Alinka Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Października 2018 Ser a'la koryciński Mój pierwszy, na pewno nie ostatni ser a'la koryciński.????Powstał z 18l mleka prosto od szczęśliwych krówek????Za wsparcie, cierpliwość, wyrozumiałość, czat przy telefonie do północy,dziękuję naszemu wspólnemu koledze Tomaszowi vel Perszingowi To dzięki niemu ser wyszedł wspaniały już za pierwszym razem.Oczywiście nie poszło tak gładko jak myślicie...pomimo odpowiedniej ilości podpuszczki skrzep wytworzył się dopiero pogodzinie a powinien po 30 minutach.Z serwatki zrobiłam cudowną ricottę. Z 18l mleka otrzymałam ponad 2200g korytka i 750g ricotty. Jest pięknieZbliżało się nasze Skierniewickie Święto Owoców i Warzyw to ja sobie na tę okazję tak zdjęcia umaiłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Października 2018 Nic tylko uwędzić. [Dodano: 21 paź 2018 - 22:59] Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 21 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Października 2018 Może nr 3 uwędzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Października 2018 Mój pierwszy, na pewno nie ostatni ser a'la koryciński. Jako serowa wyjadaczka powiem: "korycin, jak korycin" - dobrze, że Ci wyszedł Ale aranżacja zdjęć wspaniała, sugestywna, artystyczna. Nadaje się na reklamę serów lub na okładkę magazynu o serach. Jestem pod wrażeniem Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 21 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Października 2018 Aniu, pięknie Ci dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Października 2018 Ładny ten korocin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Października 2018 Alinko brawa dla Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Października 2018 Miałam okazję zachwycać się nim wcześniej, piękne zdjęcia i piękny ser! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Października 2018 Mój pierwszy, na pewno nie ostatni ser a'la koryciński. Smaku nie znam .... ale na fotce wygląda cudnie . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 22 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Października 2018 Labneh w sześciu smakach. Pyszny serek z jogurtu greckiego. Od góry1. Zioła śródziemnomorskie2.Czosnek niedźwiedzi3.Kolorowy czosnek4.Czarny sezam5.Zielona czubryca6.Papryka słodkaZalane olejem Kujawskim i do lodówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Października 2018 Często robię, ale najbardziej uwielbiamy naturalny lub na słodko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 22 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Października 2018 Ja tez często, najbardziej mi smakuje ze świeżym czosnkiem,mąż lubi sote Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Października 2018 Moj rowniez najlepszy jak dla mnie to czosnowy. Barwo Aliko, Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Października 2018 A ja najlepiej lubie z orzechami i zataarem :-) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 23 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Października 2018 Dzięki kochani za miłe słowa[Dodano: 23 paź 2018 - 13:40]A ja najlepiej lubie z orzechami i zataarem :-) A ja nie wiem nawet jak ta przyprawa smakuje.Czytałam o niej bo kolega Sebastian zrobił z zataarem.Z orzechami był plan, kulek zabrakło electro jakie są najlepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Października 2018 Z orzechami mi smakuja najlepiej pistacje , a z zataarem chyba najbardziej lubie bo chyba byly pierwsze jakie jadlam z tym dodatkiem. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 16 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Czerwca 2019 Camembert w oleju wg Mani Na zlocie w Chłapowie smakował wszystkim,którzy mieli okazję skosztować serka zaserwowanego przez Manię.Odtworzyłam przepis ale czy wyjdzie taki smaczny,okaże się za kilka/kilkanaście dni.Napewno czas oczekiwania będzie mi się dłużył.Dostałam tylko ogólne wskazówki i wytyczne 4 serki, moje miały po 120 g150 ml olej lniany150 ml rzepakowy2 cebule pokrojone w piórka Czosnek świeży(płatki) i granulowanySłodka paprykaSól, pieprz (u mnie kolorowy)Serki camembert mogą być najtańsze, marketowe.Podana ilość oleju wystarczyła mi do zalania serków w dwóch słoikach.Musi być go zawsze pół na pół, lniany/rzepakowy Na dno słoika