Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szukam przepisu (temat dotyczy całego forum)

sous vide szynka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
246 odpowiedzi w tym temacie

#201 Pingwin71

Pingwin71

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 51 postów
  • MiejscowośćKrotoszyn

Napisano 19 mar 2019 - 09:56

Powitać ! nie wiem czy w dobrym dziale, ale nie bardzo widziałem sens zakładać osobne wątki. 

Wygrałem w pewnym konkursie na FB kupon 100zł do sklepu z dziczyzną itp. różnymi cudami (swojskie wyroby, dodatki, przyprawy). Ta kwota wystarczy na ok. 2 kg dziczyzny, maja różne rodzaje dzik, sarna jeleń. 

I teraz ma problem z klęska urodzaju !!! :D  Nie bardzo wiem co mam kupić i zrobić, najlepiej na Święta Wielkanocne. Dysponuję wędzarnią z beczki ( uciążliwe długie wędzenie), szynkowar, wolnowar, i oczywiście piekarnik. Co byście polecali?



#202 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7302 postów

Napisano 19 mar 2019 - 10:24

Polędwica z jelenia = wspaniały tatar  - naprawdę warto 



#203 Pingwin71

Pingwin71

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 51 postów
  • MiejscowośćKrotoszyn

Napisano 21 mar 2019 - 09:56

A jaka jest najlepsza cżęść tuszy jelenia na pieczeń?



#204 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2627 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 21 mar 2019 - 12:09

Proponuję tutaj zajrzeć :

https://books.google...jelenia&f=false

 

http://www.lowiecki....po=10&zw=3&zr=0

 

 

http://www.knieja.pl...trawy_z_jelenia


Użytkownik Wirus edytował ten post 21 mar 2019 - 12:13


#205 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1533 postów

Napisano 28 maj 2019 - 10:57

Poszukuje jakiegoś sprawdzonego przepisu na polędwicę/schab b/k z praski/szynkowaru.

Jak peklować, na sucho czy na mokro?

Jakie przyprawy i w jakiej ilości?



#206 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 813 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 28 maj 2019 - 14:57

1 kg schabu
18g peklosoli
majeranek
śliwki suszone nie moczone ew morele
2 g pieprz świeżo zmielony
Mięso natrzeć peklosolą, zamknąć próżniowo w woreczku,
odstawić do lodówki na 4 -5 doby.
Codziennie przekręcić, pomasować.
Po wyjęciu z lodówki,
zrobić nożem nacięcie, wypełnić śliwkami
Natrzeć pieprzem i majerankiem włożyć do puszki /praski na dobę
Parzyć w wodzie o temp ok 70 st do uzyskania w środku 63st
UWAGI !!!
1. Do garnka pod szynkowar należy włożyć podkładkę lub ręcznik
2. Na palnik położyć podkładkę, parzyć na minimalnym ogniu
3.Nie ma znaczenia do jakiej wody wstawiamy szynkowar (ZIMNEJ CZY CIEPŁEJ)
4. Wszystkie wędlinki wychodzą smaczniejsze jeżeli parzy się je powolutku i jak najdłużej
5. Połowę peklosoli można zastąpić solą kuchenną niejodowaną

17626603_1282740531803218_45869504356189


[Dodano: 28 maj 2019 - 15:57]

Todek,

ilość peklo możesz nieznacznie zwiększyć lub zmniejszyć.

Pierwszy raz jednak proponuję te 18 g, określisz swój próg słoności

 

Śliwki oczywiście możesz pominąć


Użytkownik Alinka edytował ten post 28 maj 2019 - 14:36


#207 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1533 postów

Napisano 25 cze 2019 - 18:07

Poszukuję przepisu na taka pieczeń z mielonego mięsa którą piecze się owinięta w tą siateczkę tłuszczową okalająca żołądek wp. Zapomniałem jak ona się nazywa.



#208 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • **VIP**
  • 2896 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 25 cze 2019 - 18:09

Nycówka. Poszperaj u EAnny jak mnie pamięć nie myli robiła takową. Nie tylko ona ale innych nie pamiętam

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 25 cze 2019 - 18:11


#209 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7365 postów

Napisano 25 cze 2019 - 18:10

Zapomniałem jak ona się nazywa.

Otoka, a pieczeń to chyba necówka :D

Pisz do Marka z Bielska :D


Użytkownik Zbój Madej edytował ten post 25 cze 2019 - 18:10


#210 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1533 postów

Napisano 25 cze 2019 - 18:12

 

Zapomniałem jak ona się nazywa.

Otoka, a pieczeń to chyba necówka :D

Pisz do Marka z Bielska :D

 

Dzięki. :)



#211 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11549 postów

Napisano 25 cze 2019 - 18:19

https://wedlinydomow...-necówka-eanny/



#212 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9717 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 cze 2019 - 19:24

Poszukuję przepisu na taka pieczeń z mielonego mięsa którą piecze się owinięta w tą siateczkę tłuszczową okalająca żołądek wp. Zapomniałem jak ona się nazywa.

Już masz podanego linka przez Arka.

Necówka z polędwiczką w środku, wg przepisu Pana Władka z Wisły to jest wg mnie specjał.

Zarówno na gorąco jak i na zimno.

Siatka chroni wszystkie soki mięsne i wzbogaca smak swoim tłuszczem, tzw. siatkowym.   :tongue:


Użytkownik EAnna edytował ten post 25 cze 2019 - 19:27


#213 Marcek10

Marcek10

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćAleks-Kuj

Napisano 15 gru 2019 - 16:17

Czy ktoś zna może przepis na tak zwaną wędlinę pizze? Chodzi mi o tą niby mielonkę - mortadelę (nie wiem jak to nazwać) z kawałkami sera pieczarek moze jakichś warzyw. Nie mam na to wpływu ale dzieciaki lubią więc może by żrobic.

#214 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9717 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 15 gru 2019 - 17:36

Chodzi mi o tą niby mielonkę - mortadelę

 

Zrób mortadelę z ulubionymi dodatkami. Może być nawet z cielęciny :D 

Przepis na mortadelę jest w "16".

 

Załączony plik  54_mortadela_parzona.jpg   102,22 KB   5 Ilość pobrań

 

Załączony plik  55.jpg   80,07 KB   5 Ilość pobrań

 

Załączony plik  56.jpg   98,28 KB   5 Ilość pobrań


Użytkownik EAnna edytował ten post 15 gru 2019 - 17:37


#215 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4273 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 15 gru 2019 - 17:55

Koledze chyba chodzi o rodzaj pieczeni rzymskiej z wkladka, zwana w de. Leberkäse.. Inaczej nie moge powiazac tego wyrobu z pizza czyli wypiekiem w piecu..

Tutaj link pogladowy z przepisem: https://www.google.c...=HNWAjce5QTYb1M

#216 Marcek10

Marcek10

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćAleks-Kuj

Napisano 15 gru 2019 - 20:32

Nie, nie chodzi mi o pieczeń ale o wędlinę z osłonce. Są z warzywami i z serem. Nie wiem czy jak zrobię mortadelę to będą jeść. Ale chyba spróbuję.

Załączone pliki


Użytkownik Marcek10 edytował ten post 15 gru 2019 - 20:33


#217 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9717 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 15 gru 2019 - 20:37

Nie wiem czy jak zrobię mortadelę to będą jeść

Skoro wiesz, co jedzą to przecież nic prostszego jak pooglądać wyrób i zobaczyć jego  "budowę.

  • wędzony, czy tylko parzony
  • czy jest peklowany
  • jak jest rozdrobniony.

Każesz nam zgadywać? 



#218 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1880 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 15 gru 2019 - 23:38

Nie wiem czy jak zrobię mortadelę to będą jeść.

Ja bym tego nie odtwarzał tylko poprosił SiB-ów o jakiś pomysł na "alternatywę". Dlaczego? Może i odtworzysz wygląd ale smaku bez glutaminianów, wzmacniaczy smaku, mom-u i wszystkiego co tam włożyli/mogli włożyć nie odtworzysz. Twój wyrób będzie podobne, na pewno zdrowsze, ale zawsze inne. I pytanie czy jest sens?

Może zamiast tego zaproponuj swoim dzieciom (nie wiem ile mają lat) np."kiełbasę rodzinną". Jak ona wygląda?  Twoje zadanie to znaleźć i poznać recepturę mortadeli, parówkowej itp. Następnie wspólnie z dziećmi stworzyć wyrób o nazwie np."kiełbasa rodzinna". Jeśli zachęcisz ich do wspólnej pracy, to na pewno będzie im to smakować -bo sami to zrobią.

Tak jak nam wszystkim smakowały pierwsze samodzielne zrobione wyroby którym daleko było do ideału.

A przy okazji może wymyślicie hita na forum ;)



#219 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5687 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 16 gru 2019 - 12:45

to co pisza na stronie producenta 

"

Szynka Pizza

Blok kanapkowy o orginalnym przekroju pizzy i ciekawym smaku dzięki unikalnemu połączeniu warzyw oraz sera, z mięsem indyczym.

Zalety produktu:

  • Produkt bezglutenowy

Waga:  około 2,0 kg"

czyli wiadomo juz przynajmniej jakie mieso .

 

Moze wzorcem moglby byc ten przepis z dodatkami jak na Twoim rysunku 

https://wedlinydomow...nskich-bonair-a


Użytkownik electra edytował ten post 16 gru 2019 - 12:57


#220 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6125 postów

Napisano 16 gru 2019 - 12:56

czyli wiadomo juz przynajmniej jakie mieso .

Czyli ani to szynka ani pizza.  :)  







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: sous vide, szynka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych