Skocz do zawartości

Moje sery i serki


Alinka

Rekomendowane odpowiedzi

Czyżby domowy ocet ma aż tak różne właściwości? 

Domowy ocet jabłkowy ma w składzie również kwas bursztynowy i inne kwasy.

Może jakiś chemik organiczny potrafiłby rozwikłać tę zagadkę.

Na myśl przychodzi mi np. związek, który powstaje w obitych jabłkach i białkowe enzymy, które są unieczynniane podczas pasteryzacji.

Octy przemysłowe niskoprocentowe są pasteryzowane. 

Zrobiłaś jednak ciekawe doświadczenie.

Przy najbliższej okazji spróbuj zakwasić samym octem jabłkowym.

Surowy sok cytrynowy to nie kwasek.

Poza ty prawdopodobnie zakwasy + serwatka miały różne pH. Stąd to różne zachowanie skrzepu.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze raz Ci Aniu serdecznie dziękuję.

 

Gdzieś tam czytałam, że zachowanie skrzepu zależy od stopnia ukwaszenia serwatki. Im bardziej kwaśna tym szybciej skrzep opada na dno i jest drobniejszy. Zgadzało by się to z moim procesem bo to właśnie trzecią porcją serwatki zajęłam się najpóźniej.

Było to że 6-8 godz po uwarzeniu korycinka.

Bogatsza w te doświadczenia będę oczywiście każdy kolejny raz bacznie wszystko obserwować. Człowiek całe życie się uczy ale naprawdę warto bo kolejny raz czegoś nowego doświadczyłam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze kilka słów w temacie korycinka.

Zanim zabrałam się za przerób 25l świeżego mleka,

musiałam sprawdzić podpuszczkę czy zadziała.

Zrobiłam próbę z jednego l mleka pasteryzowanego,

marketowego, 3,2% tłuszczu.

Otrzymałam 225g serka.

Zwróćcie uwagę jak różni się serek z mleka sklepowego.

Ma inny kolor,inną konsystencję, inny przekrój.

Serek z mleka sklepowego jest biały, ten drugi kremowy.

Jest bardziej miękki, ten drugi jest ściślejszy i twardszy.

post-87014-0-43335100-1645648505_thumb.jpg

Edytowane przez Alinka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten z mleka nabytego od rolnika Alinko, jest żółty, bo zawiera znacznie więcej śmietany, gdyż mleko jest nieodciągane. Też tak mam gdy kupuję mleko od rolnika w Ciechocinku, jeszcze ciepłe, tuż po udoju i przecedzeniu., smakowo też jest inny, bardziej kremowy, co powoduje oczywiście owa śmietana, jak też i cala reszta, czyli łęgi nadwiślańskie, na których jego krowy, calusieńkie lato, począwszy od wczesnej wiosny, aż do późnej jesieni, się pasą, smak tego mleka jest przepyszny :thumbsup:.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

 

 

Dzisiejszy a,la "Korycinek"

Ładnie zgazowany, jak prawdziwy koryciń  :thumbsup:   :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za uznanie EAnno,  serek wykonany zgodnie z recepturą wg. jakiej powinien być prawdziwy ser "Koryciński", tyle że mój jest wykonany w Lund, i dla tego a,la :D. Od jakiegoś czasu poznałem "patent" na to jak osiągać takie ładniutkie dziur w serze tego typu, i teraz za każdym razem "Bingo", nie ma lipy :D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Od jakiegoś czasu poznałem "patent"
Chętnie kupię ten patent  :D  :thumbsup:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.