Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Solanka problem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
85 odpowiedzi w tym temacie

#21 efcia

efcia

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 25 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 16 maj 2008 - 10:53

Powitanko!
Widać.że są pięknie uwędzone. a ta kiełbaska jaka apetyczna. :tongue:

#22 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 741 postów

Napisano 11 gru 2012 - 21:04

witam
podpinam się pod ten temat co by nie śmiecić nowym :)
mój problem dotyczy solanki, mięso wsadziłem w Niedzielę i mam zamiar peklować przez 13 dni
ale dzisiaj zajrzałem do gara i znalazłem w nim sporo piany !! u teściówki to samo tylko że więcej,
ja od razu wyciągnąłem i zrobiłem nową solankę która teraz studzi się na dworku, mięso opłukane
czeka na wsadzenie w nową solankę, powiedzcie proszę czy dobrze zrobiłem !? na moje oko to wina nitów – łączeń uchwytów z garnkiem w którym leży mięso, bo tam jest najwięcej piany, albo tam się łatwiej przykleja bo ma do czego, ale mam jeszcze jeden taki garnek tylko mniejszy i tam leży szyneczka robiona tak samo jak całe mięsko tylko że tam solanka jest kilka cm. Poniżej tych nitów, i tam wszystko wygląda ok. ja niestety pekluję mięso w 0 stopniach bo padł mi kaloryfer, powiedzcie czy można peklować w tak niskiej temp. Wiem że ideał to między 4-8 stopnia ale czy można w 0 ???
obecnie albo to albo jakieś 11 stopni na schodach mi zostaje, czy kawałki 1,5 kg. Przejdą do weekendu przedświątecznego (22-23.12) bo wtedy zamierzam wędzić ???
dziękuję za pomoc

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#23 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14044 postów

Napisano 11 gru 2012 - 21:12

zrobiłem nową solankę która teraz studzi się na dworku

Czemu się studzi ?

ale czy można w 0

Przy 0 C nie ma procesu peklowania !

#24 sokoz

sokoz

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 565 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 11 gru 2012 - 21:16

To rzeczywiście wygląda na korodujące ucha.
Zmień naczynie, lub chociaż upchaj to tak, żeby nowa solanka nie sięgała do ucha.

#25 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 741 postów

Napisano 11 gru 2012 - 21:21

cholera to gdzie postawić??? 10-11 też niedobrze, ahhhh coś wymyśleć muszę !!
miro, studzi siębo zrobiłem nową z kranówy, i teraz ją wychładzam żeby zalać mięso,
zazwyczaj używam wody z baniaka kupnej do peklowania, ale akurat nie mam 
dziękuje za szybką pomoc
tak jak myślałem ! żadna piana nie wróży nic dobrego ;)

#26 sokoz

sokoz

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 565 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 11 gru 2012 - 21:28

Trzeba będzie mierzyć temp solanki i przestawiać kocioł z 0 st do 11 st gdy ostygnie i z powrotem, gdy zacznie się robić za ciepła. Duży kocioł, to długo postoi zanim temp. się zmieni.

#27 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14044 postów

Napisano 11 gru 2012 - 21:30

10-11 od biedy i z braku innego miejsca można by dopuścić ale pamiętaj że będzie się peklowało znacznie szybciej niż w lodówce i o 13 dniach możesz zapomnieć.

Trochę piany czasami się zdarzy, ale trochę.

#28 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 741 postów

Napisano 11 gru 2012 - 21:35

no właśnie czytałem że można w 10 stopniach peklować ale czas skraca się bodajże o 1/3
a planowałem wędzić w weekend przed wigilią !! z pracy wracam po 18… będzie ciężko wcześniej uwędzić, albo do późnej nocy siedzieć 

#29 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14044 postów

Napisano 11 gru 2012 - 21:46

Teraz dopiero zobaczyłem zdjęcia :grin:
Faktycznie nie jest to piana z peklowania, ale jakaś reakcja z solanką .... czegoś takiego jeszcze nie widziałem. :shock:
Ach te Chińczyki, zawsze czymś zaskoczą :wink:

Garnki jako naczynie do peklowania możesz sobie darować.
Jeśli nie masz innych naczyń proponuje zakup plastikowych wiaderek 10L.
Jak nie kupisz zapytaj w pierwszym lepszym sklepie czy nie mają po np. śledziach.
Dobrze wymyj, wyparz żeby pozbyć się zapachu i możesz peklować bez obaw.

Może przy wiaderkach znajdziesz trochę miejsca w lodówce ?

#30 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27380 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 11 gru 2012 - 21:47

czytałem że można w 10 stopniach peklować ale czas skraca się bodajże o 1/3

To o ile by skróciło czas przy 30 stopniach? :wink:

#31 Marian Ciunel

Marian Ciunel

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 98 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 11 gru 2012 - 22:01

Jest to reakcja solanki z nitami aluminiowymi którymi są przymocowane uchwyty garnka, miałem to samo, teraz wlewam mniej silanki i jest wszystko dobrze.

#32 Gość_quartz_*

Gość_quartz_*
  • Goście

Napisano 11 gru 2012 - 22:06

Nie jest. NaCl nie wchodzi w reakcję z Al.

#33 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27380 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 11 gru 2012 - 22:10

Poza chlorkiem sodu peklosól zawiera jeszcze inne pierwiastki i związki.

#34 sokoz

sokoz

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 565 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 11 gru 2012 - 22:15

osid, możesz schładzać solankę wkładając zamrożone woreczki z wodą. Oczywiście muszą być w 100% szczelne. Niektórzy wkładają butelki PET z wodą /lodem/, trzeba zadbać by lód nie rozsadził.

#35 Gość_quartz_*

Gość_quartz_*
  • Goście

Napisano 11 gru 2012 - 22:29

Poza chlorkiem sodu peklosól zawiera jeszcze inne pierwiastki i związki.

Wiem, ale to już nie solanka a zaprawa peklująca. :grin: Na zdjęciu widać, że zachodzi burzliwa reakcja, ja bym takiego garnka nie używał. Swoją drogą, ciekawe jakie było Ph tej zalewy.

#36 ROBSON REDDEVIL

ROBSON REDDEVIL

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 63 postów
  • MiejscowośćRaszyn W-wa

Napisano 11 gru 2012 - 23:55

Witam ile wody i ile peklosoli na 11.6kg mięsa patrzyłem na tabele,ale chciałem spytać.

#37 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5168 postów

Napisano 11 gru 2012 - 23:58

Ja bym zrobiła ok 6 litrów solanki , stosując 85 gramów peklosoli na litr wody i peklowała z 10 dni :grin: No i nastrzyk na początku .

#38 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 741 postów

Napisano 12 gru 2012 - 09:29

wczoraj z termometrem w dłoni zacząłem szukać nowego miejsca w całym domu na moje wędzoneczki i co ?! okazało się że najzimniejsze (8,5stopnia) jest gdzie ??? w pomieszczeniu obok kotłowni gdzie stoi piec !!! podłoga tam jest nieco niżej od poziomu w całym domu i leży tam węgiel, myślę że będzie ok jak tam przeniosę wędzonki ?! porozdzielałem je na razie na 3 gary tak by solanka nie dotykała nitów, kupię tak jak miro podpowiadał jakieś wiaderka na przyszłość, choć do tej pory peklowałem w garach i było ok, nigdy nic mi się nie zepsuło, myślicie że w takiej temp. Mogę poczekać do 22 grudnia z wędzeniem ?? teraz stały w 0 stopniach więc się nie peklowały, a kawałki mam takie po 1,5 kg. to powinno im wystarczyć 1,5 tygodnia ??

osid napisał/a:czytałem że można w 10 stopniach peklować ale czas skraca się bodajże o 1/3

To o ile by skróciło czas przy 30 stopniach?


odpowiadam:
akademia dziadka cz. VII punkt C.
"Zakończając temat peklowania, trzeba nadmienić, że peklując w temperaturze 10 st.C. można czas peklowania skrócić o 1/3." ;)
Jeszcze raz dziękuję za pomoc

#39 tomm1927

tomm1927

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • Miejscowośćczwa

Napisano 12 gru 2012 - 09:33

Przy 0 C nie ma procesu peklowania !

ok, nie ma.
ale powiedzcie co w przypadku gdy z racji braku miejsca w lodówce i trzymaniu gara na balkonie solanka zamarznie?? w nocy spadła temperatura do ok. -15 i niestety tak się stało. czy wystarczy odmrozić mięcho i zrobić nową solankę??
doradźcie bo nie wiem co dalej z tym "wsadem", mnie sięto nigdy nie zdarzyło ale matula przegapiła ciutkę temperatury i stało się.

#40 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27380 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 12 gru 2012 - 09:48

Zrób tak, jak zalecał Kolega Bagno: na dzień mięsko na balkon (opatulić kocami), a na noc do mieszkania (lub odwrotnie). Spróbuj jeszcze ocieplić czymś garnek z mięsem.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych