Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędlinki Alinki

parówki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 882 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 21 paź 2018 - 21:23

Witajcie SiBy

Mam i ja...swój kącik kulinarny(cieszę się ogromnie).

Zacznę prezentację od najświeższego wykonu,

z czasem będę uzupełniać i wstawię wykony dawniejsze.

 

Parówki drobiowo-wieprzowe


Udziec kurczaka b/s 3kg
Podgardle b/s1,0 kg
Golonka, samo chude 0,75kg
Ścięgniste z klasyfikacji łopatki 1,4kg
Woda/lód 25% wagi mięsa
Przyprawy do całości.
Pieprz 12g
Pieprz Cayenne 1g
Gałka 4g
Papryka słodka 4g
Peklosól 20g/kg, podgardle dodałam nie solone. Za sprawą dodanej wody i nie solonego podgardła, słoność wyszła dla nas idealna. Nawet mężowi pasuje😀😀

Wszystko mielone 2x na sitku 3,7mm następnie 1x na makowym 2mm i blendowane. 
Temperatura wsadu nie przekroczyła 15st.
Parzone w 75st. Cieńsze 10min
Grubsze do15 min.

44194826_1880919475318651_84136151893829

 

44261231_1880919935318605_72641404518656

 

44292592_1880919698651962_56008923118326

 

44198844_1880919588651973_89714504938846

 

44191130_1880919998651932_77554657181827



#2 krystian252

krystian252

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 365 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 21 paź 2018 - 21:30

Piękny wyrób, parówki pierwsza klasa :clap: :clap: :clap: :clap:



#3 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14217 postów

Napisano 21 paź 2018 - 21:35

Parówki to wyzwanie, tobie jak widać poszło bez problemu.
👍👍👍

#4 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 882 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 21 paź 2018 - 21:50

Były, były ale radość większa



#5 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7417 postów

Napisano 22 paź 2018 - 05:17

Mam i ja...swój kącik kulinarny(cieszę się ogromnie).
A i ja się cieszę  :thumbsup:  :clap:  :hug: Paróweczki ładniutkie

#6 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11596 postów

Napisano 22 paź 2018 - 07:26

Wyrób ogólnie ładny  :thumbsup: , ale :

 

i blendowane

 

To widać po napowietrzeniu farszu

 

Parzone w 75st.

 

Ja parówki parzę w temp..60ºC-65º C przez 10 min.



#7 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 882 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 22 paź 2018 - 08:18

Ja parówki parzę w temp..60ºC-65º C przez 10 min.

 

Arkadiusz, zwróć proszę uwagę, na skład tych parówek.

Dla własnego i nie tylko bezpieczeństwa musiałam parzyć w wyższej temperaturze



#8 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1093 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 22 paź 2018 - 09:27

Pysznie wyglądają, gratuluję.

#9 cezar

cezar

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 715 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 22 paź 2018 - 09:44

Mniam

#10 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5067 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 22 paź 2018 - 10:05

Sliczne te paroweczki.  :clap:



#11 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11596 postów

Napisano 22 paź 2018 - 12:57

Dla własnego i nie tylko bezpieczeństwa musiałam parzyć w wyższej temperaturze

 

Polędwicę z indyka parzę do 60 ºC w środku oczywiście na własne ryzyko, ale jeśli masz jakieś wątpliwości to możesz parzyć w wyższej temperaturze.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 22 paź 2018 - 12:58


#12 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 606 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 22 paź 2018 - 18:00

O i super, wreszcie nie trzeba szukać po kątach wszelakich tylko będą wszystkie smakołyki w jednym miejscu :) Wnioskuję o jak najszybsze uzupełnienie kącika o udkówkę z żołądkami :)



#13 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 6746 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 22 paź 2018 - 18:29

Parówki drobiowo-wieprzowe

 

Bardzo ładne  :clap:



#14 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 12915 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 22 paź 2018 - 19:36

Parówki drobiowo-wieprzowe

 

 

Wykonanie cieszy moje oko :)  :thumbsup:  :clap:  :clap:  ..... co do składu ..... taki wybrałaś :) .... bo ja drobiu hodowli przemysłowej staram się nie jadać .



#15 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2253 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 26 paź 2018 - 08:53

Łaaałłłł :clap:  :clap: Alinka.... parówki wyszły bardzo ładnie,rozdrobnienie gładziutkie jak na wyroby homogenizowane,co do oczek powietrznych cóż-wyroby domowe.Aby to uniknąć tylko kuter lub mieszałka próżniowa,albo wykonać mieszałkę z której ewakuować

będziemy powietrze (próżnia)  :thumbsup: >Wadą oczek jest to iż w przekroju parówek będzie zmieniona barwa farszu (utlenianie)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#16 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 882 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 26 paź 2018 - 13:44

Kochani

Dziękuję wszystkim za uznanie i dobre słowo.

Robiłam jak umiałam, starałam się ile mogłam  :D

Ewa, będę sukcesywnie wklejać tu swoje wyroby.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: parówki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych