Jump to content

Chleba trzeba......


witt

Recommended Posts

  • Replies 235
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

 

 

gdzie kupujesz tą mąke 7 zbóż
 

Beatko, kupuję u nas w Ostrzeszowie w PSS-ach albo w Rolniku. nie wiem czy takie sklepy są u Ciebie.


[Dodano: 24 paź 2018 - 20:40]

 

 

skąd na to wszystko wziąć czas
 

Chleb robi się szybko tylko długo trwa wyrastanie, bo 20+60+30 min. No i pieczenie 60 min.

A chlebek warty wypieku. :thumbsup:

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Link to comment
Share on other sites

będzie miał w zamian karoshi,

 

Karoshi, Jarku na razie mi nie grozi,  :D  a na wędliny to sam wiesz, potrzebne co najmniej 3 dni, chyba, że się białą robi to 1 dzień. :thumbsup:

U mnie narazie pada, :(  a taka pogoda również zniechęca.

Pozdrowienia

Edited by witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 1 year later...

Jeszcze w starym roku pieczony, a dzisiaj będzie degustowany chleb na zakwasie żytniem, wykonanie trójfazowe. Jest pracochłonne, ale efekt jest widoczny. Przekrój chleba dołączę później.

[Dodano: 01 sty 2020 - 09:48]

A tak wygląda chlebek po rozkrojeniu

post-86407-0-85540100-1577867696_thumb.jpg

post-86407-0-36125800-1577868510_thumb.jpg

Edited by witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Link to comment
Share on other sites

Chlebek :thumbsup::clap: na moje oko .

Długo testowałem różne przepisy i ponosiłem wiele porażek. Ten chlebek wyszedł mi tak jak oczekiwałem... jedyną wadą jest pracochłonność, bo jednak trójfazowość tego wymaga, ale jak dobrze rozplanuje się czasy wykonania....wszystko jest ok.

Najważniejsze jest końcowe zadowolenie no i najważniejsze......efekt.

 

:D:thumbsup::clap:, i to by było na tyle !!!
Edited by witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Link to comment
Share on other sites

 

 

chleb na zakwasie żytniem

Nie mam odwagi zabrać się za zrobienie zakwasu i pieczenie chleba na taki sposób. Może kiedyś.. 

Witt .. piękny wypiek :) tylko gratulować :clap:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Link to comment
Share on other sites

 

 

Trzy dni i gotowy

Mój pierwszy zakwas robiłem 5 dni, nie twierdzę, że 3 dniowy jest gorszy, (nie próbowałem). Napewno słabszy jak 5 dniowy :D

 

 

piękny wypiek :) tylko gratulować

Dziękuję Anuś

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Link to comment
Share on other sites

 

 

Mój pierwszy zakwas robiłem 5 dni, nie twierdzę, że 3 dniowy jest gorszy, (nie próbowałem). Napewno słabszy jak 5 dniowy

A mogę prosić o wytłumaczenie krok po kroku jak go robiłeś ? taka instrukcja na poziomie przedszkolaka w tej dziedzinie ?

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Link to comment
Share on other sites

Witta chleb na zakwasie
Anuś nie ma sprawy, proszę:

Najpierw musisz zrobic zakwas, jest dużo przepisów w internecie.
Ja robiłem z jednego z nich np.: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/pieczywo/chleby/431-zakwas-chlebowy
Teraz jak już masz zakwas, zaczynam przygotowania do pieczenia chleba. Najlepiej zacząć rano, bo trochę czasu nam na przygotowanie zejdzie.
Biorę 180 g mąki takiej jaką użyłem do zakwasu (ja używam żytniej 720) i 180 g wody letniej i mój zakwas. Wszystko razem mieszam łyżką i aby sobie ułatwić wstawiam do nagrzanego piekarnika 50°C przez 2 minuty, wyłaczając go, mój rozmieszany zakwas na 4 godziny.
Po tym czasie znowu dodaję 180 g mąki i 180 g letniej wody i powtarzam z piekarnikiem, ale teraz na 8 godzin.
Po tym czasie ostatni raz 180 g maki i 180 g wody i do piekarnika na 4 godziny. Tak uzyskany zakwas jest bardzo mocmy i nadaje się do przygotowania  wypieku chleba. Zanim jednak zaczniemy, odkładamy do słoiczka na następny raz 150 g zakwasu, zakręcamy i do lodówki.
Na 1 etap: fermentacja ciasta ( ok.10 godzin czas umowny)
Mąka żytnia typ 720:        285 g
Mąka pszenna typ 500:    285 g
Zakwas: 3 x 180 g mąki i 3 x 180 g wody = 540 g mąki i 540 g wody razem 1080 g + wychodowany zakwas
Dodatki:              słonecznik      142,5 g
                           siemię lniane  57,5 g
Letnia woda:      570 g w której rozpuszczamy 70 g miodu
Wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce lub tak jak ja do piekarnika nagrzanego do 50°C przez 2 minuty na ok.8 -10 godzin.
Ciasto podwoi swoja objętość.
Na 2 etap: ciasto właściwe:
Mąka żytnia typ 720:            370 g
Mąka pszenna typ 500:        912,5 g
Letnia woda:                        400 g w której rozpuszczam 40 g soli niejodowanej
Wszystko wyrabiam dobrze ręką, dzielę wagowo na 950 g kawałki ciasta, (po upieczeniu bochenki będą ważyły 800 g ) jeszcze trochę ugniatam w rekach formując wałki i wkładam do keksówek  na długość o wymiarze 310 x 120 x 80 mm. (mierzono górę foremki), naoliwionych (olej rzepakowy kujawski), dno posypuję lekko mąką. Smaruję górę ciasta lekko olejem, aby nie wysychało, pozostawiam do wyrośniecia na jakiś 2,5 godziny w piekarniku opisane j / w.
Ciasto jest bardzo klejące, to jest normalne, dlatego moczę rece w zimnej wodzie aby się tak nie kleiło.
Ciasto podwoi swoją objetość.
Po tym czasie wyciągamy foremki z wyrośniętym ciastem, górę skrapiamy wodą, do piekarnika wstawiamy naczynie z wodą, piekarnik nagrzewamy do 250°C, otwieramy, wstawiamy foremki i zamykamy, zmieniamy temperaturę na 230°C i pieczemy 20 minut. Następnie zmieniamy temperaturę na 210°C i pieczemy 40 minut. Po tym czasie ciasto jest gotowe, wykładamy na kratkę, zraszamy wodą i przykrywamy lnianą ściereczką na 3-4 godziny do wystygnięcia. Chleb jest gotowy do jedzenia.
Z tak przygotowanego ciasta wychodzi mi 4 foremki keksowe ciasta o wymiarze 310 x 120 x 80 mm.

Jak sprawdzić czy chleb jest odpowiednio wyrośnięty i gotowy do pieczenia, czy jeszcze nie:
- Jeśli ciasto jest wybrzuszone, a w dotyku twarde i bardzo sprężyste, powinno dalej wyrastać.
- Jeśli jest wybrzuszone i miękkie w dotyku, a po naciśnięciu tworzy się dołek, który po krótkiej chwili   zanika, to moment pieczenia jest już dość blisko.
- Jeśli ciasto jest wybrzuszone i miękkie, a dołek zanika dopiero po kilku minutach, uznaję to za optymalny moment rozpoczęcia pieczenia.
- Jeśli ciasto zaczęło opadać, jest bardzo miękkie i po lekkim naciśnięciu tworzy się trwałe zagłębienie, to minął najlepszy moment na rozpoczęcie pieczenia.
Wiedza ze strony internetowej: https://www.moja-piekarnia.pl/2011/08/09/sprawdzanie-stanu-wyrosniecia-chleba/

 

Edited by witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Link to comment
Share on other sites

A czemu nie zostawisz sobie ciasta właściwego jako startera  - mój "zaczyn/ zakwas"  ma już ładnych kilka lat  . Niedogodnością jest to ,że ( według mnie) trzeba piec chleb nie rzadziej niż raz w tygodniu .

To sylwestrowy wypiek :D

 

 

 

post-40398-0-97431300-1577892430_thumb.jpg

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.