Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pierwsze pytania i porady.

wieprzowina mięso zszarzałe

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2872 odpowiedzi w tym temacie

#2861 Angelos

Angelos

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów
  • MiejscowośćSzydlowiec

Napisano 05 lut 2019 - 16:51

Zawartość peklosoli możesz sprawdzić w przekroju. Jak jest szara, albo z szarym oczkiem, to nie ma peklosoli tylko sól. W takim przypadku trochę ryzykowne jest dłuższe przechowywanie (jad kiełbasiany). Tyle wyczytałem na forum :-) jeśli coś źle napisałem, bardzo proszę prawdziwych fachowców o poprawienie i nie bicie :-)

Użytkownik Angelos edytował ten post 05 lut 2019 - 16:51


#2862 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 863 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 06 lut 2019 - 11:58

trzeba sprawdzić,czy na przekroju nie ma pleśni,wtedy wędlina jest niezdatna.Jeżeli kiełbasa jest niepeklowana można ją poddać procesowi termicznemu.Pieczenie w temp. powyżej  100 stopni , albo gotowaniu..


Użytkownik nestor edytował ten post 06 lut 2019 - 12:04


#2863 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5209 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 06 lut 2019 - 12:14

Skoro to sklepowa kielbasa to poprostu isc badz zdzwonic i wszystko bedzie wiadome czy na soli czy na peklosoli.Jezeli nie byla opakowana,  bo opakowaniu tez jest przeciez napisane.



#2864 Phazerrro

Phazerrro

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćReykjavik

Napisano 15 lut 2019 - 19:54

Po przekrojeniu kiełbasa ok. kolor,smak i zapach właściwy.

Dziś wędziłem przygotowaną przez siebie kiełbasę - odczekam z 2dni i zobaczę.

 

Podziękował za podzielenie się wiedzą i spostrzeżeniami - udanego weekendu :)



#2865 piurko

piurko

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 103 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 16 lut 2019 - 14:57

Tak na chybcika , jeśli można ... :)

Do parzenia wędzonek w workach zgrzewanych , ładować mięso ciepłe czy schłodzić najpierw ?



#2866 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8479 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 16 lut 2019 - 15:42

Do parzenia wędzonek w workach zgrzewanych , ładować mięso ciepłe czy schłodzić najpierw ?

Można ciepłe. Ja tak robię zawsze  :)  



#2867 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10452 postów

Napisano 16 lut 2019 - 16:41

Tak na chybcika , jeśli można ... :)

Do parzenia wędzonek w workach zgrzewanych , ładować mięso ciepłe czy schłodzić najpierw ?

A jaka to różnica jak i tak nie możesz sprawdzić kiedy wyrób osiągnie w środku żądaną temperaturę.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 16 lut 2019 - 16:41


#2868 piurko

piurko

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 103 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 16 lut 2019 - 17:45

 

Do parzenia wędzonek w workach zgrzewanych , ładować mięso ciepłe czy schłodzić najpierw ?

Można ciepłe. Ja tak robię zawsze  :)  

 

Dzięki EAnna  :) 

 

 

 

Tak na chybcika , jeśli można ... :)

Do parzenia wędzonek w workach zgrzewanych , ładować mięso ciepłe czy schłodzić najpierw ?

A jaka to różnica jak i tak nie możesz sprawdzić kiedy wyrób osiągnie w środku żądaną temperaturę.

 

 

Nooo... żadna  :) i dla Ciebie jest to oczywista oczywistość  :thumbsup:  , ale weź poprawkę na niektórych "młodych" a pewnie i znajdzie się kilku "starych" ,  że czytając różne tematy , robi się niezły mętlik w głowie ... :cry:

Było gdzieś pisane o zapakowanych wędzonkach , chyba niewysuszone przed dymieniem , i coś tam było o kwaśnym mięsie...

Więc wolę zapytać... :tongue:



#2869 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10452 postów

Napisano 16 lut 2019 - 19:53

Więc wolę zapytać...

 

A pytaj. :) To Ci się chwali, że najpierw pytasz a później robisz  :thumbsup: . 



#2870 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2531 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 25 lut 2019 - 12:47

Witam jak Sibaski technicznie skorzystać z rabatu w https://swojskiwyrob.pl/ . Technicznie tz co gdzie wklepać bo podchodzę do tematu i coś nie wychodzi :)



#2871 bartekr

bartekr

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćRzeszow

Napisano 11 mar 2019 - 19:34

Panowie potrzebuje szybkiej odpowiedzi. Czas mało bo mięsiwo przygotowane. Robię tzw. mielonkę w słoikach. Łopatka + podgardle. Zastanawiam się co wyjdzie jak upcham to do woreczka + szybkowar. Będzie galaretka? Odlewać skroplony po gotowaniu?
Proszę w szybką odpowiedź. Dziękuję i pozdrawiam.

#2872 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6310 postów

Napisano 11 mar 2019 - 20:07

Robię tzw. mielonkę w słoikach
To chyba wiesz jak to zrobić jak już robisz.

co wyjdzie jak upcham to do woreczka + szybkowar. Będzie galaretka? Odlewać skroplony po gotowaniu?
do jakiego woreczka ? jakie woreczki do szybkowara ? i po co woreczki do szybkowara ? tam jest więcej niż 100 st . Co odlewać/ co rozumiesz pod pojęciem : skroplony po gotowaniu ?  - za dużo niewiadomych= za mało danych 

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#2873 bartekr

bartekr

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćRzeszow

Napisano 11 mar 2019 - 20:20

Szynkowar. Okrągły 1 kilowy. Nie zauważyłem że automat sam mi zmienił wyraz.





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wieprzowina, mięso zszarzałe

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych