EAnna Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 2 Lutego 2018 Szukam przepisu na kiełbasę bydgoską Bydgoska parzona jest w "16", receptura str. 210. [Dodano: 02 lut 2018 - 15:43]Bydgoska - surowa w Branżowych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 2 Lutego 2018 Wystarczy wklepać w wyszukiwarkę i pojawia się kilkanaście wyników. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 2 Lutego 2018 Wystarczy wklepać w wyszukiwarkę i pojawia się kilkanaście wyników. Niby wystarczy, ale klepałem i nic, jest bydgoska parzona, surowej nie znalazłem, nie nadaję się do szukania, albo nie potrafię. Bydgoska - surowa w Branżowych. Gdzie te branżowe? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 2 Lutego 2018 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 2 Lutego 2018 Dziękuję. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 16 Lutego 2018 Szukam sprawdzonego przepisu na ocet piwny.Czy ktoś,gdzieś? Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 16 Lutego 2018 Niedawno kupiłem do udźca koziołka w sklepie z takimi cudami - 250 ml - 15 zł ale smak czwórki nie urywa - wolę swoje z pigwy ,jabłek czy też o innych smakach Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 22 Marca 2018 Witam , Naoglądałem się filmów na YouTube jak to można zrobić schab dojrzewający.Za bardzo nie ufam nie sprawdzonym przepisom więc wolę tutaj się posiłkować i pytać ?Czy jest tu jakiś sprawdzony przepis taki łopatologiczny jak to się robi taki schab ?Czy jest jeszcze szansa aby do świąt wyrobić się i postawić na stół schab dojrzewający ? Pozdr Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 22 Marca 2018 Czy jest jeszcze szansa aby do świąt wyrobić się i postawić na stół schab dojrzewający ? Z kością będziesz dojrzewał?. Jak nie to na polędwicę mogę wrzucić przepis , ale do świąt nie dasz rady. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 22 Marca 2018 Czy jest jeszcze szansa aby do świąt wyrobić się i postawić na stół schab dojrzewający ? Z kością będziesz dojrzewał?. Jak nie to na polędwicę mogę wrzucić przepis , ale do świąt nie dasz rady. Chce dziś kupić z Biedronki taki kawałek 1 kg schabu bez kości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 22 Marca 2018 (edytowane) taki kawałek 1 kg schabu bez kości. Czyli polędwica.I tak nie zdążysz na święta bo proces trwa min. 3 tygodnie. https://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/560-poledwica-suszona-a-la-wedliny-parmenskie Edytowane 22 Marca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 22 Marca 2018 taki kawałek 1 kg schabu bez kości. Czyli polędwica.I tak nie zdążysz na święta bo proces trwa min. 3 tygodnie. https://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/560-poledwica-suszona-a-la-wedliny-parmenskie Hmmm te filmiki to musi być w tym układzie ładna ściema. Tam po cukrzeniu 1 doba następnie 2 doba w soli i 5/7 dni na wieszaku i niby schab do jedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 22 Marca 2018 Tam po cukrzeniu 1 doba następnie 2 doba w soli i 5/7 dni na wieszaku i niby schab do jedzenia. Poczytaj poczytaj - u mnie teraz to trwa 6 tygodni......... Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 22 Marca 2018 Hmmm te filmiki to musi być w tym układzie ładna ściema. Tam po cukrzeniu 1 doba następnie 2 doba w soli i 5/7 dni na wieszaku i niby schab do jedzenia. Poczytaj poczytaj - u mnie teraz to trwa 6 tygodni......... Hej, no ale spokojnie. Niech chłop zrobi, popróbuje, może mu posmakuje. Ja wiem, że to nie jest to, ale z braku laku i kit dobry. W końcu 1 kg polędwicy wp. to nie jest jakiś wielki wydatek,jakieś 12 PLN, a na święta mu wyjdzie. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 22 Marca 2018 Po takim cukrowanym karniszowcu, może się skończyć tylko sraczką, a czasem może drożej kosztować taki eksperyment. Raz robiłem, w zupełnej nieświadomości. Odkąd poczytałem więcej o zagrożeniach, to mi jakoś przeszła ochota na tego typu suszki. Jeżeli już brać się za dojrzewające wyroby, to najpierw należy poczytać jak to zrobić (na pewno nie na blogach wszelkiej maści celebrytek, nie mających pojęcia o wyrobie wędlin), żeby nie otruć siebie i ewentualnych degustatorów. Zastanawiał się ktoś dlaczego Hiszpanie importują od nas kiszoną kapustę i ogórki? Tak samo nie powinniśmy się zabierać za ichniejsze wyroby dojrzewające, bez odpowiedniego zabezpieczenia mięsa i zapewnienia odpowiednich warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 22 Marca 2018 "Zastanawiał się ktoś dlaczego Hiszpanie importują od nas kiszoną kapustę i ogórki?" Mozesz prosze to rozwinac.? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 23 Marca 2018 Ja zastanawiam się skąd u ludzi wziął się pomysł z tym cukrem jaką rolę on spełnia jeszcze gdyby w pierwszej kolejności była sól, a za kilka dni ten cukier to prędzej bym w to uwierzył, ale tu jest odwrotnie, czarno to widzę.... Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 23 Marca 2018 Ja zastanawiam się skąd u ludzi wziął się pomysł z tym cukrem jaką rolę on spełnia jeszcze gdyby w pierwszej kolejności była sól, a za kilka dni ten cukier to prędzej bym w to uwierzył, ale tu jest odwrotnie, czarno to widzę....Ponieważ nie są to aż tak astronomiczne koszty ( 1 kg schabu 8 zł 45 gr w Biedrze ) Czemu nie spróbować na jednym kilogramie ?Ja wcale nie mam pojęcia czemu najpierw 24 godz w cukrze a później następne 24 godz w soli ?Odnośnie tych filmików jest ich multum prawie wszystkie na " jedno kopyto " jeżeli chodzi o metodę ( cukier + sól ) . Nigdzie nie wyczytałem że grozi to tym czy tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 23 Marca 2018 Nigdzie nie wyczytałem że grozi to tym czy tym. Bo nie czytasz naszego forum. Czemu nie spróbować na jednym kilogramie ? To po co zawracasz głowę i marnujesz czyjś czas?.Rób z yotuba i będziesz zadowolony bo przecież święta tuż tuż. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 23 Marca 2018 Nigdzie nie wyczytałem że grozi to tym czy tym. Bo nie czytasz naszego forum. Czemu nie spróbować na jednym kilogramie ? To po co zawracasz głowę i marnujesz czyjś czas?.Rób z yotuba i będziesz zadowolony bo przecież święta tuż tuż. Proszę się tak nie spinać. Po co te ironiczne teksty typu że zawracam komuś głowę i marnuję czyjś czas ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 23 Marca 2018 Po co te ironiczne teksty typu że zawracam komuś głowę i marnuję czyjś czas ? Bo to jest trochę tak: albo pytasz i przyjmujesz rady do wiadomości albo z góry założyłeś że zrobisz te polędwicę na Święta i wiesz lepiej. Na dzisiejsze wędzenie kupiłem polędwice po 15,72/kg. Szczerze mówiąc takiej za osiem nie kupiłbym a już na pewno nie do wyrobów "dojrzewających" bo taka z biedry może być dość "dojrzała". Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 23 Marca 2018 (edytowane) kupiłem polędwice po 15,72/kg.Bo Ty kupiłeś polędwice a 1 kg schabu 8 zł 45 gr w Biedrzea to jest schab bez kości, jest wszystko warkocz, część karczku itp z reguły polędwicy najmniej Andrzeju masz czas na YouTubie oglądać wątpliwej jakości przepisy Odnośnie tych filmików jest ich multum prawie wszystkie na " jedno kopyto " jeżeli chodzi o metodę ( cukier + sól ) . Nigdzie nie wyczytałem że grozi to tym czy tym.a nie masz czasu forum poczytać i się dziwisz Po co te ironiczne teksty typu że zawracam komuś głowę i marnuję czyjś czas ? Edytowane 23 Marca 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 23 Marca 2018 Andrzej Gdz, a czy pooglądałeś sobie dobrze ten schab, (bo taka jest nazwa handlowa) z Biedronki?Widziałeś jak jest pakowany? On ma tylko parę dni przydatności, leży na tamponie w którym już jest dużo osocza z chemią i jest pakowany próżniowo. To mięso nadaje się jedynie na kotlety schabowe lub mielone i to w dniu jego kupna. Na wędlinę dojrzewającą musi być mięsko jakościowo bardzo dobre, jak pisze Arkadiusz i Paweljack. Zrobisz i tak jak sam uważasz, a dobrych rad na naszym forum trzeba wysłuchać, bo tu chcą Ci koledzy dobrze doradzić, którzy mają dużą praktykę w tej dziedzinie. Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 23 Marca 2018 to jest trochę tak: albo pytasz i przyjmujesz rady do wiadomości albo z góry założyłeś że zrobisz te polędwicę na Święta i wiesz lepiej Dokładnie też tak chciałem napisać Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 23 Marca 2018 Nigdzie nie wyczytałem że grozi to tym czy tym. Może po przeczytaniu tego wpisu, Twoje spojrzenie na wyroby tego typu ulegnie zmianie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/?do=findComment&comment=586887 Proponuję poczytać dział dotyczący wędlin dojrzewających, tam znajdziesz sporo wartościowych informacji na temat ich wykonywania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.