Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pierwsze pytania i porady.

wieprzowina mięso zszarzałe

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2959 odpowiedzi w tym temacie

#2881 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1014 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 13 kwi 2019 - 17:26

Ja sam produkowałem peklosól. Czysty nitryt (ilości kontrolowane przez IW) rozpuszczało się w gorącej wodzie i dodawało do czystej soli. Po wymieszaniu peklosól była taka lekko wilgotna, ale nigdy nie zbrylona. Każdy kto to robił wie że w ciągu kilku sekund gorąca woda pod wpływem nitrytu robi się zimna. 



#2882 kreep

kreep

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćChorzów

Napisano 09 maj 2019 - 18:28

Koledzy i Koleżanki planuje zakup wędzarni do ogródka działkowego, możecie mi coś doradzić, tylko żeby cena nie zawaliła mnie z nóg,dodam że chciałbym też wędzic zimą

#2883 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11263 postów

Napisano 09 maj 2019 - 19:47

https://wedlinydomow...etna/?hl=beczka



#2884 kreep

kreep

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćChorzów

Napisano 13 maj 2019 - 17:16

A czy w beczce można też wędzic zimą???

#2885 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27397 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 13 maj 2019 - 17:37

Jasne. :D



#2886 kotunia

kotunia

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 412 postów
  • MiejscowośćLeszno, wielkopolska

Napisano 13 maj 2019 - 17:38

Można bez problemu :)



#2887 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14056 postów

Napisano 13 maj 2019 - 17:46

A czy w beczce można też wędzic zimą???


Tylko trzeba ją ocieplić, bo będzie problem z utrzymaniem temperatury.

#2888 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11263 postów

Napisano 13 maj 2019 - 19:10

 

A czy w beczce można też wędzic zimą???


Tylko trzeba ją ocieplić, bo będzie problem z utrzymaniem temperatury.

 

No co Ty.Miałeś kiedyś wędzarnię z beczki bo ja miałem  trzy i żadna nie była ocieplona a wędzarnia miała do tego 1,5 m kanału.

 

A czy w beczce można też wędzic zimą???

Śmialo jak wyżej.



#2889 kreep

kreep

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćChorzów

Napisano 13 maj 2019 - 19:38

To trzeba ocieplać czy niet 😋?gdzie znajdę jak wędzarnia z beczki powinna być wykonana i palenisko pod nią?

#2890 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14056 postów

Napisano 13 maj 2019 - 19:49

Oczywiście że nie miałem Arkadiuszu.
Tylko ty masz, miałeś i będziesz miał wszystko.

#2891 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11263 postów

Napisano 13 maj 2019 - 19:54

To trzeba ocieplać czy niet

Nie trzeba , ale jak ocieplisz to będziesz miał ocieploną i to nie zaszkodzi bo np. spalisz mniej drewna.

 

 

 

Oczywiście że nie miałem Arkadiuszu. Tylko ty masz, miałeś i będziesz miał wszystko.

 

Na głupawe dyskusje to nie mam czasu ani chęci


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 13 maj 2019 - 19:57


#2892 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14056 postów

Napisano 13 maj 2019 - 20:15

To nie zaczynaj.

#2893 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11263 postów

Napisano 13 maj 2019 - 21:32

gdzie znajdę jak wędzarnia z beczki powinna być wykonana i palenisko pod nią?

https://wedlinydomow...etna/?hl=beczka

Ta akurat jest docieplona,ale nie ma obowiązku.W nieocieplonej też się dobrze wędzi


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 13 maj 2019 - 21:33


#2894 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14056 postów

Napisano 13 maj 2019 - 22:15

To trzeba ocieplać czy niet 😋?gdzie znajdę jak wędzarnia z beczki powinna być wykonana i palenisko pod nią?


Wiesz ..Arkadiusz to taki forumowy Chuck Norris. On w zimie, przy minus nastu wstaje, mówi będę wędził i lody oraz zima ustępują. Robi się ciepło, wręcz gorąco i ocieplenie beczki staje się zbyteczne.

Ale my, zwykle żuczki takiej mocy nie mamy jak Norris i czy się podoba czy nie, podmuch zimnego wiatru potrafi obniżyć temperaturę w beczce i o naście stopni.
Taki nagły spadek, to początek możliwego wystąpienia kwasu na wędlinie.

Przerabiałem ten temat, dlatego napisałem że warto ocieplić beczkę.

Norris nie wie co to kwas, kwas się go boi.😉

#2895 Adam_Max

Adam_Max

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćGliwice

Napisano 09 sie 2019 - 10:42

Witam

Prosiłbym o poradę odnośnie pierwszego wędzenia, w moim nowym wędzarniku.

 

Wczoraj go wygrzałem po raz pierwszy , w temperaturze 50-80 stopni (sprawdzałem też możliwości na zimniejsze dni), a w najbliższych dniach mam zamiar wykonać pierwsze wędzenie.

 

Chciałbym zapytać zanim coś zepsuję, albo raczej opisać co zamierzam  zrobić i jeżeli ktoś z większym doświadczeniem byłby uprzejmy mi  napisać co zrobić lepiej inaczej, byłym wdzięczny.

 

W założeniu mam zamiar uwędzić jednocześnie kilka ryb, pstrągi lub łososie, w zasadzie jeszcze ryby nie mam, oraz boczek i żeberka które jeszcze czekają w zamrażarce.

 

Ryby mam zamiar wsadzić do solanki na 12 godzin, natomiast boczek i żeberka natrzeć solą i przyprawami na 24 godziny.

 

Po osuszeniu ryby włożyć do komory na około 2,5 godziny boczek i żeberka na 3-4 godzin (temperatura 50-55 stopni).

 

Mam jednak pewne wątpliwości czy ryby można wędzić razem z mięsem wieprzowym, oraz jak przygotować boczek. Mogę uwędzić duży kawałek w całości, czy powinienem go pociąć na plasty?



#2896 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 585 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 09 sie 2019 - 11:39

Odnośnie ryb:

solanka: 1kg soli niejodowanej na 10l wody przez 2 doby, oczywiście ilość solanki dobierz do ilości ryb.

Następnie wyjmujesz z solanki, płuczesz w bieżącej wodzie, ociekanie i suszenie, jeżeli trzeba można przetrzeć papierowym ręcznikiem. Osuszanie w wędzarni, ok 30 min w temp. 45C, następnie wędzenie w temp. 55C do uzyskania koloru, nigdy na czas. Ostatni etap to podpiekanie, 85C przez 20-30 min.

 

Boczek i żeberka zostawiam bardziej doświadczonym, jeżeli proces będzie tożsamy możesz wędzić razem.



#2897 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7088 postów

Napisano 09 sie 2019 - 12:19

przez 2 doby
?? jesteś pewien? u mnie w 10% solance nocka  w lodówce - i jest akurat - przy 2 dobach za słone 

#2898 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11263 postów

Napisano 09 sie 2019 - 13:50

u mnie w 10% solance nocka  w lodówce - i jest akurat - przy 2 dobach za słone 

 

:thumbsup:  



#2899 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 585 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 10 sie 2019 - 10:50

 

przez 2 doby
?? jesteś pewien? u mnie w 10% solance nocka  w lodówce - i jest akurat - przy 2 dobach za słone 

 

Tak, jestem pewien. Ważne aby użyć soli niejodowanej dlatego w moim poście z wczoraj wytłuściłem to słowo.


Użytkownik wojs40 edytował ten post 10 sie 2019 - 10:53


#2900 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7088 postów

Napisano 10 sie 2019 - 14:29

Ważne aby użyć soli niejodowanej
Do solanek typu ryby - drób do pieczenia , warzywa używam tylko kamienną niejodowaną - Twój gust =Twój smak =Twoje zdrowie . Napisałem tak jak robię ( i słoność jest na poziomie 18g/kg do kiełbasy).I koledze który nie wie na dzień dobry też tak radzę - dosolić nawet na kanapce jest łatwiej niż odsolić.  ;) 





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wieprzowina, mięso zszarzałe

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych