electra Opublikowano 29 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 29 Lipca 2020 @KarKan, sa lekko slodkawe ( jak wszystko szwedzkie )jako dodatek do hamburgerow idealne do hot doga, lub pasztetu ja dodaje tez do do sosow na gryll , salatek , Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 30 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 30 Lipca 2020 @KarKan, sa lekko slodkawe ( jak wszystko szwedzkie )jako dodatek do hamburgerow idealne do hot doga, lub pasztetu ja dodaje tez do do sosow na gryll , salatek , Do sosów w sensie jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 31 Lipca 2020 Ogorki krojone w kostke dodaje do np sosu majonezowego do hamburgera lub hotdoga , do sosu do ryby z jajkiem na twardo i ogorkiem wszystko w kostke do tego majonez yogort naturalny , koperek . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Cześć,posiadam dużą ilość cukinii,szukam przepisu jak ją zagospodarować,znalazłem narazie tylko przepis jacka W. Zależy mi, aby zapakować ją w sloiki,polecicie coś? Przepis,na sałatkę,który znalazłem:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16322-sa%C5%82atka-z-cukinii-i-innych-warzyw/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 (edytowane) Możesz ukisić jak ogórki , trochę ketchupu z cukinii Edytowane 1 Sierpnia 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Jak smakuje taka kiszona cukinia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Delikatniejsza od ogórków i bardzo smaczna.Jadłem marynowaną ale nie robiłem osobiście Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Chętnie bym poczytał o wędlinie w typie "fileta drobiowy parzony", coś jak wyroby tarczyńskiego.Wytwarzam sobie podobne wędlinki w szybkowarze, czy tradycyjnie w osłonce, ale w smaku się nie umywają do tych ze sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 (edytowane) Cześć,posiadam dużą ilość cukinii,szukam przepisu jak ją zagospodarować,znalazłem narazie tylko przepis jacka W. Zależy mi, aby zapakować ją w sloiki,polecicie coś? Przepis,na sałatkę,który znalazłem:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16322-sałatka-z-cukinii-i-innych-warzyw/Część, Przejrzałem przepisy jakie mamy na przetwory. Znalazłem dwa przepisy. Nie wiem skąd pochodzą, ani jak wyglądają w oryginale - dopasowane do naszych smaków i sposobu wykonania. Pierwszy to ketchup z cukiniNadaje się do kanapek, mięsa lub baza do zapiekania. Drugi to Słupki z cukini w zalewie slodko-kwaśne.Świetna alternatywa ogórków konserwowych - nadają się do obiadu, jak i przegryzki ???? To co zauważyliśmy to starszą cukinię warto obrać skóra wychodzi dość twarda. Młodej nie ma sensu. PS. Jeśli trzeba to mogę przepisać ???? Edytowane 1 Sierpnia 2020 przez grim_reefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Pierwszy to ketchup z cukini Robię podobny, tylko dodaję jeszcze musztardę ( w tym roku dodałam musztardę indiańską pomidorową ). Wszystkie składniki kroję, a na końcu wszystko blenduje. Cukinie stosuję do sosu a'la bolońskiego, który robię również na zimę, czy grilowana z ziołami też w słoiki . Staram się aby cukinie były małe takie 20-25 cm. Takie są najlepsze. W tym roku cukinie rosną jak szalone. Czasami nie nadążam zbierać i przerabiać.To mój ketchup zrobiony dwa dni temu. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Dostałem właśnie cukinię do przerobienia.Poszukuję przepisu na jej zamarynowanie w słoikach na zimę.Tylko poproszę o przepis co by nie piekło na wejściu i na wyjściu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Dostałem właśnie cukinię do przerobienia.Poszukuję przepisu na jej zamarynowanie w słoikach na zimę.Tylko poproszę o przepis co by nie piekło na wejściu i na wyjściu. Polecam słupki z cukini.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-całego-forum/?p=672987 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 W takim razie część zakisze,a część zrobie słupków,za ketchupem z cukini nie przepadam,dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 @arkadiusz, Mozesz zrobic w taki sam sposob jak sie robi marynowana grylowana papryke , wpierw tylko trzeba plasterki zukini zgrylowac na grylu . Zalewa: octowa 6% na 0,8 l 2 lyzki soli 2 lyzki cukru 2 lyzeczki pieprzu ziarna , 2 zabki czosnku 2 liscie laurowe . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yrek79 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 U mnie dzisiaj dżem z cukinii żona robiła. Nawet dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 dżem z cukinii Poproś żonę o przepis dzieki Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yrek79 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 (edytowane) Przepis nie jest mojej żony ,tylko zapożyczony z jednej ze stron. Cytrynowy dżem z cukinii Składniki na 10 słoiczków o pojemności 0,2 l:2,5 kg obranej, już bez pestek cukinii pokrojonej w kostkę (nasza cukinia była nieprzejrzała z małymi pestkami i nie były wykrojone)0,5 kg cukru2 galaretki cytrynoweskórka i sok z 1 cytrynyPrzygotowanie:cukinię umieścić w garnku, podlać wodą - około pół szklanki i gotować do miękkości, co jakiś czas mieszając - taka ilość mieści się w garnku 5 ljak już kawałki cukinii są miękkie, gotują się około 40-50 minut, potraktować je blenderem i zmiksować na gładką masędodać cukier, galaretki, wymieszaćdodać skórkę i sok z cytrynygotować wszystko razem około godzinygorące nakładać do słoików Mała uwaga od żony, żeby przed miksowaniem odcedzić wodę bo jest jej sporo po gotowaniu Edytowane 2 Sierpnia 2020 przez Yrek79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Dzięki bardzo. Tak się jednak zastanawiam jednak, czy jest konieczność używania galaretki. Posiadam żelatynę 180 i świeże cytryny, choć esencję cytrynową, oraz inne smaki również, i czy nie można by galaretek zastąpić własnym produktem ? A może nasza niezastąpiona EAnna coś nam podpowie w tej materii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Cytrynowy dżem z cukini rewelacyjnie smakuje z dodatkiem startego świeżego imbiru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Posiadam żelatynę 180 i świeże cytryny, choć esencję cytrynową, oraz inne smaki również, i czy nie można by galaretek zastąpić własnym produktem ? A może nasza niezastąpiona EAnna coś nam podpowie w tej materii ? W przepisie @Yrek79 jako zagęstnik użyta jest galaretka.W przepisie @sverige2 galaretka może być zastąpiona żelatyną + cytryny W moim przepisie użyłabym pektyn owocowych + cytryna.Co by nie powiedzieć, warzywo, jakim jest cukinia, zostaje wykorzystane tak, jak owoce Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) Można również użyć Agaru jako zagęstnika. Agar można podgrzewać wielokrotnienie ma wiec obaw, że coś się nie uda, bo łatwo można zmienić konsystencję dżemu. Jeśli wyjdzie zbyt rzadka, wystarczy dodać niewielką ilość agaru.Gdy będzie za ścisła można dodać kilka łyżeczek wody.Tężeje nawet w temperaturze bliskiej 30°C wiec nie musimy przetrzymywać produktu w lodówce Edytowane 27 Sierpnia 2020 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Można również użyć Agaru jako zagęstnika. Miałam o tym napisać wcześniej, Kolega Jacek był jednak pierwszy. Nie dodając jednak galaretek cytrynowych, które zawierają barwniki należy się liczyć z tym, że dżem nie będzie miał tak intensywnego koloru jak zrobił go Kolega Yrek79.Każdy zrobi sposobem, jaki mu odpowiada w większości moich przetworów stosuje pektyny. Jak dla mnie w minimalny sposób zmieniają smak dżemu,mnie nie robi to różnicy, a może to tylko moje odczucia smakowe. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 @sverige2, mozesz zagestnic tez uzywajac pektinpulver Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) [Dodano: 27 sie 2020 - 15:55] Można również użyć Agaru jako zagęstnika.Nie dodając jednak galaretek cytrynowych, które zawierają barwniki należy się liczyć z tym, że dżem nie będzie miał tak intensywnego koloru jak zrobił go Kolega Yrek79. Kolor możemy uzyskać dodajac odrobinę kurkumy lub barwnika pozyskanego z szafranu , spirytusu oraz skórki z cytryny Edytowane 27 Sierpnia 2020 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Kolor możemy uzyskać dodajac odrobinę kurkumy lub barwnika pozyskanego z szafranu , spirytusu oraz skórki z cytryny O kurkumie przez chwilkę pomyślałam, raczej w postaci zmielonej niż użycia korzenia. Szafran nie wpadł mi do głowy, a to chyba dobry pomysł, a skórki z cytryny obawiam się, że mogły by dodać nieco gorzkiego posmaku w dżemie. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.