Maxell Opublikowano 7 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 7 Grudnia 2017 (edytowane) Nie soli, tylko peklosoli. No i nie dawaj przypraw - sama woda i peklosól. Edytowane 7 Grudnia 2017 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Golab Opublikowano 7 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 7 Grudnia 2017 miałem na myśli peklosól, a czemu bez przypraw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 7 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Bo może stać się to co Ci sie stało.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 7 Grudnia 2017 zastanawiam się czy nie dać teraz więcej soli, wcześniej dałem dolną granice z kalkulatora co jest tu na stronie. Proszę napisz ile masz mięsa i jaką ilością solanki o jakim stężenie zalałeś mięso. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Golab Opublikowano 7 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 7 Grudnia 2017 nie pamiętam to było tydzień temu , ale używałem kalkulatora https://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1780-super-kalkulator, miałem 12,5 kg mięsa, ale tylko jedna beczka z szynka i karkówka zmętniała beczka która padła to 7kg, zaraz zaleje samą wodą (3.5 litra) w której jest 300g peklosoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Golab Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Po zmianie solanki, wyparzeniu wszystkiego co można było wyparzyć wygląda tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 8 Grudnia 2017 wygląda tak Napisz proszę, co to jest za garnek, w którym peklujesz.Wygląda mi na nie szkliwioną kamionkę.Czy zalewa powtórnie zmętniała? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Golab Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 8 Grudnia 2017 jest to plastikowa beczułka o ta https://sklep.nomart.pl/p/485/14672475/beczka-plastikowa-do-kiszenia-10-l--wedliniarstwo.html, lekko zmętniała, w porównaniu z tym co było, teraz jest krystalicznie czysta , zapach jest ładny nadal przyprawowy choć teraz ich zgodnie z zaleceniem nie dodałem. Wczoraj moczyłem mięso w zimnej wodzie przez 4 godziny, zmieniając ja co jakiś czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Mięso powinieneś opłukać w zimnej wodzie a nie moczyć 4 h bo je po prostu odsoliłeś i będziesz miał teraz kłopot z otrzymaniem w końcowym wyrobie odpowiedniej słoności.Na drugi raz zanim coś zaczniesz robić to może lepiej zapytaj czy to dobry pomysł. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz1966 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 11 Grudnia 2017 WitamMam do zapeklowania ok 20 kg mięsa na sucho na kiełbasę. To będzie już moja czwarta lub piata kiełbasa. Poprzednie były jak najbardziej ok. Tym razem mam taki problem - brak miejsca w lodówce... Dokładnie wygląda to tak aktualnie mięso jest w lodówce. Peklowanie planuję od wtorek wieczór do czwartek wieczór, mięso drobne na kiełbasę 18 gr peklosoli na kilogram. Mięso rozdrobnione i po selekcjonowane zamierzam układać warstwami. W czwartek późnym wieczorem będzie mielone i następnie nabijane. Wędzenie piątek rano. peklować zamierzam w dosyć dużym kamionkowym "buncloku" ok 25 - 30 litrów. Planowałem po zapeklowaniu naczynie wynieść na strych lub do piwnicy. Niestety pogoda zaskoczyła niemile i aktualnie mamy na dworze ok 10°C. Jutro czyli wtorek wieczorem zapowiadają ochłodzenie, w nocy z wtorku na środę podobno ma być spadek do ok 4°C - 6°C... następnie raczej niższe temperatury.Pytanie jest takie jaka jest bezpieczna maksymalna temperatura otoczenia przy peklowaniu? Czy jeżeli będzie wieczorem powiedzmy 6°C to mogę pozostawić naczynie na strychu lub piwnicy ( panują tam przy aktualnej pogodzie temperatury zbliżone do zewnętrznej )Bardzo proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Pewnie nic się nie stanie - czasem pekluję 3 doby wprawdzie w 4-5 st - gorszy jest dzień bo w nocy pewnie będzie te 3 st Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 11 Grudnia 2017 (edytowane) Wystaw na dwór - obecne temperatury zastępują lodówkę. Sprawdź po dobie temp farszu i tyle. Na noc owiń kocem , na dzień koc zdejmij lub nie (sprawdzisz. temp. będziesz wiedział) U mnie pod domem 50kg miecha się pekluje już 2 dzień. Właśnie przewracałem mięcho - temp zalewy 4,8 ° - beka owinięta kocem ps. właśnie doczytałem , ze masz 10 stopni na zewnątrz - trochę dużo - bezpieczne to 6. No ale w nocy się schłodzi porządnie ,powinno być ok, poza tym 20 kg mięcha ma swoją bezwładność cieplną - noc na dwór a na dzień owiń , żeby się nie nagrzewało Edytowane 11 Grudnia 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz1966 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Wystaw na dwór - obecne temperatury zastępują lodówkę. Sprawdź po dobie temp farszu i tyle. Na noc owiń kocem , na dzień koc zdejmij lub nie (sprawdzisz. temp. będziesz wiedział) U mnie pod domem 50kg miecha się pekluje już 2 dzień. Właśnie przewracałem mięcho - temp zalewy 4,8 ° - beka owinięta kocem ps. właśnie doczytałem , ze masz 10 stopni na zewnątrz - trochę dużo - bezpieczne to 6. No ale w nocy się schłodzi porządnie ,powinno być ok, poza tym 20 kg mięcha ma swoją bezwładność cieplną - noc na dwór a na dzień owiń , żeby się nie nagrzewałoDzięki za pomoc. Mam nadzieję, że temperatura jutro pod wieczór spadnie do 5 - 6 °C max i będzie ok. W środę ma już być znośne maksymalnie 4°C. Wysłane z mojego HTC One A9 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tercjusz Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Witam Braci, pytanie: mam kilo mięsa, według kalkulatora powinno być 40g peklosoli na 0,4 l wody, tylko że taka ilość solanki nie przykrywa mi mięsa.Co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Co wtedy? Napełniasz plastikową butelkę zimną wodą i wstawiasz obok mięsa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Albo zastosuj woreczki do lodu napełnione wodą.Po skończonym peklowaniu woreczki zamrozisz i będziesz miał lód....nie zmarnują się... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 16 Grudnia 2017 ???? Tercjusz, wrzuć mięcho do torebki foliowej (takiej do żywności), czasem przekładaj, się zapekluje ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilson Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Witam chciałem skonsultować z bardziej doświadczonymi problem z jakim się spotkałem a mianowicie zrobiłem solankę i w/g kalkulatora dziadka na okres 8/10 dni peklowania mięsa jakie pekluje to polędwica ,boczek i schab cielęcy i po pięciu dniach w polędwicy solanka zrobiła się mocno mętna lekko ciągnąca zapach solanki i mięsa ok ...reszta towaru ok co mogło być przyczyną ? Jakość polędwicy? Wielokrotnie robiłem wyroby z taką samą recepturą ale takie przypadku nie miałem ...mięso z podejrzanej solanki wsadziłem do zamrażarki czy będzie ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Nieodpowiednia temperatura , mięso z marketu , niedociągnięcia higieniczne , zła peklosolanka (rozumiem że pod pojęciem solanki masz na myśli roztwór wody i peklosoli np błąd w naważaniu peklosoli (Twój , wagi itd ) stawiam bym w takiej kolejności Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 23 Stycznia 2018 (edytowane) Na razie szybko zmień solanke na nową, myjąc uprzednio dokładnie mięso i naczynie.No i przestrzegaj parametrów peklowania. Edytowane 23 Stycznia 2018 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilson Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Ja podejrzewam że to wina mięsa... temp ok 2/3 stopnie trzy różne naczynia i trzy różne mięsa tylko z tym coś się stało boczki i schab jest lekkie zmętnienie wpadające w różowy kolor ale konsystencja peklosoli ok ...polędwica jest obmyta i zamrożona od wczoraj więc wyjmę ją przed wędzeniem i uwędzę aby później zaparzyć choć miała być zjedzona bez parzenia i wędzona zimnym dymem ...A jeszcze zapytam jaki się robi w takiej sytuacji roztwór peklosoli jeśli mięso jest już peklowane pięć dni a chce się wymienić solankę ? A nie chcę sie przesolić mięsa bo rozumie że przez te pięć dni nastąpiła wymiana płynów w mięsie i jakiś procent soli już w nim jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Jaka masz pewność, że zamrożona polędwica ma odpowiednią słoność?Solankę zrób o takim samym stężeniu jak poprzednia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilson Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Jaka masz pewność, że zamrożona polędwica ma odpowiednią słoność?Solankę zrób o takim samym stężeniu jak poprzednia.hmm nie mam żadnej pewności ...zostawię ją już zamrożoną do czasu wędzenia jak będzie z nią coś nie tak to wyrzucę i po sprawie .Dzięki za info kolejna lekcja zaliczona. A mam pytanie z innej beczki chodzi mi o wędzenie zimnym dymem z dymogeneratora o tej porze roku gdy jest powiedzmy -5 stopni ...ja wędzę paląc i mam temp w wędzarni 20/30 stopni ale dostałem generator w prezencie zrobiłem próbę na pusto i super sprawa nie trzeba chodzić co chwila i kontrolować temp ...ale zastanawia mnie jak to działa przy minusowych temp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Najpierw sprawdź temperaturę w wędzarni, przy pogodzie jaka opisujesz. Jeśli będzie zbyt niska, trzeba jeszcze czyś dogrzać, choć moim zdaniem, przy temperaturze w wędzarni 20-30 st.C i tak będziesz miał polędwicę surowa (łososiową). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilson Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Najpierw sprawdź temperaturę w wędzarni, przy pogodzie jaka opisujesz. Jeśli będzie zbyt niska, trzeba jeszcze czyś dogrzać, choć moim zdaniem, przy temperaturze w wędzarni 20-30 st.C i tak będziesz miał polędwicę surowa (łososiową).Tak to jest jasne przy opcji palenia mam temp 20/30 stopni a jak jest w opcji sam dymogenerator przy temp -5 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.