miro Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Czerwca 2017 Peklosól produkuje się mieszając sól NaCl z Azotynem Sodu NaNO2.Kiedyś dawno temu robiono to na sucho, ale okazało się że peklosól nie ma równomiernie wymieszanego azotynu.Wprowadzono więc metodę uwodnienia Azotynu i w takiej postaci wprowadzania do soli. Taka peklosól ma tendencję do przemieszczania się azotynu w jej dole partie podczas magazynowania.Aby temu zapobiec otacza się gotową peklosól ,substancjami które utrudniają zarówno utlenianie się azotynu jak jego przemieszczanie się w dół. Tak powstała peklosól otoczkowana. https://www.wyroby-domowe.pl/peklosol-otoczkowana-p-215.html Funkcjonalnie jeśli chodzi o peklowanie nie różni się niczym od zwykłej peklosoli, ale można się przechowywać znacznie dłużej bez obaw o zmniejszenie zawartości azotynu.Tu jest też widoczna znaczna różnica w wilgotności pekslosoli.Otoczkowana jest bardziej sucha. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marino166 Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 17 Lipca 2017 Proszę o radę. Mój szwagier pierwszy raz peklował mięso, jest tego 6.5 kg źle odczytał tabelkę i zrobił zalewę z 6.5 litra wody. Pekluje się to od soboty i ma się peklować 6 dni. Co teraz ma z tym zrobić? Czy wystarczy jak doda drugie tyle soli? Pomóżcie Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 17 Lipca 2017 Ile dodał peklosoli i czy zrbił nastrzyk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 17 Lipca 2017 (edytowane) Dodać peklosoli tak aby było 8 procentowy roztwór,temperatura z 4 stopnie później moczyć przed wedzeniem. Powinno się udać.Ale chyba lepiej "ubierz"nadmiarową ciecz dosyp peklosoli do 8 % (wyjściowego stężenia). Jak masz czym a nie miałeś nastrzyku to go zrób tylko tym już wzmocniony roztworem, przed wedzeniem opłucz trzymaj temperaturę!!! peklowania Edytowane 17 Lipca 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 17 Lipca 2017 no i odlać nadmiar solanki Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 17 Lipca 2017 Proszę o radę. Mój szwagier pierwszy raz peklował mięso, jest tego 6.5 kg źle odczytał tabelkę i zrobił zalewę z 6.5 litra wody. Nie ma tragedii, ale jaką zalewę zrobił, bo najważniejszego nie wiemy? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marino166 Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 17 Lipca 2017 Zalewa według tabeli na 6 dni Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka[Dodano: 17 lip 2017 - 07:25]Bez nastrzykiwania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 17 Lipca 2017 (edytowane) Zalewa według tabeli na 6 dni Której !!! na stronie są chyba z trzy i to jeszcze w paru wersjach (słono /mniej słono lubni) o necie nie wspomnę Daj po prostu link Może inaczej wylejcie to co macie przepłucz mięsoDaj :- wody 6,5 kg *0.4 litra /1kg = 2,6 litra (może być z "krany" ale ma być zimna )- peklosoli 2,6 * 0.08 = 0,21 kg (to nie jest matematyczne 8% ale na forum aby nie komplikować używamy najczęściej takiej formuły) - zrób nastrzyk (nawet zwykła strzykawką z apteki ) tak z 0.3 litra do mięsa za wyjątkiem boczków żeberek itp (nie wiem co macie .) Pilnuj temperatury i higieny mycie rąk , naczyń itp (na pewno to robisz ale tak dla przypomnienia ) Edytowane 17 Lipca 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 17 Lipca 2017 Co teraz ma z tym zrobić? Niech zrobi nową poprawną solankę i powinno być dobrze . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 17 Lipca 2017 Jeżeli nie dowiemy się jaka jest zawarość % solanki, pomoc w "ciemno" może być niewłaściwa. Gdyby zawartość peklosoli była na poziomie 6% do 9% wtedy pozostaje nastrzyk lub zmiana solanki. Gdybać można, ale bez danych można zrobić większy błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 17 Lipca 2017 Prawdopodobnie solanka wyszła na poziomie 7,5 %. Peklowanie 6 dniowe. Można dać nastrzyk lub podnieść temperaturę do 6 st . Wyjdzie peklowanie sposobem Szczepana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gariwaldi Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Lipca 2017 Peklosól produkuje się mieszając sól NaCl z Azotynem Sodu NaNO2.Kiedyś dawno temu robiono to na sucho, ale okazało się że peklosól nie ma równomiernie wymieszanego azotynu.Wprowadzono więc metodę uwodnienia Azotynu i w takiej postaci wprowadzania do soli. Taka peklosól ma tendencję do przemieszczania się azotynu w jej dole partie podczas magazynowania.Aby temu zapobiec otacza się gotową peklosól ,substancjami które utrudniają zarówno utlenianie się azotynu jak jego przemieszczanie się w dół. Tak powstała peklosól otoczkowana. https://www.wyroby-domowe.pl/peklosol-otoczkowana-p-215.html Funkcjonalnie jeśli chodzi o peklowanie nie różni się niczym od zwykłej peklosoli, ale można się przechowywać znacznie dłużej bez obaw o zmniejszenie zawartości azotynu.Tu jest też widoczna znaczna różnica w wilgotności pekslosoli.Otoczkowana jest bardziej sucha.Dzień dobry.Chciałbym się podpiąć pod ten wątek. Szukam peklosoli która nie zawiera antyzbrylacza E536 i okazuje się że jest to chyba niemożliwe. Widziałem dziś na allegro czysty nitryt 250 g za 3 złote. Myślałem zeby go kupić i wymieszać na sucho z solą kłodawską niejodowaną(bez E536) na 1kg soli 5 g nitrytu. Ale z tego co pisze miro to chyba tak się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 25 Lipca 2017 chyba tak się nie da Musiałbyś zastosowac specjalną technikę mieszania. [Dodano: 25 lip 2017 - 10:51]Mnie też interesuje peklosól bez antyzbrylacza. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 25 Lipca 2017 czysty nitryt 250 g za 3 złote Jesteś pewien że to był czysty nitryt?To bardzo trująca substancja, którą można nabyć spełniając rygorystyczne warunki + posiadać zezwolenie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 25 Lipca 2017 Jesteś pewien że to był czysty nitryt? To bardzo trująca substancja, którą można nabyć spełniając rygorystyczne warunki + posiadać zezwolenie. :thumbsup: NIE KUPUJ!!! Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 25 Lipca 2017 (edytowane) To bardzo trująca substancja, którą można nabyć spełniając rygorystyczne warunki + posiadać zezwolenie.Też tak myślałem ale sprawdziłem z tego linku wynika że nie kupujesz i gra https://www.ichemia.pl/twoj-koszyk,4.html Musiałbyś zastosowac specjalną technikę mieszania. To jeszcze można zrobić. Pytanie jak dokładną wagę trzeba mieć jak ma to być na 1kg soli 5 g nitrytu nie 4 czy 6 . A jak np odmierzyć 2 gramy na pól kilo soli . To nie naszymi wagami za 20 PLN tylko laboratoryjną za kilka tysi i z legalizacja . kalibracją Generalnie zysk vs peklosól znikomy a ryzyko wpadki duże (no i trzeba trzymać pod zamknięciem dosłownie !!!! aby ktoś się nie pomylił i nie wziął np. jako proszek do pieczenia )innymi słowy "daj se spokój" Edytowane 25 Lipca 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 25 Lipca 2017 innymi słowy "daj se spokój" Waga - nie problem - jubilerska - ok 100 zł Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 25 Lipca 2017 Tylko że nitrytu (proszek) nie miesza się bezpośrednio z solą a natryskuje się na sól jego wodny roztwór.Dlatego peklosól ma konsystencję mokrej soli. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 25 Lipca 2017 Odpuśćcie sobie temat, dla własnego i bliskich bezpieczeństwa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 25 Lipca 2017 Mały chemik nam się trafił. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gariwaldi Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 25 Lipca 2017 Odpuśćcie sobie temat, dla własnego i bliskich bezpieczeństwa.Tak zrobię. nie 4 czy 6 . A jak np odmierzyć 2 gramy na pól kilo soli . To nie naszymi wagami za 20 PLN tylko laboratoryjną za kilka tysi i z legalizacja . kalibracją Generalnie zysk vs peklosól znikomy a ryzyko wpadki duże (no i trzeba trzymać pod zamknięciem dosłownie !!!! aby ktoś się nie pomylił i nie wziął np. jako proszek do pieczenia )innymi słowy "daj se spokój" Zawartość nitrytu w peklosoli na opakowaniu wykazywana jest 0,4%-0,6%. Zrozumiałem że to przedział od-do Jesteś pewien że to był czysty nitryt? W opisie aukcji: czysty nitryt min.99%[Dodano: 25 lip 2017 - 12:50]Mały chemik nam się trafił. Rozumiem że to do mnie. Nie z chemii zawsze byłem słaby. Staram się ze względu na swoją chorobę eliminować jak najwięcej konserwantów. Wiem wiem nitryt to też konserwant ale jest dodawany nie tylko dla lepszego koloru wędlin ale ma za zadanie ochronę przed zakażeniem. Po co antyzbrylacz w soli chyba tylko dla lepszego wyglądu. Pisze się że w takich dawkach nie jest szkodliwy ale w USA jest zakazany. Może nie na temat ale wkurza mnie te dodawanie świństw do jedzenia. Wiecie jak trudno trafić śmietanę 30% bez karagenu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 25 Lipca 2017 (edytowane) W opisie aukcji: czysty nitryt min.99%Daj namiary na aukcję...kogoś z lekka popier... Faktycznie są aukcje na portalu.Zadzwoniłem i zmieniły się przepisy.....każdy może sobie taką truciznę kupić.... Edytowane 25 Lipca 2017 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gariwaldi Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 25 Lipca 2017 W opisie aukcji: czysty nitryt min.99%Daj namiary na aukcję...kogoś z lekka popier... Sorki za 3 zeta jest 100g:http://allegro.pl/azotyn-sodu-czysty-100g-i5607227039.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 25 Lipca 2017 Wybij sobie pomysł zabawy z nitrytem w warunkach domowych...raz na zawsze.Proszę!!! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gariwaldi Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 25 Lipca 2017 obiecuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.