wyłożyłam część cebuli,na nią warstwa serka pokrojonego na 8 części.Następnie kolejna warstwa cebuli, serka i ostatnią jest cebula.Każdy może układać wg własnego widzimisię Oleje wymieszałam z przyprawami i zalałam zawartość słoików.Ilość przypraw każdy dobiera indywidualnie do własnych upodobań. Kupiłam oleje najwyższej jakości, za całe 36 zeta a po fakcie się dowiedziałam, że olej rzepakowy może być najzwyklejszy,taki jakego używamy na co dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 16 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Czerwca 2019 Jeszcze jedna bardzo ważna uwaga. Olej rzepakowy przechowujemy w lodówce po otwarciu. Olej lniany musi być przechowywany w lodówce cały czas,przed i po otwarciu butelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Olej lniany chyba ogolnie nie moze byc dlugo przechowywany? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 17 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Olej lniany chyba ogolnie nie moze byc dlugo przechowywany? Electro, ten który kupiłam ma termin do 20 września.Wyprodukowany został 20 maja, czyli gwarancja producenta wynosi 4 miesiące.Kupiłam w dobrym sklepie zielarskim, przechowywany był w lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Czerwca 2019 Ja taki olej jadlam raz w zyciu u mojej teciowej ze sledziem na wigilje ,,ale dla mnie troche ma taki dziwny smak , nie bardzo mi pasowal sery wole zaleane oliwa z oliwek Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 18 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Lutego 2022 (edytowane) Ala'korycin i trójkolorowa ricottaPo zrobieniu sera ala'korycińskiego, pozostała serwatka, z której jak zawsze uwarzyłam ricottę.Mleka miałam 25l,sera wyszło mi 3560g i ricotty 1140g.Serki ważone po odcieku, po 24godz,w trakcie pierwszego solenia 1,25% soli na jedną stronę.Jutro druga będzie solona.Warzenie ricotty przebiegało w trzech etapach/garnkach.1.Serwatkę zakwasiłam kwaskiem cytrynowym2. Serwatkę zakwasiłam mieszaniną kwasku i octu jabłkowego.3. Tą porcję zakwasiłam octem jabłkowym i sokiem z cytryny.Wydaje mi się, że w trzecim garnku przekwasiłam serwatkę bo skrzep opadł na dno.W pierwszym serwatka była klarowna, zielonkawa, taka jak być powinna.W drugim skrzep nie pływał na powierzchni,ale nie opadł też całkowicie na dno, kolor był taki kremowy ale nie przezroczysty.W trzecim natomiast kolor serwatki był bursztynowy i mętny.Zobaczcie co wyszło. Kto mi wytłumaczy jakie procesy tu zadziałały. Edytowane 18 Lutego 2022 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 18 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 18 Lutego 2022 Jeszcze ze dwa słowa o smaku.Najlepszy w smaku jest ten najciemniejszy,Bardzo delikatny,prawie nie wyczuwalna ziarnistość. SłodkiTen biały taki jak każda normalna ricotta.Ten środkowy jest wyczuwalna ziarnistość i kwaskowatość.Nie czuć słodkości charakterystycznej dla ricotty.Najmniej mi smakuje.@EAnno może pomożesz rozwikłać zagadkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Lutego 2022 (edytowane) @EAnno może pomożesz rozwikłać zagadkęW occie jabłkowym zawarte są związki fenolowe oraz enzym oksydaza polifenolowa.W obecności tlenu następuje utlenienie związków fenolowych do chinonów, które mają brązowy odcień.Zjawisko to występuje we fragmentach obitych jabłek.W takiej sytuacji ocet jabłkowy zmieni kolor wytraconym białkom serwatkowym.Kwasek cytrynowy nieco ograniczył to zjawisko (działa przeciwutleniajaco), Sok z cytryny ma słabsze dzianie, proporcjonalne do zawartości kwasu cytrynowego.Gdybyś użyła samego octu jabłkowego, kolor ricotty byłby zbliżony do koloru obitego jabłka.Spore znaczenie ma tutaj odkwaszający wpływ wapnia zawartego w białkach serwatkowych. Edytowane 18 Lutego 2022 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 18 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 18 Lutego 2022 Bardzo Ci Aniu dziękuję. Nie mniej jednak zastanawia mnie jeszcze jedno...Oglądałam wiele filmików o produkcji ricottyi przeważnie wszędzie dodawany był ocet jabłkowy,jednak serki wychodziły białe.Octy wyglądały na sklepowe, butelki były oklejone nalepkami. Ja użyłam swojego,domowego octu, z jesiennego nastawui moje serki wyszły kolorowe.Czyżby domowy ocet ma aż tak różne właściwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.