krzysio59 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Poszukuję przepisu na anchois helskie. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Poszukuję przepisu na anchois helskie. Tyle znalazłem : SkładnikiRYBA - FILETY ZE SZPROTÓW solonych korzennie (Sprattus sprattus), olej roślinny (patrz nadruk w kodowaniu: S - sojowy, R - rzepakowy), sól, cukier, przyprawy korzenne, substancja konserwująca - benzoesan sodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Cytat krytyka kulinarnego, Artura Michny: Jeszcze gorzej rzecz się ma rzekomymi anchois, zwanymi też z angielska anchovies, czyli małymi rybkami z Morza Śródziemnego. Anchois ze zdjęcia to bałtyckie szproty sprzedawane pod chytrą nazwą „Anchovis helskie”. Smakują one zupełnie inaczej niż oryginał, wszak to nie sardele a szproty, zwłaszcza że są aromatyzowane przyprawami korzennymi.Temat helskich sardeli-niesardeli poruszał w roku 2002 r. Robert Makłowicz w serii listów do Piotra Bikonta publikowanych wówczas na łamach „Wprost”. Panowie już wtedy słusznie zżymali się na producentów wykorzystujących nieeleganckie chwyty marketingowe. Minęło 9 lat i… niewiele się zmieniło. Produkty „typu” cały czas są na rynku, skutecznie udają oryginały i dobrze się sprzedają. Przechodząc wczoraj ulicą, zwróciłem uwagę na witrynę sklepu z produktami regionalnymi i ekologicznymi, w której umieszczono wątpliwej urody napis: „Polecamy sery typu oscypek”.Źle, że niewiele się zmieniło, ale gorzej, że nikomu to nie przeszkadza, nawet singlom z dużego miasta lubiącym zjeść „na bogato”. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 18 Grudnia 2019 (edytowane) Heniu chodzi własnie o te korzenne jakie i ile. A może ten Twój kaszubek coś wie?Ja pamiętam ich smak z tamtej epoki i takiego poszukuję. Edytowane 18 Grudnia 2019 przez krzysio59 Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 18 Grudnia 2019 własnie o te korzenne Pomagałem robić śledzie w rodzinnym domu jako dzieciak i do śledzi tzw korzennych - sam sypałem przyprawę do pierników Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 18 Grudnia 2019 chodzi własnie o te korzenne jakie i ile. sam sypałem przyprawę do pierników Przyprawa do pierników to jest to A znalazłem jeszcze taki przepis : Korzenne śledzie – przepis na Święta Składniki: 1/2 kg solonych filetów śledziowych, 1 cebula, olej rzepakowy, łyżeczka cynamonu, łyżeczka kardamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1 gwiazdka anyżu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 5 goździków, łyżeczka cukru, szczypta papryczki chilli, szczypta soli Korzenne śledzie na Boże Narodzenie – jak zrobić? Solone filety śledziowe wymocz w wodzie. Mocz je przez kilka godzin, a co jakiś czas odlewaj wodę i zalewaj je świeżą. Po tym czasie śledzie pokrój ukośnie na kawałki. Cebulę natomiast pokrój w piórka. Anyż i goździki rozetrzyj w moździerzu. Wymieszaj je z cynamonem, kardamonem, mielony imbirem, gałką muszkatołową, cukrem, solą i papryczką chilli. Na dno słoika wsyp mieszankę przypraw, potem wyłóż śledzie, a potem kolejno znów przyprawy, śledzie i tak dalej. Gdy słoik się wypełni, wlej powoli olej rzepakowy i zakręć mocno słoik. Wstaw do lodówki, spożywaj po 2 dniach, gdy śledzie się przegryzą. REKLAMA WIĘCEJ O: BOŻE NARODZENIE DANIA Z RYB PRZEPISY ŚWIĄTECZNE RYBY WIGILIA ŚLEDZIE UDOSTĘPNIJWEŹ UDZIAŁ W DYSKUSJI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Przyprawa do pierników to jest to No i sprawdza się jako przyprawa przy grillowanych mięsach czerwonych - wystarczy poczytać skład Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 20 Grudnia 2019 POdstawa w sledziu korzennym nadajacy jego charakterystyczny smak daje proszek z drzewa sandalowego i oczywiscie tez takie przyprawy jak do piernika Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 20 Grudnia 2019 NIe z tej beczki ,ale o przyprawach -kiedyś kupiłam przyprawę grubo-mieloną [prawie płatki] i natarłam nią boczek do wędzenia -był pyszny.Nie wiem co to była za przyprawa i gdzie jej szukać :(Większość przypraw jest zmielona na "miałko" i nie daje takiego efektu smakowego Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Beato, najlepsze przyprawy to te, które stworzymy sami. