Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pierwsze pytania i porady.

wieprzowina mięso zszarzałe wieprzowina mięso zszarzałe

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2791 odpowiedzi w tym temacie

#2781 grehor1

grehor1

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 124 postów
  • Miejscowośćwrocław-oleśnica-bystre

Napisano 08 lis 2018 - 14:57

Napewno było coś nie tak ale to było frycowe zapłacone kupę lat temu jak myślałem że mięso to mięso i nie ważne gdzie kupię byleby tanio hehehe jak sobie przypomnę to jeszcze się dziwię żem taki naiwny był

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

#2782 czeczen1963

czeczen1963

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • Miejscowośćsamociążek

Napisano 08 lis 2018 - 19:08

Witam wszystkich. Początki są trudne,mięso się pekluje w niedzielę pierwsze dymienie. Niepokoi mnie że peklówka robi się coraz gęsta i taka przepełniona śluzem. Przejrzałem sporo stron ale nigdzie nie znalazłem podpowiedzi  czy tak powinno być. Obawiam się że zmarnuje mieso . Pomóżcie. Dzięki.

Mięso kupiłem u rzeżnika u którego kupuję od lat. Wprawdzie nigdy nie peklowałem, ale potrafiło leżeć w lodówce tydzień i było ok. Mięso nie śmierdzi,wręcz przeciwnie ma przyjemny zapach. Dzisiaj 10 dzień jak się pekluje,codziennie przekładam. Może przesadzam,brak doświadczenia.



#2783 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 463 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 08 lis 2018 - 19:22

 

.....Dzisiaj 10 dzień jak się pekluje,codziennie przekładam. Może przesadzam,brak doświadczenia.

 

Ja bym tam nie grzebał. Raz się uda, innym razem nie, obyś nie zaraził mięsa.


Użytkownik wojs40 edytował ten post 08 lis 2018 - 19:24


#2784 czeczen1963

czeczen1963

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • Miejscowośćsamociążek

Napisano 08 lis 2018 - 19:27

Wyciągaj to mięso i to szybko z tego śluzu jak już nie jest za późno to jeszcze je obmyjesz i wstawisz do nowej solanki ale musisz napisać co więcej o czasie jaki mięso stoi w zalewie o jej stężeniu i warunkach przechowywania inaczej możesz popełnić ten am błąd a może być też wina mięsa. Pewne jest jedno to co masz teraz (kisiel) jest procesem gnicia miesa

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Byłem teraz sprawdzić bo się obawiam. przełożyłem jak co wieczór. Pachnie smakowicie.Leży w garnku z kwasiaka. przygniecione tak że niema kontaktu z powietrzem. to 10 dzień. Może przesadzam?



#2785 krzychuzab

krzychuzab

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 177 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 08 lis 2018 - 19:53

Czeczen nie panikuj. Jak temperatura jest odpowiednia - poniżej 8 stopni to wszystko jest ok.


Użytkownik EAnna edytował ten post 08 lis 2018 - 19:58


#2786 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 9917 postów

Napisano 08 lis 2018 - 19:59

Nie grzeb łapami w tym mięsie bo go zakazisz.W czasie peklowania mięsa nie trzeba przewracać.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 08 lis 2018 - 20:01


#2787 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7872 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 08 lis 2018 - 20:03

Może przesadzam?

Na ile dni to peklowanie zaplanowałeś? 



#2788 enzig

enzig

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • Miejscowośća co cię

Napisano 09 lis 2018 - 12:59

Witam wszystkich!

 

Pekluje boczki na 14 dni na mokro. Oprócz tego dostałem 1kg karkówki eko. Jako że nie miałem na nią żadnego pomysłu eksperymentalnie leży zasolona w pojemniku już 6 dni, 1kg soli kamiennej pokrywa i otacza 1kg mięsa, zmieniam sól co 3 dni (ale zapomniałem wcześniej wyprażyć sól) mięso już sztywne i suchawe w zapachu zaczyna przypominać szynkę parmeńską. Boczki i karkówka leżą w chłodziarce 4-6`C i tak się zastanawiam teraz nad tą karkówka, co to z nią zrobić? macie jakieś pomysły bo ja nadal żadnego?

 

Pozdrawiam

Bartek


Użytkownik enzig edytował ten post 09 lis 2018 - 13:02


#2789 Mariusz7

Mariusz7

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 137 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 10 lis 2018 - 18:30

Kilogram soli na kilogram mięsa? Skoro nie miałeś i nadal nie masz pomysłu to po co ją zasoliłeś?

#2790 enzig

enzig

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • Miejscowośća co cię

Napisano 11 lis 2018 - 00:14

Chciałem ją przetrzymać nie mrożąc zanim jakiś ciekawy przepis znajdę, 1kg soli sypałęm na "pałę" by mieć pewność że się nie zepsuje.



#2791 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4961 postów

Napisano 11 lis 2018 - 00:24

No to ciężko coś poradzić przy Twoim podejściu - zasolenie takie ,że może do bigosu to mięso się nada :facepalm:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#2792 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7872 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 11 lis 2018 - 00:35

Tę karkówkę wymocz aby ją odsolić i zrób pieczeń z dużą ilością czosnku, kminku i cebuli.

Teraz już nie możesz jej peklować, bo peklosól to prawie sama sól.

Wprawdzie szynka parmeńska robiona jest na samej soli ale występują dodatkowo lokalne komponenty mikrobiologiczne oraz mikroklimat.

To nie sama sól konserwuje tę szynkę i decyduje o jej wspaniałym aromacie. 







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wieprzowina, mięso zszarzałe, wieprzowina, mięso zszarzałe

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych