Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szukam przepisu (temat dotyczy całego forum)

sous vide szynka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
205 odpowiedzi w tym temacie

#61 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5386 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 09 sty 2018 - 12:45

Miro ze bulki wyszly plaskie to nie problem , zakalca ja nie widze a takie plaskie bulki sie u w Szwcji piecze i sa bardoz popularne , nazywaja sie Thekakor sa moze nieco slodsze od tych co Ty zrobiles , nadaja sie idealnie do takich kanapek

Załączony plik  IMG_0507.JPG   72,02 KB   15 Ilość pobrań

 



#62 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26577 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 09 sty 2018 - 13:20

Mirku, warto poczytać sobie stare przepisy zamieszczone w subforum Z chlebowego pieca.



#63 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2221 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 09 sty 2018 - 13:21

Miro nie zniechecaj sie wypiekami :thumbsup: , ja zanim sie nauczylam to napaslam przez dlugi czas kury mojej kolezanki :D :D :laugh:



#64 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1488 postów

Napisano 22 sty 2018 - 19:04

Poszukuję sprawdzonego przepisu na żeberka w słoiku. Mogą być pasteryzowane w garnku, albo zapiekane w piekarniku. Albo jakieś inne.

Jak ktoś ma sprawdzony przepis, to poproszę. :)


Użytkownik Todek edytował ten post 22 sty 2018 - 19:05


#65 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6620 postów

Napisano 22 sty 2018 - 21:11

ktoś ma

w czasach pozaprzeszłych ;) ​żeberka babcia robiła tak ,najpierw duszone - potem jako dzieciak wyciągałem z nich kości -podpiekała już bez kości (więcej wchodziło do słoika i podobno dłużej stały) później były gotowane w kotle - więcej nie pamiętam :facepalm:


Użytkownik Muski edytował ten post 22 sty 2018 - 21:12


#66 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1488 postów

Napisano 23 sty 2018 - 12:02

Poszukuję sprawdzonego przepisu na żeberka w słoiku. Mogą być pasteryzowane w garnku, albo zapiekane w piekarniku. Albo jakieś inne.

Jak ktoś ma sprawdzony przepis, to poproszę. :)

No Panie i Panowie, nikt nie robił żeberek w słoiku? Czy to gotowanych czy zapiekanych? :(



#67 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26577 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 sty 2018 - 12:07

W dziale Konserwy jest sporo przepisów.



#68 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1488 postów

Napisano 23 sty 2018 - 12:44

W dziale Konserwy jest sporo przepisów.

Tak prawdę mówiąc, to są tam ogólne przepisy na konserwy. Konkretnie na żeberka nie znalazłem. Chyba, że źle szukam. No nic, pewnie przyjdzie mi poeksperymentować. :)



#69 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26577 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 sty 2018 - 13:00

Zobacz w dziale Kuchnia - ja wrzucałem sporo książek o przetworach domowych i zawsze były tam konserwy mięsne łącznie z żeberkami.



#70 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1521 postów

Napisano 23 sty 2018 - 13:32

 

 

pewnie przyjdzie mi poeksperymentować.

Todek, żeberka na pewno już smażyłeś,  :)  zrób tak jak opisał Muski, albo poszukaj za radą Maxella,  włóż usmażone bez kości żeberka do słoika, pasteryzuj jak mięso i na pewno wyjdą Ci super. :thumbsup:

Serdeczne pozdrowienia


Użytkownik Maxell edytował ten post 23 sty 2018 - 13:34


#71 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26577 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 sty 2018 - 13:35

Normalnie je podsmaż i poduduś ze wszystkimi przyprawami, ale tak, aby mięso nie było zupełnie miękkie. Wtedy dopiero do słoika i pasteryzacja.



#72 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1488 postów

Napisano 23 sty 2018 - 16:42

włóż usmażone bez kości żeberka do słoika,

No właśnie chodzi mi o to, że kiedyś jadłem takie całe, z kośćmi w słoiku i były super. :) 



#73 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1521 postów

Napisano 23 sty 2018 - 16:51

jadłem takie całe, z kośćmi w słoiku i były super.

To zostaw kości, tylko się musisz liczyć z tym, że mniej wejdzie do słoika i będzie się źle układać.

 

Pozdrowionka 


[Dodano: 23 sty 2018 - 16:50]

Tu masz przepis: http://www.kuchniaki...sloiku,121.html


[Dodano: 23 sty 2018 - 16:51]

Tylko nie gotuj zaraz do miękkości, bo będą jeszcze pasteryzowane.



#74 dream

dream

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • Miejscowośćkalisz

Napisano 01 lut 2018 - 08:29

Witam szukam przepisu na Pieczeń mięsna Kaliska lub inny  dobry dziękuje za pomoc.



#75 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6907 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 02 lut 2018 - 14:19

Szukam przepisu na kiełbasę bydgoską, muszę ją zrobić na wiejski stół, impreza jeszcze w lutym....  :cool:   



#76 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8828 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 02 lut 2018 - 15:43

Szukam przepisu na kiełbasę bydgoską

Bydgoska parzona jest w "16", receptura str. 210. 


[Dodano: 02 lut 2018 - 15:43]

Bydgoska - surowa w Branżowych.



#77 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26577 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 lut 2018 - 16:07

Wystarczy wklepać w wyszukiwarkę i pojawia się kilkanaście wyników.



#78 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6907 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 02 lut 2018 - 21:09

Wystarczy wklepać w wyszukiwarkę i pojawia się kilkanaście wyników.

 

 

Niby wystarczy, ale klepałem i nic, jest bydgoska parzona, surowej nie znalazłem, nie nadaję się do szukania, albo nie potrafię.

 

Bydgoska - surowa w Branżowych.

 

Gdzie te branżowe?  :cool:



#79 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8828 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 02 lut 2018 - 21:23

Załączony plik  Kiełbasa bydgoska surowa.jpg   140,33 KB   13 Ilość pobrań



#80 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6907 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 02 lut 2018 - 23:08

Dziękuję. :cool:







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: sous vide, szynka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych