Skocz do zawartości

Szukam przepisu (temat dotyczy całego forum)


m.

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 545
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Szukam przepis na wędzoną wołowinę

Robisz tak samo jak wieprzowine ,tzn jak szynke wp.wędzenie, tylko parzenie zrób do 70 st w środku.

 

post-41979-0-13576200-1512848049_thumb.jpg

Edytowane przez kostek61

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drogie SiBy

Szukam przepisu na dobrą szynkę zrobioną sous vide. Zależy mi na:

-braku peklowania - ma być na sobotę

-przepisie, który będzie zawierał chociażby chwilową obróbkę w wyższych temperaturach - nie chcę bladej szynki gotowanej.

-sprawdzonym przepisie.

pomóżcie proszę.

janusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja moge polecic wykonczenie zeby nie byla taka tylko gotowana , przepis klasyczny na typowa BN szwedzka szynke 

1 zoltko

3 lyzki musztardy 

1 lyzka miodu

1 lyzeczka maki ziemniaczanej

3 lyzki bulki tartej 

Wszystko oprocz bulki tartej dokladnie mieszamy ze soba smarujemy tym szynke , (szynka musi byc bez skory) posypujemy bulka tarta 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (225 st C) na jakies 10- 15 min do zezlocenia , szybko schadzamy , dla ladnego efektu wizualneg mozna powbijac w szynke pare gozdzikow.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi sie ze jak na szynke - wiekszy kawalek miesa to 10 godz. jest stosunkowo za malo. Samo nagrzewanie sie do srodka do temp. 60 stopni zajmie duzo czasu. Jesli zalezy Ci na miekkosci to musisz potrzymac dluzej. 

który będzie zawierał chociażby chwilową obróbkę w wyższych temperaturach - nie chcę bladej szynki gotowanej.

  musisz wziasc pod uwage ze wyzsza temp. spowoduje bladszy kolor miesa.

 

Proponuje Ci jeszcze raz przejrzenie tematu( o ile chcesz zastosowac metode sous vide) - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/?do=findComment&comment=573211

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Łopatkę z warchlaka robiłam 16h w 62st.C. Była zrobiona  "na granicy". W zasadzie powinnam 20h.

Potem ją posmarowałam topionym masłem i opaliłam opalarką, bo nie miałam palnika gazowego.

Była pyszna, różowa w środku i rumiana na zewnątrz.

Wcześniej kruszała kilka dni w soli (bez pekli), przyprawach i winie.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co tu kombinować. Solony z beczki -wymoczyć do smaku-pokroić jak komu pasuje-pieprz tłuczony(nie mylić z mielonym kurzem)-cebulka bardzo drobno posiekana-wiejska kwaśna gęsta śmietana-to wszystko wymerdać i na dzień drugi z umundurowanymi kartoflami spożywać.

Henio jak pisałem to twojego posta jeszcze nie widziałem.

Edytowane przez krzysio59

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tak prosto tego nie widze. Pamietam za mlodu, sledzie byly w smietanie slodkiej, inni mieszali smietany (slodka/kwasna).teraz dodatki np. jablko, cebula itp.

Do tego przyprawy rozniste..

Probowalem tez sledzie z imbirem albo zielen angielskim.

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja kiedys robiłam takie

cebula,ogórek ,jabłko w kostke wymieszać z

3 łyżki majonezu +1 łyzka musztardy + 1 kubek śmietany +jajko na twardo w kostkę + cukier i pieprz biały.

Śledzie można delikatnie skropić octem lub potrzymać wcześniej w delikatnej zalewie octowej  

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robie takie ..sledzie matias 

sos :

smietana gesta kwasna , jablko scieram na tarcena grubych oczkach, dodaje sok z cytryny zeby nie sciemnialo, cebula w drobna bardzo kostke najlepiej biala , cukier sol i pieprz swiezo mielony dodaje na smak. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Szukam przepisu na zwykłe bułki, takie jak kupujemy w sklepie.

Upiekłem z przepisu na opakowaniu mąki żytniej i wyszedł zakalec... :hmm:

 

 

 

 

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czytałem ten przepis, ale nie ma podanych czasów wyrastania ciasta.

Potrzebuję na początek bardziej łopatologicznie, znaczy prosto.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Potrzebuję na początek bardziej łopatologicznie, znaczy prosto.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bułeczki-ciasta/?p=380133 Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.