Radek. Opublikowano 7 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 7 Listopada 2018 (edytowane) Hm...może Radek. wędził u jakiegoś sąsiada Nie, nie . Wędził u siebie :D .Już wyjaśniam. Link do mojej wędzarni w podpisie. Dymogenerator Borniaka, a skrzynia mojej roboty. W Borniaku wędziłem dwa lata i miło wspominam, tylko że był dla mnie za mały. To był jeden z pierwszych egzemplarzy i wtedy nie było tych większych. Teraz Borniak w rękach zięcia. Wędzonki wychodzą mu super . Wygląda smakowicie, mam nadzieję że i mi kiedyś takie wyjdą Wyjdą na bank, tylko troszkę praktyki i muszą wychodzić takie jak chcesz Pozdrawiam.Radek. Edytowane 7 Listopada 2018 przez Radek. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 7 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 7 Listopada 2018 A to po nich widać Hm...może Radek. wędził u jakiegoś sąsiada Borniak nie ma drewnianej komory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 7 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 7 Listopada 2018 słaby pieprz kupiłem którego dałem dawkę x 2 Kupuj zawsze pieprz ziarnisty i miel bezpośrednio przed użyciem.Już za pierwszym razem zobaczysz (poczujesz ) różnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 9 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 9 Listopada 2018 (edytowane) Wiem powiecie że kolor zbyt ciemny ale to było naprawdę dobre. Edytowane 9 Listopada 2018 przez Tomek101082 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 9 Listopada 2018 Kolor złoty jest w porządku. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 9 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 9 Listopada 2018 Wyszło palce lizać [Dodano: 10 lis 2018 - 00:34] To jest to co się zostało było kilka sztuk więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 10 Listopada 2018 (edytowane) Wiem powiecie że kolor zbyt ciemny ale to było naprawdę dobre.Kolor jest ok, więc i smakować musi. Edytowane 10 Listopada 2018 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 10 Listopada 2018 Bardzo ładna rybka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 10 Listopada 2018 Rybka wygląda apetycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 24 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 24 Listopada 2018 (edytowane) Witam i jak co weekend wrzuciłem coś do dymienia. Część zrobiłem parzoną a inne na surowo. Ogólnie przerobiłem dziś 25 szt. i padam na pysk. Kurcze znowu mam problem z termometrem jakiś czas temu kupiłem taki wynalazek i nie polecam nikomu https://allegro.pl/termometr-do-wedzarni-miesa-bt-2-sondy-biowin-i7340339990.html już raz był wysłany na reklamacje i pewnie znowu go wyślę. Wymienili jedną sondę to teraz z drugą coś nie tak. Masakra wymienił bym na inny ale nie mają tylko te. To były kiepsko wydane pieniądze. Ta przecięta na pół to oczywiście na surowo reszta czeka na swoją kolej do parzenia, wygląda tak sobie ale w smaku była ok innych fotek nie zrobiłem bo czasu było mało.Jutro dodam zdjęcia jak wyglądają po parzeniu bo ta fotka ta kiepska trochę. Edytowane 24 Listopada 2018 przez Tomek101082 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 24 Listopada 2018 Dlaczego wyjmujesz z wędzarni po osuszeniu ? :devil:/ Po osuszeniu trzeba dać dymu - a tu jakoś bladziusieńko . Po przekroju widać , ze dostały temp. No i dlaczego parzysz? Uwędź polędwicę (schab bez kości ) i go potem sparz do temp. 60 w środku.(będzie soczysty) . Polędwiczki to najdelikatniejsze mięso - powinno sie karać za parzenie tego mięśnia. . Co do wybarwienia , to te "śledzie" nie wisiały za ciasno?Termomtrt kup sobie w Ikea i - "bedzie Pan zadowolony" https://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20103016/ Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 25 Listopada 2018 Cześć. Nie wyciągałem po osuszeniu, po 2 godz. poprzekładałem je i dalej dymiłem. Może to wina zrębek bo tym razem wymieszałem buk z olchą. W przyszły piątek włożę do Borniaka np. 9 szt. i zobaczę czy będzie różnica w kolorze. Tym razem na jeden wsad dałem 12 szt. a na drugi 13. i nie wydawało mi się żeby było ciasno. Może ktoś z kolegów mających Borniaka się wypowie. binio1111 po sparzeniu już nie wyglądały na śledzie u mnie tylko ja i mój ojciec lubimy na surowo a reszta domowników i znajomych woli parzoną. Kwestia smaku i może jeszcze tego do czego ludzie przyzwyczaili się jedząc latami sklepowy produkty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 25 Listopada 2018 (edytowane) Nie wyciągałem po osuszeniuTomku - to był sarkazm - polędwiczki wyglądały jakbyś je osuszył i wyjął z wędzarni zapomniawszy dać dymu. . Polędwiczki dobrze osuszone i odymione jak trzeba są aż "czerwone" i błyszczące. Trenuj , w końcu dojdziesz do co i jak Edytowane 25 Listopada 2018 przez EAnna Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 25 Listopada 2018 Pierwsze osuszały się 12h a kolejna partia wędzona była około po 17h później. W przyszłym tyg. wsadzę mniejsza ilość do Borniaka i sprawdzę czy jest różnica. Jak ktoś z użytkowników ma UWD150 i może powiedzieć ile np. polędwic albo kiełbasy wchodzi mu na raz to by ułatwiło sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 25 Listopada 2018 Pierwsze osuszały się 12hOsuszały w wędzarni 12h , czy się pomyliłeś i chciałeś napisać "ociekały" 12h Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 25 Listopada 2018 Ociekały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.