Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szukam przepisu (temat dotyczy całego forum)

sous vide szynka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
178 odpowiedzi w tym temacie

#1 m.

m.

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • Miejscowośćja się tu wziąłem?

Napisano 08 kwi 2013 - 11:25

Witam,

Nie znalazłem takiego ogólnego tematu, ale są osoby które sprawniej poruszają się po forum i mniej sprawnie ;). Również nieraz są przepisy które nie są na tym forum, a są sprawdzone, może taki temat się przyjmie.

Szukam sprawdzonego przepisu na Cebularz Lubelski, pomoże ktoś?

#2 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7162 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 08 kwi 2013 - 12:47

Tu masz przepis na taki specjał:
Cebularz Lubelski

Ale myslę, że może Ci chodzić o coś innego ;) Z tych rejonów pochodziła moja babcia i u niej pod ta nazwa funkcjonowała regularna "baba ziemniaczana" ;)

#3 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 08 kwi 2013 - 17:03

funkcjonowała regularna "baba ziemniaczana

Pomyłka , cebularz to pszenny placek z duszoną na maśle cebulą na wierzchu.Taka nasza swojska pizza :thumbsup:

#4 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7162 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 08 kwi 2013 - 18:21

Pomyłka , cebularz to pszenny placek z duszoną na maśle cebulą na wierzchu


A byłeś łaskaw kliknąć w link który zamieściłem dla kolegi ?

#5 McLeo

McLeo

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 75 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 10 maj 2013 - 14:00

Ja w zasadzie nie szukam konkretnie przepisu - bo jak będę wiedział o co pytać to już sobie poradzę.
Póki co nie mam jeszcze wędzarni, więc dotychczas robiłem tylko w szynkowarze oraz kiełbasę białą. Pytanie: jaką jeszcze kiełbasę można by zrobić, które nie wymaga wędzenia? Chciałbym ją potem jeść podobnie jak białą - parzoną, ewentualnie na grilla. W każdym razie na ciepło.

#6 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 10 maj 2013 - 14:31

Szukam przepisu na maczankę krakowską
:grin:

#7 Szostek

Szostek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 175 postów

Napisano 10 maj 2013 - 15:42

DARIO :grin:

Jak mogę pomóc to proszę : :clap: :clap: :clap:

MACZANKA PO KRAKOWSKU

SKŁADNIKI :

· 50 dag schabu karkowego bez kości,
· 30 dag cebuli,
· 4 dag smalcu,
· 2 dag mąki,
· 2 dag ketchupu,
· 25 dag bułki,
· sól,

WYKONANIE :

Schab natrzeć solą.
Cebulę pokroić, dodać do schabu.
Schab upiec w średnio nagrzanym piekarniku, polewając go sosem powstałym przy pieczeniu lub wodą.
Do sosu powstałego z pieczenia schabu dodać ketchup, uzupełnić 0,5 l wody.
Z mąki i wody sporządzić zawiesinę, dodać do sosu, zagotować.
Bułki przekroić na połowę, włożyć do sosu, nasączyć.
Schab wyporcjować.
W środek przekrojonych i nasączonych sosem bułek wkładać wyporcjowały schab.
Bułki włożyć do rondla, podlać resztą sosu i poddusić.
Podawać polanę sosem.

MACZANKA PO KRAKOWSKU _ MAKŁOWICZ

SKŁADNIKI :

· 1 kg karkówki lub schabu,
· 1 ząbek czosnku,
· 2 średnie cebule,
· łyżka smalcu lub oleju,
· łyżka kminku,
· łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
· ew. 4 pieczarki,
· ćwiartka czerwonego, wytrawnego wina,
· sól,
· pieprz,
· po 1 kajzerce na plaster mięsa,

WYKONANIE :

Mięso lekko natrzeć czosnkiem, położyć na ruszcie, lekko obsmażyć ( można na patelni ).
Włożyć mięso do brytfanny dodać cebulę pokrojoną w półplasterki i kilka pieczarek pokrojonych dość grubo.
Dodać kminek, słodką paprykę w proszku, czerwone wino wytrawne.
Posolić, popieprzyć.
Włożyć do pieca ( 180 ºC – 200 ºC ) na minimum 1,5 godziny.
Po upieczeniu wyjąć, pokroić w dość grube plastry.
Położyć plaster na przeciętą na pół kajzerkę, polać sosem.
Ułożyć na talerzu, przyozdobić pokrojoną w cienkie słupki szynką, żółtym serem oraz pietruszką.
Lekko przykryć drugą połową kajzerki.

SMACZNEGO

#8 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1176 postów

Napisano 10 maj 2013 - 15:57

Szukam przepisu na kiełbaskę drobno zmieloną, bogatą w swej treści, bo dla dziecka.

#9 kotunia

kotunia

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 396 postów
  • MiejscowośćLeszno, wielkopolska

Napisano 03 lip 2013 - 15:11

Szukam przepisu na kiełbasę z jelenia (łania) "trafiło mi się" ok 5 kg od łopatki z golenią oraz karku. Coś tam mgliście z młodości pamiętam, ale "dysk" już się za bardzo wytarł. Pomożecie? :blush:

#10 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 03 lip 2013 - 15:28

Szukam przepisu na kiełbasę z jelenia (łania) "trafiło mi się" ok 5 kg od łopatki z golenią oraz karku. Coś tam mgliście z młodości pamiętam, ale "dysk" już się za bardzo wytarł. Pomożecie? :blush:


Tutaj blog od Kolegi z forum..

http://wyrobydomowe....-z-jelenia.html

i tu filmik na białą: http://www.dailymoti...le#.UdQ1OvmpVT0

#11 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4961 postów

Napisano 03 lip 2013 - 22:38

Szukam przepisu na kiełbasę z jelenia (łania) "trafiło mi się" ok 5 kg od łopatki z golenią oraz karku.

Według mnie kiełbasa z dziczyzny to zawsze pewien rodzaj improwizacji ,szczególnie w sytuacji kiedy mięso masz "zadane' odgórnie . Generalnie robię klasyfikację , myślę ,że z w/w mięsa będziesz miał kl I i k lIII . Ja staram się by kl I stanowiła ok 55 % , ścięgniste ok 20% i dokupuję podgardle wieprzowe w ilości 25 % ale nie zawsze udaje mi się dochować tych proporcji :???:

#12 endrjuewa

endrjuewa

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • Miejscowośćbrzesko

Napisano 04 lip 2013 - 19:47

Witam.
Od dłuższego czasu chodzi mi zrobienie kiełbaski w słoiku takiej z galaretką i smalczykiem, może ma ktoś sprawdzony pyszny przepis, lub coś podobnego ?
Kiedyś chyba widziałem u kogoś takie mięsko w słoiczku z grubo krojonym mięskiem, ale nie wiem jak to znaleźć.
Pozdrawiam Andrzej

#13 dream

dream

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • Miejscowośćkalisz

Napisano 18 sty 2017 - 14:35

Witam kolegów proszę o dobry przepis na parówki serdelki parzone bez wodzarki iż powód zima i nie

da się wędzić  beczka nie zdaje egzaminu



#14 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5861 postów

Napisano 18 sty 2017 - 14:41

Witaj, każdy możesz wykorzystać i nie wędzić po prostu. A co z beczką nie tak?


Użytkownik paweljack edytował ten post 18 sty 2017 - 14:55


#15 dream

dream

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • Miejscowośćkalisz

Napisano 18 sty 2017 - 14:45

Każdy możesz wykorzystać i nie wędzić po prostu. A co z beczką nie tak?

witaj a  podrzucisz taki sprawdzony a z beczką ok tylko - 14 


Użytkownik EAnna edytował ten post 18 sty 2017 - 15:48
lit.


#16 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5861 postów

Napisano 18 sty 2017 - 14:58

W ostatni weekend właśnie robiłem: 

 

https://wedlinydomow...rodukcji-pawła/

 

A tu masz strony z kiełbasami wszelkimi, znajdziesz również inne przepisy na parówki:

 

https://wedlinydomow...rum/5-kiełbasy/



#17 dream

dream

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • Miejscowośćkalisz

Napisano 18 sty 2017 - 15:00

W ostatni weekend właśnie robiłem: 

 

https://wedlinydomow...rodukcji-pawła/

 

A tu masz strony z kiełbasami wszelkimi, znajdziesz również inne przepisy na parówki:

 

https://wedlinydomow...rum/5-kiełbasy/

dzięki serdecznie koledze @paweljack

 

#18 markus383

markus383

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćOtwock

Napisano 10 wrz 2017 - 09:57

Witam.

Na wiejskim stole na moim weselu było pewne mięsko, którego miałem okazję spróbować dopiero dwa dni później. Wyglądało jak kaszanka, ale nie miało kaszy wewnątrz, chyba, że kaszka manna. Było czarnego kolory. Na zewnątrz było jelito. Miąższ był czarny. Zachwyciło mnie to, że bardzo wyczuwalny był cynamon. Macie pomysł co to było? Bardzo mi posmakowało i chciałbym zakupić, ale nie wiem jaką nazwę nosi ta "kaszanka". Pomożecie?

 

Pozdrawiam,

Mateusz :)



#19 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3204 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 10 wrz 2017 - 10:13

....to czarne, zwane również kiszką łódzką....

https://wedlinydomow...arne/?hl=czarne


Użytkownik jumbo edytował ten post 10 wrz 2017 - 10:16


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 9917 postów

Napisano 10 wrz 2017 - 11:39

Jak tego szukasz to to jest "Kiszka łódzka"

 

Załączony plik  1.jpg   64,42 KB   29 Ilość pobrań

 

Przepis.

Załączony plik  2.jpg   142,17 KB   25 Ilość pobrań

Załączony plik  3.jpg   187,97 KB   25 Ilość pobrań

 

 







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: sous vide, szynka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych