Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szukam przepisu (temat dotyczy całego forum)

sous vide szynka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
172 odpowiedzi w tym temacie

#161 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1043 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 30 paź 2018 - 10:03

Po ukiszeniu były pyszne gołąbki.

No właśnie ja też spotkałem się z takim przepisem i chciałem spróbować. Papcio, a długo kisiła się ta główka?



#162 Alinka

Alinka

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 251 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 30 paź 2018 - 15:14

Kochani

Dawno temu miałam przepis i robiłam pierogi z serem.

Do sera dawało się przesmażoną cebulę i bułkę tartą (a może coś jeszcze?)

Było to w określonych proporcjach i wtedy najlepiej smakowały.

Może ktoś z Was ma ten przepis ?



#163 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5518 postów

Napisano 30 paź 2018 - 18:43

Do sera dawało się przesmażoną cebulę i bułkę tartą (a może coś jeszcze?)
z cebulką i ziemniakami gotowanymi -to typowe ruskie  ;)  ale z bułką tartą nie znam...

#164 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4865 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 30 paź 2018 - 19:25

Pamietam z dziecinstwa tylko leniwe pierogi i wlasnie bulka tarta z maselkiem byla jako polewa.



#165 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5518 postów

Napisano 30 paź 2018 - 19:26

bulka tarta z maselkiem byla jako polewa.
o Tak  :D 

#166 Alinka

Alinka

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 251 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 30 paź 2018 - 21:16

Annam, Muski

wszystko o czym piszecie, to co innego.

Tu był mieszany ser (chyba mielony), cebula i bułka.

Może coś więcej ale nie pamiętam.

Takim farszem nadziewane pierogi i gotowane



#167 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7845 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 31 paź 2018 - 07:13

Tu był mieszany ser (chyba mielony), cebula i bułka. Może coś więcej ale nie pamiętam.

Co za trudność?

Dodaj jeszcze soli, pieprzu młotkowanego i jedną przyprawę ziołową, jaką lubisz (można spróbować dodać jajko).

Istotne będzie, ile dodać tej bułki, aby twaróg w środku nie popłynąl.

Można zrobił eksperyment na małej ilości.

I tak wyniki tego eksperymentu będą istotne dla tego konkretnego twarogu, dla innego już niekoniecznie.

Daj znać, jak Ci wyjdzie cos fajnego :D



#168 Alinka

Alinka

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 251 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 31 paź 2018 - 08:46

Daj znać, jak Ci wyjdzie cos fajnego

 

Aniu

przepis zaginął wiele lat temu, zapewne przy przeprowadzce.

Robiłam kilkukrotnie próby odtworzenia go ale niestety :(

Kiedyś jeszcze na pewno spróbuję.

Co wyjdzie?  Zobaczymy



#169 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7845 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 31 paź 2018 - 09:56

Alinko,

przed chwilą przejrzałam wszystkie przepisy na nadzienie pierogów z twarogiem i jedno, co zauważyłam, proponuje się proporcje na 30 dkg twarogu 10 dkg suchego węglowodanu: ryżu, kaszki krakowskiej, kaszy gryczanej.

Ta sama proporcja powinna być poprawna przy bułce tartej. Dodatkowo w każdym przepisie są dwa, trzy żółtka, bywają też posiekane jajka na twardo.

Mam wiele starych książek kucharskich, również  z potrawami wyłącznie wegetariańskimi, ale nie spotkałam żadnego z kompozycją twarogu i tartej bułki.


[Dodano: 31 paź 2018 - 09:56]

Znalazłam taki przepis w "Kucharzu Polskim":

 

969. Pierogi z sera i bułki

1/2 kilo dobrego sera, twarogu, rozetrzeć w donicy na masę, aby Ŝadnych gruzełków nie było, wsypać 25 deka przesianej tartej bułki, wlać dwie łyŜki rozpuszczonego świeŜego masła, wsypać 30 gr. cukru i wbić 4 jaja, posolić i rozcierać wałkiem, aby się zrobiła jedna masa. Na dobrem utarciu sera i wyrobieniu z jajami zaleŜy dobroć pierogów. W końcu jeŜeli kto lubi, wsypać garść drobnych rodzynków, wymieszać i robić okrągłe gałki na ręku. Zagotować w płaskim obszernym rondlu duŜo wody, wrzucić pierogi, wodę posolić, uwaŜać aby leniwo się gotowały, bo muszą napęcznieć, przykryć rondel i spróbować czy juŜ dobre, 244 gdyŜ muszą się długo gotować, na przykład: gdy mają być podane na trzecią potrawę, to przed podaniem wazy naleŜy je wrzucić w wodę. Wybrawszy łyŜką durszlakową na półmisek, polać świeŜym masłem z rumianą bułeczką. Proporcja jest na 6 osób.


Użytkownik EAnna edytował ten post 31 paź 2018 - 09:57


#170 Alinka

Alinka

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 251 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 31 paź 2018 - 10:05

nie spotkałam żadnego z kompozycją twarogu i tartej bułki.

 

Aniu

bardzo Ci dziękuję za poświęcony czas i chęć niesienia pomocy :hug: 

W tym przepisie istotnym składnikiem była smażona cebula.

Wydaje mi się, że bułka tarta była takim jakby regulatorem gęstości farszu.

Będę próbować w wolnym czasie odtworzyć przepis. 



#171 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7845 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 31 paź 2018 - 11:18

Alinko,

przychodzi mi do głowy jeszcze taka pasta do chleba: twaróg, smażona cebulka, jajko na twardo posiekane, pieprz, sól.

Jako nadzienie do pierogów dodałabym łyżkę majonezu (lub twaróg rozrobić z miękkim masłem)  i bułkę tartą.

Nie należy zapominać, że podgrzany twaróg intensywnie wypuszcza serwatkę i powinna być ona wchłonięta przez skrobię, w tym wypadku bułkę tartą. 

Powiem Ci Alinko, że jak coś "za mną chodzi" to nie odpuszczam  :laugh:


Użytkownik EAnna edytował ten post 31 paź 2018 - 11:20


#172 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4914 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 31 paź 2018 - 11:37

Moja babcia czesto robila pierogiz serem  z tym ze na slodko, nie dodawala bulki ale tak jak sugeruje Eanna moze wlasnie ona redukuje wyciek plynu z sera . ja np dodaje bulke do knedli ze sliwkami wdedy gdy sliwki sa inne niz wegierki i sa wodniste.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#173 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7845 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 31 paź 2018 - 11:48

Pomyślałam w tym momencie o pierogach z bryndzą.

Do nadzienia cebulka przyrumieniona (delikatnie), jajko na twardo siekane, bulka dla redukcji płynu.

Soli zero, bo bryndza jest słona. Nawet pieprzu bym nie dawała. Może listek świeżej szałwi?







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: sous vide, szynka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych