Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szukam przepisu (temat dotyczy całego forum)

sous vide szynka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
205 odpowiedzi w tym temacie

#81 krzysio59

krzysio59

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 174 postów
  • MiejscowośćSkalbmierz/Ustka

Napisano 16 lut 2018 - 17:19

Szukam sprawdzonego przepisu na ocet piwny.Czy ktoś,gdzieś?



#82 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6593 postów

Napisano 16 lut 2018 - 18:00

Niedawno kupiłem do udźca koziołka w sklepie z takimi cudami - 250 ml - 15 zł  :facepalm: ale smak czwórki nie urywa :no: - wolę swoje z pigwy ,jabłek czy też o innych smakach ;) 



#83 AndrzejGdz

AndrzejGdz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 145 postów
  • MiejscowośćGrudziądz

Napisano 22 mar 2018 - 15:31

Witam ,

 

Naoglądałem się filmów na YouTube jak to można zrobić schab dojrzewający.

Za bardzo nie ufam nie sprawdzonym przepisom więc wolę tutaj się posiłkować i pytać ?

Czy jest tu jakiś sprawdzony przepis taki łopatologiczny jak to się robi taki schab ?

Czy jest jeszcze szansa aby do świąt wyrobić się i postawić na stół schab dojrzewający ?

 

Pozdr Andrzej



#84 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10774 postów

Napisano 22 mar 2018 - 15:41

Czy jest jeszcze szansa aby do świąt wyrobić się i postawić na stół schab dojrzewający ?  
 

 

Z kością będziesz dojrzewał?. Jak nie to na polędwicę mogę wrzucić przepis , ale do świąt nie dasz rady.



#85 AndrzejGdz

AndrzejGdz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 145 postów
  • MiejscowośćGrudziądz

Napisano 22 mar 2018 - 15:55

 

Czy jest jeszcze szansa aby do świąt wyrobić się i postawić na stół schab dojrzewający ?  
 

 

Z kością będziesz dojrzewał?. Jak nie to na polędwicę mogę wrzucić przepis , ale do świąt nie dasz rady.

 

Chce dziś kupić z Biedronki taki kawałek 1 kg schabu bez kości.



#86 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10774 postów

Napisano 22 mar 2018 - 15:57

taki kawałek 1 kg schabu bez kości.

 

Czyli polędwica.I tak nie zdążysz na święta bo proces trwa min. 3 tygodnie.

 

https://wedlinydomow...liny-parmenskie


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 22 mar 2018 - 15:58


#87 AndrzejGdz

AndrzejGdz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 145 postów
  • MiejscowośćGrudziądz

Napisano 22 mar 2018 - 16:09

 

taki kawałek 1 kg schabu bez kości.

 

Czyli polędwica.I tak nie zdążysz na święta bo proces trwa min. 3 tygodnie.

 

https://wedlinydomow...liny-parmenskie

 

Hmmm te filmiki to musi być w tym układzie ładna ściema. Tam po cukrzeniu 1 doba następnie 2 doba w soli i 5/7 dni na wieszaku i niby schab do jedzenia.



#88 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6593 postów

Napisano 22 mar 2018 - 17:09

Tam po cukrzeniu 1 doba następnie 2 doba w soli i 5/7 dni na wieszaku i niby schab do jedzenia.
:facepalm:  Poczytaj poczytaj - u mnie teraz to trwa 6 tygodni.........

#89 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1487 postów

Napisano 22 mar 2018 - 21:55

Hmmm te filmiki to musi być w tym układzie ładna ściema. Tam po cukrzeniu 1 doba następnie 2 doba w soli i 5/7 dni na wieszaku i niby schab do jedzenia.

:facepalm: Poczytaj poczytaj - u mnie teraz to trwa 6 tygodni.........

Hej, no ale spokojnie. Niech chłop zrobi, popróbuje, może mu posmakuje. Ja wiem, że to nie jest to, ale z braku laku i kit dobry. W końcu 1 kg polędwicy wp. to nie jest jakiś wielki wydatek,jakieś 12 PLN, a na święta mu wyjdzie.



#90 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 22 mar 2018 - 22:09

Po takim cukrowanym karniszowcu, może się skończyć tylko sraczką, a czasem może drożej kosztować taki eksperyment. Raz robiłem, w zupełnej nieświadomości. Odkąd poczytałem więcej o zagrożeniach, to mi jakoś przeszła ochota na tego typu suszki. Jeżeli już brać się za dojrzewające wyroby, to najpierw należy poczytać jak to zrobić (na pewno nie na blogach wszelkiej maści celebrytek, nie mających pojęcia o wyrobie wędlin), żeby nie otruć siebie i ewentualnych degustatorów. Zastanawiał się ktoś dlaczego Hiszpanie importują od nas kiszoną kapustę i ogórki? Tak samo nie powinniśmy się zabierać za ichniejsze wyroby dojrzewające, bez odpowiedniego zabezpieczenia mięsa i zapewnienia odpowiednich warunków. 



#91 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 22 mar 2018 - 22:21

"Zastanawiał się ktoś dlaczego Hiszpanie importują od nas kiszoną kapustę i ogórki?"

Mozesz prosze to rozwinac.?

#92 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2193 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 23 mar 2018 - 01:35

Ja zastanawiam się skąd u ludzi wziął się pomysł z tym cukrem :question: jaką rolę on spełnia :question: jeszcze gdyby w pierwszej kolejności była sól, a za kilka dni ten cukier to prędzej bym w to uwierzył, ale tu jest odwrotnie, czarno to widzę....



#93 AndrzejGdz

AndrzejGdz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 145 postów
  • MiejscowośćGrudziądz

Napisano 23 mar 2018 - 05:47

Ja zastanawiam się skąd u ludzi wziął się pomysł z tym cukrem :question: jaką rolę on spełnia :question: jeszcze gdyby w pierwszej kolejności była sól, a za kilka dni ten cukier to prędzej bym w to uwierzył, ale tu jest odwrotnie, czarno to widzę....

Ponieważ nie są to aż tak astronomiczne koszty ( 1 kg schabu 8 zł 45 gr w Biedrze ) Czemu nie spróbować na jednym kilogramie ?

Ja wcale nie mam pojęcia czemu najpierw 24 godz w cukrze a później następne 24 godz w soli ?

Odnośnie tych filmików jest ich multum prawie wszystkie na " jedno kopyto " jeżeli chodzi o metodę ( cukier + sól ) . Nigdzie nie wyczytałem że grozi to tym czy tym. 



#94 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10774 postów

Napisano 23 mar 2018 - 06:41

Nigdzie nie wyczytałem że grozi to tym czy tym.

 

Bo nie czytasz naszego forum. 

 

Czemu nie spróbować na jednym kilogramie ?

 

To po co zawracasz głowę i marnujesz czyjś czas?.Rób z yotuba i będziesz zadowolony bo przecież święta tuż tuż.



#95 AndrzejGdz

AndrzejGdz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 145 postów
  • MiejscowośćGrudziądz

Napisano 23 mar 2018 - 08:22

 

Nigdzie nie wyczytałem że grozi to tym czy tym.

 

Bo nie czytasz naszego forum. 

 

 

 

Czemu nie spróbować na jednym kilogramie ?

 

To po co zawracasz głowę i marnujesz czyjś czas?.Rób z yotuba i będziesz zadowolony bo przecież święta tuż tuż.

 

Proszę się tak nie spinać. Po co te ironiczne teksty typu że zawracam komuś głowę i marnuję czyjś czas ? 



#96 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6073 postów

Napisano 23 mar 2018 - 08:52

Po co te ironiczne teksty typu że zawracam komuś głowę i marnuję czyjś czas ?

Bo to jest trochę tak: albo pytasz i przyjmujesz rady do wiadomości albo z góry założyłeś że zrobisz te polędwicę na Święta i wiesz lepiej.  :thumbsup: Na dzisiejsze wędzenie kupiłem polędwice po 15,72/kg. Szczerze mówiąc takiej za osiem nie kupiłbym a już na pewno nie do wyrobów "dojrzewających" bo taka z biedry może być dość "dojrzała".  :laugh:   



#97 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2654 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 23 mar 2018 - 09:01

kupiłem polędwice po 15,72/kg.

Bo Ty kupiłeś polędwice a

 

1 kg schabu 8 zł 45 gr w Biedrze

a to jest schab bez kości,  jest wszystko :laugh:  warkocz, część karczku itp  z reguły polędwicy najmniej :D

 

Andrzeju  masz czas na YouTubie oglądać wątpliwej jakości przepisy

Odnośnie tych filmików jest ich multum prawie wszystkie na " jedno kopyto " jeżeli chodzi o metodę ( cukier + sól ) . Nigdzie nie wyczytałem że grozi to tym czy tym.

a nie masz czasu forum poczytać i się dziwisz

Po co te ironiczne teksty typu że zawracam komuś głowę i marnuję czyjś czas ?

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 23 mar 2018 - 09:14


#98 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1521 postów

Napisano 23 mar 2018 - 09:05

Andrzej Gdz, a czy pooglądałeś sobie dobrze ten schab, (bo taka jest nazwa handlowa) z Biedronki?

Widziałeś jak jest pakowany? On ma tylko parę dni przydatności, leży na tamponie w którym już jest dużo osocza z chemią i jest pakowany próżniowo. To mięso nadaje się jedynie na kotlety schabowe lub mielone i to w dniu jego kupna. Na wędlinę dojrzewającą  musi być mięsko jakościowo bardzo dobre, jak pisze Arkadiusz i Paweljack.

 

Zrobisz i tak jak sam uważasz, a dobrych rad na naszym forum trzeba wysłuchać, bo tu chcą Ci koledzy dobrze doradzić, którzy mają dużą praktykę w tej dziedzinie.

 

Serdeczne pozdrowienia



#99 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6593 postów

Napisano 23 mar 2018 - 09:25

to jest trochę tak: albo pytasz i przyjmujesz rady do wiadomości albo z góry założyłeś że zrobisz te polędwicę na Święta i wiesz lepiej
Dokładnie też tak chciałem napisać  :yes: 

#100 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 23 mar 2018 - 09:37

Nigdzie nie wyczytałem że grozi to tym czy tym. 
Może po przeczytaniu tego wpisu, Twoje spojrzenie na wyroby tego typu ulegnie zmianie https://wedlinydomow...hy/#entry586887 Proponuję poczytać dział dotyczący wędlin dojrzewających, tam znajdziesz sporo wartościowych informacji na temat ich wykonywania.





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: sous vide, szynka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych