Skocz do zawartości

Czasami coś upiekę


Alinka

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Napisz cos wiecej o torcie. Jakie ciasto ,jaki krem,...
 

 

Aniu to zwykły biszkopt z 4 jajek z dodatkiem mąki ziemniaczanej.

Ubijam białka posolone szczyptą soli, dodaję cukier, miksuję do rozpuszczenia się cukru.

Następnie dodaję żółtka i po chwili wymieszane mąki z odrobiną proszku do pieczenia.

 

Krem to ubita śmietana 30 + mascarpone

 

Nasączony wodą z sokiem z cytryny.

 

Boki obłożone masą, wykończone pokruszonymi pustymi rurkami.

 

Na wierzchu wiórki z białej czekolady.

 

Ozdobione kwiatami nasturcji zerwanymi podczas spaceru :D

 

4 jajka

3/4 szkl cukru 

3/4 szkl m.tortowej

1/4 szkl m.ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Na dolną warstwę zawsze wykładam domowy dżem wiśniowy,

a właściwie to same wiśnie z dżemu.

W tym przypadku były to pyszne powidła śliwkowe

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dobrze ,ze dajesz owoce. To jest po to aby przelamac slodycz ciasta i kremu. BArdzo ldnie wyglada. Myslalam, ze na bokach masz prazone kawalki kokosu i ze sam tort jest kokosowy. Bo taki bialutki.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

No wreszcie nasze forumowe Dziewczyny wzięły się za ciasta , bo już dawno fotek ładnych wypieków nie było . Dieta dietą , ale popatrzeć na smakołyki można . Cudny wyrób

 

Dziwisz się, jak mogę piec jeśli jestem na diecie  :facepalm:

Żartuje , mało wstawiam gdyż daję szansę innym  :D

Torcik pięknej urody .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

MUFINKI CZEKOLADOWE

 

2 szkl mąki

0,5 szl cukru

2 łyżki kakao

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 szkl oleju

1 jajko

1 szkl mleka

Tabliczka czekolady(80-100g) pokrojona w kostkę.

 

Wymieszać olej, jajko i mleko, dodać sypkie składniki.

Miksować do połączenia się składników, 

na końcu dodać czekoladę, wymieszać.

Napełnić masą foremki mufinkowe w 2/3 wysokości.

Wkładać do nagrzanego do 180 st piekarnika, piec 20 min

Smacznego

 

46502022_1692899420814263_84620250714461

 

46513971_2270322176312679_79130264559975

 

46505786_486901878498463_450343919745708

Edytowane przez Alinka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ciasto kakaowe z gruszkami


 


300g mąki


40g kakao 


4g proszku do pieczenia


10g  sody oczyszczonej


240g cukru (u mnie drobny, pełna szklanka)


4 małe jajka


300g jogurtu greckiego


150ml oleju


4-5  gruszek (obrane, pokrojone na ósemki)


 


Jajka utrzeć z cukrem do białości.


Suche składniki wymieszać, przesiać, dodawać partiami do masy jajecznej,


naprzemiennie z olejem i jogutrem. Mksować aż masa będzie dobrze wymieszana.


Ciasto wyłożyć do średniej wielkości tortownicy (moja ma chyba  26 cm),


na wierzch wyłożyć gruszki, lekko wcisnąć w masę.


piec ok 50 min w temp 180 st.(do suchego patyczka).


Wkładałam tortownicę do nagrzanego piekarnika.


Smacznego.


 


47317067_351699208966823_524947764099730


 


47576404_256296885042523_965769215216713


 


 


47256630_199663170917330_873391399038982


 


 


47238385_345633816230910_903979500709085


Edytowane przez Alinka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

 

 

Upiekłam sobie
:thumbsup:  :clap: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Upiekłam sobie w kwietniu na urodziny

Alinko,

zamurowało mnie, to sie nazywa "sztuka kulinarna"  :thumbsup:  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję kochani za miłe słowa :)

Zawsze staram się wykorzystać to co mam pod ręką.

W tym roku pięknie zakwitła porzeczka ozdobna i drzewa owocowe,

że aż się prosiły o użycie ich :D

 

Aniu, nazwałaś to ''sztuką kulinarną'',

a ja nie czuję się artystką nic a nic :laugh:  :laugh:

 

Porzeczka kwitła w tym roku przez 5 tygodni.

 

post-87014-0-47830000-1557385477_thumb.jpg  post-87014-0-32665900-1557385496_thumb.jpg

Edytowane przez Alinka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie czuję się artystką nic a nic
Żeby być artystką nie trzeba się czuć - to jest ocena innych  i oni oceniają jestes artystką czy też nie  :thumbsup:  :clap:  :yes:  :hug:  :flowers:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...

Tym razem to moja Izulka upiekła.

Postanowiłam się z Wami podzielić przepisem

bo ciasto jest pyszne i delikatne.

Pomimo, że na fotkach wygląda na ciężkie i mokre

to w rzeczywistości w ustach rozsypuje się jak puch.

 

BROWNIE FASOLOWE 

 

200g suszonych daktyli

240g czerwonej fasoli (jedna puszka bez zalewy)

2 duże jajka

3 łyżki kakao

3-4 łyżki erytrytolu (może być ksylitol)

2 łyżki oleju kokosowego

 

POLEWA

 

100g gorzkiej czekolady

50ml mleka

1/2 łyżeczki przyprawy korzennej

 

Daktyle zalewamy wrzątkiem, jak zmiękną odcedzamy.

Fasolę odcedzamy i przepłukujemy na sicie.

Olej kokosowy rozpuszczamy.

Wszystkie składniki blendujemy w blenderze.

Pieczemy 50 min w temp 180 st

Porcja jest na małą tortownicę

 

Po upieczeniu można polać polewą ale ciasto bez niej

jest wystarczająco słodkie

post-87014-0-57526700-1579090875_thumb.jpg

post-87014-0-56680300-1579090894_thumb.jpg

post-87014-0-99354600-1579090914_thumb.jpg

post-87014-0-39341300-1579090931_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.