Skocz do zawartości

Solanka problem


tier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Zrobilem jak zawsze solanke na wedzonki, w zasadzie wszystko bylo by ok ale woda troche "zmetniala" z racji na pogode staralem trzymac sie mieso na balkonie noca, w dzien w wannie w zimej wodzie, czy moze to byc od tego? mieso w niektorych miejsach zaczyna lekko zmieniac kolor na bezowy. Nigdy takiego problemu nie mialem, prosze o szybka rade co robic dalej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 85
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Wyciągaj mięso, (gorącą wodą z degertentami umyj naczynie) opłucz mięso wodą (podejrzane / anormalne miejsca wytnij z lekkim zapasem) i wsadzaj w nową solankę.

WODĘ NA SOLANKĘ KUP LUB ZAGOTUJ KRANOWĄ

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prawdopodobnie miało kontakt z czymś z czym nie powinno.

Wystarczy że dotknęło np. stołu gdzie były okruchy chleba (drożdże) lub cos innego, np. naczynie do peklowania było niedomyte z jednej strony (soory nie twierdze że to Twoja wina :lol: , ale podaje możliwości) lub, "brudna", "zarażona" igła do nastrzyku w sklepie ktoś czymś zaraził, w siatce itd...

Możliwości jest wiele, tak czy owak, musisz natychmiast zareagować i wyciągnąć wnioski na przyszłość :grin:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może przegryzałeś ogórem :lol: podczas pracy i chlapła kropla lub więcej na mięso (rękoma można było też przenieść) :grin:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Myślę że jednak warto wiedzieć jaką solanka ma temperaturę . Ja wędziłem tydzień temu i solanka po 14 dniach też była mętna , nie przekraczała temperatury 10st, z mięskiem było jednak wszystko ok .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tier, poniuchaj mięsko, zalewę, mięso nastrzykiwałeś ?

jeśli zalewa zakoloryzowała mocno od mięsa może być ono miejscami jaśniejsze, może było blisko naczynia, jeśli zalewę zrobiłeś wg przepisu i nie pachnie brzydko to powinno być dobre, schłodź całość - lodówka, butelki zamrożone itp.

czy zalewa zrobiła się ciągnaca ? /zła/

nie możesz peklować wkładając do lodówki ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę że jednak warto wiedzieć jaką solanka ma temperaturę

Kolega TIER nie robił tego pierwszy więc wychodzę z założenia że sprawa temp i stę. jest poza dyskusją\ :wink:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kempes z miesem jest wszystko ok pod wzgledem zapachu, byc moze jest tak jak piszesz mieso lezalo na samym dnie garnka i wlasnie miejscami bylo jasniejesze. Solanka/zalewa zmienila tylko kolor, nic nie smierdzialo itd. Niesty w lodowce nie moge trzymac poniewaz jest to duzy garnek.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tier

Do peklowania w lodowce zastosuj plastikowe kwadratowe miski. Można je kupić w sklepach z art. gospodarczymi albo na wiejskich bazarach. Ja kupiłem w Macro. W sam raz wchodzą na półki w lodowce. Ja już "pozbyłem" się wszystkich garnków które faktycznie nie wchodziły do lodówki.

Pamiętaj aby co dwa dni przekładać mięso miejscami w misce-garnku, zapobiegnie to powstawaniu miejsc gdzie nie dopływa zalewa, a w tych miejscach będzie faktycznie inny kolor. Również nie zanurzone miejsca w solance będa miały inny odcień. Plamy mogły równiez powstać w miejscach gdzie świnia została uderzona, ale to bybyło juz widać przed włożeniem do zalewy. Mętnieniem zalewy się nie przejmuj, gorzej jak powstanie na zalewie piana lub zmieni zapach. Wtedy zalewa do kibla, opłócz mięsko i do nowej zalewy.

I pilnuj temperatury. Latem możesz robić mocniejsza zalewę. Ja latem daję 90 dkg. pektosoli na 10 l. wody, a zimą 80 dkg. Nie ma to większego wplywu na słoność wyrobów. Przynajmniej w moim wypadku.

Ja do peklowania uzywam wody kupowanej w sklepach w 5l. baniaczkach. Myślę że w Mońkach macie dobrą ( nie smierdzącą chlorem) kranówkę.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę że w Mońkach macie dobrą ( nie smierdzącą chlorem) kranówkę.

_________________

Chlor to "mały pikuś", w końcu i tak wsypujesz do wody chlorek wapnia, gorsze są mini ustrojstwa pływające w wodzie, a właśnie dzięki chlorowi jest ich znacznie mniej.

Chloru z wody można się pozbyć na dwa proste sposoby:

1. Grzejąc ją – gotując

2. Silnie napowietrzyć – np. taką pompką od akwarium

 

No i gorsze sprawy od mikrobów:

Czasami połowa lub więcej tablicy Mendelejewa :shock:

A tego to już tak łatwo nie usuniesz - propozycja na taką wodę to solidne filtry 4 sekcyjne + membrana - wtedy nawet ściek możesz wypić :grin:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy chlor czasem się nie ulatnia z wody?w ciągu 24 godzin tak robiłem wodę do akwarium :grin:

A najlepiej to chyba wodę przegotować i ostudzić ---- mikroby zabite, chlor się ulotni, i mniejsze prawdopodobieństwo zakażenia wody :wink:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

witam

podpinam się pod ten temat co by nie śmiecić nowym :)

mój problem dotyczy solanki, mięso wsadziłem w Niedzielę i mam zamiar peklować przez 13 dni

ale dzisiaj zajrzałem do gara i znalazłem w nim sporo piany !! u teściówki to samo tylko że więcej,

ja od razu wyciągnąłem i zrobiłem nową solankę która teraz studzi się na dworku, mięso opłukane

czeka na wsadzenie w nową solankę, powiedzcie proszę czy dobrze zrobiłem !? na moje oko to wina nitów – łączeń uchwytów z garnkiem w którym leży mięso, bo tam jest najwięcej piany, albo tam się łatwiej przykleja bo ma do czego, ale mam jeszcze jeden taki garnek tylko mniejszy i tam leży szyneczka robiona tak samo jak całe mięsko tylko że tam solanka jest kilka cm. Poniżej tych nitów, i tam wszystko wygląda ok. ja niestety pekluję mięso w 0 stopniach bo padł mi kaloryfer, powiedzcie czy można peklować w tak niskiej temp. Wiem że ideał to między 4-8 stopnia ale czy można w 0 ???

obecnie albo to albo jakieś 11 stopni na schodach mi zostaje, czy kawałki 1,5 kg. Przejdą do weekendu przedświątecznego (22-23.12) bo wtedy zamierzam wędzić ???

dziękuję za pomoc

 

http://img708.imageshack.us/img708/5143/dscf1992c.jpg

 

http://img201.imageshack.us/img201/5850/dscf1993a.jpg

 

http://img832.imageshack.us/img832/6025/dscf1994r.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zrobiłem nową solankę która teraz studzi się na dworku

Czemu się studzi ?

ale czy można w 0

Przy 0 C nie ma procesu peklowania !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cholera to gdzie postawić??? 10-11 też niedobrze, ahhhh coś wymyśleć muszę !!

miro, studzi siębo zrobiłem nową z kranówy, i teraz ją wychładzam żeby zalać mięso,

zazwyczaj używam wody z baniaka kupnej do peklowania, ale akurat nie mam 

dziękuje za szybką pomoc

tak jak myślałem ! żadna piana nie wróży nic dobrego ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.