Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moje sery i serki

ala koryciński

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 657 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 21 paź 2018 - 21:47

Ser a'la koryciński

 

Mój pierwszy, na pewno nie ostatni ser a'la koryciński.😀

Powstał z 18l mleka prosto od szczęśliwych krówek😀

Za wsparcie, cierpliwość, wyrozumiałość, czat przy telefonie do północy,

dziękuję naszemu wspólnemu koledze Tomaszowi vel Perszingowi 

To dzięki niemu ser wyszedł wspaniały już za pierwszym razem.

Oczywiście nie poszło tak gładko jak myślicie...pomimo odpowiedniej ilości podpuszczki skrzep wytworzył się dopiero po

godzinie a powinien po 30 minutach.

Z serwatki zrobiłam cudowną ricottę. 

Z 18l mleka otrzymałam ponad 2200g korytka i 750g ricotty. Jest pięknie

Zbliżało się nasze Skierniewickie Święto Owoców i Warzyw to ja sobie na tę okazję tak zdjęcia umaiłam

41665304_1839508986126367_45463835017079

 

41665351_1839508942793038_90754510997327

 

41697197_1839509226126343_71983310259261

 

41788440_1839509432792989_72328688851778

 

 

 



#2 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13950 postów

Napisano 21 paź 2018 - 21:59

Nic tylko uwędzić.
[Dodano: 21 paź 2018 - 22:59]
Załączony plik  IMG_20181021_201235.jpg   39,99 KB   6 Ilość pobrań

#3 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 657 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 21 paź 2018 - 22:00

Może nr 3 uwędzę  :)



#4 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9054 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 21 paź 2018 - 22:09

Mój pierwszy, na pewno nie ostatni ser a'la koryciński.

Jako serowa wyjadaczka powiem: "korycin, jak korycin" - dobrze, że Ci wyszedł  :thumbsup:

Ale aranżacja zdjęć wspaniała, sugestywna, artystyczna. Nadaje się na reklamę serów lub na okładkę magazynu o serach. Jestem pod wrażeniem  :clap:  :clap:  :clap:



#5 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 657 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 21 paź 2018 - 22:11

Aniu, pięknie Ci dziękuję :hug:



#6 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1249 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 22 paź 2018 - 06:58

Ładny ten korocin. :clap: 



#7 cezar

cezar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 677 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 22 paź 2018 - 09:41

Alinko brawa dla Ciebie

#8 Efffa

Efffa

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 395 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 22 paź 2018 - 18:01

Miałam okazję zachwycać się nim wcześniej, piękne zdjęcia i piękny ser!



#9 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12567 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 22 paź 2018 - 19:43

Mój pierwszy, na pewno nie ostatni ser a'la koryciński.

 

 

Smaku nie znam .... ale na fotce wygląda cudnie . :thumbsup: :clap:



#10 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 657 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 22 paź 2018 - 19:54

Labneh w sześciu smakach.

Pyszny serek z jogurtu greckiego.

Od góry
1. Zioła śródziemnomorskie
2.Czosnek niedźwiedzi
3.Kolorowy czosnek
4.Czarny sezam
5.Zielona czubryca
6.Papryka słodka
Zalane olejem Kujawskim i do lodówki

 

41530676_1838202062923726_70883032752917

 

41534367_1838202242923708_39705643530940

 

41688310_1838202369590362_19427311109118

 

41682251_1838202519590347_99872948573595



#11 Efffa

Efffa

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 395 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 22 paź 2018 - 19:57

Często robię, ale najbardziej uwielbiamy naturalny lub na słodko :D



#12 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 657 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 22 paź 2018 - 20:04

Ja tez często, najbardziej mi smakuje ze świeżym czosnkiem,

mąż lubi sote



#13 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4981 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 22 paź 2018 - 21:00

Moj rowniez najlepszy jak dla mnie to czosnowy. Barwo Aliko,  :clap:



#14 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5526 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 paź 2018 - 11:23

A ja najlepiej lubie z orzechami i zataarem :-)



#15 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 657 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 23 paź 2018 - 12:40

Dzięki kochani za miłe słowa


[Dodano: 23 paź 2018 - 13:40]

A ja najlepiej lubie z orzechami i zataarem :-)

 

A ja nie wiem nawet jak ta przyprawa smakuje.

Czytałam o niej bo kolega Sebastian zrobił z zataarem.

Z orzechami był plan, kulek zabrakło :)  electro jakie są najlepsze?



#16 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5526 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 paź 2018 - 13:55

Z orzechami mi smakuja najlepiej pistacje , a z zataarem chyba najbardziej lubie bo chyba byly pierwsze jakie jadlam z tym dodatkiem.



#17 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 657 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 16 cze 2019 - 21:58

Camembert w oleju wg Mani

 

Na zlocie w Chłapowie smakował wszystkim,

którzy mieli okazję skosztować serka zaserwowanego przez Manię.

Odtworzyłam przepis ale czy wyjdzie taki smaczny,

okaże się za kilka/kilkanaście dni.

Napewno czas oczekiwania będzie mi się dłużył.

Dostałam tylko ogólne wskazówki i wytyczne :D  :facepalm:

 

 

4 serki, moje miały po 120 g

150 ml olej lniany

150 ml rzepakowy

2 cebule pokrojone w piórka 

Czosnek świeży(płatki) i granulowany

Słodka papryka

Sól, pieprz (u mnie kolorowy)

Serki camembert mogą być najtańsze, marketowe.

Podana ilość oleju wystarczyła mi do zalania serków w dwóch słoikach.

Musi być go zawsze pół na pół, lniany/rzepakowy

 

 

Na dno słoika wyłożyłam część cebuli,

na nią warstwa serka pokrojonego na 8 części.

Następnie kolejna warstwa cebuli, serka i ostatnią jest cebula.

Każdy może układać wg własnego widzimisię

 

Oleje wymieszałam z przyprawami i zalałam zawartość słoików.

Ilość przypraw każdy dobiera indywidualnie do własnych upodobań.

 

Kupiłam oleje najwyższej jakości, za całe 36 zeta :D

a po fakcie się dowiedziałam, że olej rzepakowy może być najzwyklejszy,

taki jakego używamy na co dzień.

 

Załączony plik  olej.jpg   125,49 KB   3 Ilość pobrań  Załączony plik  camembert w zalewie4.jpg   57,31 KB   3 Ilość pobrań  Załączony plik  camembert w zalewie1.jpg   56,97 KB   3 Ilość pobrań  Załączony plik  camembert w zalewie.jpg   59,74 KB   3 Ilość pobrań  Załączony plik  camembert w zalewie2.jpg   44,98 KB   4 Ilość pobrań  Załączony plik  camembert w zalewie3.jpg   111,53 KB   4 Ilość pobrań  Załączony plik  cebula w oleju.jpg   72,24 KB   4 Ilość pobrań

 



#18 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 657 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 16 cze 2019 - 23:50

Jeszcze jedna bardzo ważna uwaga.

 

Olej rzepakowy przechowujemy w lodówce po otwarciu.

 

Olej lniany musi być przechowywany w lodówce cały czas,

przed i po otwarciu butelki



#19 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5526 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 17 cze 2019 - 07:24

Olej lniany chyba ogolnie nie moze byc dlugo przechowywany?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 657 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 17 cze 2019 - 10:43

Olej lniany chyba ogolnie nie moze byc dlugo przechowywany?

 

Electro, ten który kupiłam ma termin do 20 września.

Wyprodukowany został 20 maja, czyli gwarancja producenta wynosi 4 miesiące.

Kupiłam w dobrym sklepie zielarskim, przechowywany był w lodówce.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama



Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych