Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szukam przepisu (temat dotyczy całego forum)

sous vide szynka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
190 odpowiedzi w tym temacie

#181 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6140 postów

Napisano 27 lis 2018 - 17:04

Poszukiwany przepis na schab peklowany na mokro, gotowany bądź parzony. Internet przejrzałem, ale te przepisy jakieś takie słabe... albo każą peklować 24 godziny, albo na sucho (schab na sucho?) Ktoś coś?

Tak mamy tego wiele - wrzuć do wyszukiwarki w prawym górnym rogu albo kliknij trybik obok i masz zaawansowaną - i popatrz co znajdzie na  : wedlinydomowe………… a wpisz np. peklowanie polędwicy (schab bez kości)


Użytkownik Muski edytował ten post 27 lis 2018 - 17:06


#182 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8346 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 27 lis 2018 - 17:54

Internet przejrzałem,

Jesteś u nas zarejestrowany a szukasz nie wiadomo gdzie.

Na stronie głównej w dziale polędwice masz zbiór przepisów zarówno na polędwice (schab odkostniony), schab częściowo odkostniony oraz w całości.

https://wedlinydomow...zonki/poledwice



#183 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1224 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 28 lis 2018 - 08:08

Hej,

 

Poszukiwany przepis na schab peklowany na mokro, gotowany bądź parzony. Internet przejrzałem, ale te przepisy jakieś takie słabe... albo każą peklować 24 godziny, albo na sucho (schab na sucho?) Ktoś coś?

Zapekluj polędwicę wg tabeli Dziadka (najlepiej 7-10 dni). Korzystając z kalkulatora peklowania weź wersję mniej słoną najniższą wartość w przedziale jaki podaje kalkulator. Po peklowaniu przepłakuj polędwicę i zostaw w wodzie na ok. 1 godz. Następnie osusz ręcznikiem tak aby była sucha. Ja posypuję polędwice mieszanką przypraw suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Zawijam w folię celulozową, potem w siatkę i parzę w temperaturze 75°C do odciągnięcia wewnątrz polędwicy temperatury 63°C. 



#184 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1417 postów
  • MiejscowośćOstrzeszow

Napisano 28 lis 2018 - 15:02

Po peklowaniu przepłakuj polędwicę i zostaw w wodzie na ok. 1 godz.

Piksiak, dlaczego moczysz mięso jeszcze w wodzie? Jest jeszcze za słone? 



#185 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1224 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 28 lis 2018 - 15:06

Dla mnie tak. Ja zawsze polędwicę minimum opłukuję z solanki bo słona jest jak pieron później.



#186 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1417 postów
  • MiejscowośćOstrzeszow

Napisano 28 lis 2018 - 16:12

minimum opłukuję z solanki
 

Pytałem o to moczenie dlatego, że w tym roku zapeklowałem w/g kalkulatora w mniejszej słoności. To znaczy, że ten kalkulator jeszcze przy tym mniejszym stopniu będzie dla mnie za słony. Będę musiał tak jak Ty, moczyć co najmniej 2 godziny. A powiedz, proszę ile dajesz soli do kiełbasy na 1 kg.?  (dla orientacji naszej słoności).



#187 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2566 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 28 lis 2018 - 17:02

Zapekluj polędwicę wg tabeli Dziadka

Jak dobrze pamiętam DZIADEK  kiedyś pisał, że tabela nie dotyczy polędwic .

 

Znalazłem  :)  :

 

https://wedlinydomow...yroby/?p=362851


Użytkownik Wirus edytował ten post 28 lis 2018 - 17:13


#188 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1224 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 28 lis 2018 - 18:33

 

minimum opłukuję z solanki
 

Pytałem o to moczenie dlatego, że w tym roku zapeklowałem w/g kalkulatora w mniejszej słoności. To znaczy, że ten kalkulator jeszcze przy tym mniejszym stopniu będzie dla mnie za słony. Będę musiał tak jak Ty, moczyć co najmniej 2 godziny. A powiedz, proszę ile dajesz soli do kiełbasy na 1 kg.?  (dla orientacji naszej słoności).

 

 

18 g

 

 

Zapekluj polędwicę wg tabeli Dziadka

Jak dobrze pamiętam DZIADEK  kiedyś pisał, że tabela nie dotyczy polędwic .

 

Znalazłem  :)  :

 

https://wedlinydomow...yroby/?p=362851

 

 

 


Dlatego trzeba moczyć.



#189 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 5984 postów

Napisano 28 lis 2018 - 19:05

Będę musiał tak jak Ty, moczyć co najmniej 2 godziny

3 minuty na każdy dzień solenia. :)



#190 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1932 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 23 gru 2018 - 12:13

Witam

Czy ktos ma sprawdzony przepis na rybę *filety rybne) w sosie pomidorowym w słoiku do długotrwałego przechowywania?

Koniecznie w sosie pomidorowym o intensywnym smaku 

Przepis wraz ze sprawdzona pasteryzacja, tak aby nie była rozgotowana

Przewidywane słoiki 750 ml i 340 ml typu WECK

Ryba jeszcze nie kupiona wiec temat otwarty  :laugh:

 

PS

Ewentualnie paprykarz  :hmm:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#191 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25915 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 gru 2018 - 12:23

Na poczatek podaje najlepsze polskie zalewy pomidorowe:

 

Załączony plik  zaprawy_pomidorowe.jpg   393,13 KB   3 Ilość pobrań

 

W sprawie przygotowania ryb, opiekania lub obgotowywania, przygotowania przetworów, poczytaj w dziale Ryby materiały autorstwa Waleriana Cięglewicza. Trochę tego jest, ale to do tej pory najlepszy materiał. Polecam.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: sous vide, szynka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych