Gość Efffa Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Października 2018 Serek topiony Nie mylić ze smażonym. Na zdj naturalny i ze szczypiorkiem suszonym Składniki:500 g twarogu (najlepszy tłusty)5 g sody5 g soli85 g masła (nie dałam)Przygotowanie:Twaróg umieścić w misce, rozkruszyć widelcem i obsypać sodą wraz z solą. Teraz powinien być pozostawiony na co najmniej 12 h aby uległ procesowi gliwienia - czyli rozkładowi w mazistą masę z charakterystyczną wonią. Pomijam w tym wypadku ten krok aby otrzymać delikatny, pachnący serek topiony, który z przyjemnością zje moja córcia. W smaku przypominający te wszystkie gotowe możliwe do kupienia. Miskę z twarogiem umieścić nad garnkiem z wodą i w kąpieli wodnej rozpuścić twaróg aż będzie kremowy i bez grudek. W tym momencie jest czas aby dodać masło jeśli go używamy i różne dodatki. Serek wymieszać i przelać do pojemniczków lub słoiczków, nakryć folią, tak aby przylegała do serka - nie utworzy się kożuch. Serek trzymać w lodówce. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Października 2018 Nie wiedziałem,że to takie proste dzisiaj spróbuje zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Października 2018 Apetyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Października 2018 Tutaj trochę inaczej. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwialy/ Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Października 2018 Tutaj trochę inaczej. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwialy/Tak zdecydowanie, ja z resztą pochodzę z Wielkopolski i ser zgliwialy, smażony to moje dzieciństwo. To są dwa różne wyroby. Ten tutaj z mojego postu to serek topiony, delikatny, bez charakterystycznego zapachu. Jak te serki hohlanda, batoniki lub trójkąty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Października 2018 Serek topiony serek topiony klasycznie robi się z sera żółtego czyli podpuszczkoweg i cytowane sery holanda z takiego pochodzą, natomiast zaprezentowany przepis to jedna z wersji sera białego zgliwiałego smażonego.przepis na ser topiony można znależć w przepisach na forum [Dodano: 28 paź 2018 - 10:06]https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/?hl=ser+topiony Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Października 2018 (edytowane) zaprezentowany przepis to jedna z wersji sera białego zgliwiałego smażonego.W przepisie uzyskuje się topliwość kazeiny przez podniesienie pH dodatkiem sody.W tradycyjnej metodzie robią to bakterie przy okazji dając ten cudowny aromacik. Edytowane 28 Października 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Października 2018 Serek topiony serek topiony klasycznie robi się z sera żółtego czyli podpuszczkoweg i cytowane sery holanda z takiego pochodzą, natomiast zaprezentowany przepis to jedna z wersji sera białego zgliwiałego smażonego.przepis na ser topiony można znależć w przepisach na forum [Dodano: 28 paź 2018 - 10:06]https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-żółtego/?hl=ser+topionyTak masz rację, źle to trochę ujęłam, bardziej mi chodziło podobieństwo konsystencji do tych hohlandów i brak zapachu. Smażony to smażony, a topiony to topiony, na parze. W tym serku proces gliwienia jest pominięty. [Dodano: 28 paź 2018 - 10:59] zaprezentowany przepis to jedna z wersji sera białego zgliwiałego smażonego. W przepisie uzyskuje się topliwość kazeiny przez podniesienie pH dodatkiem sody.W tradycyjnej metodzie robią to bakterie przy okazji dając ten cudowny aromacik.Nie można było lepiej ująć takie combo przepisów. Topiony ale nie żółty lecz twaróg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Października 2018 Musze zrobic ! czy on jest bardzo luzny , bo te kupne sa takie co prawie mozna kroic Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Października 2018 Musze zrobic ! czy on jest bardzo luzny , bo te kupne sa takie co prawie mozna kroic Jest jak masło, stały ale można tym smarować. Nic nie ścieka ani nie rozlewa się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Października 2018 czy on jest bardzo luźny Z moich doświadczeń wynika, że zależy to od stopnia osuszenia twarogu.Jednak w czasie topienia zawsze można dodać nieco wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Przy okazji dodam, że zawsze ważę twaróg przed zgliwieniem i przed topieniem uzupełniam ilością odparowanej wody.Powyższa uwaga dotyczy tradycyjnych nastawów zgliwiaków. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Października 2018 Teraz powinien być pozostawiony na co najmniej 12 h aby uległ procesowi gliwienia - czyli rozkładowi w mazistą masę z charakterystyczną wonią Pomijam w tym wypadku ten krok aby otrzymać delikatny, pachnący serek topiony Czy dobrze zrozumiałem że pomijasz te 12h i od razu misa ląduje w kąpieli? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Października 2018 Teraz powinien być pozostawiony na co najmniej 12 h aby uległ procesowi gliwienia - czyli rozkładowi w mazistą masę z charakterystyczną wonią Pomijam w tym wypadku ten krok aby otrzymać delikatny, pachnący serek topiony Czy dobrze zrozumiałem że pomijasz te 12h i od razu misa ląduje w kąpieli?Dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Października 2018 Dziękuję Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Października 2018 Serek topiony Musze również wypróbować , bo smażony lubię, topionego już dawno nie jadłem, bo w tych ze sklepu to sama chemia. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Października 2018 Musze zrobic ! czy on jest bardzo luzny , bo te kupne sa takie co prawie mozna kroic Donatko, konsystencję ma bardzo fajną, nawet po wyciągnięciu z lodówki łatwo rozprowadza się po chlebku.Robiłam serek z tego przepisu już 2 razy, z tym że w moim przypadku masło zastąpiłam serkiem mascarpone, trafiłam idealnie. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Października 2018 w moim przypadku masło zastąpiłam serkiem mascarpone Czyli masło 82% zastąpiłaś 40% emulsją maślaną Należy wziąć pod uwagę, że dodałaś trochę wody z tego mascarpone, co rozluźniło konsystencję.Ale pomysł jest bardzo fajny, szczególnie, gdy topi się mocno osuszone twarogi. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 29 Października 2018 Czyli masło 82% zastąpiłaś 40% emulsją maślaną Aniu, najważniejsze że nie czuję posmaku masła Przy okazji dodam, że zawsze ważę twaróg przed zgliwieniem i przed topieniem uzupełniam ilością odparowanej wody. W moim przypadku dodanie wody było zbędne by rozluźnić konsystencję serka. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Października 2018 Gdy w mieszkaniu zaczyna "cóś" śmierdzieć, to jest nadzieja na zgliwiały smażony ser. Oboje uwielbiamy, ser zawsze gliwieje naturalnie, czasami to trwa około dwóch tygodni. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 29 Października 2018 Jutro postaram sie zrobic , bo okazalo sie ze nie mam sody , dodam maslo bedzie taniej no i do smaku bedzie typowo po szwedzku ale bez cukru Ser mam kupny . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 29 Października 2018 Gdy w mieszkaniu zaczyna "cóś" śmierdzieć, to jest nadzieja na zgliwiały smażony ser. Oboje uwielbiamy, ser zawsze gliwieje naturalnie, czasami to trwa około dwóch tygodni.Dokładnie, ja jestem z wlkp, pół dzieciństwa w Poznaniu się wychowałam przy babci i ciotkach, ale .... nie wspominam miło tego zapachu :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 29 Października 2018 Próbowałem zrobić ten serek topiony. Po godzinie dałem sobie spokój,uzyskałem tylko cieply biały ser. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 29 Października 2018 Próbowałem zrobić ten serek topiony. Po godzinie dałem sobie spokój,uzyskałem tylko cieply biały ser. Tzn co? Nie rozpuścił się czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Października 2018 Nie rozpuścił się Napisz nam Ewo w jak gorącej wodzie trzeba to naczynie z serem do mieszania zanurzyć aby się rozpuścił? Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 29 Października 2018 Tzn co? Nie rozpuścił się czy jak? Jak ma nieodpowiednie ph to się nie rozpuści. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.