Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szukam przepisu (temat dotyczy całego forum)

sous vide szynka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
211 odpowiedzi w tym temacie

#181 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6800 postów

Napisano 27 lis 2018 - 17:04

Poszukiwany przepis na schab peklowany na mokro, gotowany bądź parzony. Internet przejrzałem, ale te przepisy jakieś takie słabe... albo każą peklować 24 godziny, albo na sucho (schab na sucho?) Ktoś coś?

Tak mamy tego wiele - wrzuć do wyszukiwarki w prawym górnym rogu albo kliknij trybik obok i masz zaawansowaną - i popatrz co znajdzie na  : wedlinydomowe………… a wpisz np. peklowanie polędwicy (schab bez kości)


Użytkownik Muski edytował ten post 27 lis 2018 - 17:06


#182 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9053 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 27 lis 2018 - 17:54

Internet przejrzałem,

Jesteś u nas zarejestrowany a szukasz nie wiadomo gdzie.

Na stronie głównej w dziale polędwice masz zbiór przepisów zarówno na polędwice (schab odkostniony), schab częściowo odkostniony oraz w całości.

https://wedlinydomow...zonki/poledwice



#183 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1247 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 28 lis 2018 - 08:08

Hej,

 

Poszukiwany przepis na schab peklowany na mokro, gotowany bądź parzony. Internet przejrzałem, ale te przepisy jakieś takie słabe... albo każą peklować 24 godziny, albo na sucho (schab na sucho?) Ktoś coś?

Zapekluj polędwicę wg tabeli Dziadka (najlepiej 7-10 dni). Korzystając z kalkulatora peklowania weź wersję mniej słoną najniższą wartość w przedziale jaki podaje kalkulator. Po peklowaniu przepłakuj polędwicę i zostaw w wodzie na ok. 1 godz. Następnie osusz ręcznikiem tak aby była sucha. Ja posypuję polędwice mieszanką przypraw suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Zawijam w folię celulozową, potem w siatkę i parzę w temperaturze 75°C do odciągnięcia wewnątrz polędwicy temperatury 63°C. 



#184 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1570 postów

Napisano 28 lis 2018 - 15:02

Po peklowaniu przepłakuj polędwicę i zostaw w wodzie na ok. 1 godz.

Piksiak, dlaczego moczysz mięso jeszcze w wodzie? Jest jeszcze za słone? 



#185 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1247 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 28 lis 2018 - 15:06

Dla mnie tak. Ja zawsze polędwicę minimum opłukuję z solanki bo słona jest jak pieron później.



#186 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1570 postów

Napisano 28 lis 2018 - 16:12

minimum opłukuję z solanki
 

Pytałem o to moczenie dlatego, że w tym roku zapeklowałem w/g kalkulatora w mniejszej słoności. To znaczy, że ten kalkulator jeszcze przy tym mniejszym stopniu będzie dla mnie za słony. Będę musiał tak jak Ty, moczyć co najmniej 2 godziny. A powiedz, proszę ile dajesz soli do kiełbasy na 1 kg.?  (dla orientacji naszej słoności).



#187 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2611 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 28 lis 2018 - 17:02

Zapekluj polędwicę wg tabeli Dziadka

Jak dobrze pamiętam DZIADEK  kiedyś pisał, że tabela nie dotyczy polędwic .

 

Znalazłem  :)  :

 

https://wedlinydomow...yroby/?p=362851


Użytkownik Wirus edytował ten post 28 lis 2018 - 17:13


#188 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1247 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 28 lis 2018 - 18:33

 

minimum opłukuję z solanki
 

Pytałem o to moczenie dlatego, że w tym roku zapeklowałem w/g kalkulatora w mniejszej słoności. To znaczy, że ten kalkulator jeszcze przy tym mniejszym stopniu będzie dla mnie za słony. Będę musiał tak jak Ty, moczyć co najmniej 2 godziny. A powiedz, proszę ile dajesz soli do kiełbasy na 1 kg.?  (dla orientacji naszej słoności).

 

 

18 g

 

 

Zapekluj polędwicę wg tabeli Dziadka

Jak dobrze pamiętam DZIADEK  kiedyś pisał, że tabela nie dotyczy polędwic .

 

Znalazłem  :)  :

 

https://wedlinydomow...yroby/?p=362851

 

 

 


Dlatego trzeba moczyć.



#189 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 28 lis 2018 - 19:05

Będę musiał tak jak Ty, moczyć co najmniej 2 godziny

3 minuty na każdy dzień solenia. :)



#190 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2031 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 23 gru 2018 - 12:13

Witam

Czy ktos ma sprawdzony przepis na rybę *filety rybne) w sosie pomidorowym w słoiku do długotrwałego przechowywania?

Koniecznie w sosie pomidorowym o intensywnym smaku 

Przepis wraz ze sprawdzona pasteryzacja, tak aby nie była rozgotowana

Przewidywane słoiki 750 ml i 340 ml typu WECK

Ryba jeszcze nie kupiona wiec temat otwarty  :laugh:

 

PS

Ewentualnie paprykarz  :hmm:



#191 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26999 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 gru 2018 - 12:23

Na poczatek podaje najlepsze polskie zalewy pomidorowe:

 

Załączony plik  zaprawy_pomidorowe.jpg   393,13 KB   4 Ilość pobrań

 

W sprawie przygotowania ryb, opiekania lub obgotowywania, przygotowania przetworów, poczytaj w dziale Ryby materiały autorstwa Waleriana Cięglewicza. Trochę tego jest, ale to do tej pory najlepszy materiał. Polecam.



#192 Łukasz992

Łukasz992

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 28 lut 2019 - 22:42

Witam wszystkich.sprawa wygląda tak,ze kupiłem sobie wedzarnie i uczę się dopiero wedzic i potrzebuje pomocy. Chciałbym teraz w weekend uwedzic kurczaka mógłby ktoś napisać mi jakiś przepis jak zrobić solanke czy parzyc przed i wgl.z góry bardzo dziekuje

#193 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2736 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 28 lut 2019 - 23:09

Poszukaj kurczak według Dziadka
Strona główna >artykuły >wedzonki >wedzonki drobiowe >aromatyczny weekendowy kurczak Dziadka

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 28 lut 2019 - 23:17


#194 Twonk

Twonk

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 225 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 01 mar 2019 - 06:18

Dla ułatwienia: TUTAJ część pierwsza a TUTAJ druga.

 

Robiłem wg tego przepisu wielokrotnie. Nigdy wcześniej nie byłem fanem wędzonego kurczaka ale ten sposób przygotowania i wędzenia zmienił ten pogląd.

 

Równie dobrze wg tego przepisu wychodzą same udka.



#195 cezar

cezar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 677 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 01 mar 2019 - 08:45

Ja też robiłem według tego przepisu i jest pyszny. Pamiętaj o osuszeniu tego kurczaka w wędzarni przed puszczeniem dymu.



#196 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1299 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 01 mar 2019 - 09:28

Witam Cię Kolego.

Potwierdzam. Lepszego nie jadłem. :thumbsup:

Ps. Jak w przyszłości najdzie Cię ochota, to w ten sam sposób możesz zrobić same uda czy piersi ;)

Ps.2 Zanim założysz nowy temat, to na górze po prawo masz wyszukiwarkę lub po prostu tutaj: https://wedlinydomow...erwsze-pytania/:)


Użytkownik wróbel75 edytował ten post 01 mar 2019 - 09:33


#197 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 976 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 01 mar 2019 - 12:21

Przepis może dość dziwny, ale polędwica jest naprawdę smaczna.

  • 1,2 – 1,5 kg schabu bez kości
  • 2 litry wody
  • 4 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 obrane ząbki czosnku

Do szerokiego garnka wlewamy 2 litry wody. Dodajemy sól,cukier, majonez, musztardę, czosnek oraz wszystkie pozostałe przyprawy.Mieszamy i zagotowujemy. Wkładamy schab w jednym kawałku i od momentu kiedywoda zacznie wrzeć gotujemy przez 5 minut. Garnek zdejmujemy z ognia, przykrywamyi odstawiamy na całą noc. Następnego dnia garnek ponownie stawiamy na ogniu,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 5 minut. Odstawiamy na kilka godzin,aż woda całkowicie wystygnie. Zimny schab wyjmujemy, osuszamy i kroimy wcienkie plasterki. 



#198 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9053 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 01 mar 2019 - 15:00

Przepis znajduje się od dawna na forum Dziwny przepis


Użytkownik EAnna edytował ten post 01 mar 2019 - 15:01


#199 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2736 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 01 mar 2019 - 18:56

Witam SIBy ukisiłem cytryny  i co dalej :). Szukam przepisu chyba marokański ? w oparciu o kurczak (mam piersi) ale nawet nie wiem jak sie nazywa . Jak ktoś coś jak wykorzystać kiszone cytryny to będę zobowiązany ,

 

pS

Te przepisy ta  takie mało skomplikowane proszę  :) 



#200 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 976 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 02 mar 2019 - 13:17

Zapewne chodzi Tobie o Tadżin (tagine).

https://www.kukbuk.p...lowym-kuskusem/

Zobacz tutaj http://smakimaroka.pl/page/2/







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: sous vide, szynka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych