Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie - pytania!!

Peklosól Kobserwa Mieso w słoiku

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
295 odpowiedzi w tym temacie

#41 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2599 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 25 lip 2017 - 11:09

To bardzo trująca substancja, którą można nabyć spełniając rygorystyczne warunki + posiadać zezwolenie.

Też tak myślałem  :)  ale sprawdziłem  z tego linku  wynika że nie kupujesz i gra 

https://www.ichemia....j-koszyk,4.html

 

 

Musiałbyś zastosowac specjalną technikę mieszania.

 

To jeszcze można zrobić. Pytanie jak dokładną wagę  trzeba mieć jak ma to być

 

 

na 1kg soli 5 g nitrytu

  nie 4 czy 6  . A jak np odmierzyć 2 gramy na  pól kilo soli :)  . To nie naszymi wagami za 20 PLN tylko laboratoryjną za kilka tysi  i z legalizacja . kalibracją

 

Generalnie zysk  vs peklosól znikomy a ryzyko wpadki duże (no i trzeba trzymać  pod zamknięciem  dosłownie !!!! aby ktoś się nie pomylił i nie wziął np. jako proszek do pieczenia  ;) )

innymi słowy  "daj se spokój"


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 25 lip 2017 - 11:15


#42 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6421 postów

Napisano 25 lip 2017 - 11:14

innymi słowy "daj se spokój"
:yes:   Waga - nie problem - jubilerska - ok 100 zł

#43 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10565 postów

Napisano 25 lip 2017 - 11:24

Tylko że nitrytu (proszek) nie miesza się bezpośrednio z solą a natryskuje się na sól jego wodny roztwór.Dlatego peklosól ma konsystencję mokrej soli.



#44 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26298 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 25 lip 2017 - 11:26

Odpuśćcie sobie temat, dla własnego i bliskich bezpieczeństwa.



#45 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10565 postów

Napisano 25 lip 2017 - 11:33

Mały chemik nam się trafił. :D



#46 gariwaldi

gariwaldi

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • MiejscowośćOrzesze - Górny Śląsk

Napisano 25 lip 2017 - 11:50

Odpuśćcie sobie temat, dla własnego i bliskich bezpieczeństwa.

Tak zrobię.

 

 nie 4 czy 6  . A jak np odmierzyć 2 gramy na  pól kilo soli :)  . To nie naszymi wagami za 20 PLN tylko laboratoryjną za kilka tysi  i z legalizacja . kalibracją

 

Generalnie zysk  vs peklosól znikomy a ryzyko wpadki duże (no i trzeba trzymać  pod zamknięciem  dosłownie !!!! aby ktoś się nie pomylił i nie wziął np. jako proszek do pieczenia  ;) )

innymi słowy  "daj se spokój"

 

Zawartość nitrytu w peklosoli na opakowaniu wykazywana jest 0,4%-0,6%. Zrozumiałem że to przedział od-do

 

Jesteś pewien że to był czysty nitryt?

 

W opisie aukcji: czysty nitryt min.99%


[Dodano: 25 lip 2017 - 12:50]

Mały chemik nam się trafił. :D

Rozumiem że to do mnie. Nie z chemii zawsze byłem słaby. Staram się ze względu na swoją chorobę eliminować jak najwięcej konserwantów. Wiem wiem nitryt to też konserwant ale jest dodawany nie tylko dla lepszego koloru wędlin ale ma za zadanie ochronę przed zakażeniem. Po co antyzbrylacz w soli chyba tylko dla lepszego wyglądu. Pisze się że w takich dawkach nie jest szkodliwy ale w USA jest zakazany. Może nie na temat ale wkurza mnie te dodawanie świństw do jedzenia. Wiecie jak trudno trafić śmietanę 30% bez karagenu?



#47 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13773 postów

Napisano 25 lip 2017 - 11:55

W opisie aukcji: czysty nitryt min.99%

Daj namiary na aukcję...kogoś z lekka popier... 

 

Faktycznie są aukcje na portalu.

Zadzwoniłem i zmieniły się przepisy.....każdy może sobie taką truciznę kupić.... :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:


Użytkownik miro edytował ten post 25 lip 2017 - 12:06


#48 gariwaldi

gariwaldi

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • MiejscowośćOrzesze - Górny Śląsk

Napisano 25 lip 2017 - 12:01

 

W opisie aukcji: czysty nitryt min.99%

Daj namiary na aukcję...kogoś z lekka popier... 

 

Sorki za 3 zeta jest 100g:

http://allegro.pl/az...5607227039.html



#49 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13773 postów

Napisano 25 lip 2017 - 13:40

Wybij sobie pomysł zabawy z nitrytem w warunkach domowych...raz na zawsze.

Proszę!!!



#50 gariwaldi

gariwaldi

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • MiejscowośćOrzesze - Górny Śląsk

Napisano 25 lip 2017 - 13:43

obiecuję



#51 BRAT_MIH

BRAT_MIH

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 27 wrz 2017 - 15:19

Dzień dobry, po 7 latach siedzenia cicho ponownie zaczynam zabawę w wędzenie.

