Jump to content

Chleba trzeba......


witt

Recommended Posts

  • Replies 235
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ciekawy chlebuś który warto spróbować poczynić. Jestem właśnie w trakcie, lecz jako że lubię pieczywo kwaskowate, dokonałem pewnej niewielkiej modyfikacji. Zamiast czystej wody, dodałem do wody zakwasu, tak ok. 50/50% , mąka typu "special" 50/50, ze szwedzką mieszanką chlebową "rågsikt". Poza tym wszystko zgodnie z przedstawioną recepturą. Chlebuś właśnie rośnie, zobaczymy co z tego wyjdzie :D ? https://www.facebook.com/Smaczny.tv/videos/916294848828973

Link to comment
Share on other sites

Chciałbym Wam zaproponować ST Gallen Brot, jest to chleb, który najbardziej mi smakuje, prawie taki jak pamiętam z dzieciństwa po który chodziło się raz w tygodniu do piekarni.

Konsystencja chleba zbita, ja na to mówię mięsna, nie jet to chleb jak obecnie trend panuje wielka nadmuchana skorupka, a w środku nic.

Monza sobie ewentualnie podarować specyficzne formowanie chleba, jednak najważniejsze jest 

min 12 godzinne garowanie ciasta w lodowce (podobnie jak ciasto na porządną pizze)

Naciąganie

nacięcie poprzeczne na końcu

Pieczenie pierwsza faza w naczyniu żeliwnym, lub jak ktos nie ma to pierwsza faza musi się odbywać z dodatkiem pary (np naczynie z woda w piekarniku)

Załączę rożna strony tego samego chlane, jednak najbardziej poprawna jest ta z pierwszego i drugiego linku

Chleb ten występuje jako jasny lub ciemny

W chanelu lub jak się samemu robi, trzeba dla stabilizacji robić 2 a najlepiej 3 kolo siebie. Podczas pieczenia zrastają się i jest to jak najbardziej normalne

https://www.youtube.com/watch?v=WiJPM-xwoGM

https://www.marcelpaa.com/st-galler-brot/

https://www.kochtopf.me/1-basisrezept-noch-mehr-brote-st-galler-brot

https://www.eigebroetli.ch/2015/10/sschwiizerreisli-st-gallerbrot/

https://www.youtube.com/watch?v=oWSjitJMVNA

 

Jako dodatek mój drugi faworyt, co prawda jak się go kupuje jest bardzo drogi, ze względu na bardzo długi proces przygotowana (60 godzin), ale równie smaczny jak St Gallen, a nawet trochę lepszy  :)

https://www.youtube.com/watch?v=WrO1AxCoYNQ

 

PS

Obydwa chleby maja wspólna cechę, nawet kupne zachowują świeżość co najmniej tydzień.

Edited by TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
CHLEB PSZENNY NA DROŻDŻACH I MĄCE KRUPCZATCE

 

Przepis na jeden bochenek

 

Składniki:

1/2 kg maki krupczatki (450)

1 łyżka mąki żytniej

25 g drożdży świeżych

4 łyżki otręb pszennych

3 łyżki łuskanego słonecznika

3 łyżki siemienia lnianego

3 łyżki sezamu

2 łyżki łuskanej dyni

płaska łyżka soli

płaska łyżka cukru

2,5 łyżki oleju

1 łyżeczka tymianku

450 ml ciepłej wody

 

Wykonanie:

 

Do miski wlewamy wodę, wsypujemy 1łyżkę mąki żytniej, dodajemy cukier, ziarna, tymianek, otręby i drożdże. 

Wszystko mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut. 

Nastepnie dodajemy resztę składników, wyrabiamy ręką lub mikserem przez 3 minuty. 

Miskę wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika do 40 st. na 15 minut.

W tym czasie blaszkę typu keksówka smarujemy masłem i opsypujemy obcjonalnie bułką tartą (ja tego nie robię).

Po upływie 15 minut wyciągamy miskę z piekarnika, ciasto jeszcze raz przemieszajmy łyżką i przekładamy do foremki. 

Wyrównujemy wierzch mokrą ręką lekko uciskając. Możemy w tej chwili posypać wierz np. słonecznikiem, sezamem lub czarnuszką. 

Pozwalamy ciastu chlebowemu wyrosnąć 1 cm ponad krawędź foremki. Wkładamy do nagrzanego

piekarnika ustawionego na 220 st. (góra - dół) i pieczemy ok.1 godziny i 15 minut. 

Po upieczeniu pozwalamy chlebkowi wystygnąć, bo będzie się źle kroił.

 

post-86407-0-76161500-1627806445_thumb.jpg

Edited by witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Link to comment
Share on other sites

 

 

trzeba wypróbować  przepis

Zapraszam, ja pomijam czynność z wyrastaniem w piekarniku, bezpośrednio przekładam do keksówki i pozwalam wyrastać 1 cm ponad krawędź.

Dalej jak w przepisie. Powodzenia.....

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

witam

A mógłbym poprosić o przepis na zaczyn i ile zaczynu dodać. Żona też robi ciemny chlebek ale z jednej keksówki,bo na dwie osoby i czasami nie wychodzi. Po paru dniach już jest twardy i suchy. Na jedną keksówkę to podzielić wszystko na pół?

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

 

 

A mógłbym poprosić o przepis na zaczyn i ile zaczynu dodać.

 

Może ten przepis ci podpasuje  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page-25?do=findComment&comment=653236

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.