Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Solanka problem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
85 odpowiedzi w tym temacie

#1 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 12 maj 2008 - 09:10

Witam

Zrobilem jak zawsze solanke na wedzonki, w zasadzie wszystko bylo by ok ale woda troche "zmetniala" z racji na pogode staralem trzymac sie mieso na balkonie noca, w dzien w wannie w zimej wodzie, czy moze to byc od tego? mieso w niektorych miejsach zaczyna lekko zmieniac kolor na bezowy. Nigdy takiego problemu nie mialem, prosze o szybka rade co robic dalej.

#2 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2031 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 12 maj 2008 - 09:29

Wyciągaj mięso, (gorącą wodą z degertentami umyj naczynie) opłucz mięso wodą (podejrzane / anormalne miejsca wytnij z lekkim zapasem) i wsadzaj w nową solankę.
WODĘ NA SOLANKĘ KUP LUB ZAGOTUJ KRANOWĄ

#3 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 12 maj 2008 - 09:33

Problem dotyczy tylko miesa na szynke np z jednej strony jest ladne czerwone a z drugiej juz inny kolor, z boczkiem jest wszystko ok.

#4 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2031 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 12 maj 2008 - 09:40

Prawdopodobnie miało kontakt z czymś z czym nie powinno.
Wystarczy że dotknęło np. stołu gdzie były okruchy chleba (drożdże) lub cos innego, np. naczynie do peklowania było niedomyte z jednej strony (soory nie twierdze że to Twoja wina :lol: , ale podaje możliwości) lub, "brudna", "zarażona" igła do nastrzyku w sklepie ktoś czymś zaraził, w siatce itd...
Możliwości jest wiele, tak czy owak, musisz natychmiast zareagować i wyciągnąć wnioski na przyszłość :grin:

#5 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 12 maj 2008 - 09:48

Hmm, byc moze to od ogorkow malosolnych ktore obok staly :D No coz.. zobaczymy co z tego wyjdzie, dzieki za rade!

#6 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2031 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 12 maj 2008 - 09:52

Może przegryzałeś ogórem :lol: podczas pracy i chlapła kropla lub więcej na mięso (rękoma można było też przenieść) :grin:

#7 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12564 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 12 maj 2008 - 09:52

Witam.

Myślę że jednak warto wiedzieć jaką solanka ma temperaturę . Ja wędziłem tydzień temu i solanka po 14 dniach też była mętna , nie przekraczała temperatury 10st, z mięskiem było jednak wszystko ok .

Pozdrawiam

#8 kempes

kempes

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1792 postów
  • MiejscowośćSzadek

Napisano 12 maj 2008 - 09:53

tier, poniuchaj mięsko, zalewę, mięso nastrzykiwałeś ?
jeśli zalewa zakoloryzowała mocno od mięsa może być ono miejscami jaśniejsze, może było blisko naczynia, jeśli zalewę zrobiłeś wg przepisu i nie pachnie brzydko to powinno być dobre, schłodź całość - lodówka, butelki zamrożone itp.
czy zalewa zrobiła się ciągnaca ? /zła/
nie możesz peklować wkładając do lodówki ?

#9 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2031 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 12 maj 2008 - 09:55

Myślę że jednak warto wiedzieć jaką solanka ma temperaturę

Kolega TIER nie robił tego pierwszy więc wychodzę z założenia że sprawa temp i stę. jest poza dyskusją\ :wink:

#10 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 12 maj 2008 - 10:08

Kempes z miesem jest wszystko ok pod wzgledem zapachu, byc moze jest tak jak piszesz mieso lezalo na samym dnie garnka i wlasnie miejscami bylo jasniejesze. Solanka/zalewa zmienila tylko kolor, nic nie smierdzialo itd. Niesty w lodowce nie moge trzymac poniewaz jest to duzy garnek.

#11 kempes

kempes

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1792 postów
  • MiejscowośćSzadek

Napisano 12 maj 2008 - 11:56

tier, rozumiem będzie dobrze :lol:

#12 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 12 maj 2008 - 12:41

Juz w nowej solnace pekluje sie (w lodowce :D) po uwedzeniu napisze jakie byly efekty.

#13 MirekB

MirekB

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 553 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 12 maj 2008 - 14:30

Tier
Do peklowania w lodowce zastosuj plastikowe kwadratowe miski. Można je kupić w sklepach z art. gospodarczymi albo na wiejskich bazarach. Ja kupiłem w Macro. W sam raz wchodzą na półki w lodowce. Ja już "pozbyłem" się wszystkich garnków które faktycznie nie wchodziły do lodówki.
Pamiętaj aby co dwa dni przekładać mięso miejscami w misce-garnku, zapobiegnie to powstawaniu miejsc gdzie nie dopływa zalewa, a w tych miejscach będzie faktycznie inny kolor. Również nie zanurzone miejsca w solance będa miały inny odcień. Plamy mogły równiez powstać w miejscach gdzie świnia została uderzona, ale to bybyło juz widać przed włożeniem do zalewy. Mętnieniem zalewy się nie przejmuj, gorzej jak powstanie na zalewie piana lub zmieni zapach. Wtedy zalewa do kibla, opłócz mięsko i do nowej zalewy.
I pilnuj temperatury. Latem możesz robić mocniejsza zalewę. Ja latem daję 90 dkg. pektosoli na 10 l. wody, a zimą 80 dkg. Nie ma to większego wplywu na słoność wyrobów. Przynajmniej w moim wypadku.
Ja do peklowania uzywam wody kupowanej w sklepach w 5l. baniaczkach. Myślę że w Mońkach macie dobrą ( nie smierdzącą chlorem) kranówkę.

#14 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2031 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 12 maj 2008 - 16:10

Myślę że w Mońkach macie dobrą ( nie smierdzącą chlorem) kranówkę.
_________________


Chlor to "mały pikuś", w końcu i tak wsypujesz do wody chlorek wapnia, gorsze są mini ustrojstwa pływające w wodzie, a właśnie dzięki chlorowi jest ich znacznie mniej.
Chloru z wody można się pozbyć na dwa proste sposoby:
1. Grzejąc ją – gotując
2. Silnie napowietrzyć – np. taką pompką od akwarium

No i gorsze sprawy od mikrobów:
Czasami połowa lub więcej tablicy Mendelejewa :shock:
A tego to już tak łatwo nie usuniesz - propozycja na taką wodę to solidne filtry 4 sekcyjne + membrana - wtedy nawet ściek możesz wypić :grin:

#15 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 13 maj 2008 - 06:48

tak wsypujesz do wody chlorek wapnia,


Miałeś na myśli chlorek sodu? :smile:

#16 MirekB

MirekB

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 553 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 13 maj 2008 - 08:56

Mikrobów nie widać a chlor smierdzi.............. :tongue: :tongue:
Wolę bezwonne mikroby niz smierdzący chlor........... :grin: :grin: :grin: :lol:

#17 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 13 maj 2008 - 15:54

czy chlor czasem się nie ulatnia z wody?w ciągu 24 godzin tak robiłem wodę do akwarium :grin:
A najlepiej to chyba wodę przegotować i ostudzić ---- mikroby zabite, chlor się ulotni, i mniejsze prawdopodobieństwo zakażenia wody :wink:

#18 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 15 maj 2008 - 17:40

Dzieki wszystkim za pomoc! Wedzonki oczywiscie wyszyly jak zawsze :D:D

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#19 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 16 maj 2008 - 06:48

no wyszły ,wyszły :grin:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12564 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 16 maj 2008 - 07:20

Witam

Wędzonki śliczne musiały się udać . :smile:

Pozdrawiam




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych