak St Gallen, a nawet trochę lepszy https://www.youtube.com/watch?v=WrO1AxCoYNQ PSObydwa chleby maja wspólna cechę, nawet kupne zachowują świeżość co najmniej tydzień. Edited July 4, 2020 by TOSHIBA Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted July 4, 2020 Report Share #229 Posted July 4, 2020 (edited) Bardzo podobny technologicznie, przepyszny i cudownie chrupiący, popularny w Szwecji "chleb garnkowy" . A mój dzisiejszy chlebuś właśnie znalazł się w piekarniku . Edited July 4, 2020 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted July 5, 2020 Report Share #230 Posted July 5, 2020 (edited) A oto i gotowy chlebuś ze wspaniałą chrupiącą skórką, sam smak, mniam, mniam . Edited July 5, 2020 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted July 5, 2020 Author Report Share #231 Posted July 5, 2020 A oto i gotowy chlebuś Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted August 1, 2021 Author Report Share #232 Posted August 1, 2021 (edited) CHLEB PSZENNY NA DROŻDŻACH I MĄCE KRUPCZATCE Przepis na jeden bochenek Składniki:1/2 kg maki krupczatki (450)1 łyżka mąki żytniej25 g drożdży świeżych4 łyżki otręb pszennych3 łyżki łuskanego słonecznika3 łyżki siemienia lnianego3 łyżki sezamu2 łyżki łuskanej dynipłaska łyżka solipłaska łyżka cukru2,5 łyżki oleju1 łyżeczka tymianku450 ml ciepłej wody Wykonanie: Do miski wlewamy wodę, wsypujemy 1łyżkę mąki żytniej, dodajemy cukier, ziarna, tymianek, otręby i drożdże. Wszystko mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut. Nastepnie dodajemy resztę składników, wyrabiamy ręką lub mikserem przez 3 minuty. Miskę wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika do 40 st. na 15 minut.W tym czasie blaszkę typu keksówka smarujemy masłem i opsypujemy obcjonalnie bułką tartą (ja tego nie robię).Po upływie 15 minut wyciągamy miskę z piekarnika, ciasto jeszcze raz przemieszajmy łyżką i przekładamy do foremki. Wyrównujemy wierzch mokrą ręką lekko uciskając. Możemy w tej chwili posypać wierz np. słonecznikiem, sezamem lub czarnuszką. Pozwalamy ciastu chlebowemu wyrosnąć 1 cm ponad krawędź foremki. Wkładamy do nagrzanegopiekarnika ustawionego na 220 st. (góra - dół) i pieczemy ok.1 godziny i 15 minut. Po upieczeniu pozwalamy chlebkowi wystygnąć, bo będzie się źle kroił. Edited August 1, 2021 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted August 2, 2021 Report Share #233 Posted August 2, 2021 (edited) CHLEB PSZENNY NA DROŻDŻACH I MĄCE KRUPCZATCE Bardzo ładny, apetyczny chlebek .Z mieszanką ziaren - mój ulubiony - trzeba wypróbować przepis. Edited August 2, 2021 by ReniaS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted August 3, 2021 Author Report Share #234 Posted August 3, 2021 trzeba wypróbować przepis Zapraszam, ja pomijam czynność z wyrastaniem w piekarniku, bezpośrednio przekładam do keksówki i pozwalam wyrastać 1 cm ponad krawędź.Dalej jak w przepisie. Powodzenia..... Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mazda57 Posted November 21, 2021 Report Share #235 Posted November 21, 2021 witamA mógłbym poprosić o przepis na zaczyn i ile zaczynu dodać. Żona też robi ciemny chlebek ale z jednej keksówki,bo na dwie osoby i czasami nie wychodzi. Po paru dniach już jest twardy i suchy. Na jedną keksówkę to podzielić wszystko na pół?Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted November 21, 2021 Report Share #236 Posted November 21, 2021 A mógłbym poprosić o przepis na zaczyn i ile zaczynu dodać. Może ten przepis ci podpasuje https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page-25?do=findComment&comment=653236 Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.