arkadiusz Posted January 17, 2024 Report Share #151 Posted January 17, 2024 47 minut temu, Grzewlod napisał(a): W workach peklujesz całe mięśnie. A czemu nie można peklować próżniowo mięsa pociętego na kawałki 4x4.?Szczerze nie bardzo rozumiem. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15559-hiszpa%C5%84skie-chorizo/page/7/#findComment-895220 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted January 17, 2024 Report Share #152 Posted January 17, 2024 (edited) 42 minuty temu, arkadiusz napisał(a): A czemu nie można peklować próżniowo mięsa pociętego na kawałki 4x4.? Przecież nie napisałem, że nie można tylko po co w jakim celu ? W przypadku mięśnia jest to "powiedzmy" zasadne. Edited January 17, 2024 by Grzewlod Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15559-hiszpa%C5%84skie-chorizo/page/7/#findComment-895232 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted January 17, 2024 Report Share #153 Posted January 17, 2024 Mięso na kiełbasy pekluje w w woreczkach z dwóch powodów. Po pierwsze oszczędność miejsca w chłodziarce, a po drugie nikt nie będzie mi mieszał w miskach z mięsem.😁 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15559-hiszpa%C5%84skie-chorizo/page/7/#findComment-895233 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted January 18, 2024 Report Share #154 Posted January 18, 2024 (edited) 9 godzin temu, quadro555 napisał(a): Po pierwsze oszczędność miejsca w chłodziarce To nie dla prawdziwych kiełbasofiksów, nie zasadne od strony technologicznej a z tym "zaoszczędzonym miejscem" też bym polemizował. Do tych wielkich worków może wejdzie do 3kg mięsa, podczas odsysania powietrza zgrzewarka zaciągnie słoną wodę. Robiąc 20kg kiełbasy trzeba zmarnować 5-7 worków więc też nie ekonomicznie. Dla mnie strata czasu i zafundowanie sobie dodatkowej pracy przy czyszczeniu sprzętu. 9 godzin temu, quadro555 napisał(a): po drugie nikt nie będzie mi mieszał w miskach z mięsem.😁 Kto używa misek do peklowania a tym bardziej w nich miesza 🙉. Podstawą każdej produkcji jest planowanie. "Etap peklowania możesz połączyć z etapem rozdrabniania" . Po klasyfikacji i przygotowaniu mięsa do peklowania bierzesz pojemnik kwadratowy lub prostokątny pasujący do rozstawu półek w lodówce. Do pojemnika układasz poszczególne klasy w kolejności planowanego rozdrabniania przekładając folią spożywczą ,zamykasz pojemnik i gotowe. Jak dobrze dobierzesz pojemnik to cała kiełbasę zapeklujesz w jednym pojemniku z praktyki podpowiem, że od 15 do 20kg wejdzie. Edited January 18, 2024 by Grzewlod 3 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15559-hiszpa%C5%84skie-chorizo/page/7/#findComment-895280 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted January 18, 2024 Report Share #155 Posted January 18, 2024 @Grzewlod Mam wspólną z żoną lodówkę więc popakowane mięso upycham gdzie mogę.😁 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15559-hiszpa%C5%84skie-chorizo/page/7/#findComment-895386 Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted January 18, 2024 Report Share #156 Posted January 18, 2024 30 minut temu, quadro555 napisał(a): Mam wspólną z żoną lodówkę Dziwnie to zabrzmiało 😏 Quote Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15559-hiszpa%C5%84skie-chorizo/page/7/#findComment-895393 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 27, 2024 Report Share #157 Posted February 27, 2024 W dniu 20.12.2017 o 09:15, redzed napisał(a): Piwnica 13C stoi w akuratnych parametrach. Czy może być balkon? W pojemniku np. Pytanie: czy piwnica dlatego że nie ma dostępu światła, czy tylko dlatego że jest tam odpowiednia temperatura i wilgotność? Czy wszystkie trzy powody? Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15559-hiszpa%C5%84skie-chorizo/page/7/#findComment-905944 Share on other sites More sharing options...
smoky91 Posted January 16 Report Share #158 Posted January 16 Zabieram się za robienie pierwszych wędlin dojrzewających - kiełbasy chorizo. O ile przepis z forum na Chorizo Andaluz jest mi znany, posiadam warunki do dojrzewania (piwnica, wentylowana z przewiewem 10-12 st. C), o tyle jeśli chodzi o fermentację trudno mi będzie zapewnić taką przestrzeń. W jednym z przepisów/filmów na YT (link poniżej) spotkałem się z zaleceniem, że chorizo można fermentować (przez 24h) zawieszone na kratce w wyłączonym piekarniku z wstawioną miską z wodą. Sprawdziłem i temp w zamkniętym piekarniku jest stała i utrzymuje się na poziomie 22,5 st. C. Czy ktoś widziałby jakieś przeciwskazania do takiej fermentacji? Do przepisu użyję specjalnych kultur bakterii do kiełbas dojrzewających https://cozmiesa.pl/przepis/chorizo-sarta/ Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15559-hiszpa%C5%84skie-chorizo/page/7/#findComment-983984 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.