Skocz do zawartości

Moje sery i serki


Alinka

Rekomendowane odpowiedzi

Ser a'la koryciński


 


Mój pierwszy, na pewno nie ostatni ser a'la koryciński.????


Powstał z 18l mleka prosto od szczęśliwych krówek????


Za wsparcie, cierpliwość, wyrozumiałość, czat przy telefonie do północy,


dziękuję naszemu wspólnemu koledze Tomaszowi vel Perszingowi 


To dzięki niemu ser wyszedł wspaniały już za pierwszym razem.


Oczywiście nie poszło tak gładko jak myślicie...pomimo odpowiedniej ilości podpuszczki skrzep wytworzył się dopiero po


godzinie a powinien po 30 minutach.


Z serwatki zrobiłam cudowną ricottę. 


Z 18l mleka otrzymałam ponad 2200g korytka i 750g ricotty. Jest pięknie


Zbliżało się nasze Skierniewickie Święto Owoców i Warzyw to ja sobie na tę okazję tak zdjęcia umaiłam


41665304_1839508986126367_45463835017079


 


41665351_1839508942793038_90754510997327


 


41697197_1839509226126343_71983310259261


 


41788440_1839509432792989_72328688851778


 


 


 


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nic tylko uwędzić.

[Dodano: 21 paź 2018 - 22:59]

post-39755-0-82809700-1540155565_thumb.jpg

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mój pierwszy, na pewno nie ostatni ser a'la koryciński.

Jako serowa wyjadaczka powiem: "korycin, jak korycin" - dobrze, że Ci wyszedł  :thumbsup:

Ale aranżacja zdjęć wspaniała, sugestywna, artystyczna. Nadaje się na reklamę serów lub na okładkę magazynu o serach. Jestem pod wrażeniem  :clap:  :clap:  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja najlepiej lubie z orzechami i zataarem :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki kochani za miłe słowa


[Dodano: 23 paź 2018 - 13:40]

A ja najlepiej lubie z orzechami i zataarem :-)

 

A ja nie wiem nawet jak ta przyprawa smakuje.

Czytałam o niej bo kolega Sebastian zrobił z zataarem.

Z orzechami był plan, kulek zabrakło :)  electro jakie są najlepsze?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z orzechami mi smakuja najlepiej pistacje , a z zataarem chyba najbardziej lubie bo chyba byly pierwsze jakie jadlam z tym dodatkiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Camembert w oleju wg Mani

 

Na zlocie w Chłapowie smakował wszystkim,

którzy mieli okazję skosztować serka zaserwowanego przez Manię.

Odtworzyłam przepis ale czy wyjdzie taki smaczny,

okaże się za kilka/kilkanaście dni.

Napewno czas oczekiwania będzie mi się dłużył.

Dostałam tylko ogólne wskazówki i wytyczne :D  :facepalm:

 

 

4 serki, moje miały po 120 g

150 ml olej lniany

150 ml rzepakowy

2 cebule pokrojone w piórka 

Czosnek świeży(płatki) i granulowany

Słodka papryka

Sól, pieprz (u mnie kolorowy)

Serki camembert mogą być najtańsze, marketowe.

Podana ilość oleju wystarczyła mi do zalania serków w dwóch słoikach.

Musi być go zawsze pół na pół, lniany/rzepakowy

 

 

Na dno słoika wyłożyłam część cebuli,

na nią warstwa serka pokrojonego na 8 części.

Następnie kolejna warstwa cebuli, serka i ostatnią jest cebula.

Każdy może układać wg własnego widzimisię

 

Oleje wymieszałam z przyprawami i zalałam zawartość słoików.

Ilość przypraw każdy dobiera indywidualnie do własnych upodobań.

 

Kupiłam oleje najwyższej jakości, za całe 36 zeta :D

a po fakcie się dowiedziałam, że olej rzepakowy może być najzwyklejszy,

taki jakego używamy na co dzień.

 

post-87014-0-83360600-1560718407_thumb.jpg  post-87014-0-63450300-1560718535_thumb.jpg  post-87014-0-99712000-1560718472_thumb.jpg  post-87014-0-76844300-1560718449_thumb.jpg  post-87014-0-36498700-1560718488_thumb.jpg  post-87014-0-21344400-1560718514_thumb.jpg  post-87014-0-21718800-1560718430_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Olej lniany chyba ogolnie nie moze byc dlugo przechowywany?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Olej lniany chyba ogolnie nie moze byc dlugo przechowywany?

 

Electro, ten który kupiłam ma termin do 20 września.

Wyprodukowany został 20 maja, czyli gwarancja producenta wynosi 4 miesiące.

Kupiłam w dobrym sklepie zielarskim, przechowywany był w lodówce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja taki olej jadlam raz w zyciu u mojej teciowej ze sledziem na wigilje ,,ale dla mnie troche ma taki dziwny smak , nie bardzo mi pasowal :hmm:

sery wole zaleane oliwa z oliwek  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Ala'korycin i trójkolorowa ricotta

Po zrobieniu sera ala'korycińskiego, pozostała serwatka, z której jak zawsze uwarzyłam ricottę.
Mleka miałam 25l,sera wyszło mi 3560g i ricotty 1140g.
Serki ważone po odcieku, po 24godz,w trakcie pierwszego solenia 1,25% soli na jedną stronę.

Jutro druga będzie solona.
Warzenie ricotty przebiegało w trzech etapach/garnkach.
1.Serwatkę zakwasiłam kwaskiem cytrynowym
2. Serwatkę zakwasiłam  mieszaniną kwasku i octu jabłkowego.

3. Tą porcję zakwasiłam octem jabłkowym i sokiem z cytryny.
Wydaje mi się, że w trzecim garnku przekwasiłam serwatkę bo skrzep opadł na dno.

W pierwszym serwatka była klarowna, zielonkawa, taka jak być powinna.

W drugim skrzep nie pływał na powierzchni,ale nie opadł też całkowicie na dno, kolor był taki kremowy ale nie przezroczysty.
W trzecim natomiast kolor serwatki był bursztynowy i mętny.
Zobaczcie co wyszło. Kto mi wytłumaczy jakie procesy tu zadziałały.

post-87014-0-80257800-1645221147_thumb.jpg

post-87014-0-69780500-1645221214_thumb.jpg

post-87014-0-27817500-1645221248_thumb.jpg

post-87014-0-24632000-1645221307_thumb.jpg

post-87014-0-60901900-1645221354_thumb.jpg

Edytowane przez Alinka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze ze dwa słowa o smaku.

Najlepszy w smaku jest ten najciemniejszy,

Bardzo delikatny,prawie nie wyczuwalna ziarnistość. Słodki

Ten biały taki jak każda normalna ricotta.

Ten środkowy jest wyczuwalna ziarnistość i kwaskowatość.

Nie czuć słodkości charakterystycznej dla ricotty.

Najmniej mi smakuje.

@EAnno może pomożesz rozwikłać zagadkę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@EAnno może pomożesz rozwikłać zagadkę

W occie jabłkowym zawarte są związki fenolowe oraz enzym oksydaza polifenolowa.

W obecności tlenu następuje utlenienie związków fenolowych do chinonów, które mają brązowy odcień.

Zjawisko to występuje we fragmentach obitych jabłek.

W takiej sytuacji ocet jabłkowy zmieni kolor wytraconym białkom serwatkowym.

Kwasek cytrynowy nieco ograniczył to zjawisko (działa przeciwutleniajaco), 

Sok z cytryny ma słabsze dzianie, proporcjonalne do zawartości kwasu cytrynowego.

Gdybyś użyła samego octu jabłkowego, kolor ricotty byłby zbliżony do koloru obitego jabłka.

Spore znaczenie ma tutaj odkwaszający wpływ wapnia zawartego w białkach serwatkowych.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo Ci Aniu dziękuję.

 

Nie mniej jednak zastanawia mnie jeszcze jedno...

Oglądałam wiele filmików o produkcji ricotty

i przeważnie wszędzie dodawany był ocet jabłkowy,

jednak serki wychodziły białe.

Octy wyglądały na sklepowe, butelki były oklejone nalepkami.

 

Ja użyłam swojego,domowego octu, z jesiennego nastawu

i moje serki wyszły kolorowe.

Czyżby domowy ocet ma aż tak różne właściwości? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.