Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie - pytania!!

Peklosól Kobserwa Mieso w słoiku

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
415 odpowiedzi w tym temacie

#381 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 28 cze 2019 - 07:24

Można napisać normalnie? Można. Bez głoszenia jedynie słusznych tez i prywatnych wycieczek.

Diabeł przebrał się w ornat i na mszę ogonem dzwoni. :mad: Dopiero jak Ci Pis napisał to uwierzyłeś, ale jak ja pisałem to już Ci nie pasowało. Szkoda gadać.

 

 

Jak ktoś będzie szukał na forum Mira to go na pewno znajdzie tu gdzie jest Arkadiusz i obarotno. ;)

 Ja z nim ślubu nie brałem :D , ale jak będzie wprowadzał forumowiczów w błąd to będę reagował.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 28 cze 2019 - 07:36


#382 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14184 postów

Napisano 28 cze 2019 - 07:29

Jak ktoś będzie szukał na forum Mira to go na pewno znajdzie tu gdzie jest Arkadiusz i obarotno. ;)


😀😀😀

#383 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2878 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 28 cze 2019 - 15:53

Jak ktoś będzie szukał na forum Mira to go na pewno znajdzie tu gdzie jest Arkadiusz i obarotno. ;)

Po prostu przyjaźń zobowiązuje.😁

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 28 cze 2019 - 15:54


#384 Prz3mk0

Prz3mk0

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 89 postów
  • MiejscowośćPasiecznik/Eitorf

Napisano 29 wrz 2019 - 08:05

Dzień dobry wszystkim. Próbowałem zapeklować na sucho boczek. Ok 30 g/kg. W sumie to natarłem boczek solą w pudełko i do lodówki na 2 tygodnie. Po 1,5 tygodnia otworzyłem i zobaczyłem białe plamki jak na zdjęciu. Co to jest?
d193552b2bb5529deb9cedf9fdc6cce2.jpg

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

#385 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2878 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 29 wrz 2019 - 09:51

Jak sól to kiepsko. Jakis grzyb pleśń. Pewnie. Niena brzyskiego zapachu.

#386 Prz3mk0

Prz3mk0

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 89 postów
  • MiejscowośćPasiecznik/Eitorf

Napisano 29 wrz 2019 - 09:56

Jak sól to kiepsko. Jakis grzyb pleśń. Pewnie. Niena brzyskiego zapachu.

Nie no peklosól. Właśnie nie pachnie w zasadzie w ogóle.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

#387 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14184 postów

Napisano 29 wrz 2019 - 11:06

Że zdjęcia ciężko coś wywnioskować.
Czy te plamki są grudkowata, czy da się je zetrzeć, zmyć?

#388 Prz3mk0

Prz3mk0

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 89 postów
  • MiejscowośćPasiecznik/Eitorf

Napisano 29 wrz 2019 - 11:11

Że zdjęcia ciężko coś wywnioskować.
Czy te plamki są grudkowata, czy da się je zetrzeć, zmyć?

No właśnie jest to grudkowate ale miękkie niczym takie kuleczki tłuszczu. Dają się rozetrzeć pod palcem

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

#389 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14184 postów

Napisano 29 wrz 2019 - 11:31

A mięso było przy peklowaniu suche, czy oddało osocze, płyn?

#390 Prz3mk0

Prz3mk0

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 89 postów
  • MiejscowośćPasiecznik/Eitorf

Napisano 29 wrz 2019 - 16:38

A mięso było przy peklowaniu suche, czy oddało osocze, płyn?

Trochę jakiegoś płynu było ale raczej w ilości do 50 ml.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

#391 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14184 postów

Napisano 29 wrz 2019 - 17:44

Czy to nie jest skrystalizowana sól?

#392 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 29 wrz 2019 - 19:00

Czy to nie jest skrystalizowana sól?

 

:thumbsup:  



#393 Prz3mk0

Prz3mk0

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 89 postów
  • MiejscowośćPasiecznik/Eitorf

Napisano 29 wrz 2019 - 20:09

Czy to nie jest skrystalizowana sól?

Ogólnie boczek wyrzuciłem. Nie będę ryzykować. Jednak czy to była sól? Raczej nie wydaje mi się bo jak już pisałem to po przetarciu palcem rozmazywało się niczym tłuszcz. Ale nie wykluczone że to się skrystalizowała sól.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

#394 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14184 postów

Napisano 29 wrz 2019 - 20:43

To jeśli jak tłuszcz, to nie mogła to być sól.
Pleśń też raczej nie.
Może faktycznie drobinki tłuszczu, tylko pytanie...dlaczego akurat tak się uformowały?

#395 gollum

gollum

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 136 postów
  • MiejscowośćŻory

Napisano 14 lis 2019 - 13:44

d. Żeberka wędzone Żeberka pekluje się w beczkach z drewna bezwonnego lub w basenach cementowych. Solankę przyrządza się w ten sposób, że 100 kg soli kuchen­nej i 4 kg saletry rozpuszcza się w wodzie tak, aby uzyskać stę­żenie 12 °Be. Peklowanie trwa 3 do 5 dni przy zachowanej temperaturze solanki i pomieszczeń + 4 do 6 °C. Po zakończeniu peklowania żeberka moczy się w zimnej bieżącej wodzie przez 1 godzinę, a następnie w celu ocieknięcia za­wiesza na kijach na przeciąg 2 do 3 godzin. Po ocieknięciu żeberka zawiesza się na kijach wędzarniczych lub na S-hakach za pomocą pętli ze szpagatu przewleczonego między 2 a 3 kolejnym żeberkiem. Żeberka muszą być rozwieszone w ten sposób, aby nie stykały się ze sobą. Przygotowane tak żeberka poddaje się obsuszaniu, wędzeniu i następnie po ostudzeniu przekazuje do dystrybucji.

 

Obiecałem znajomemu uwędzić żeberka na tzw. kwaśnicę.

 

Poradźcie proszę jak to zrobić używając zamiast soli i saletry peklosoli. Nigdy jeszcze nie wędziłem mięsa z kośćmi i boję się żeby to wewnątrz nie cuchnęło albo nie daj Boże żeby się ktoś nie zatruł bo to nie dla mnie. Aha , solomierza nie mam, jeśli można to prosiłbym o wskazanie nie w procentach lub stopniach Be tylko gramach na litr.

 

Będę wdzięczny.



#396 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2878 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 14 lis 2019 - 18:03

Daj na kilo żeberek 0,4 litra wody 36 gram peklosoli. A reszta jak w opisie ktory przytoczyłeś. Bez tego moczenia. Tz podtrzymaj z 5 dni i wędzenie.Jak takie mocno miesne to nawet dłużej tak z 7 dnii. Temperatura w ktorej peklujesz 4 stopnie. Ociekanie, osuszanie i wedzenie.

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 14 lis 2019 - 18:06


#397 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 14 lis 2019 - 18:10

 

d. Żeberka wędzone Żeberka pekluje się w beczkach z drewna bezwonnego lub w basenach cementowych. Solankę przyrządza się w ten sposób, że 100 kg soli kuchen­nej i 4 kg saletry rozpuszcza się w wodzie tak, aby uzyskać stę­żenie 12 °Be. Peklowanie trwa 3 do 5 dni przy zachowanej temperaturze solanki i pomieszczeń + 4 do 6 °C. Po zakończeniu peklowania żeberka moczy się w zimnej bieżącej wodzie przez 1 godzinę, a następnie w celu ocieknięcia za­wiesza na kijach na przeciąg 2 do 3 godzin. Po ocieknięciu żeberka zawiesza się na kijach wędzarniczych lub na S-hakach za pomocą pętli ze szpagatu przewleczonego między 2 a 3 kolejnym żeberkiem. Żeberka muszą być rozwieszone w ten sposób, aby nie stykały się ze sobą. Przygotowane tak żeberka poddaje się obsuszaniu, wędzeniu i następnie po ostudzeniu przekazuje do dystrybucji.

 

Obiecałem znajomemu uwędzić żeberka na tzw. kwaśnicę.

 

Poradźcie proszę jak to zrobić używając zamiast soli i saletry peklosoli. Nigdy jeszcze nie wędziłem mięsa z kośćmi i boję się żeby to wewnątrz nie cuchnęło albo nie daj Boże żeby się ktoś nie zatruł bo to nie dla mnie. Aha , solomierza nie mam, jeśli można to prosiłbym o wskazanie nie w procentach lub stopniach Be tylko gramach na litr.

 

Będę wdzięczny.

 

Solanka 8% - 10% czyli 80g/l lub 100g/l peklosoli ,0.5 l solanki/ kg żeberek z kością.Peklowanie 6-8 dni w temp. 4-6 C a wędzenie jak inne wędzonki.Nie ma różnicy w wędzeniu czy mięso jest z kością czy bez.Podałem wyższe stężenie solanki bo żeberka będą jeszcze gotowane i nieco stracą słoność.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 14 lis 2019 - 18:13


#398 gollum

gollum

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 136 postów
  • MiejscowośćŻory

Napisano 14 lis 2019 - 21:58

No to stężenie policzyłem dobrze ale trochę za dużo tego roztworu wlałem.
Może być za słone. Ale, w sumie to i tak pójdzie do zupy więc będzie OK.

Dzięki panowie :-)

#399 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 14 lis 2019 - 22:05

A ile wlałeś?



#400 gollum

gollum

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 136 postów
  • MiejscowośćŻory

Napisano 14 lis 2019 - 22:30

0,8 litra na kilogram. Mój kamionkowy garnek w którym pekluję na mokro jest zajęty przez kapustę kiszoną i improwizowałem w innym.
[Dodano: 14 lis 2019 - 22:30]
8 dni mówisz. Idealnie, w sobotę następną będę wędził :-)





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Peklosól, Kobserwa, Mieso w słoiku

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych