Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie - pytania!!

Peklosól Kobserwa Mieso w słoiku

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
382 odpowiedzi w tym temacie

#241 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8890 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 28 lis 2018 - 23:22

Jak za mało jest solanki do przykrycia, dolewam niesolonej, przegotowanej wody, tak zęby mięso było przykryte

To jest bardzo niebezpieczna praktyka!

Załóżmy, że na 1kg mięsa używasz 0,5l  wody to solanka jest 8%.

Jednak dolanie wody czystej tę solankę rozcieńcza.

Przy mokrym peklowaniu solanka powinna mieć określone stężenie, stosowne do planowanej długości peklowania.

Zauważ proszę, że sól z solanki działa na układ mięso-woda. Ilość tej wody jest tak samo ważna jak ilość mięsa bo ma wpływ na stężenie soli.

Konkretną, odważoną ilość peklosoli na kg mięsa daje się tylko przy peklowaniu suchym.



#242 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10885 postów

Napisano 29 lis 2018 - 07:35

Jestem tu z 10 lat i tego jeszcze nie grali.Ludzka inwencja nie zna granic.Witek masz 196 postów i nawet nie wiesz jak się powinno sporządzać solankę i jak peklować na mokro. :facepalm: Zacznij czytać bo może być kiepsko.



#243 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 557 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 29 lis 2018 - 07:45

Jestem tu z 10 lat i tego jeszcze nie grali.Ludzka inwencja nie zna granic.Witek masz 196 postów i nawet nie wiesz jak się powinno sporządzać solankę i jak peklować na mokro. :facepalm: Zacznij czytać bo może być kiepsko.

:clap: trudno się nie zgodzić z Arkadiuszem.

 

Po co kombinować, po to ktoś kiedyś wymyślił gotowce /m.in. tabela Dziadka/ aby z nich korzystać i nie narażać rodziny na niemiłe konsekwencje /oby nie tragiczne/. Jedyne co można zrobić, jeżeli wyroby są za słone zmniejszyć słoność solanki 1 góra 2 procenty /bliżej 1/.  Amen.


Użytkownik wojs40 edytował ten post 29 lis 2018 - 07:49


#244 WQ_86

WQ_86

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 146 postów
  • MiejscowośćKępie

Napisano 09 gru 2018 - 21:44

Juro po raz pierwszy będę peklował szynkę.
Proszę więc o ewentualne sprostowanie
Mieso myje i zalewam zimną solanką o zadanym stężeniu. Będę peklował 5 dni więc dla 3 kg mięsa wg tabeli Dziadka to 1,2 l wody i 168 g peklosoli.
Nastrzyk 1,5 czyli 90 ml.
Czy nastrzyk mam odliczyć od 1,2l  czy tj dodatkowa ilość.



#245 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 09 gru 2018 - 21:50

Nastrzykujesz roztworem przygotowanym (wyliczonym/wymierzonym) do peklowania.



#246 WQ_86

WQ_86

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 146 postów
  • MiejscowośćKępie

Napisano 09 gru 2018 - 22:08

Nastrzykujesz roztworem przygotowanym (wyliczonym/wymierzonym) do peklowania.

No tak, ale tj. 1200 ml - 90 ml na każdy kilogram
czy
1200 ml  + 90 ml do każdego kilograma mięsa ?

Mówimy o nastrzyku ok 12% jak zalewa.



#247 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2685 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 10 gru 2018 - 02:39

Na każdy kilogram mięsa ma być 0,4 litra wody + peklosól bez względu czy z nastrzykiem czy bez.
Jak z nastrzykiem to z tych 0,4 l bierzesz do nastrzyku a tym co zostanie zalewasz mięso. Jak bez to zalewasz 0,4 l.
W Twoim przypadku na 3 kg robisz 1,2 l i z tej ilości bierzesz 3x90 ml =270 ml. Do nastrzyku 3 kg zuzywasz 270 ml reszta tj 930 ml zalewasz po nastrzyku mięso.

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 10 gru 2018 - 02:42


#248 WQ_86

WQ_86

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 146 postów
  • MiejscowośćKępie

Napisano 10 gru 2018 - 06:00

Na każdy kilogram mięsa ma być 0,4 litra wody + peklosól bez względu czy z nastrzykiem czy bez.
Jak z nastrzykiem to z tych 0,4 l bierzesz do nastrzyku a tym co zostanie zalewasz mięso. Jak bez to zalewasz 0,4 l.
W Twoim przypadku na 3 kg robisz 1,2 l i z tej ilości bierzesz 3x90 ml =270 ml. Do nastrzyku 3 kg zuzywasz 270 ml reszta tj 930 ml zalewasz po nastrzyku mięso.

Oto chodzilo, jasno i klarownie :)
Polecasz nastrzyk szynki ? Będę peklował 5 dni z tabeli Dziadka minus 30% bo nie jestem mocno słonolubny.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

#249 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 10 gru 2018 - 07:11

Zrób z "Tabela dziadka -mniejsza słoność" i będzie ok.po co pytasz czy nastrzykiwać czy nie? Masz jasno napisane.
Ps. Maćku myślałem że ja wyraźnie powiedziałem ☺ teraz takie czasy że trzeba opisywać jeszcze dokładniej jak Ty ☺

#250 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2685 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 10 gru 2018 - 08:52

Pewnie stres pierwszego widzenia. Z reguły za pierwszym razem człowiek myśli kombinuje a tu trzeba więcej wiary w siebie, choć podpytać i upewnić się nie zaszkodzi.

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 10 gru 2018 - 09:15


#251 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 949 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 10 gru 2018 - 09:16

Na każdy kilogram mięsa ma być 0,4 litra wody + peklosól bez względu czy z nastrzykiem czy bez.
Jak z nastrzykiem to z tych 0,4 l bierzesz do nastrzyku a tym co zostanie zalewasz mięso. Jak bez to zalewasz 0,4 l.
W Twoim przypadku na 3 kg robisz 1,2 l i z tej ilości bierzesz 3x90 ml =270 ml. Do nastrzyku 3 kg zuzywasz 270 ml reszta tj 930 ml zalewasz po nastrzyku mięso.

Oto chodzilo, jasno i klarownie :)
Polecasz nastrzyk szynki ? Będę peklował 5 dni z tabeli Dziadka minus 30% bo nie jestem mocno słonolubny.
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Nasrtzyknij w ten sposób unikniesz tzw, szarego oczka na przekroju.

#252 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1299 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 10 gru 2018 - 10:57

minus 30% bo nie jestem mocno słonolubny.

Kwestia jeszcze tego czy będziesz wędził i parzył czy wędził i podpiekał w wędzarni/piekarniku. Parzenie obniża słoność wyrobu bo trochę odda wodzie.

My z LP tak ograniczyliśmy sól na co dzień, że teraz jak używam peklosoli z dolnej granicy tabelki, ale wyrób pieczony, to "słoność" mamy niemal na górnej granicy podniebienia  :D 



#253 WQ_86

WQ_86

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 146 postów
  • MiejscowośćKępie

Napisano 11 gru 2018 - 18:06

Peklował wczoraj, 2.6 kg mięsa i 130 gram psoli na 1050 ml wody. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
A czy podczas nastrzyku zdarza Wam sie taka sytuacja że solanka wypływa przez otwory w innym miejscu gdzie było wkłucie ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

#254 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 11 gru 2018 - 18:26

A czy podczas nastrzyku zdarza Wam sie taka sytuacja że solanka wypływa przez otwory w innym miejscu gdzie było wkłucie ?
To jest normalna sytuacja ,tak się dzieje :) 

#255 hanysek

hanysek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 66 postów
  • Miejscowośćbytom

Napisano 12 gru 2018 - 16:23

Po raz pierwszy mam zamiar peklować szynkę, schab i karkówkę na sucho. Dotychczas robiłem to tylko na boczku i był wyśmienity. Używam marynaty aromatycznej znalezionej na tym forum kiedyś. Mam dwa pytania. Czy potrzebny jest nastrzyk do grubych kawałków ? I czy 7 dni wystarczy ? ( boczek robię 3 dni wcześniej)



#256 mac87

mac87

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćGrodków

Napisano 19 gru 2018 - 12:50

Robię mięso w słoiku. Dałem peklosól 18g/1kg, kilka ząbków czosnku. Resztę przypraw dam przed włożeniem mięsa do słoików.

Mam łopatkę - 2kg, karkówkę -1kg i boczek- 0.5kg. Całą łopatkę i 0.5g karkówki pokroiłem w kostkę wielkości ok. 3x3x3 cm. Resztę (0.5kg karkówki i 0.5kg boczku) zmieliłem na drobnym oczku, chyba 4mm. 

Jak maksymalnie długo może się to peklować? Myślałem o 48h.



#257 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13899 postów

Napisano 19 gru 2018 - 13:54

48h będzie ok.

#258 mac87

mac87

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćGrodków

Napisano 19 gru 2018 - 14:23

Dziękuję. 



#259 averoy

averoy

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 117 postów
  • MiejscowośćEU

Napisano 19 gru 2018 - 18:16

mac87,dajesz do sloikowki 18 gr peklosoli na 1 kg ?-mozliwe ze jestes slonolubny.

 

Pozdrawiam.



#260 eMKa

eMKa

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 155 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 04 lut 2019 - 17:15

Mam pytanko do doświadczonych wieloletnia praktyką (peklowanie).
Osobiście jestem bardzo ortodoksyjny w działaniu, pekluje 8 dni, nie schodzę poniżej 8%, temp.4,5-5,5 dbam o szczegóły, przestrzegam bardzo przepisów, owszem zdarzają się wtopy, ale jest ich coraz mniej.
a...
Pamiętam jak ok 50 lat wstecz (mam 64) a nawet dawniej miejscowy rzeźnik (sąsiad) od zawsze peklował “na oko” (saletra potasowa i sól), bez nastrzyku - tu może praktyka – rozumiem
ale mięso było w kamiennym  garnku w spiżarni, tam temp 15-20 C (!)  i było OK Wszystko smaczne  nic się nie zepsuło i nikt się nie otruł
No to co ?  mięso ? aż tak było inne ?
Pamiętam to ze szczegółami, bo pod nieobecność rodziców wycinałem małe kawałki mięsa i zajadałem na surowo
 
 
Oj miało być w temacie peklowanie  :cry:

Użytkownik eMKa edytował ten post 04 lut 2019 - 17:18






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Peklosól, Kobserwa, Mieso w słoiku

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych