wkladzik Opublikowano 26 Marca Zgłoś Udostępnij #3201 Opublikowano 26 Marca Nie mogę niestety edytować, do klasy 3 zaliczyłem również warkocz że schabu , bo tak wyczytałem na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 26 Marca Zgłoś Udostępnij #3202 Opublikowano 26 Marca 5 minut temu, wkladzik napisał(a): klasy 3 zaliczyłem również warkocz że schabu , bo tak wyczytałem na forum. Dokładnie tak należ klasyfikować warkocz 👍pomimo tego, że warkocze z dzisiejszych świń wyglądają jak kl IIb której nazewnictwo już dziś nie istnieje a szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 26 Marca Zgłoś Udostępnij #3203 Opublikowano 26 Marca (edytowane) Czyli podsumowując 1 klasa 1.75kg 25% (szynka) 2 klasa 3.5kg 50% (Szynka+łoptka+ dokupie 2.5kg boczku) 3 klasa 1.75 25% (warkocz, szynka, łopatka , golonka) to co widać na zdjeciu Wyjdzie coś z tego ? Edytowane 26 Marca przez wkladzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Marca Zgłoś Udostępnij #3204 Opublikowano 26 Marca (edytowane) 2 godziny temu, wkladzik napisał(a): Może pokuszę się o kiełbasę kruchą, pierwszy raz robię z tego co mam, a nie z gotowych przepisów. Kruchą z 20% w składzie III wp.🤣Zapomnij. No może jak zaparzysz mięso albo dodasz ocet lub kwas mlekowy to może się uda .Ja nie daję obecnie do żadnej kiełbasy III wp oprócz białej chyba ,że kupię świnie hodowaną w sposób obecnie rzadko spotykany czyli gospodarski i to ze starszej sztuki. Edytowane 26 Marca przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 26 Marca Zgłoś Udostępnij #3205 Opublikowano 26 Marca Nie mam ciśnienia na krucha, ale też nie chce by wyszła twarda jak kij 😁 Pierwszy i ostatni raz bawię się w takie czarowanie, następnym razem to co mi się zostanie pójdzie na konserwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 26 Marca Zgłoś Udostępnij #3206 Opublikowano 26 Marca 2 godziny temu, wkladzik napisał(a): Pierwszy i ostatni raz bawię się w takie czarowanie, następnym razem to co mi się zostanie pójdzie na konserwę. Nie poddawaj się, internet pełen jest takich co nie wiedzą jak klasyfikować Czytaj, oglądaj, próbuj, pojedź na kurs i ogarniesz wszystko! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Marca Zgłoś Udostępnij #3207 Opublikowano 27 Marca W dniu 26.03.2024 o 21:56, sobol napisał(a): Nie poddawaj się, internet pełen jest takich co nie wiedzą jak klasyfikować Nawet prowadzą swoje kanały na you tube .🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 28 Marca Zgłoś Udostępnij #3208 Opublikowano 28 Marca Poprawiłem klase 3 wykroilem z niej tluszcz. Ta kielbasa to moja improwizacja bo nie mogłem się podpiąć swoim składem do gotowego przepisu. Klasa 1 szynka zmielona na szarpaku Klasa 2 boczek zmielony na sitku 8mm Klase 3 glownie warkocz zmieliłem dwa razy na sitku 4mm. I tu mam niewiadomą, jedni łącza wszystko na razem dodają przyprawę plus wode i mieszają do uzyskania kleistosci. Inni natomiast najpierw mieszają klase 1 z 3 a potem dają przyprawy. Ogólnie jest kila sposobów na kielbase. Czy ja ze swoimi składnikami mogę wszystko dodać do siebie , przyprawy , wode , wymieszać i odstawić do lodówki na 24 godziny, a potem znowu przemieszać farszu , nabić w jelito , osadzic 2h i wędzić. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.