paweljack Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 29 Października 2018 Ok. Na tych, które kupujesz też jest skład. A śledzie solone są nadal czerwonawe, jak świeże, nie białe. Niestety. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 29 Października 2018 Poza tym nie czytasz dokładnie. Nie wody a octu dodano napisałem Poprawiłam po chwili, przeczytałeś zanim edytowałam. Miałam na myśli ocet. [Dodano: 29 paź 2018 - 20:38] A śledzie solone są nadal czerwonawe, jak świeże, nie białe I takie kupuję, w rybnym - solone śledzie, często też solone tuszki, które sama filetuję. Na zdjęciu w moich słoikach są białe i jędrne, za sprawą marynaty, z której korzystałam. Taki jest właśnie efekt po moczeniu z octem.Cały czas tak myślę o co Ci chodzi, bo czepiłeś się tych śledzi i wmawiasz mi, że z octem kupuję, zupełnie nie rozumiem Twojego zamysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 29 Października 2018 @Efffa,Na zdjęciu w moich słoikach są białe i jędrne, za sprawą marynaty, z której korzystałam. Taki jest właśnie efekt po moczeniu z octem. Nie przepadam za octem ale moczenie śledzi w wodzie z octem to dobry pomysł. U mnie (niedowiarka) na początek marynata 1:10 i nie czuć octu, za to śledzie lepsze niz przy moczeniu w samej wodzie. Następnym razem zwiększę ilość octu w marynacie. Uczepiłem się tego przepisu bo nie jest octowy i w moim przypadku stanowi dobre uzupełnienie śledzi Halusi I Henia, bo takie robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 30 Października 2018 (edytowane) rozumiem ze faceci maja slabo z kolorami ale sledzie podchodza bardziej pod bladorozowo- czerwony http://cdn3.cdnme.se/4707555/9-3/sillfile_57697c78e087c31acb493840.jpg Edytowane 30 Października 2018 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 30 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 30 Października 2018 rozumiem ze faceci maja slabo z kolorami ale sledzie podchodza bardziej pod bladorozowo- czerwony http://cdn3.cdnme.se/4707555/9-3/sillfile_57697c78e087c31acb493840.jpgNie utrudniajmy już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 30 Października 2018 Cały czas tak myślę o co Ci chodzi, bo czepiłeś się tych śledzi i wmawiasz mi, że z octem kupuję, zupełnie nie rozumiem Twojego zamysłu.Od lat szukam śledzi solonych. Więc nadal uważam że takich nie ma (poza matjasami które ostatnio namierzylem ale one są mrożone i drogie), jeśli ktoś robi to chwała mu za to i chciałbym takiego producenta i jego produkt poznać. Więc poproszę przy okazji o zdjęcie wiaderka czy innego opakowania a zacznę szukać u siebie. Owszem używam świeżych śledzi ale bywa tak, że ich nie ma w sprzedaży z różnych powodów, więc potrzebuję dobrej alternatywy. Z góry dziękuje.Jeśli pokazujesz coś publicznie, to nastaw się na to, że nie wszyscy będą cmokać z zachwytu i nie nazywaj tego czepianiem, tylko dyskusją lub powodem do niej. Dla mnie to ważny temat, oczywiście nie chodzi o same śledzie tylko o ogólnie o dobry produkt. Wymieniamy się tu informacjami o cenach i nie tylko mięsa, mleka, ryb itd.To chyba wyjaśniłem.A co do kolorów, to sprzedawałem przez prawie dwadzieścia lat jedwabie, więc coś o kolorach wiem. Ci co twierdzą że nie znają kolorów, to najczęściej chcą mieć święty spokój w domu z wyborem pewnych rzeczy. A jak same robicie ze swoich facetów doopy wołowe, to nie ma się co z tego potem naśmiewać. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 30 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 30 Października 2018 Jeśli pokazujesz coś publicznie, to nastaw się na to, że nie wszyscy będą cmokać z zachwytu i nie nazywaj tego czepianiem, tylko dyskusją lub powodem do niej. Odniosłam inne wrażenie, i wcale nie oczekuję aprobaty czy innych pochwał. Przepis opiewał na śledzie solone typu matjas, nie wspominałam jakich dokładnie użyłam, lecz Ty odgórnie stwierdziłeś, że z jakiegoś marketowego wiaderka dodatkowo z octem. Niestety po śledziach śladu nie ma, także nie zrobię Ci zdjęcia płatów. Nie korzystam ze śledzi z opakowań marketowych. Mam u siebie centralę rybną, gdzie są solone śledzie, solone tuszki, w soli zwykłej w takiej jakby beczce lub w zalewie - ale nie są białe/szare a takie przebarwione różowym, nie zakwaszone żadnym kwaskiem. Oni to sprowadzają znad morza wprost znad morza, nie z jakiejś hurtowni rybnej czy coś. Przynajmniej tak mówią. Nie ma producenta, następnym razem zrobię zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 31 Października 2018 Ja napiszę tylko jedno.Jestem po degustacji śledzi,które robiłem w sobotę.Jak dla mnie to bajka!!!Przepis godny polecenia!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 31 Października 2018 Przepis godny polecenia!!! Bardzo się cieszę, że smakują. A napisz tylko, bo już nie pamiętam - odważyłeś się moczyć w wodzie z octem w podanych proporcjach czy zmniejszałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 31 Października 2018 Zrobiłem tak jak podałaś w przepisie i wcale nie żałuję że zrobiłem dwa kilogramy od razu.Mam tylko pytanie jak dlugo można przechowywać tak zrobione śledzie w lodówce? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 31 Października 2018 Zrobiłem tak jak podałaś w przepisie i wcale nie żałuję że zrobiłem dwa kilogramy od razu.Mam tylko pytanie jak dlugo można przechowywać tak zrobione śledzie w lodówce?Tyle ile śledzie w occie, spokojnie nawet i dwa tygodnie. Moje zjadam zawsze max do 2 tyg, dłużej nie było dane. I co, ocet czuć mocno? Bo tego ludziska się bali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 31 Października 2018 Nie czuć octu nie są słone są idealne.Moje też nie dotrwają dlużej niż tydzień tylko pytałem na przyszłość jak bym chciał przechować dłużej.Jeszcze raz dziękuję za przepis! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 31 Października 2018 Jeszcze raz dziękuję za przepis! Bardzo się cieszę Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Śledzie po kaszubsku, z rodzynkami Składniki:0,5 kg płatów śledziowych a'la matias0,5 łyżeczki pieprzu mielonego 0,5 łyżeczki papryki w proszku (ostra lub słodka)2 łyżki koncentratu pomidorowego2 łyżki rodzynek1 cebulaolej Składniki na zalewę:0,5 szklanki octu1 szkl wody0,5 łyżki cukru3 ziarna pieprzu czarnego3 ziarna ziela angielskiego1 liść laurowy Przygotowanie:Przygotować zalewę - wszystkie składniki umieścić w rondelku, zagotować, zmniejszyć ogień i pogotować około 5 min. Ostudzić. Śledzie opłukać i pokroić. Ja kroiłam w kawałki takie na jeden gryz. Oryginalnie: śledzie przekroić wzdłuż, w taki sposób aby powstały dwa cienkie płaty. Filety przełożyć do miski i zalać ostudzoną zalewą. Odstawić na kilka godzin. Gdy zbieleją wyjąć z zalewy, odsączyć i oprószyć pieprzem oraz papryką w proszku. Cebulę pokroić w półplasterki lub w kostkę. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do tego koncentrat pomidorowy oraz rodzynki. Dolać odrobinę wody i poddusić około 5 - 6 minut mieszając. Wymieszać ze śledziami, zamknąć w szczelnym pojemniku aby smaki się przegryzły, można na wierzch polać odrobinkę oleju - ja nie polewam. Schłodzić minimum 3 godziny. Jeśli śledzie kroiliśmy w filety - na każdy filet nałożyć cebulowy farsz i zwinąć w rulon, spiąć wykałaczką. Ułożyć ciasno w salaterce lub pojemniku. Przechowywać zalane odrobiną oleju. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Śledzie piękne fotki i ciekawy przepis Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Mój ulubiony sposób na śledzia Dzięki Muski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Mój ulubiony sposób na śledzia W tym roku zrobiłem na Święta - śledzie po skandynawsku wg Kruszynki , śledzia po kaszubsku wg. Henia , no i moje ulubione śledzie ze śliwkami suszonymi i orzechami włoskimi Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 24 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 24 Grudnia 2018 W tym roku zrobiłem na Święta - śledzie po skandynawsku wg Kruszynki , śledzia po kaszubsku wg. Henia , no i moje ulubione śledzie ze śliwkami suszonymi i orzechami włoskimi Waldek, a mógłbyś mi podrzucić te przepisy, bo jakoś nie mogę znaleźć. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 3 Lutego 2019 Paprykarz Składniki:2 spore wędzone makrele (około 400 g samego mięsa) / lub 1 makrela + 300 g ryby parowanej100 g ryżu (użyłam brązowego)3 cebule3 łyżki oleju/oliwy2 ząbki czosnku2 papryczki chili (użyłam 1 papryczkę habanero)2 marchewki200 g koncentratu pomidorowego500 ml passaty pomidorowej lub puszka pomidorówpapryka słodka mielona, papryka ostra mielona, pieprz czarny, sól, pieprz ziołowy Przygotowanie:Ryż ugotować w osolonej wodzie 7 minut od zagotowania (brązowy gotowałam 10 min), odcedzić i ostudzić. Makrelę obrać z ości i skóry, mięso rozdrobnić widelcem.Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, czosnek i ostrą papryczkę drobno pokroić.Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić ją na oleju. Dodać czosnek i papryczkę, krótko podsmażyć, do tego dodać marchewkę i wszystko podsmażyć około 10 min.Po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy i passatę, całość poddusić aż nadmiar płynów odparuje a sos się zredukuje i zagęści. Doprawić do smaku papryką słodką, ostrą, pieprzem i solą.Do ostudzonego sosu dodać ryż, makrelę i całość wymieszać. W razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku.Paprykarz przełożyć do umytych, wyparzonych i wytartych słoiczków. Zakręcić nakrętki i całość zapasteryzować tradycyjnie w wodzie 40 min, lub w szybkowarze - 30 min od zamknięcia zaworu. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 3 Lutego 2019 Paprykarz Wygląda przepysznie, można jeść oczami Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) To fakt, to fakt, ładniusi on , brawo Efffa Edytowane 4 Lutego 2019 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) Ladny to fakt i do tego ladnie podany bo ta "mamalyge " to ciezko ladnie na fotce zapodac ...zrobilas mi smaka , musze zrobic ale ja robie bez marchewki ..z marchewka to mi pod rybe po grecku podchodzi Ja robie paprykarz wg BonAira jest super ! Edytowane 3 Lutego 2019 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 3 Lutego 2019 Ja robie paprykarz wg BonAira jest super ! Ja też bo to jest klasyk.A dodatek czosnku do ryby. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 3 Lutego 2019 Wygląda przepysznie, można jeść oczami Dziękuję [Dodano: 03 lut 2019 - 19:16] z marchewka to mi pod rybe po grecku podchodzi Ja robie paprykarz wg BonAira jest super ! bo to nie szczeciński więc z marchewką [Dodano: 03 lut 2019 - 19:18] A dodatek czosnku do ryby. czosnek jako przyprawa do ryby jest w świecie kulinarnym dość powszechną sprawą, we wszystkich kuchniach świata - ale to fakt, nie każdy musi to lubić. Czosnek nie wybija się smakiem, jedynie podkręca smak ryb, szczególnie w rybach pieczonych, z grilla lub w sosach czy też zupach rybnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 3 Lutego 2019 @Efffa, Ja mowiac szczerze znam tylko taki ..w Polsce nigdy nie jadlam , kupilam raz tylko zeby poznac smak , i robilam tez tylko taki,Dodatek czosnku do ryby mi pasuje ..ale...nie we wszystkich potrawach z ryba ...to tak jak dla mnie pieczony boczek bez majeranku to nie boczek pieczony ..natomiast taki pieczony po tzw dunsku to calkowicie odpada..ale to gusta a te wiadomo kazdy ma inne ,Warto jednak sie dzielic innym przyprawianiem zeby nasza kuchnia nie byla jednostajna i zeby mozna bylo sprobowac czegos niby identycznego a smakowo innego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.