EAnna Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 14 Listopada 2018 w środku no właśnie co.... na bank były ogórki kiszone i chyba koncentrat. To tak zrób. Dodaj ewentualnie bułki tartej dla trzymania formy, może też być jajko. Warto poeksperymentować dla uzyskania oczekiwanego smaku Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 15 Listopada 2018 KarKan, ja robie co jakis czas Kurczaka po cygansku. Moze cos podobnego, tylko mieso nalezy zmienic na wieprzowe. Robie najpierw nadzienie. To sa papryka czerwona i zolta( nie pasuje mi w smaku tutaj zielona). Cebula( 2 sredniej wielkosci) pokrojona w drobna kostke. Do tego kilka lyzek przecieru i dodaje jeszcze 1-2 lyzki ketchup ( ale wlasnej roboty, daje taki jakby kwaskowy posmak ,inny od przecieru). Cebule eszklic, do tego dodaje pokrojona w paski papryke czerwona i zolta, nastepnie przecier, ketchup, sol pieprz i papryka slodka. wiadomo, dopasowuje to do naszego smaku . Kiedy wystygnie, nakladam nadzienie, do kurczaka. Kurczak przygotowuje w ten sposobm ze wyjmuje wszystkie kosci i zgrubienia jest pozostana bez kosci. Nakladam najpierw kilka lyzek masla, nastepnie farsz, zwinam i zwiazuje sznurkiem w kilku miejscach( kiedys probowalam wsadzic w siadke, ale po upieczeniu bylo niewypalem). W czasie pieczenia, staram sie obracac co jakis czas ta rolade, aby skora( pozostawiona na miesie) ladnie sie przypiekla i rumieniala. Zapomnialam dodac, ze zzewnatrz rowniez nacieram odrobina soli i papryki.. CZasem dodaje do tej zewnetrznej mieszanki odrobine ostrej papryki. Nie wiem, czy pomoglo to Tobie, przepis powstal na zasadzie,ze gdziec cos sporbowalam i na swoj sosob odtwaorzylam. Dziękuję będę kombinował. Już jest jakiś trop w środku no właśnie co.... na bank były ogórki kiszone i chyba koncentrat.To tak zrób. Dodaj ewentualnie bułki tartej dla trzymania formy, może też być jajko. Warto poeksperymentować dla uzyskania oczekiwanego smaku To smak baru mlecznego nie tak łatwo go podrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 15 Listopada 2018 Mój kolega wędzi szynkę po cygańsku, sekret polega na przyprawie - gotowcu. Tu pewnie jest podobnie. Najlepiej zapytać Cygana. Jak nie masz na miejscu to możesz podjechać do Leszna. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 15 Listopada 2018 Mój kolega wędzi szynkę po cygańsku, sekret polega na przyprawie - gotowcu. Tu pewnie jest podobnie. Najlepiej zapytać Cygana. Jak nie masz na miejscu to możesz podjechać do Leszna. Znajdzie się Cygan? Nie wiem właśnie co ma cygan do tego farszu ale barze mlecznym mi ten smak super pasuje. A Panie nie chcą powiedzieć co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SharumKa Opublikowano 27 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 27 Listopada 2018 Hej, Poszukiwany przepis na schab peklowany na mokro, gotowany bądź parzony. Internet przejrzałem, ale te przepisy jakieś takie słabe... albo każą peklować 24 godziny, albo na sucho (schab na sucho?) Ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 27 Listopada 2018 (edytowane) Poszukiwany przepis na schab peklowany na mokro, gotowany bądź parzony. Internet przejrzałem, ale te przepisy jakieś takie słabe... albo każą peklować 24 godziny, albo na sucho (schab na sucho?) Ktoś coś?Tak mamy tego wiele - wrzuć do wyszukiwarki w prawym górnym rogu albo kliknij trybik obok i masz zaawansowaną - i popatrz co znajdzie na : wedlinydomowe………… a wpisz np. peklowanie polędwicy (schab bez kości) Edytowane 27 Listopada 2018 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 27 Listopada 2018 Internet przejrzałem, Jesteś u nas zarejestrowany a szukasz nie wiadomo gdzie.Na stronie głównej w dziale polędwice masz zbiór przepisów zarówno na polędwice (schab odkostniony), schab częściowo odkostniony oraz w całości.https://wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 28 Listopada 2018 Hej, Poszukiwany przepis na schab peklowany na mokro, gotowany bądź parzony. Internet przejrzałem, ale te przepisy jakieś takie słabe... albo każą peklować 24 godziny, albo na sucho (schab na sucho?) Ktoś coś?Zapekluj polędwicę wg tabeli Dziadka (najlepiej 7-10 dni). Korzystając z kalkulatora peklowania weź wersję mniej słoną najniższą wartość w przedziale jaki podaje kalkulator. Po peklowaniu przepłakuj polędwicę i zostaw w wodzie na ok. 1 godz. Następnie osusz ręcznikiem tak aby była sucha. Ja posypuję polędwice mieszanką przypraw suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Zawijam w folię celulozową, potem w siatkę i parzę w temperaturze 75°C do odciągnięcia wewnątrz polędwicy temperatury 63°C. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 28 Listopada 2018 Po peklowaniu przepłakuj polędwicę i zostaw w wodzie na ok. 1 godz. Piksiak, dlaczego moczysz mięso jeszcze w wodzie? Jest jeszcze za słone? Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 28 Listopada 2018 Dla mnie tak. Ja zawsze polędwicę minimum opłukuję z solanki bo słona jest jak pieron później. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 28 Listopada 2018 minimum opłukuję z solanki Pytałem o to moczenie dlatego, że w tym roku zapeklowałem w/g kalkulatora w mniejszej słoności. To znaczy, że ten kalkulator jeszcze przy tym mniejszym stopniu będzie dla mnie za słony. Będę musiał tak jak Ty, moczyć co najmniej 2 godziny. A powiedz, proszę ile dajesz soli do kiełbasy na 1 kg.? (dla orientacji naszej słoności). Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 28 Listopada 2018 (edytowane) Zapekluj polędwicę wg tabeli DziadkaJak dobrze pamiętam DZIADEK kiedyś pisał, że tabela nie dotyczy polędwic . Znalazłem : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-słone-wyroby/?p=362851 Edytowane 28 Listopada 2018 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 28 Listopada 2018 minimum opłukuję z solanki Pytałem o to moczenie dlatego, że w tym roku zapeklowałem w/g kalkulatora w mniejszej słoności. To znaczy, że ten kalkulator jeszcze przy tym mniejszym stopniu będzie dla mnie za słony. Będę musiał tak jak Ty, moczyć co najmniej 2 godziny. A powiedz, proszę ile dajesz soli do kiełbasy na 1 kg.? (dla orientacji naszej słoności). 18 g Zapekluj polędwicę wg tabeli DziadkaJak dobrze pamiętam DZIADEK kiedyś pisał, że tabela nie dotyczy polędwic . Znalazłem : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-słone-wyroby/?p=362851 Dlatego trzeba moczyć. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 28 Listopada 2018 Będę musiał tak jak Ty, moczyć co najmniej 2 godziny3 minuty na każdy dzień solenia. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 23 Grudnia 2018 WitamCzy ktos ma sprawdzony przepis na rybę *filety rybne) w sosie pomidorowym w słoiku do długotrwałego przechowywania?Koniecznie w sosie pomidorowym o intensywnym smaku Przepis wraz ze sprawdzona pasteryzacja, tak aby nie była rozgotowanaPrzewidywane słoiki 750 ml i 340 ml typu WECKRyba jeszcze nie kupiona wiec temat otwarty PSEwentualnie paprykarz Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Na poczatek podaje najlepsze polskie zalewy pomidorowe: W sprawie przygotowania ryb, opiekania lub obgotowywania, przygotowania przetworów, poczytaj w dziale Ryby materiały autorstwa Waleriana Cięglewicza. Trochę tego jest, ale to do tej pory najlepszy materiał. Polecam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz992 Opublikowano 28 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 28 Lutego 2019 Witam wszystkich.sprawa wygląda tak,ze kupiłem sobie wedzarnie i uczę się dopiero wedzic i potrzebuje pomocy. Chciałbym teraz w weekend uwedzic kurczaka mógłby ktoś napisać mi jakiś przepis jak zrobić solanke czy parzyc przed i wgl.z góry bardzo dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 28 Lutego 2019 (edytowane) Poszukaj kurczak według DziadkaStrona główna >artykuły >wedzonki >wedzonki drobiowe >aromatyczny weekendowy kurczak Dziadka Edytowane 28 Lutego 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 1 Marca 2019 Dla ułatwienia: TUTAJ część pierwsza a TUTAJ druga. Robiłem wg tego przepisu wielokrotnie. Nigdy wcześniej nie byłem fanem wędzonego kurczaka ale ten sposób przygotowania i wędzenia zmienił ten pogląd. Równie dobrze wg tego przepisu wychodzą same udka. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 1 Marca 2019 Ja też robiłem według tego przepisu i jest pyszny. Pamiętaj o osuszeniu tego kurczaka w wędzarni przed puszczeniem dymu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 1 Marca 2019 (edytowane) Witam Cię Kolego.Potwierdzam. Lepszego nie jadłem. Ps. Jak w przyszłości najdzie Cię ochota, to w ten sam sposób możesz zrobić same uda czy piersi Ps.2 Zanim założysz nowy temat, to na górze po prawo masz wyszukiwarkę lub po prostu tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/203-pierwsze-pytania/ Edytowane 1 Marca 2019 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 1 Marca 2019 Przepis może dość dziwny, ale polędwica jest naprawdę smaczna.1,2 – 1,5 kg schabu bez kości2 litry wody4 łyżki soli1 łyżka cukru2 łyżki majonezu1 łyżeczka musztardy1 łyżeczka mielonego pieprzu1 łyżeczka tymianku2 łyżki majeranku4 liście laurowe4 ziarenka ziela angielskiego4 obrane ząbki czosnkuDo szerokiego garnka wlewamy 2 litry wody. Dodajemy sól,cukier, majonez, musztardę, czosnek oraz wszystkie pozostałe przyprawy.Mieszamy i zagotowujemy. Wkładamy schab w jednym kawałku i od momentu kiedywoda zacznie wrzeć gotujemy przez 5 minut. Garnek zdejmujemy z ognia, przykrywamyi odstawiamy na całą noc. Następnego dnia garnek ponownie stawiamy na ogniu,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 5 minut. Odstawiamy na kilka godzin,aż woda całkowicie wystygnie. Zimny schab wyjmujemy, osuszamy i kroimy wcienkie plasterki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 1 Marca 2019 (edytowane) Przepis znajduje się od dawna na forum Dziwny przepis Edytowane 1 Marca 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 1 Marca 2019 Witam SIBy ukisiłem cytryny i co dalej . Szukam przepisu chyba marokański ? w oparciu o kurczak (mam piersi) ale nawet nie wiem jak sie nazywa . Jak ktoś coś jak wykorzystać kiszone cytryny to będę zobowiązany , pSTe przepisy ta takie mało skomplikowane proszę Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 2 Marca 2019 Zapewne chodzi Tobie o Tadżin (tagine).https://www.kukbuk.pl/przepisy/marokanski-tagine-kurczakiem-olwikami-kiszonymi-cytrynami-morelowym-kuskusem/Zobacz tutaj http://smakimaroka.pl/page/2/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.