witt Posted October 24, 2018 Author Report Share #26 Posted October 24, 2018 A przekrój jak wygląda? .Ja zaczynam dzisiaj piec chlebek orkiszowy i jak jeszcze dzisiaj zdążę to zamieszczę przekrój. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 24, 2018 Author Report Share #27 Posted October 24, 2018 Chlebek już upieczony...oto przekrój, jest bardzo smaczny. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted October 24, 2018 Report Share #28 Posted October 24, 2018 Witt gdzie kupujesz tą mąke 7 zbóż -stacjonarnie gdzieś jest dostępna ,czy przez internet? Quote beata Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted October 24, 2018 Report Share #29 Posted October 24, 2018 Fajny chleb, tylko skąd na to wszystko wziąć czas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 24, 2018 Author Report Share #30 Posted October 24, 2018 gdzie kupujesz tą mąke 7 zbóż Beatko, kupuję u nas w Ostrzeszowie w PSS-ach albo w Rolniku. nie wiem czy takie sklepy są u Ciebie.[Dodano: 24 paź 2018 - 20:40] skąd na to wszystko wziąć czas Chleb robi się szybko tylko długo trwa wyrastanie, bo 20+60+30 min. No i pieczenie 60 min.A chlebek warty wypieku. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 24, 2018 Report Share #31 Posted October 24, 2018 Chlebek już upieczony. Witku , do takiego chlebka to kawał kiełbasy a nie pomidorka . Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 24, 2018 Author Report Share #32 Posted October 24, 2018 do takiego chlebka to kawał kiełbasy a nie pomidorka Masz racje , zapasy się wyczerpały, muszę coś zrobić, a nie ma kiedy... Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted October 25, 2018 Report Share #33 Posted October 25, 2018 Fajny chleb, tylko skąd na to wszystko wziąć czas. Jeżeli ktoś "nie ma czasu", to ma za to 100% gwarancję że będzie miał w zamian karoshi, więc wybór faktycznie łatwy nie jest, i należy zawsze do "pracowitych" . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 25, 2018 Author Report Share #34 Posted October 25, 2018 (edited) będzie miał w zamian karoshi, Karoshi, Jarku na razie mi nie grozi, a na wędliny to sam wiesz, potrzebne co najmniej 3 dni, chyba, że się białą robi to 1 dzień. U mnie narazie pada, a taka pogoda również zniechęca.Pozdrowienia Edited November 30, 2019 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 30, 2018 Author Report Share #35 Posted October 30, 2018 zdrowy chleb: Dodatkowo dodałem prażonej cebulki i czarnuszkę. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted October 30, 2018 Report Share #36 Posted October 30, 2018 :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 30, 2018 Author Report Share #37 Posted October 30, 2018 Dziękuję Eli55, z tym chlebem można wypróbować różne wariacje nasienne lub dodać suszoną śliwkę, rodzynki, morele itd.Zawsze smakuje Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted November 26, 2018 Author Report Share #38 Posted November 26, 2018 (edited) Chleb żytni na zakwasie żytnim w/g przepisu Marka (Chabera).Smaczny i wilgotny. Edited November 4, 2019 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted January 1, 2020 Author Report Share #39 Posted January 1, 2020 (edited) Jeszcze w starym roku pieczony, a dzisiaj będzie degustowany chleb na zakwasie żytniem, wykonanie trójfazowe. Jest pracochłonne, ale efekt jest widoczny. Przekrój chleba dołączę później. [Dodano: 01 sty 2020 - 09:48] A tak wygląda chlebek po rozkrojeniu Edited January 1, 2020 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 1, 2020 Report Share #40 Posted January 1, 2020 (edited) A tak wygląda chlebek po rozkrojeniu Chlebek na moje oko .... I ta podsuszana kiełbaska + maleńki kieliszeczek cytrynówki . Edited January 1, 2020 by andrzej k Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 1, 2020 Report Share #41 Posted January 1, 2020 , i to by było na tyle !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted January 1, 2020 Author Report Share #42 Posted January 1, 2020 (edited) Chlebek na moje oko .Długo testowałem różne przepisy i ponosiłem wiele porażek. Ten chlebek wyszedł mi tak jak oczekiwałem... jedyną wadą jest pracochłonność, bo jednak trójfazowość tego wymaga, ale jak dobrze rozplanuje się czasy wykonania....wszystko jest ok.Najważniejsze jest końcowe zadowolenie no i najważniejsze......efekt. , i to by było na tyle !!! Edited January 1, 2020 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted January 1, 2020 Report Share #43 Posted January 1, 2020 chleb na zakwasie żytniem Nie mam odwagi zabrać się za zrobienie zakwasu i pieczenie chleba na taki sposób. Może kiedyś.. Witt .. piękny wypiek tylko gratulować Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 1, 2020 Report Share #44 Posted January 1, 2020 Anuś zakwas jest bardzo prosto zrobić... Trzy dni i gotowy ...... Tak na szybko.... Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted January 1, 2020 Author Report Share #45 Posted January 1, 2020 Trzy dni i gotowy Mój pierwszy zakwas robiłem 5 dni, nie twierdzę, że 3 dniowy jest gorszy, (nie próbowałem). Napewno słabszy jak 5 dniowy piękny wypiek tylko gratulować Dziękuję Anuś Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted January 1, 2020 Report Share #46 Posted January 1, 2020 Mój pierwszy zakwas robiłem 5 dni, nie twierdzę, że 3 dniowy jest gorszy, (nie próbowałem). Napewno słabszy jak 5 dniowy A mogę prosić o wytłumaczenie krok po kroku jak go robiłeś ? taka instrukcja na poziomie przedszkolaka w tej dziedzinie ? Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted January 1, 2020 Author Report Share #47 Posted January 1, 2020 (edited) Witta chleb na zakwasieAnuś nie ma sprawy, proszę:Najpierw musisz zrobic zakwas, jest dużo przepisów w internecie.Ja robiłem z jednego z nich np.: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/pieczywo/chleby/431-zakwas-chlebowyTeraz jak już masz zakwas, zaczynam przygotowania do pieczenia chleba. Najlepiej zacząć rano, bo trochę czasu nam na przygotowanie zejdzie.Biorę 180 g mąki takiej jaką użyłem do zakwasu (ja używam żytniej 720) i 180 g wody letniej i mój zakwas. Wszystko razem mieszam łyżką i aby sobie ułatwić wstawiam do nagrzanego piekarnika 50°C przez 2 minuty, wyłaczając go, mój rozmieszany zakwas na 4 godziny.Po tym czasie znowu dodaję 180 g mąki i 180 g letniej wody i powtarzam z piekarnikiem, ale teraz na 8 godzin.Po tym czasie ostatni raz 180 g maki i 180 g wody i do piekarnika na 4 godziny. Tak uzyskany zakwas jest bardzo mocmy i nadaje się do przygotowania wypieku chleba. Zanim jednak zaczniemy, odkładamy do słoiczka na następny raz 150 g zakwasu, zakręcamy i do lodówki.Na 1 etap: fermentacja ciasta ( ok.10 godzin czas umowny)Mąka żytnia typ 720: 285 gMąka pszenna typ 500: 285 gZakwas: 3 x 180 g mąki i 3 x 180 g wody = 540 g mąki i 540 g wody razem 1080 g + wychodowany zakwasDodatki: słonecznik 142,5 g siemię lniane 57,5 gLetnia woda: 570 g w której rozpuszczamy 70 g mioduWszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce lub tak jak ja do piekarnika nagrzanego do 50°C przez 2 minuty na ok.8 -10 godzin.Ciasto podwoi swoja objętość.Na 2 etap: ciasto właściwe:Mąka żytnia typ 720: 370 gMąka pszenna typ 500: 912,5 gLetnia woda: 400 g w której rozpuszczam 40 g soli niejodowanejWszystko wyrabiam dobrze ręką, dzielę wagowo na 950 g kawałki ciasta, (po upieczeniu bochenki będą ważyły 800 g ) jeszcze trochę ugniatam w rekach formując wałki i wkładam do keksówek na długość o wymiarze 310 x 120 x 80 mm. (mierzono górę foremki), naoliwionych (olej rzepakowy kujawski), dno posypuję lekko mąką. Smaruję górę ciasta lekko olejem, aby nie wysychało, pozostawiam do wyrośniecia na jakiś 2,5 godziny w piekarniku opisane j / w.Ciasto jest bardzo klejące, to jest normalne, dlatego moczę rece w zimnej wodzie aby się tak nie kleiło.Ciasto podwoi swoją objetość.Po tym czasie wyciągamy foremki z wyrośniętym ciastem, górę skrapiamy wodą, do piekarnika wstawiamy naczynie z wodą, piekarnik nagrzewamy do 250°C, otwieramy, wstawiamy foremki i zamykamy, zmieniamy temperaturę na 230°C i pieczemy 20 minut. Następnie zmieniamy temperaturę na 210°C i pieczemy 40 minut. Po tym czasie ciasto jest gotowe, wykładamy na kratkę, zraszamy wodą i przykrywamy lnianą ściereczką na 3-4 godziny do wystygnięcia. Chleb jest gotowy do jedzenia.Z tak przygotowanego ciasta wychodzi mi 4 foremki keksowe ciasta o wymiarze 310 x 120 x 80 mm.Jak sprawdzić czy chleb jest odpowiednio wyrośnięty i gotowy do pieczenia, czy jeszcze nie:- Jeśli ciasto jest wybrzuszone, a w dotyku twarde i bardzo sprężyste, powinno dalej wyrastać.- Jeśli jest wybrzuszone i miękkie w dotyku, a po naciśnięciu tworzy się dołek, który po krótkiej chwili zanika, to moment pieczenia jest już dość blisko.- Jeśli ciasto jest wybrzuszone i miękkie, a dołek zanika dopiero po kilku minutach, uznaję to za optymalny moment rozpoczęcia pieczenia.- Jeśli ciasto zaczęło opadać, jest bardzo miękkie i po lekkim naciśnięciu tworzy się trwałe zagłębienie, to minął najlepszy moment na rozpoczęcie pieczenia.Wiedza ze strony internetowej: https://www.moja-piekarnia.pl/2011/08/09/sprawdzanie-stanu-wyrosniecia-chleba/ Edited January 1, 2020 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted January 1, 2020 Report Share #48 Posted January 1, 2020 To jest pieczywo, piękny wypiek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted January 1, 2020 Author Report Share #49 Posted January 1, 2020 (edited) piękny wypiekWoytas, dziękuję. ....jeszcze muszę się dużo nauczyć. .....masz okazję wypróbować... Pozdrowienia Edited January 1, 2020 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted January 1, 2020 Report Share #50 Posted January 1, 2020 A czemu nie zostawisz sobie ciasta właściwego jako startera - mój "zaczyn/ zakwas" ma już ładnych kilka lat . Niedogodnością jest to ,że ( według mnie) trzeba piec chleb nie rzadziej niż raz w tygodniu .To sylwestrowy wypiek Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.