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Dzieki za pomoc.a jesli chodzi o przyprawy to prawie nigdy nie kupuję mielonych tylko całe owoce do jeszcze babcinego młynka. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Także mam taki z szufladką. Świetnie mieli. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 20 Grudnia 2019 No ja też gdzieś mam taki z szufladką ,ale tamten skład był dobrze skomponowany i przyprawy były grubo mielone Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Ja mlynka nie posiadam , ale gbijam w mozdzierzu , mieszanek nie urzywam chyba ze rakich co potrzebuje na szybko jak jestem w PL albo zeby sprobowac i zobaczyc sklad . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 21 Grudnia 2019 (edytowane) Gdzieś ktoś zaprezentował wędzenie całego rozłożonego jak motyl karpia na siatce, ale otwartego i wypatoszonego od strony grzbietu - nazywało sie to "po litewsku", albo "po estońsku" - ktoś coś ..? Makłowicz też kieeeedyś to pokazywał.... Edytowane 21 Grudnia 2019 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 21 Grudnia 2019 (edytowane) Beiot tak patroszył https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4328-ryba-wedzona-po-litewsku/ https://www.fotosik.pl/zdjecie/4ff5ec0e1160548b Edytowane 21 Grudnia 2019 przez mikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 21 Grudnia 2019 cos takiego ?https://images.app.goo.gl/5xre9Dm2BNUnMQCf9 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 21 Grudnia 2019 DZIĘKI Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 21 Grudnia 2019 chodzi własnie o te korzenne jakie i ile. sam sypałem przyprawę do pierników Przyprawa do pierników to jest to A znalazłem jeszcze taki przepis : Korzenne śledzie – przepis na Święta Składniki: 1/2 kg solonych filetów śledziowych,1 cebula,olej rzepakowy,łyżeczka cynamonu,łyżeczka kardamonu,1/2 łyżeczki imbiru,1 gwiazdka anyżu,1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,5 goździków,łyżeczka cukru,szczypta papryczki chilli,szczypta soli Korzenne śledzie na Boże Narodzenie – jak zrobić? Solone filety śledziowe wymocz w wodzie. Mocz je przez kilka godzin, a co jakiś czas odlewaj wodę i zalewaj je świeżą. Po tym czasie śledzie pokrój ukośnie na kawałki. Cebulę natomiast pokrój w piórka. Anyż i goździki rozetrzyj w moździerzu. Wymieszaj je z cynamonem, kardamonem, mielony imbirem, gałką muszkatołową, cukrem, solą i papryczką chilli. Na dno słoika wsyp mieszankę przypraw, potem wyłóż śledzie, a potem kolejno znów przyprawy, śledzie i tak dalej. Gdy słoik się wypełni, wlej powoli olej rzepakowy i zakręć mocno słoik. Wstaw do lodówki, spożywaj po 2 dniach, gdy śledzie się przegryzą. REKLAMA WIĘCEJ O: BOŻE NARODZENIEDANIA Z RYBPRZEPISY ŚWIĄTECZNERYBYWIGILIAŚLEDZIE UDOSTĘPNIJWEŹ UDZIAŁ W DYSKUSJI Cebule należy sparzyć czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Nie były parzone Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 21 Grudnia 2019 (edytowane) Nie były parzoneDzięki za info,w takim razie idę pakować do słoika[Dodano: 21 gru 2019 - 23:11]Śledziki Korzenne i po Kaszubsku poczynione. Edytowane 21 Grudnia 2019 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Po kaszubsku zajefajne! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 28 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 28 Lipca 2020 Mam sporą ilość ogórków średniej wielkości. Nie mam niestety słoików aby jest wszystkie zagospodarować. Na kiszone są za duże.Jaka sałatka żebym mógł ją zrobić w słoiku 5 litrów najlepiej bez pasteryzacji? Możecie coś polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 28 Lipca 2020 (edytowane) aka sałatka żebym mógł ją zrobić w słoiku 5 litrów najlepiej bez pasteryzacji? Możecie coś polecić? polecam moje ulubionehttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/?p=440103 tam jest jeszcze jeden na podobne tlumaczony przez Sverige2 Edytowane 28 Lipca 2020 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 28 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 28 Lipca 2020 aka sałatka żebym mógł ją zrobić w słoiku 5 litrów najlepiej bez pasteryzacji? Możecie coś polecić? polecam moje ulubionehttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/?p=440103 tam jest jeszcze jeden na podobne tlumaczony przez Sverige2 Dziękuję zaczynam działać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.