tier Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Maja 2008 Witam Zrobilem jak zawsze solanke na wedzonki, w zasadzie wszystko bylo by ok ale woda troche "zmetniala" z racji na pogode staralem trzymac sie mieso na balkonie noca, w dzien w wannie w zimej wodzie, czy moze to byc od tego? mieso w niektorych miejsach zaczyna lekko zmieniac kolor na bezowy. Nigdy takiego problemu nie mialem, prosze o szybka rade co robic dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Maja 2008 Wyciągaj mięso, (gorącą wodą z degertentami umyj naczynie) opłucz mięso wodą (podejrzane / anormalne miejsca wytnij z lekkim zapasem) i wsadzaj w nową solankę.WODĘ NA SOLANKĘ KUP LUB ZAGOTUJ KRANOWĄ Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 12 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Maja 2008 Problem dotyczy tylko miesa na szynke np z jednej strony jest ladne czerwone a z drugiej juz inny kolor, z boczkiem jest wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Maja 2008 Prawdopodobnie miało kontakt z czymś z czym nie powinno.Wystarczy że dotknęło np. stołu gdzie były okruchy chleba (drożdże) lub cos innego, np. naczynie do peklowania było niedomyte z jednej strony (soory nie twierdze że to Twoja wina :lol: , ale podaje możliwości) lub, "brudna", "zarażona" igła do nastrzyku w sklepie ktoś czymś zaraził, w siatce itd...Możliwości jest wiele, tak czy owak, musisz natychmiast zareagować i wyciągnąć wnioski na przyszłość :grin: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 12 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Maja 2008 Hmm, byc moze to od ogorkow malosolnych ktore obok staly No coz.. zobaczymy co z tego wyjdzie, dzieki za rade! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Maja 2008 Może przegryzałeś ogórem :lol: podczas pracy i chlapła kropla lub więcej na mięso (rękoma można było też przenieść) :grin: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Maja 2008 Witam. Myślę że jednak warto wiedzieć jaką solanka ma temperaturę . Ja wędziłem tydzień temu i solanka po 14 dniach też była mętna , nie przekraczała temperatury 10st, z mięskiem było jednak wszystko ok . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Maja 2008 tier, poniuchaj mięsko, zalewę, mięso nastrzykiwałeś ? jeśli zalewa zakoloryzowała mocno od mięsa może być ono miejscami jaśniejsze, może było blisko naczynia, jeśli zalewę zrobiłeś wg przepisu i nie pachnie brzydko to powinno być dobre, schłodź całość - lodówka, butelki zamrożone itp. czy zalewa zrobiła się ciągnaca ? /zła/ nie możesz peklować wkładając do lodówki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Maja 2008 Myślę że jednak warto wiedzieć jaką solanka ma temperaturęKolega TIER nie robił tego pierwszy więc wychodzę z założenia że sprawa temp i stę. jest poza dyskusją\ :wink: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 12 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Maja 2008 Kempes z miesem jest wszystko ok pod wzgledem zapachu, byc moze jest tak jak piszesz mieso lezalo na samym dnie garnka i wlasnie miejscami bylo jasniejesze. Solanka/zalewa zmienila tylko kolor, nic nie smierdzialo itd. Niesty w lodowce nie moge trzymac poniewaz jest to duzy garnek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Maja 2008 tier, rozumiem będzie dobrze :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 12 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Maja 2008 Juz w nowej solnace pekluje sie (w lodowce ) po uwedzeniu napisze jakie byly efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Maja 2008 TierDo peklowania w lodowce zastosuj plastikowe kwadratowe miski. Można je kupić w sklepach z art. gospodarczymi albo na wiejskich bazarach. Ja kupiłem w Macro. W sam raz wchodzą na półki w lodowce. Ja już "pozbyłem" się wszystkich garnków które faktycznie nie wchodziły do lodówki.Pamiętaj aby co dwa dni przekładać mięso miejscami w misce-garnku, zapobiegnie to powstawaniu miejsc gdzie nie dopływa zalewa, a w tych miejscach będzie faktycznie inny kolor. Również nie zanurzone miejsca w solance będa miały inny odcień. Plamy mogły równiez powstać w miejscach gdzie świnia została uderzona, ale to bybyło juz widać przed włożeniem do zalewy. Mętnieniem zalewy się nie przejmuj, gorzej jak powstanie na zalewie piana lub zmieni zapach. Wtedy zalewa do kibla, opłócz mięsko i do nowej zalewy.I pilnuj temperatury. Latem możesz robić mocniejsza zalewę. Ja latem daję 90 dkg. pektosoli na 10 l. wody, a zimą 80 dkg. Nie ma to większego wplywu na słoność wyrobów. Przynajmniej w moim wypadku.Ja do peklowania uzywam wody kupowanej w sklepach w 5l. baniaczkach. Myślę że w Mońkach macie dobrą ( nie smierdzącą chlorem) kranówkę. Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Maja 2008 Myślę że w Mońkach macie dobrą ( nie smierdzącą chlorem) kranówkę. _________________ Chlor to "mały pikuś", w końcu i tak wsypujesz do wody chlorek wapnia, gorsze są mini ustrojstwa pływające w wodzie, a właśnie dzięki chlorowi jest ich znacznie mniej. Chloru z wody można się pozbyć na dwa proste sposoby: 1. Grzejąc ją – gotując 2. Silnie napowietrzyć – np. taką pompką od akwarium No i gorsze sprawy od mikrobów: Czasami połowa lub więcej tablicy Mendelejewa :shock: A tego to już tak łatwo nie usuniesz - propozycja na taką wodę to solidne filtry 4 sekcyjne + membrana - wtedy nawet ściek możesz wypić :grin: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Maja 2008 tak wsypujesz do wody chlorek wapnia, Miałeś na myśli chlorek sodu? :smile: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Maja 2008 Mikrobów nie widać a chlor smierdzi.............. :tongue: :tongue: Wolę bezwonne mikroby niz smierdzący chlor........... :grin: :grin: :grin: :lol: Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Maja 2008 czy chlor czasem się nie ulatnia z wody?w ciągu 24 godzin tak robiłem wodę do akwarium :grin: A najlepiej to chyba wodę przegotować i ostudzić ---- mikroby zabite, chlor się ulotni, i mniejsze prawdopodobieństwo zakażenia wody :wink: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 15 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Maja 2008 Dzieki wszystkim za pomoc! Wedzonki oczywiscie wyszyly jak zawsze :D http://monki.us/~tier/wedzonki1.jpg http://monki.us/~tier/wedzonki.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Maja 2008 no wyszły ,wyszły :grin: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Maja 2008 Witam Wędzonki śliczne musiały się udać . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
efcia Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Maja 2008 Powitanko! Widać.że są pięknie uwędzone. a ta kiełbaska jaka apetyczna. :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Grudnia 2012 witam podpinam się pod ten temat co by nie śmiecić nowym mój problem dotyczy solanki, mięso wsadziłem w Niedzielę i mam zamiar peklować przez 13 dni ale dzisiaj zajrzałem do gara i znalazłem w nim sporo piany !! u teściówki to samo tylko że więcej, ja od razu wyciągnąłem i zrobiłem nową solankę która teraz studzi się na dworku, mięso opłukane czeka na wsadzenie w nową solankę, powiedzcie proszę czy dobrze zrobiłem !? na moje oko to wina nitów – łączeń uchwytów z garnkiem w którym leży mięso, bo tam jest najwięcej piany, albo tam się łatwiej przykleja bo ma do czego, ale mam jeszcze jeden taki garnek tylko mniejszy i tam leży szyneczka robiona tak samo jak całe mięsko tylko że tam solanka jest kilka cm. Poniżej tych nitów, i tam wszystko wygląda ok. ja niestety pekluję mięso w 0 stopniach bo padł mi kaloryfer, powiedzcie czy można peklować w tak niskiej temp. Wiem że ideał to między 4-8 stopnia ale czy można w 0 ??? obecnie albo to albo jakieś 11 stopni na schodach mi zostaje, czy kawałki 1,5 kg. Przejdą do weekendu przedświątecznego (22-23.12) bo wtedy zamierzam wędzić ??? dziękuję za pomoc http://img708.imageshack.us/img708/5143/dscf1992c.jpg http://img201.imageshack.us/img201/5850/dscf1993a.jpg http://img832.imageshack.us/img832/6025/dscf1994r.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Grudnia 2012 zrobiłem nową solankę która teraz studzi się na dworku Czemu się studzi ? ale czy można w 0Przy 0 C nie ma procesu peklowania ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Grudnia 2012 To rzeczywiście wygląda na korodujące ucha. Zmień naczynie, lub chociaż upchaj to tak, żeby nowa solanka nie sięgała do ucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 11 Grudnia 2012 cholera to gdzie postawić??? 10-11 też niedobrze, ahhhh coś wymyśleć muszę !!miro, studzi siębo zrobiłem nową z kranówy, i teraz ją wychładzam żeby zalać mięso,zazwyczaj używam wody z baniaka kupnej do peklowania, ale akurat nie mam dziękuje za szybką pomoc tak jak myślałem ! żadna piana nie wróży nic dobrego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.