Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szukam przepisu (temat dotyczy całego forum)

sous vide szynka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
461 odpowiedzi w tym temacie

#401 fantomek

fantomek

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 254 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 24 wrz 2020 - 16:59

macie jakiś fajny sprawdzony przepis na zimnowędzoną kiełbaskę? dorzuciłbym przy okazji bo troszke miejsca będzie gdyż w przyszłym tygodniu w planach polędwica łososiowa

#402 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12178 postów

Napisano 24 wrz 2020 - 17:28

Polska, frankfurterki, metka/szukaj.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 24 wrz 2020 - 17:30


#403 fantomek

fantomek

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 254 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 24 wrz 2020 - 19:26

Coś mi chyba wyszukiwarka nie działa bo nic nie wyszukuje

#404 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12178 postów

Napisano 24 wrz 2020 - 19:45

Fantomek.Ostatni raz. :devil:

https://wedlinydomow...astka-pw-nr-16/



#405 Tgt

Tgt

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 55 postów
  • MiejscowośćRusiec

Napisano 28 wrz 2020 - 13:35

Dokopałem się gdzieś w otchłani internetu na jakiś stronach leclerka składu poszukiwanych przeze mnie parówek. Mam prośbę, pomóżcie mi to rozszyfrować i ocenić co z tych składników jest jadalne a co niezbyt i jak może wpływać na smak i konsystencję gotowego produktu

i podpowiedzcie co z tych Exxx możne wywalić i ewentualnie jakiego mięsa można by użyć zęby to na próbę zrobić :-) w jakiejś malutkiej ilości.

 

Składniki

mięso wieprzowe 43%
mięso wołowe 28%
woda
tłuszcz wieprzowy
przyprawy i ekstrakty z przypraw (z SELEREM)
sól
KONCENTRAT BIAŁKA SOJOWEGO
błonnik ziemniaczany
aromaty
stabilizatory E452, E334, E330, E262
wzmacniacz smaku E621, E631
przeciwutleniacz E315
barwnik E1500
sacharoza
ocet spirytusowy
sub. konserwująca E250



#406 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30373 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 28 wrz 2020 - 13:42

Po odrzuceniu niektórych z tych dodatków, otrzymasz parówki o zupełnie innym smaku. Proponuję poszukać dobrych i sprawdzonych przepisów na naszym forum - ot choćby parówki Koleżanki EAnny.



#407 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2789 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 28 wrz 2020 - 13:45

Składniki mięso wieprzowe 43% mięso wołowe 28% woda tłuszcz wieprzowy przyprawy i ekstrakty z przypraw (z SELEREM) sól KONCENTRAT BIAŁKA SOJOWEGO błonnik ziemniaczany aromaty stabilizatory E452, E334, E330, E262 wzmacniacz smaku E621, E631 przeciwutleniacz E315 barwnik E1500 sacharoza ocet spirytusowy sub. konserwująca E250

 

Podział E-składników według funkcji przy produkcji żywności 

E100-E199 – barwniki
E200-E299 – konserwanty
E300-E399 – przeciwutleniacze
E400-E499 – emulgatory, stabilizatory, środki zagęszczające
E500-E599 – dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu
E600-E699 – wzmacniacze smaku
E700-E799 – antybiotyki
E900-E1299 – dodatki do żywności o różnym zastosowaniu
E1300-E1400 – modyfikowane skrobie

 

Skrócona lista E-składników. Opracowane głównie na podstawie tabel Stathama.

Oznaczenia
nieszkodliwy, uznany za bezpieczny
podejrzany
niebezpieczny
zalecana ostrożność [Statham k​la​syfikuje​te składniki ​jako bezpieczn​e lub uważane za bezpieczne. Nie zmienia to jednak faktu, że są szkodliwe dla określonych grup konsumentów, np. alergików, dzieci czy ​osób​ przyjmujących leki. A także dla ​tych, którzy​ nadużywają produktów zawierających te składniki. Zachęcamy do sprawdzania, czy szkodliwe działanie oznaczonych na fioletowo E-dodatków dotyczy was bezpośrednio.]

 

Barwniki spożywcze
E100 kurkumina
E101 ryboflawina
E102 tartrazyna
E104 żółcień chinolinowa
E110 żółć pomarańczowa FCF
E120 kwas karminowy, koszenila
E122 azorubina
E123 amarant
E124 czerwień koszenilowa
E127 erytrozyna
E128 czerwień 2G
E129 czerwień Allura AC
E131 błękit patentowy
E132 indygotyna
E133 błękit brylantowyFCF
E140 chlorofil
E141 kompleksy miedzi z chlorofilem i jego pochodnymi
E142 zieleń S
E150a karmel prosty
E150b karmel siarczynowy
E150c karmel amoniakalny
E150d karmel amoniakalno-siarczynowy
E151 czerń brylantowa PN
E153 węgiel roślinny
E154 brąz FK
E155 brąz HT
E160a karoteny
E160b annato, biksyna, norbiksyna
E160c kapsorubina, kapsantyna, ekstrakt z papryki
E160d likopen
E160e beta-apo-8′-karotenal (C30)
E160f ester etylowy beta-apo-8′-karotenowego
E161b luteina
E161g kantaksantyna
E162 betanina (barwnik buraka ćwikłowego)
E163 antocyjany
E170 węglan wapnia
E171 dwutlenek tytanu
E172 tlenki i wodorotlenki żelaza
E173 aluminium
E174 srebro
E175 złoto
E180 czerwień litolowa
Konserwanty
E200 kwas sorbowy
E202 sorbinian potasu
E203 sorbinian wapnia
E210 kwas benzoesowy
E211 benzoesan sodu
E212 benzoesan potasu
E213 benzoesan wapnia
E214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
E215 sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu
E216 ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
E217 sól sodowa p-hydroksybenzoesanu propylu
E218 ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
E219 sól sodowa p-hydroksybenzoesanu metylu
E220 dwutlenek siarki
E221 siarczyn sodu
E222 wodorosiarczan sodu
E223 disiarczan sodu
E224 disiarczan potasu
E226 siarczyn wapnia
E227 wodorosiarczan wapnia
E228 wodorosiarczyn potasu
E230 bifenyl
E231 ortofenylofenol
E232 ortofenylofenolan sodu
E234 nizyna
E235 natamycyna
E239 heksametylenoczteroamina
E242 dwuwęglan dimetylu
E249 azotyn potasu
E250 azotyn sodu
E251 azotan sodu
E252 azotan potasu
E260 kwas octowy
E261 octan potasu
E262 octan sodu
E263 octan wapnia
E270 kwas mlekowy
E280 kwas propionowy
E281 propionian sodu
E282 propionian wapnia
E283 propionian potasu
E284 kwas borowy
E285 tetraboran sodu (boraks)
E290 dwutlenek węgla
E296 kwas jabłkowy (z owoców lub syntetyczny)
E297 kwas fumarowy
Przeciwutleniacze
E300 kwas askorbinowy, witamina C
E301 askorbinian sodu
E302 askorbinian wapnia
E304 estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego
E306 mieszanina tokoferoli, witamina E
E307 alfa-tokoferol
E308 gamma-tokoferol
E309 delta-tokoferol
E310 galusan propylu
E311 galusan oktylu
E312 galusan dodecylu
E315 kwas izoaskorbinowy
E316 izoaskorbinian sodu
E320 butylohydroksyanizol (BHA)
E321 butylohydroksytoluen (BHT)
E322 lecytyny
E325 mleczan sodu
E326 mleczan potasu
E327 mleczan wapnia
E330 kwas cytrynowy
E331 cytryniany sodu
E332 cytryniany potasu
E333 cytryniany wapnia
E334 kwas l(+)-winowy
E335 winiany sodu
E336 winiany potasu
E337 winian potasowo-sodowy
E338 kwas fosforowy
E339 fosforany sodu
E340 fosforany potasu
E341 fosforany wapnia
E343 fosforany magnezu
E350 jabłczany sodu
E351 jabłczan potasu
E352 jabłczany wapnia
E353 kwas metawinowy
E354 winian wapnia
E355 kwas adypinowy
E356 adypinian sodu
E357 adypinian potasu
E363 kwas bursztynowy
E380 cytrynian triamonu
E385 sól wapniowo -disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego
 

Emulgatory, stabilizatory, środki zagęszczające
E400 kwas alginowy
E401 alginian sodu
E402 alginian potasu
E403 alginian amonu
E404 alginian wapnia
E405 alginian glikolu propylenowego
E406 agar
E407 karagen
E407a przetworzone wodorosty morskie z g. Euchema
E410 mączka chleba świętojańskiego, guma karobowa
E412 guma guar
E413 guma tragakantowa
E414 guma arabska
E415 guma kasantowa
E416 guma karaya
E417 guma tara
E418 guma gellan
E420 sorbitol
E421 mannitol
E422 glicerol
E425 guma konjac
E431 stearyniann polioksyetylenu
E432 monolaurynian polioksyetylenosorbitolu
E433 monooleinian polioksyetylenosorbitolu
E434 monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu
E435 monostearynian polioksyetylenosorbitolu
E436 tristearynian polioksyetylenosorbitolu
E440 pektyny
E442 fosfatydy amonu
E444 octan izomaślanu sacharozy
E450 difosforany
E451 trifosforany
E452 polifosforany
E459 beta-cyklodekstryna
E460 celuloza
E461 metyloceluloza
E463 hydroksypropyloceluloza
E464 hydroksypropylometyloceluloza
E465 etylometyloceluloza
E466 karboksymetyloceluloza
E468 sól sodowa karboksymetylocelulozy
E469 enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza
E470a sole sodowe, wapniowe i potasowe kwasów tłuszczowych
E470b sole magnezowe kwasów tłuszczowych
E471 mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych
E472a mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. octowym
E472b mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. mlekowym
E472c mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. cytrynowym
E472d mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. winowym
E472e mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. mono
i diacetylowinowym
E472f  mono i diglicerydy k.t. estryfikowane mieszaniną
k. cytrynowego i octowego
E473 estry kwasów tłuszczowych i sacharozy
E474 sacharoglicerydy
E475 estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu
E476 polirycynooleinian
E477 estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego
E479b termoutleniony olej sojowy
E481 stearyoilomleczan sodu
E482 stearyoilomleczan wapnia
E483 winian stearylu
E491 monostearynian sorbitolu
E492 tristearynian sorbitolu
E493 monolaurynian sorbitolu
E495 monopalmitynian sorbitolu
 

Dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu
E500 węglany sodu
E501 węglany potasu
E503 węglany amonu
E504 węglany wapnia
E507 kwas chlorowodorowy (kwas solny)
E508 chlorek potasu
E509 chlorek wapnia
E511 chlorek magnezu
E512 chlorek cyny
E513 kwas siarkowy
E514 siarczany sodu
E515 siarczany potasu
E516 siarczan wapnia
E517 siarczan amonu
E520 siarczan glinu
E521 siarczan glinowo-sodowy
E522 siarczan glinowo-potasowy
E523 siarczan glinowo-amonowy
E524 wodorotlenek sodu
E525 wodorotlenek potasu
E526 wodorotlenek wapnia
E528 wodorotlenek magnezu
E529 tlenek wapnia (wapno niegaszone)
E530 tlenek magnezu
E535 żelazocyjanek sodu
E536 żelazocyjanek potasu
E538 żelazocyjanek wapnia
E541 fosforan glinowo-sodowy
E551 dwutlenek krzemu (krzemionka)
E552 krzemian wapnia
E553a krzemian magnezu
E553b uwodniony krzemian magnezu
E554 krzemian glinowo-wapniowy
E555 krzemian glinowo-potasowy
E558 bentonit
E559 krzemian glinu
E570 kwasy tłuszczowe
E574 kwas glukonowy
E575 lakton kwasu glukonowego
E576 glukonian sodu
E577 glukonian potasu
E578 glukonian wapnia
E579 glukonian żelazawy
E585 mleczan żelazawy
 

Wzmacniacze smaku
E620 kwas glutaminowy
E621 glutaminian monosodowy
E622 glutaminian monopotasowy
E623 diglutaminian wapnia
E624 glutaminian monoamonowy
E625 diglutaminian magnezu
E626 kwas guanylowy
E628 guanylan dipotasowy
E629 guanylan wapnia
E630 kwas linozynowy
E631 inozynian disodowy
E632 inozynian dipotasowy
E633 inozynian wapnia
E634 5’rybonukleotyd wapnia
E635 5’rybonukleotyd disodowy
E640 glicyna i jej sól sodowa
E650 octan cynku
Dodatki do żywności o różnym zastosowaniu
E900 dimetylopolisiloksan
E901 wosk pszczeli biały i żółty
E902 wosk candelilla
E903 wosk karnauba
E904 szelak
E905 wosk mikrokrystaliczny, wosk naftowy
E914 utleniony wosk polietylenowy
E920 L-cysteina
E927b karbamid
E950 acesulfam K
E951 aspartam
E952 kwas cyklaminowy
E953 izomaltoza
E954 sacharyna i jej sole- sodowa, potasowa i wapniowa
E955 sukraloza (syntetyk wytwarzany z cukru i chloru)
E957 taumatyna
E959 neohesperydyna DC
E962 sól aspartamu-acesulfamu
E965 maltitol
E966 laktitol
E967 ksylitol
E1103 inwertaza
E1105 lizozym
E1200 polidekstroza
E1201 poliwinylopirolidon PVP
E1202 poliwinylopirolidon (syntetyczny)
 

Modyfikowane skrobie
E1404 skrobia utleniona (syntetyczna, modyfikowana)
E1410 fosforan monoskrobiowy
E1412 fosforan diskrobiowy
E1413 fosforowany fosforan diskrobiowy
E1414 acetylowany fosforan diskrobiowy (syntetyczny)
E1420 acetylowana skrobia (syntetyczna)
E1422 acetylowany adypinian diskrobiowy (modyfikowana)
E1440 hydroksypropyloskrobia
E1442 hydroksypropylofosforan diskrobiowy
E1450 sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego
E1451 acetylowana skrobia utleniona (modyfikowana)
E1518 trioctan glicerolu
E1520 glikol 1,2-propylenowy

 

Widze ze wykasowalo kolory

http://www.gostek.eu...=513&Itemid=557


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 28 wrz 2020 - 13:46


#408 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2789 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 29 wrz 2020 - 23:44

Czy ktos zaprawiał już chrzan tarty na cały rok, tak aby nie trzeba było go trzymać w lodowce no i oczywiście pozostał tak ostry jak się tylko da.

Zapowiadaj mi się dobre zbiory w tym roku, a tak naprawdę pierwsze poważne zbiory, od początku zaczęcia hodowli mojego chrzanu w Szwajcarii. :)



#409 maleclukas

maleclukas

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćNewtownards

Napisano 03 paź 2020 - 09:16

Szukam przepis na wędzoną wołowinę

Robisz tak samo jak wieprzowine ,tzn jak szynke wp.wędzenie, tylko parzenie zrób do 70 st w środku.

attachicon.gif 11011610_681576058636380_4339669481138515212_n.jpg

Ja Wedze czasem wołowinę robię tak samo jak wieprzowinę a parze wszystko do 69-70 stopni


Sent from my iPhone using Tapatalk

#410 zgoda

zgoda

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćCzubajowizna

Napisano 04 paź 2020 - 11:32

Może ktoś mi pomoże odtworzyć przepis na kiełbasę która mi bardzo smakuje. Masarnia koło mnie robi kiełbasę pod nazwą handlową "Szwagra", ale to chyba bez znaczenia jak się nazywa. Chodzi mi zarówno o możliwy skład surowcowy, jak i proces.

Kiełbasa jest zwięzła, mało soczysta, są w niej wyczuwalne większe kawałki chudego mięsa. Czosnku w niej w ogóle nie czuć, główna przyprawa to chyba majeranek.

Osłonka jest matowa, papierowa w dotyku.

Załączam zdjęcia wyglądu zewnętrznego i 2 przekroje. Jak będzie potrzeba to mogę wrzucić więcej, ale dłużej niż do wieczora to ona nie wytrzyma... 6414922a6e91ed606648e6b8b895e097.jpgbad5ce819a59423470de1f6a7dda0008.jpg5f9510f340a873ad46ab5f52c02bb29e.jpg

#411 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12178 postów

Napisano 04 paź 2020 - 11:52

O ile nie znasz się na klasyfikacji to możesz zrobić tak.

Kup  gotową II wp. 80/20.Zapekluj peklosolą 18-20g/kg w temp.4-6 C przez 48-72 h, zmiel (wilk) na sitku 10 mm (na zelmerku 12 mm ) daj 2,5 g majeranku /kg i 1-1,5 g czosnku/kg (albo pomiń), 1-1,5g/kg pieprzu i 5 % wody. Wymieszaj do wchłonięcia wody i anielskich włosów (mięso musi być po wymieszaniu mocno kleiste), nabij w jelita 26-28,osadź 2 h w temp. pokojowej i potem wędź w temp.45- 50ºC do koloru i na końcu podpiecz w wędzarni w temp. 90ºC lub w piekarniku albo sparz w temp72-75 C do osiągnięcia w środku kiełbasy 68-70ºC. Obawiam się tylko ,że tam jeszcze jest jakaś przyprawa, ale musiał bym spróbować ,żeby określić jaka. Smacznego.

Jak będziesz podpiekał to daj tą niższą dawkę do peklowania18g/kg peklosoli

A jesli znasz klasyfikację to:

1.I wp - 20 % -sitko 13

2.IIwp. 70/30 - 70 % -sitko 8-10

3.III wp.-10% -sitko 2 X2

Peklujesz j/w każdą klasę oddzielnie.Możesz dodać 10 % wody.Reszta j/w


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 04 paź 2020 - 12:01


#412 tytan58

tytan58

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 188 postów
  • Miejscowośćgliwice

Napisano 04 paź 2020 - 12:01

Chodzi mi zarówno o możliwy skład surowcowy

 

Sprzedawca na żądanie kupującego musi ci okazać "dane" tej kiełbasy,a to już dużo wyjaśni.



#413 zgoda

zgoda

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćCzubajowizna

Napisano 04 paź 2020 - 12:03

Dzięki @tytan58, o tym nie pomyślałem.

#414 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12178 postów

Napisano 04 paź 2020 - 12:10

Sprzedawca na żądanie kupującego musi ci okazać "dane" tej kiełbasy,a to już dużo wyjaśni.

Obawiam się że pełnego składu w dawkowaniem przypraw nie dostanie i dlatego napisałem te dwa przepisy. Może skorzystać lub nie.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 04 paź 2020 - 12:10


#415 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10472 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 04 paź 2020 - 14:11

1-1,5g/kg pieprzu

Na moje oko pieprzu jest tam min. 3g/kg, grubo zmielony.

Mięso z szynki i z łopatki. 


[Dodano: 04 paź 2020 - 15:11]

Sprzedawca na żądanie kupującego musi ci okazać "dane" tej kiełbasy,

Takie dane to:

Mięso wp 100%

Przyprawy.

W 100g produktu jest:

  •  białka - x1
  • tłuszczu - x2
  • węglowodanów - x3.

Niczego więcej sprzedawca nie musi okazywać z zakresu technologii.

Dane producenta i termin przydatności to jest oczywiste.



#416 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12178 postów

Napisano 04 paź 2020 - 14:16

Na Twoje oko trzeba znać klasyfikację.A w II wp. nie na mięsa z szynki i łopatki.?

#417 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4328 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 04 paź 2020 - 18:19

Łatwiej będzie rozszyfrować skład przypraw jeśli dostarczysz próbki kiełbasy do naszych adresów domowych.

Na podstawie zdjęcia można tylko ....?



#418 zgoda

zgoda

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćCzubajowizna

Napisano 04 paź 2020 - 22:37

Nie wiem, zapytałem może ktoś kojarzy podobny wyrób z dostępnych w naszych zasobach. Nawet jakbym w zakładzie dostał recepturę to też by mi nie wyszła identyczna, nie ten reżim technologiczny.

W każdym razie bardzo dziękuję za podpowiedzi.

#419 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10472 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 05 paź 2020 - 06:54

nformacje o produkcie
 
KIEŁBASA SZWAGRA SOKOŁÓW KG
 
Gramatura: 1 kg Jednostka: kg Marka: sokołów Grupa: mięso, wędliny, wyroby garmażeryjne Podgrupa: wędliny Rodzaj: kiełbasa cienka
 
cena: 16,89 PLN
16,89 PLN/kg
 
 
 
Opis produktu

[Składnik]i: mięso wieprzowe 80 %, woda, skrobia ziemniaczana, sól, przyprawy, majeranek, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy; glukoza, cukier, ekstrakty przypraw, stabilizatory: trifosforany, polifosforany; przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu; aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu, osłonka jadalna: jelito wieprzowe. możliwa obecność: zbóż zawierających GLUTEN, SOJI, SELERA, GORCZYCY, MLEKA (łącznie z LAKTOZĄ) i ich pochodnych [wartości odżywcze]:wartość energetyczna w 100g: 1009kJ, 243 kcal tłuszcz 20g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 7,8g, węglowodany 2,8g, w tym cukry <0,5g białko 13g sól 2,3g [producent/importer]:SOKOŁÓW S.A Oddział w Robakowie Robakowo, ul. Poznańska 14, 62-023 Gądki

 



#420 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2789 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 05 paź 2020 - 08:07

Jak tak czytam listę składników to od razu wiadomo dlaczego takie "dobre"

Gesendet von meinem SM-A705FN mit Tapatalk





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: sous vide, szynka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych