Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szukam przepisu (temat dotyczy całego forum)

sous vide szynka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
211 odpowiedzi w tym temacie

#201 Pingwin71

Pingwin71

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 51 postów
  • MiejscowośćKrotoszyn

Napisano 19 mar 2019 - 09:56

Powitać ! nie wiem czy w dobrym dziale, ale nie bardzo widziałem sens zakładać osobne wątki. 

Wygrałem w pewnym konkursie na FB kupon 100zł do sklepu z dziczyzną itp. różnymi cudami (swojskie wyroby, dodatki, przyprawy). Ta kwota wystarczy na ok. 2 kg dziczyzny, maja różne rodzaje dzik, sarna jeleń. 

I teraz ma problem z klęska urodzaju !!! :D  Nie bardzo wiem co mam kupić i zrobić, najlepiej na Święta Wielkanocne. Dysponuję wędzarnią z beczki ( uciążliwe długie wędzenie), szynkowar, wolnowar, i oczywiście piekarnik. Co byście polecali?



#202 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7161 postów

Napisano 19 mar 2019 - 10:24

Polędwica z jelenia = wspaniały tatar  - naprawdę warto 



#203 Pingwin71

Pingwin71

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 51 postów
  • MiejscowośćKrotoszyn

Napisano 21 mar 2019 - 09:56

A jaka jest najlepsza cżęść tuszy jelenia na pieczeń?



#204 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2617 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 21 mar 2019 - 12:09

Proponuję tutaj zajrzeć :

https://books.google...jelenia&f=false

 

http://www.lowiecki....po=10&zw=3&zr=0

 

 

http://www.knieja.pl...trawy_z_jelenia


Użytkownik Wirus edytował ten post 21 mar 2019 - 12:13


#205 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1522 postów

Napisano 28 maj 2019 - 10:57

Poszukuje jakiegoś sprawdzonego przepisu na polędwicę/schab b/k z praski/szynkowaru.

Jak peklować, na sucho czy na mokro?

Jakie przyprawy i w jakiej ilości?



#206 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 713 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 28 maj 2019 - 14:57

1 kg schabu
18g peklosoli
majeranek
śliwki suszone nie moczone ew morele
2 g pieprz świeżo zmielony
Mięso natrzeć peklosolą, zamknąć próżniowo w woreczku,
odstawić do lodówki na 4 -5 doby.
Codziennie przekręcić, pomasować.
Po wyjęciu z lodówki,
zrobić nożem nacięcie, wypełnić śliwkami
Natrzeć pieprzem i majerankiem włożyć do puszki /praski na dobę
Parzyć w wodzie o temp ok 70 st do uzyskania w środku 63st
UWAGI !!!
1. Do garnka pod szynkowar należy włożyć podkładkę lub ręcznik
2. Na palnik położyć podkładkę, parzyć na minimalnym ogniu
3.Nie ma znaczenia do jakiej wody wstawiamy szynkowar (ZIMNEJ CZY CIEPŁEJ)
4. Wszystkie wędlinki wychodzą smaczniejsze jeżeli parzy się je powolutku i jak najdłużej
5. Połowę peklosoli można zastąpić solą kuchenną niejodowaną

17626603_1282740531803218_45869504356189


[Dodano: 28 maj 2019 - 15:57]

Todek,

ilość peklo możesz nieznacznie zwiększyć lub zmniejszyć.

Pierwszy raz jednak proponuję te 18 g, określisz swój próg słoności

 

Śliwki oczywiście możesz pominąć


Użytkownik Alinka edytował ten post 28 maj 2019 - 14:36


#207 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1522 postów

Napisano 25 cze 2019 - 18:07

Poszukuję przepisu na taka pieczeń z mielonego mięsa którą piecze się owinięta w tą siateczkę tłuszczową okalająca żołądek wp. Zapomniałem jak ona się nazywa.



#208 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2865 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 25 cze 2019 - 18:09

Nycówka. Poszperaj u EAnny jak mnie pamięć nie myli robiła takową. Nie tylko ona ale innych nie pamiętam

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 25 cze 2019 - 18:11


#209 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7181 postów

Napisano 25 cze 2019 - 18:10

Zapomniałem jak ona się nazywa.

Otoka, a pieczeń to chyba necówka :D

Pisz do Marka z Bielska :D


Użytkownik Zbój Madej edytował ten post 25 cze 2019 - 18:10


#210 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1522 postów

Napisano 25 cze 2019 - 18:12

 

Zapomniałem jak ona się nazywa.

Otoka, a pieczeń to chyba necówka :D

Pisz do Marka z Bielska :D

 

Dzięki. :)



#211 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11429 postów

Napisano 25 cze 2019 - 18:19

https://wedlinydomow...-necówka-eanny/



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#212 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9389 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 cze 2019 - 19:24

Poszukuję przepisu na taka pieczeń z mielonego mięsa którą piecze się owinięta w tą siateczkę tłuszczową okalająca żołądek wp. Zapomniałem jak ona się nazywa.

Już masz podanego linka przez Arka.

Necówka z polędwiczką w środku, wg przepisu Pana Władka z Wisły to jest wg mnie specjał.

Zarówno na gorąco jak i na zimno.

Siatka chroni wszystkie soki mięsne i wzbogaca smak swoim tłuszczem, tzw. siatkowym.   :tongue:


Użytkownik EAnna edytował ten post 25 cze 2019 - 19:27






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: sous vide, szynka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych