Skocz do zawartości

Wędlinki Alinki


Alinka

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie SiBy

Mam i ja...swój kącik kulinarny(cieszę się ogromnie).

Zacznę prezentację od najświeższego wykonu,

z czasem będę uzupełniać i wstawię wykony dawniejsze.

 

Parówki drobiowo-wieprzowe


Udziec kurczaka b/s 3kg
Podgardle b/s1,0 kg
Golonka, samo chude 0,75kg
Ścięgniste z klasyfikacji łopatki 1,4kg
Woda/lód 25% wagi mięsa
Przyprawy do całości.
Pieprz 12g
Pieprz Cayenne 1g
Gałka 4g
Papryka słodka 4g
Peklosól 20g/kg, podgardle dodałam nie solone. Za sprawą dodanej wody i nie solonego podgardła, słoność wyszła dla nas idealna. Nawet mężowi pasuje????????

Wszystko mielone 2x na sitku 3,7mm następnie 1x na makowym 2mm i blendowane. 
Temperatura wsadu nie przekroczyła 15st.
Parzone w 75st. Cieńsze 10min
Grubsze do15 min.

44194826_1880919475318651_84136151893829

 

44261231_1880919935318605_72641404518656

 

44292592_1880919698651962_56008923118326

 

44198844_1880919588651973_89714504938846

 

44191130_1880919998651932_77554657181827

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Parówki to wyzwanie, tobie jak widać poszło bez problemu.

????????????

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam i ja...swój kącik kulinarny(cieszę się ogromnie).
A i ja się cieszę  :thumbsup:  :clap:  :hug: Paróweczki ładniutkie

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyrób ogólnie ładny  :thumbsup: , ale :

 

 

 

i blendowane

 

To widać po napowietrzeniu farszu

 

 

 

Parzone w 75st.

 

Ja parówki parzę w temp..60ºC-65º C przez 10 min.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla własnego i nie tylko bezpieczeństwa musiałam parzyć w wyższej temperaturze

 

Polędwicę z indyka parzę do 60 ºC w środku oczywiście na własne ryzyko, ale jeśli masz jakieś wątpliwości to możesz parzyć w wyższej temperaturze.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Parówki drobiowo-wieprzowe

 

 

Wykonanie cieszy moje oko :)  :thumbsup:  :clap:  :clap:  ..... co do składu ..... taki wybrałaś :) .... bo ja drobiu hodowli przemysłowej staram się nie jadać .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Łaaałłłł :clap:  :clap: Alinka.... parówki wyszły bardzo ładnie,rozdrobnienie gładziutkie jak na wyroby homogenizowane,co do oczek powietrznych cóż-wyroby domowe.Aby to uniknąć tylko kuter lub mieszałka próżniowa,albo wykonać mieszałkę z której ewakuować

będziemy powietrze (próżnia)  :thumbsup: >Wadą oczek jest to iż w przekroju parówek będzie zmieniona barwa farszu (utlenianie)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.