 

Zrobiłem już kiełbasę wg przepisu Mira, tą najprostszą. Wyszła całkiem, całkiem, trochę za długo wędziłem, ale jest dobra. Od soboty trzymam w zalewie 3 kg mięsa - dwie szynki nieduże, kawałek schabu (cienki) i dwa kawałki boczku. Miałem wędzić w niedzielę, ale zmieniły się plany i muszę chyba w piątek. Zatem wyjąłbym je do obcieknięcia w czwartek po 22:00 i zostawił na działce, temperatura niska, bo altana nie ogrzewana. Moczyłem 3 kg mięsa w 1,2 litra wody, 120 gr peklosoli. Nie nastrzykiwałem przed wsadzeniem do zalewy. Czy czas od godziny 15:00 w sobotę do 22:00 wystarczy, żeby była smaczna ? Czy można nastrzyknąć teraz ? Nową zalewę zrobić proporcjonalnie mniej, czy tą z wiaderka użyć ? To moje pierwsze mięso jakie robię. Z góry dziękuję za odpowiedzi :)



#52 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10565 postów

Napisano 27 wrz 2017 - 16:39

Czy można nastrzyknąć teraz ?

 

Nastrzykuje się na początku peklowania a nie na końcu.

 

Zatem wyjąłbym je do obcieknięcia w czwartek po 22:00 i zostawił na działce, temperatura niska
 

 

Minimum o jeden dzień za kótko, ale wyjmij.



#53 Koniu87

Koniu87

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • MiejscowośćDingolfing

Napisano 13 paź 2017 - 14:57

Witam
Zaplanowalem wedzenie na nastepny tydzien i bedzie to tylko 7 dni peklowania i potem w sobote wedzenie. Niestety nie mam wiecej czasu gdyz wybieramy sie w rodzinne strony. Wiem, że w przypadku tak krotkiego peklowania potrzebny bedzie nastrzyk. Bede mial dwie ok kilogramowe szynki kulki kilogramowy baleron i dwa boczki rowniez po jednym kilogramie. Widzialem tabelke dziadka i musze wykonac nastrzyk tym bardziej do szynki kulki. Jest tam podana ilosc w ml solanki, jednak nie wiem czy jest to ilosc na caly wklad miesa w beczce czy po np 60 ml na kazdy kawalek miesa tzn szynki i baleronu? Sorry za banalne pytanie ale nie wiem tego.

#54 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4088 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 13 paź 2017 - 17:53

  Widzialem tabelke dziadka i musze wykonac nastrzyk tym bardziej do szynki kulki. Jest tam podana ilosc w ml solanki, jednak nie wiem czy jest to ilosc na caly wklad miesa w beczce czy po np 60 ml na kazdy kawalek miesa tzn szynki i baleronu? Sorry za banalne pytanie ale nie wiem tego.
Nastrzyk odnosi do 1 kg mięsa.

#55 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10565 postów

Napisano 13 paź 2017 - 18:52

https://wedlinydomow...geski-litewskie

#56 Liberta1

Liberta1

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćGorzów Wlkp

Napisano 24 paź 2017 - 20:31

Czy wywar z przypraw ( czosnek, ziele,liść)ma jaki kolwiek sens. Peklowalem szynki, boczek, polędwicę według przepisu Miro przez 10 dni i aromaty ziół niewyczowam.
W czwartek świeża partia mięska zrobię po kawałku bez wywary. Ciekawe co wyjdzie?

#57 averoy

averoy

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 115 postów
  • MiejscowośćEU

Napisano 24 paź 2017 - 20:47

Liberta1.Wyjda bardzo dobre wedzonki :)

 

Pozdrawiam



#58 Mirosław Śleziak

Mirosław Śleziak

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 05 lis 2017 - 20:22

Zrobiłem zalewę w środę na 5 kg szynki w porcjach około 1 kg. W niedzielę wieczorem podczas przekładania mięsa zauważyłem iż zalewa zrobiła się mętna. Rozumiem że muszę mięso wypłukać w zimnej wodzie i ponownie zapeklować . Wędzić będę dopiero w sobotę lub niedzielę.

 

 



#59 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2161 postów

Napisano 05 lis 2017 - 20:49

:) Mirek, jeśli nie śmierdzi to mięso się nadaje....dużo  tego nie jest, dobrze kombinujesz- zmień peklosolankę :yes: :thumbsup:

Peklujesz w lodówce?

Czasem mi też mętnieje... :D

Udanego zwędzenia :thumbsup:



#60 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 05 lis 2017 - 20:51

Mętna - czyli trochę nieprzezroczysta? Czy kleista , kisielowata ?  Żeby przez 4 dni się zepsuła to by musiało nie stać w lodówce. Napisz jeszcze stężenie i na ile dni nastawiłeś.


Użytkownik binio1111 edytował ten post 05 lis 2017 - 20:53






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Peklosól, Kobserwa, Mieso w słoiku

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych