Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szukam przepisu (temat dotyczy całego forum)

sous vide szynka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
211 odpowiedzi w tym temacie

#141 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2031 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 30 wrz 2018 - 08:24

Dzięki za przepis, do zamrażarki - o tym nie pomyślałem, chyba pozrywam moje owoce



#142 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9391 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 30 wrz 2018 - 09:15

Owoce pigwowca kroję na ćwiartki lub drobniej, usuwam pestki i wkładam do zamrażarki na jakiś czas (dopóki LP nie potrzebuje miejsca) Następnie rozmrażam, robią się takie miękkie, flakowate i wyciskam z nich sok

Z tym zamrożeniem to rewelacyjny pomysł.

Spróbuje zamrozić część owoców ponalewkowych, może jeszcze jakieś % z nich da się wydusić. 



#143 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2865 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 03 paź 2018 - 19:28

Siby ostojo zbłąkanych kucharczuków pomożcie, czym kroić surowiec na sałatkę warzywną wiecie takie tam ugotowane marchewka, ziemniaki, pietruszka, jajeczka, kiszeniak itp groszek i majonez to z marketu to problemu niet nie wspomnę a mielonym pieprzu czy miałkiej soli . Sałatkę to uwielbiam krojenia nienawidzę. Jest jakis sprzęt czy cóś

#144 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7161 postów

Napisano 03 paź 2018 - 20:22

Jest jakis sprzęt czy cóś
np. Bosch MaxoMixx MSM881X1 mam taki i działa

#145 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1268 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 04 paź 2018 - 07:08

Takiego czegoś używa się: 

https://bukowadolina...FsaAqqyEALw_wcB



#146 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 04 paź 2018 - 11:16

Wszystko zalezy jak drobno lubisz pokrojona u nas w domu lubimy drobno wiec taka maszynka jak w powyzszym linku dla nas jest za grubo. Ja osobiscie kroje nozem ale wiem ze to dosc pracowite szczegolnie gdy sie robi wiecej .

do marchewki na jarzynke uzywam takiego czegos

https://cdn.pji.nu/p...800/3335598.jpg



#147 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1268 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 04 paź 2018 - 12:52

Jak jest za gruba to kratkę trzeba kupić taką jaką się chce a nie akurat taką którą podałem :D



#148 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7161 postów

Napisano 04 paź 2018 - 13:06

to kratkę trzeba kupić taką jaką się chce a nie akurat taką którą podałem
ja z kolei wole grubiej krojoną sałatke - smieją się ze mnie w domu ,że lugie "wroniaki" cokolwiek to znaczy - z kolei siostra kroi tak drobno ,że  ja mówie - to taki sałatkopodobny pasztet :D  ;)  Ot sa gusta i guściki  i tak trzymać i tak jest dobrze - każdy jak lubi :D 

#149 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 596 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 19 paź 2018 - 11:40

Gdzieś na forum przewalał się temat skrzydełek lub nuggetsów a"la KFC. Nie mogę odnaleźć szukanego wątku, kojarzy może ktoś gdzie ten temat się pojawiał?



#150 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1563 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 19 paź 2018 - 11:51

Proszę

https://wedlinydomow...anierce/?hl=kfc

EAnna tam podlinkowała dalej.

I drugi

https://wedlinydomow...t-i-kfc/?hl=kfc



#151 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 596 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 19 paź 2018 - 12:10

Dziękuję bardzo. Wbijałem w wyszukiwarkę nuggertsy, skrzydełka i nie mogłem znaleźć. Jeszcze raz dziękuję.



#152 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1563 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 19 paź 2018 - 12:21

Drobiazg.

Ja wbiłem tylko KFC :laugh:



#153 tetrusszym

tetrusszym

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćZielona Góra

Napisano 24 paź 2018 - 16:07

Witam. 

Wędzę od 3 lat. Próbuję zrobić idealnego kurczaka wędzonego, takiego jakiego kupuję na ryneczku / targu / giełdzie w Zielonej Górze. Moje kurczaki są smaczne i soczyste ale smakują inaczej niż te z rynku, które moim zdaniem są idealne. Jak oni je robią? W czym tkwi sekret idealnego kurczaka? Bardzo proszę o pomoc, już nie wiem co mogę zmienić. 

Pozdrawiam, Rafał.



#154 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1661 postów

Napisano 24 paź 2018 - 16:11

Bardzo proszę o pomoc, już nie wiem co mogę zmienić. 
 

Najpierw kolego napisz jak robisz tego Swojego kurczaka, bo tak z niczego to będzie Ci ciężko pomóc.!?



#155 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9391 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 24 paź 2018 - 16:16

te z rynku, które moim zdaniem są idealne. Jak oni je robią?

Najlepiej zapytaj  :frantics: 

A potem nam zdradzisz  :laugh:  



#156 tetrusszym

tetrusszym

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćZielona Góra

Napisano 24 paź 2018 - 16:35

 

Bardzo proszę o pomoc, już nie wiem co mogę zmienić. 
 

Najpierw kolego napisz jak robisz tego Swojego kurczaka, bo tak z niczego to będzie Ci ciężko pomóc.!?

 

Wędzę połówki kurczaka w wędzarni borniak.

Robiłem na kilka sposobów ale żaden nie dał idealnego smaku:

1. Parzenie, peklowanie w solance ze zwykłej soli 8% przez 12-24 h, wędzenie w temp. 55* olchą albo bukiem.

2. Peklowanie w solance ze zwykłej soli 8% przez 12-24 h, Parzenie, wędzenie w temp. 55* olchą albo bukiem.

3. Peklowanie w solance ze zwykłej soli 8% przez 12-24 h, Wędzenie w temp. 55* olchą albo bukiem, Parzenie.
4. Peklowanie w solance ze zwykłej soli 8% przez 12-24 h, Wędzenie w temp. 55* olchą albo bukiem, albo jabłonią przez 2h, Wędzenie w temp. 80* olchą albo bukiem, albo jabłonią przez 1-1,5h (zamiast parzenia)
5. Peklowanie w solance ze zwykłej soli 8% przez 12-24 h, Wędzenie w temp. 55* olchą albo bukiem, albo jabłonią przez 3h, Pieczenie bez dymu w temp. 80* przez 1-1,5h (zamiast parzenia)
6. Pieczenie bez dymu w temp. 80* przez 1-1,5h (zamiast parzenia). Peklowanie w solance ze zwykłej soli 8% przez 12-24 h, Wędzenie w temp. 55* olchą albo bukiem, albo jabłonią przez 3h,
7. Wędzenie w temp. 80* olchą albo bukiem, albo jabłonią przez 2-2,5h (bez parzenia).
 
Wędziłem tęż kilkoma podobnymi metodami z niewielkimi różnicami. Metody bez parzenia dają najlepszą soczystość.
Najsmaczniejszy i mega soczysty wychodzi robiąc  tą metodą:
8. Peklowanie w solance ze zwykłej soli 8% przez 12-24 h, Pieczenie bez dymu w temp. 90* przez 0,5-1h. Otwarcie wędzarni na 5 minut (w tym czasie gorący kurczak błyskawicznie się osusza)  Wędzenie w temp. 55* jabłonią przez 2h, Wędzenie w temp. 80-85*  jabłonią przez 1-1,5h (zamiast parzenia).
 

Użytkownik tetrusszym edytował ten post 24 paź 2018 - 16:51


#157 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1563 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 29 paź 2018 - 15:40

Mamy gdzieś na forum przepis na kiszenie całych główek kapusty? jak szukałem to wszędzie poszatkowana jest.



#158 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 29 paź 2018 - 15:49

Mamy gdzieś na forum przepis na kiszenie całych główek kapusty? jak szukałem to wszędzie poszatkowana jest.

Kisisz tak samo, jak poszatkowaną a dokładniej razem. :) Wycinasz głąby i wszystko.


[Dodano: 29 paź 2018 - 15:49]

Nie ma dodatkowej soli, ilość obliczamy do poszatkowanej, my tak robimy.



#159 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1563 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 29 paź 2018 - 15:54

A to dziękuję Pawełku. Ciekawe czy da się ukisić kilka całych liści. Bo w sumie cała kapusta to za dużo. Ale pewnie można, to tak jak by do szatkowanej "wpadło" parę całych. Muszę spróbować. Jeszcze raz dziękuję.



#160 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2031 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 29 paź 2018 - 18:21

Ja też mam za sobą kiszenie kapusty w całości. W wiaderku 5 litrowym! Główkę  pozbawiłem głąba, obtoczyłem poszatkowaną kapustą i zasoliłem (ha ha, żona to robiła, ale niech będzie że to ja HI) Do dziury po głąbie też wsypałem soli kłodawskiej. Po ukiszeniu były pyszne gołąbki.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: sous vide, szynka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych