Skocz do zawartości

Pierwsze pytania i porady.


opel3366

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, wkladzik napisał(a):

klasy 3 zaliczyłem również warkocz że schabu , bo tak wyczytałem na forum. 

Dokładnie tak należ klasyfikować warkocz 👍pomimo tego, że warkocze z dzisiejszych świń wyglądają jak kl IIb której nazewnictwo już dziś nie istnieje a szkoda.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, wkladzik napisał(a):

Może pokuszę się o kiełbasę kruchą, pierwszy raz robię z tego co mam, a nie z gotowych przepisów. 

Kruchą z 20%  w składzie III wp.🤣Zapomnij. No może jak zaparzysz mięso albo dodasz ocet lub kwas mlekowy to może się uda .Ja nie daję obecnie do  żadnej kiełbasy III wp oprócz białej chyba ,że kupię świnie hodowaną w sposób obecnie rzadko spotykany czyli gospodarski i to ze starszej sztuki.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, wkladzik napisał(a):

Pierwszy i ostatni raz bawię się w takie czarowanie, następnym razem to co mi się zostanie pójdzie na konserwę. 

Nie poddawaj się, internet pełen jest takich co nie wiedzą jak klasyfikować :) Czytaj, oglądaj, próbuj, pojedź na kurs i ogarniesz wszystko!

  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poprawiłem klase 3 wykroilem z niej tluszcz. 

Ta kielbasa to moja improwizacja bo nie mogłem się podpiąć swoim składem do gotowego przepisu. 

Klasa 1 szynka zmielona na szarpaku

Klasa 2 boczek  zmielony na sitku 8mm

Klase 3 glownie warkocz zmieliłem  dwa razy na sitku 4mm.

 

I tu mam niewiadomą, jedni łącza wszystko na razem dodają przyprawę plus wode i mieszają do uzyskania kleistosci. 

Inni natomiast najpierw mieszają klase 1 z 3 a potem  dają przyprawy. Ogólnie jest kila sposobów na kielbase. 

 

Czy ja ze swoimi składnikami mogę wszystko dodać do siebie , przyprawy , wode , wymieszać i odstawić do lodówki na 24 godziny, a potem znowu przemieszać farszu , nabić w jelito , osadzic 2h i wędzić. ?  

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.