Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pierwsze pytania i porady.

wieprzowina mięso zszarzałe wieprzowina mięso zszarzałe

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2827 odpowiedzi w tym temacie

#2781 grehor1

grehor1

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 141 postów
  • Miejscowośćwrocław-oleśnica-bystre

Napisano 08 lis 2018 - 14:57

Napewno było coś nie tak ale to było frycowe zapłacone kupę lat temu jak myślałem że mięso to mięso i nie ważne gdzie kupię byleby tanio hehehe jak sobie przypomnę to jeszcze się dziwię żem taki naiwny był

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

#2782 czeczen1963

czeczen1963

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • Miejscowośćsamociążek

Napisano 08 lis 2018 - 19:08

Witam wszystkich. Początki są trudne,mięso się pekluje w niedzielę pierwsze dymienie. Niepokoi mnie że peklówka robi się coraz gęsta i taka przepełniona śluzem. Przejrzałem sporo stron ale nigdzie nie znalazłem podpowiedzi  czy tak powinno być. Obawiam się że zmarnuje mieso . Pomóżcie. Dzięki.

Mięso kupiłem u rzeżnika u którego kupuję od lat. Wprawdzie nigdy nie peklowałem, ale potrafiło leżeć w lodówce tydzień i było ok. Mięso nie śmierdzi,wręcz przeciwnie ma przyjemny zapach. Dzisiaj 10 dzień jak się pekluje,codziennie przekładam. Może przesadzam,brak doświadczenia.



#2783 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 502 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 08 lis 2018 - 19:22

 

.....Dzisiaj 10 dzień jak się pekluje,codziennie przekładam. Może przesadzam,brak doświadczenia.

 

Ja bym tam nie grzebał. Raz się uda, innym razem nie, obyś nie zaraził mięsa.


Użytkownik wojs40 edytował ten post 08 lis 2018 - 19:24


#2784 czeczen1963

czeczen1963

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • Miejscowośćsamociążek

Napisano 08 lis 2018 - 19:27

Wyciągaj to mięso i to szybko z tego śluzu jak już nie jest za późno to jeszcze je obmyjesz i wstawisz do nowej solanki ale musisz napisać co więcej o czasie jaki mięso stoi w zalewie o jej stężeniu i warunkach przechowywania inaczej możesz popełnić ten am błąd a może być też wina mięsa. Pewne jest jedno to co masz teraz (kisiel) jest procesem gnicia miesa

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Byłem teraz sprawdzić bo się obawiam. przełożyłem jak co wieczór. Pachnie smakowicie.Leży w garnku z kwasiaka. przygniecione tak że niema kontaktu z powietrzem. to 10 dzień. Może przesadzam?



#2785 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 214 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 08 lis 2018 - 19:53

Czeczen nie panikuj. Jak temperatura jest odpowiednia - poniżej 8 stopni to wszystko jest ok.


Użytkownik EAnna edytował ten post 08 lis 2018 - 19:58


#2786 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10041 postów

Napisano 08 lis 2018 - 19:59

Nie grzeb łapami w tym mięsie bo go zakazisz.W czasie peklowania mięsa nie trzeba przewracać.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 08 lis 2018 - 20:01


#2787 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8088 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 08 lis 2018 - 20:03

Może przesadzam?

Na ile dni to peklowanie zaplanowałeś? 



#2788 enzig

enzig

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • Miejscowośća co cię

Napisano 09 lis 2018 - 12:59

Witam wszystkich!

 

Pekluje boczki na 14 dni na mokro. Oprócz tego dostałem 1kg karkówki eko. Jako że nie miałem na nią żadnego pomysłu eksperymentalnie leży zasolona w pojemniku już 6 dni, 1kg soli kamiennej pokrywa i otacza 1kg mięsa, zmieniam sól co 3 dni (ale zapomniałem wcześniej wyprażyć sól) mięso już sztywne i suchawe w zapachu zaczyna przypominać szynkę parmeńską. Boczki i karkówka leżą w chłodziarce 4-6`C i tak się zastanawiam teraz nad tą karkówka, co to z nią zrobić? macie jakieś pomysły bo ja nadal żadnego?

 

Pozdrawiam

Bartek


Użytkownik enzig edytował ten post 09 lis 2018 - 13:02


#2789 Mariusz7

Mariusz7

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 139 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 10 lis 2018 - 18:30

Kilogram soli na kilogram mięsa? Skoro nie miałeś i nadal nie masz pomysłu to po co ją zasoliłeś?

#2790 enzig

enzig

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • Miejscowośća co cię

Napisano 11 lis 2018 - 00:14

Chciałem ją przetrzymać nie mrożąc zanim jakiś ciekawy przepis znajdę, 1kg soli sypałęm na "pałę" by mieć pewność że się nie zepsuje.



#2791 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4983 postów

Napisano 11 lis 2018 - 00:24

No to ciężko coś poradzić przy Twoim podejściu - zasolenie takie ,że może do bigosu to mięso się nada :facepalm:



#2792 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8088 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 11 lis 2018 - 00:35

Tę karkówkę wymocz aby ją odsolić i zrób pieczeń z dużą ilością czosnku, kminku i cebuli.

Teraz już nie możesz jej peklować, bo peklosól to prawie sama sól.

Wprawdzie szynka parmeńska robiona jest na samej soli ale występują dodatkowo lokalne komponenty mikrobiologiczne oraz mikroklimat.

To nie sama sól konserwuje tę szynkę i decyduje o jej wspaniałym aromacie. 



#2793 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1100 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 26 lis 2018 - 14:05

Kochani, Jakiś czas temu robiłem kiełbasę i... pomyliłem miski z mięsami o czym dowiedziałem się dopiero gdy farsz się wędził :facepalm:

Pomroziłem większość produkcji (bez parzenia) a to co sparzyłem było dla mnie (i całej rodziny) po prostu za tłuste (stosunek tłustego do jedynki wyszła jakieś 2-2,5 do 1 i wszystko zmielone na sitku nr. 5 lub 8, nie pamiętam już ale dosyć drobno)

I teraz tak.

Mięso było pierwszej świeżości (dzień wcześniej taplało się w błocie)

Zaraz po wędzeniu i studzeniu mrożone. I tak przechowywane do dzisiaj.

Już miałem je wyciągać do wyrzucenia (planuję poczyścić zamrażalkę i przy okazji sprawdzić co tam mamy :) ) kiedy narodził się pomysł:

Odmrozić cały wkład, wydobyć z jelit, dokupić jakiegoś mięsa chudego, zmieszać to wszystko, doprawić, w słoiki i spasteryzować. Zrobić coś a'la konserwy - nie wiem co wyjdzie, ale przede wszystkim czy będzie to bezpieczne?

Czy może lepiej nie ryzykować, nie łaszczyć się i po prostu wszystko wyrzucić?



#2794 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4995 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 26 lis 2018 - 14:28

@wróbel75, nie sadze zeby to nie bylo do zjedzenia , przeciez jak bys rozmrozil i sparzyl tez bys zjadl , ja bym dokupila miesa i zrobila jak mowisz w sloikach , tylko rozmrazaj w lodowce i staraj sie zeby po wyjeciu z jelita w miare szybko schowac do lodowki zanim bedziesz dodawal inne miesa.



#2795 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1100 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 26 lis 2018 - 14:32

przeciez jak bys rozmrozil i sparzyl tez bys zjadl

No tyż racja, :facepalm:  zaćmienie umysłu :D

Dziękuję :)


Użytkownik wróbel75 edytował ten post 26 lis 2018 - 14:33


#2796 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5779 postów

Napisano 26 lis 2018 - 14:40

Czy może lepiej nie ryzykować, nie łaszczyć się i po prostu wszystko wyrzucić?
Broń Boże :D   ale możesz zrobić świetny pasztet o aromacie wędzenia plus oczywiście dodatki np. drobiowe , smarówki - jak to aż takie tłuste - albo wysłać do mnie  :facepalm: jak lubię słoninkę  :facepalm: , przetrzymać na grilla - tłusta kiełba z grilla najsmaczniejsza  tłuszcz się częściowo wytopi , upiec w piekarniku z cebulką :yes: - jest co z tym zrobić :D 

#2797 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1100 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 26 lis 2018 - 14:51

o aromacie wędzenia

No to była "myśl przewodnia" zachować ten aromat i posmak, a teraz stworzyć (przetworzyć) coś "nowego"

Na gorąco (sparzona) z musztardą  jest zjadliwa ale do delicji jej daleko.



#2798 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4995 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 26 lis 2018 - 15:00

taka tlusciutka mozna tez upiec z kiszona kapusta cos jak zeberka sie robi Napewno cos wymyslisz ...wiec o wyrzucaniu zapomnij :)



#2799 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1100 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 26 lis 2018 - 15:21

Dzięki Wam SiB-y. Po prostu jakieś zaćmienie miałem aby tego ponownie nie przetwarzać :facepalm:

Ale opcja "wyrzucić" nie wchodzi w grę :)



#2800 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5779 postów

Napisano 26 lis 2018 - 16:00

Na gorąco (sparzona) z musztardą jest zjadliwa ale do delicji jej daleko
Grillek - Bigosik :thumbsup: 





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wieprzowina, mięso zszarzałe, wieprzowina, mięso zszarzałe

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


    Bing (1)