Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szukam przepisu (temat dotyczy całego forum)

sous vide szynka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
211 odpowiedzi w tym temacie

#21 Mesch

Mesch

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 414 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 09 gru 2017 - 01:10

Szukam przepis na wędzoną wołowinę bo na szybko nie mogę nic wykopać, z góry dziękuje.

 

Pozdrowienia



#22 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2682 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 09 gru 2017 - 06:03

Ja robiłem. Peklowanie 14 dni jak wieprzowina,ociekanie, wedzenie do koloru temp.50-60 stopni.Parzenie.Chyba? przepis na wędzoną jest w PW 16

#23 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 09 gru 2017 - 10:55

Ja robilam kiedys cielecine, gdzies w temacie u mnie w " kuchni" jest. Nie mam jednak pojecia czy tak samo to mieso wolowe sie traktuje, bo cielecina jest duzomiekksz i delikatniejsza.



#24 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5414 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 09 gru 2017 - 11:06

Ja robilam kiedys wyszla bardzo smaczna

https://wedlinydomow...zarka/?p=517705



#25 Mesch

Mesch

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 414 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 09 gru 2017 - 11:27

Dziękuje bardzo, zaraz coś przywiozę i zapekluje ;)

Pozdrowienia



#26 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5864 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 09 gru 2017 - 12:54

https://wedlinydomow...?hl=belwederska



#27 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 09 gru 2017 - 20:35

Szukam przepis na wędzoną wołowinę

Robisz tak samo jak wieprzowine ,tzn jak szynke wp.wędzenie, tylko parzenie zrób do 70 st w środku.

 

Załączony plik  11011610_681576058636380_4339669481138515212_n.jpg   58,18 KB   22 Ilość pobrań


Użytkownik kostek61 edytował ten post 09 gru 2017 - 20:36


#28 janusz_p

janusz_p

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 336 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 13 gru 2017 - 18:46

Drogie SiBy

Szukam przepisu na dobrą szynkę zrobioną sous vide. Zależy mi na:

-braku peklowania - ma być na sobotę

-przepisie, który będzie zawierał chociażby chwilową obróbkę w wyższych temperaturach - nie chcę bladej szynki gotowanej.

-sprawdzonym przepisie.

pomóżcie proszę.

janusz



#29 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5414 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 14 gru 2017 - 11:07

Ja moge polecic wykonczenie zeby nie byla taka tylko gotowana , przepis klasyczny na typowa BN szwedzka szynke 

1 zoltko

3 lyzki musztardy 

1 lyzka miodu

1 lyzeczka maki ziemniaczanej

3 lyzki bulki tartej 

Wszystko oprocz bulki tartej dokladnie mieszamy ze soba smarujemy tym szynke , (szynka musi byc bez skory) posypujemy bulka tarta 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (225 st C) na jakies 10- 15 min do zezlocenia , szybko schadzamy , dla ladnego efektu wizualneg mozna powbijac w szynke pare gozdzikow.



#30 janusz_p

janusz_p

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 336 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 14 gru 2017 - 12:01

Dzieki, jakieś sugestie odnośnie czasu i temperatury? Mysle o 62°C i 10 h



#31 StefanS

StefanS

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 808 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 15 gru 2017 - 14:36

Wydaje mi sie ze jak na szynke - wiekszy kawalek miesa to 10 godz. jest stosunkowo za malo. Samo nagrzewanie sie do srodka do temp. 60 stopni zajmie duzo czasu. Jesli zalezy Ci na miekkosci to musisz potrzymac dluzej. 

który będzie zawierał chociażby chwilową obróbkę w wyższych temperaturach - nie chcę bladej szynki gotowanej.

  musisz wziasc pod uwage ze wyzsza temp. spowoduje bladszy kolor miesa.

 

Proponuje Ci jeszcze raz przejrzenie tematu( o ile chcesz zastosowac metode sous vide) - https://wedlinydomow...wa/#entry573211



#32 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8889 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 15 gru 2017 - 14:52

Łopatkę z warchlaka robiłam 16h w 62st.C. Była zrobiona  "na granicy". W zasadzie powinnam 20h.

Potem ją posmarowałam topionym masłem i opaliłam opalarką, bo nie miałam palnika gazowego.

Była pyszna, różowa w środku i rumiana na zewnątrz.

Wcześniej kruszała kilka dni w soli (bez pekli), przyprawach i winie.


Użytkownik EAnna edytował ten post 15 gru 2017 - 14:54


#33 janusz_p

janusz_p

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 336 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 15 gru 2017 - 17:51

Dziękuje za sugestie.  Temperature dam na 62°C i spróbuje 24H. Jako, że podzieliłem szynke na 2 kawałki, spróbuje obu metod - piekarnika i opalania.

ps. chyba ratujecie mi życie. :facepalm:. Opowiem jak poszło.



#34 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 16 gru 2017 - 20:14

Śledź w śmietanie..
Wasze propozycje.?

Użytkownik Bee Gees edytował ten post 16 gru 2017 - 22:44


#35 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3331 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 16 gru 2017 - 20:19

Śledzie najlepiej "beczkowe " wymoczyć , ikry i mlecze utrzeć i wymieszać ze śmietaną i drobno pokrojoną cebulką - połączyć i "guten apetit" .Do tego ziemniaki w mundurkach .


Użytkownik Henio edytował ten post 16 gru 2017 - 20:21


#36 krzysio59

krzysio59

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 180 postów
  • MiejscowośćSkalbmierz/Ustka

Napisano 16 gru 2017 - 20:23

Co tu kombinować. Solony z beczki -wymoczyć do smaku-pokroić jak komu pasuje-pieprz tłuczony(nie mylić z mielonym kurzem)-cebulka bardzo drobno posiekana-wiejska kwaśna gęsta śmietana-to wszystko wymerdać i na dzień drugi z umundurowanymi kartoflami spożywać.

Henio jak pisałem to twojego posta jeszcze nie widziałem.


Użytkownik krzysio59 edytował ten post 16 gru 2017 - 20:24


#37 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 16 gru 2017 - 20:48

No tak prosto tego nie widze. Pamietam za mlodu, sledzie byly w smietanie slodkiej, inni mieszali smietany (slodka/kwasna).teraz dodatki np. jablko, cebula itp.
Do tego przyprawy rozniste..
Probowalem tez sledzie z imbirem albo zielen angielskim.

Użytkownik Gregtom edytował ten post 16 gru 2017 - 20:51


#38 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2231 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 16 gru 2017 - 20:48

Moja mama takie robila ,pycha :D :tongue:



#39 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 16 gru 2017 - 20:52

No widzisz Elus.. Nie wszyscy to znaja.. 🌹

#40 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2231 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 16 gru 2017 - 20:56

Jedyny problem ze mam wielkie trudnosci z kupnem sledzi ;) jak u ruskiej nie kupie solonych to sa tylko wedzone ;) 







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: sous vide, szynka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych