Guest ChefPaul Posted March 13, 2006 Report Share #26 Posted March 13, 2006 ... witaj oli_oli ... pozdrawiam z goracej Florydy Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/2/#findComment-834 Share on other sites More sharing options...
oli Posted March 13, 2006 Report Share #27 Posted March 13, 2006 Dzieki za pozdrowienia, nigdy nikt mnie nie pozdrawaił z Florydy :wink: Quote Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/2/#findComment-837 Share on other sites More sharing options...
krzysiek2004 Posted March 14, 2006 Report Share #28 Posted March 14, 2006 Witaj Oli w gronie samych Sympatycznych Ludzi. Pozdrawiam krzysiek Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/2/#findComment-848 Share on other sites More sharing options...
Józek Posted March 15, 2006 Report Share #29 Posted March 15, 2006 Witam wszystkich.Kilka lat temu skorzystaliśmy z okazji i zamieszkaliśmy na wsi ze świadomym nastawieniem na korzystanie z wielu uroków życia, które nie były w tak naturalny sposób dostępne w mieście. Do tych uroków między innymi należą różnego rodzaju płody tej ziemi, sadu i lasu oraz ich domowe przetwórstwo we wszelkich formach.Trafiłem na to Forum kilka tygodni temu i z racji ciekawych tematów oraz szczególnie sympatycznej atmosfery odwiedzam je prawie codziennie. Czasem czuję jakbym znał Was od dawna, jakbyście byli naszymi sąsiadami, którzy robią wędliny, nastawiają nalewki, wyciągają stare przepisy i budują piec chlebowy nie tylko z głodu przecież, ale również żeby poczuć wspólnotę, żeby czasem wybrać się w sentymentalną podróż do wspomnień z dzieciństwa i uratować od zapomnenia dziedzictwo naszych Dziadków, a wreszcie żeby poczuć tę szczególną radość życia i satysfakcję kiedy zrobi się coś dobrego swoimi rękami. I świadomość, że to również nasz sposób żeby się całkiem nie zatracić w tej plastikowej subkulturze tandetnych przedmotów i zachowań. Nie mam ani szczególnej wiedzy ani doświadczenia w wędliniarstwie którymi mógłby się podzielić, jednakże być może w innych sprawach potrafię być dla kogoś z Was pomocny. Cieszę się, że Was spotkałem i po namyśle zarejestrowałem się, choćby po to żeby Wam o tym powiedzieć. Nasza przygoda z wędzeniem zaczęła się ponad dwa lata temu, na grzybobraniu w Borach Tucholskich. Grzybów nie było, więc z towarzystwem zwiedzaliśmy piękne okolice i liczne bary, w których królowały świeże, pachnące wędzone ryby. I tak pojawiło się inspirujące pytanie "czemużby nie mieć tego u siebie?". No i wiosną z tej grzybowej inspiracji pojawiła się w sadzie wędzarnia. Pierwsze intuicyjne i dość przypadkowe w parametrach próby wędzenia ryb i mięsa wychodziły oczywiście z różnym skutkiem - kto zaczynał ten wie...Teraz kiedy sobie trochę poczytałem na tym Forum, kilka spraw mi się uporządkowało i za to Wam wszystkim wielkie dzięki.Trenuję, żeby nabrać formy przed świątecznymi wędzonkami i żeby nie zmarnować trudu mojej Żony, która specjalizuje się w zakupach i peklowaniu i żeby nie dać plamy przed rodziną i przyjaciółmi. W końcu wielkanocne szynki to nasza tradycja, a tradycja rzecz święta. Życzę Wam spokojnej nocy...Sąsiedzi. Józek Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/2/#findComment-849 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 15, 2006 Report Share #30 Posted March 15, 2006 Witam Józku i dzieki za ten list.Myslę, iz znajdziesz tu przyjaciół oraz atmosfere sprzyjającą domowym eksperymentom masarskim, czego Ci serdecznie życzę.Pozdrawiam równiez małżonkę. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/2/#findComment-850 Share on other sites More sharing options...
oli Posted March 15, 2006 Report Share #31 Posted March 15, 2006 Witaj Józku,ja jestem na forum krótko a czuje się jakbym siedział tu od zawsze. Miła atmosfera i wielka wiedza są domeną tego forum. Życzę aby nadal się ona tobie udzielała (nam też ), a wędzonki zawsze się udawały. Witaj sąsiedzie Pozdrawiam Quote Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/2/#findComment-852 Share on other sites More sharing options...
Pepper Posted March 15, 2006 Report Share #32 Posted March 15, 2006 Też Witam Cie Serdecznie. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/2/#findComment-854 Share on other sites More sharing options...
oli Posted March 15, 2006 Report Share #33 Posted March 15, 2006 Dziekuję serdecznie za te powitania. :lol: Quote Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/2/#findComment-859 Share on other sites More sharing options...
Józek Posted March 15, 2006 Report Share #34 Posted March 15, 2006 Witamy Was, dziękujemy za życzliwe przyjęcie i dobre słowo, również za deklarację wsparcia w smakowitych próbach. Z pewnością Wasze fachowe rady będą nam potrzebne, już mam kilka pytań, ale to innym razem. Oczywiście Szefowa osobiście również Was pozdrawia.To znaczy spontanicznie wyraziła się na ten temat wieczorem, a teraz już śpi, ona zaczyna pracę od szóstej, ja trochę później, a poza tym ja jestem nocnym Markiem i korespondencję lub inne ważne prawy załatwiam kiedy w domu jest całkiem cicho. Tymczasem w wędzarni po sobotnich gorących przejściach teraz czwarty dzień w zimnym dymie wisi jałowcowa razem z dwoma pstrągami, które w piątek wyjątkowo na próbę uniknęły upieczenia bo gdzieś pisało że duże pstrągi można wędzić na zimno, zdalny termometr pokazuje mi 21,3 stopnia, a ja Was serdecznie pozdrawiam i wznoszę zdrowie Sąsiadów szklaneczką wina jabłkowo-tarninowego. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/2/#findComment-863 Share on other sites More sharing options...
oli Posted March 16, 2006 Report Share #35 Posted March 16, 2006 No to sąsiad smaka narobił zwłaszcza tym winkiem :lol: Quote Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/2/#findComment-867 Share on other sites More sharing options...
Józek Posted March 17, 2006 Report Share #36 Posted March 17, 2006 Jałowcowa OK, zgodnie z oczekiwaniem, pstrągi takie sobie.A w dziedzinie robienia winka mam dużo dłuższy staż niż w wędzonkach, ale o tym sza, bo mode pewnie by nas pogonił, i slusznie... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/2/#findComment-880 Share on other sites More sharing options...
oli Posted March 18, 2006 Report Share #37 Posted March 18, 2006 I znowu narobiłes smaka . Mówisz że u nas nie można sobie winka wypić :shock: , podejdź no do płota, sprawdzim :devil: Quote Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/2/#findComment-883 Share on other sites More sharing options...
aaadam Posted March 26, 2006 Report Share #38 Posted March 26, 2006 Witam szanownych forumowiczów, trafiłem do Was z polecenia znajomego. Gotowanie to moje hobby, które zamierzam poszerzyć o wędzenie. Mam nadzieję, że rozpoczynający się (małymi krokami) sezon grilowy będzie udany zarówno dla mnie jak i dla wszystkich odwiedzających to forum Quote [you] zapraszam na forum www.wspolnota.net.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/2/#findComment-940 Share on other sites More sharing options...
artrex Posted March 26, 2006 Report Share #39 Posted March 26, 2006 Witam wszystkich, a w szczegolnosci Maxela.Dopiero wczoraj odkrylem ta strone i jestem niebowziety.Mieszkam w Niemczech .- wiecie jakie tutaj sa wedzonki - a teraz nareszcie sobie pojem. Mam jeden problem: co prawda na dzialce mam wedzarnie z beczki / taka mala prowizorka/ chcialbym jednak murowana jednoczesnie z grylem.Poszukuje wiec dokladnego opisu budowany takiej wedzarnii bo jedtem raczej "umyslowy" i bralk mi akies wiedzy na temat takiej budowli.Przeglöadalem zamieszczone grylo-wedzarnie,sa piekne ale coz z tego jak nie pisze dokladnie jak to cudo zbudowac.Jezeli mi ktos pomoze bede bardzo,bardzo wdzeiczny.prosze o kontakt na adres artrex@o2.plZ pozdrowieniami artrex. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/2/#findComment-941 Share on other sites More sharing options...
oli Posted March 27, 2006 Report Share #40 Posted March 27, 2006 Witamy smacznie na tym sredecznym forum Albo odwrotnie miało być ??!! Jeżeli chodzi o projekt to myślę że Chefa grilo-wedzarnia bedzie git. http://www.chefpaul.5gigs.com/smoker.html Pozdrawiam Quote Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/2/#findComment-948 Share on other sites More sharing options...
Adam___ Posted April 2, 2006 Report Share #41 Posted April 2, 2006 Witam wszystkich Forum tym zarazil mnie Oli i spodobalo mi sie tytaj Jutro lece szukac szynkowarki i biore sie ze warzenie roznych cudow Pozdrawiam wszystkich P.S. A ze w gotowaniu jestem troche zielony to bede tutaj czestym gosciem Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/2/#findComment-1015 Share on other sites More sharing options...
rr97 Posted May 9, 2006 Report Share #42 Posted May 9, 2006 Za radą Maxell'a swój tekst przeniosłem z Cz. oliwki:trochę tylko dotyczy cukru, Witam kolegów, i tych zaawansowanych i tych jak ja, amatorów - po krótkiej przerwie.W sobotę zrobiłem kiełbaskę (5 kg) z przeznaczenie na wędzenie i na grill'a (miałem gości).Kiełbaska wyszła super: i tu uwaga - tradycyjnie już, dodałem cukier w postaci miodu (dwie płaskie łyżki) !!! Dzisiaj ostatnie 2 kawałki (z 5kg.) żona zaniosła do pracy poczęstować koleżanki. I po kiełbasie. Tak, że nie odpowiem kolegom na pytanie czy pory roku mają jakieś znaczenie na cukier w kiełbasie ? :grin: , lub odwrotnie :wink: Dodam, że ja zawsze daję cukier do peklowania bez wzgl. na porę roku, i nie dodaję saletry do peklowania, ale zaznaczam, że jestem z tej II grupy - grupy amatorów. Ps. I. Dziś będę płukał i suszył szyneczkę, schabik, baleronik i boczuś (peklowałem wg. przepisu CheefPaul'a - "szynka z dzika", oczywiście bez dodawania saletry), jutro zaś wędził. Co wyjdzie z wędzenia, na pewno z kolegami się podzielę. Ps.II. Grill był bardzo udany, dodam tylko że najbardziej smakowały kiełbasa biała grilowana, i wędzona. Do dziś nikt nie ZACHOROWAŁ, i wszyscy mamy się dobrze :grin: Ps. III. Rada dla tych, którzy boją się dawać cukier -szybko zjadać to co się uwędzi, a resztę zamrozić. :wink: Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznieRyszard Quote Ryszard (rr97) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/2/#findComment-1315 Share on other sites More sharing options...
Józek Posted May 14, 2006 Report Share #43 Posted May 14, 2006 W temacie "Peklowanie" Dziadek napisał:Joze może ty się odezwiesz bo wygląda jak byś się pogniewał Pozdrawiam. Dziadku, Dziękuję za zaproszenie.Tam, na Oliwce jestem Joze, tutaj Józek.Nie, absolutnie nie obraziłem się, to nie w moim stylu. Mam swoje lata i jakieś doświadczenie życiowe i stać mnie na spory dystans do siebie i do świata, a to pomaga zachować równowagę.Mam również ogromny szacunek dla tego Dzieła stworzonego przez Wszystkich Zadymiaczy i przez Maxella jako głównego organizatora.Wyraziłem to w moim powitaniu dwa miesiące temu na początku tego tematu i dzisiaj mogę to tylko jeszcze raz powtórzyć. Próbowałem kilka razy włączać się w tematy, w których wydawło mi się, że mogę coś dobrego do tego dzieła dołożyć. Skutek był różny, raz lepszy raz gorszy. Na przykład z satysfakcją obserwuję, że między innymi po moim tekście popartym przez Bagno i rr97, od kilku dni większość Forumowiczów, w tym również i Ty, rzeczywiście przeniosła się z Oliwki tutaj. Natomiast w sprawie cukru... Szkoda że to przyjęło taki obrót, ale spuśćmy na to zasłonę milczenia. Dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane. Ważne są efekty, nie intencje. To dotyczy każdego z nas.Był czas kiedy nosiłem mundur. Z tamtych czasów pamiętam, że każdy ma swoje miejsce w szyku. Na tym forum jestem uczniem, Maxell ma rację. Jestem z Wami cały czas. Gdybym mógł być w czymś rzeczywiście użyteczny z dobrym skutkiem, będzie mi miło.Życzę Wam spokojnej nocy...Sąsiedzi. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/2/#findComment-1383 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted May 14, 2006 Report Share #44 Posted May 14, 2006 Józek - jednak się odezwałeś w bardzo wyważonym tonie i tylko chwalić takie zachowanie. Tak osobiscie chyba też trochę przystopuję tylko chcę w temacie peklowanie pewne nieścislości powyjaśniać. Szczególnie chodzi mi o te peklowanie ktore stosuje w obecnej chwili prawie każdy tylko na forum nie chcemy jakby o tym wiedzieć .Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/2/#findComment-1384 Share on other sites More sharing options...
rr97 Posted May 14, 2006 Report Share #45 Posted May 14, 2006 Witam Józek, Józek bardzo miło się czyta Twoje posty. Są i przyjemne w czytaniu i zarazem merytoryczne, oraz jak Dziadek zauważył - bardzo wyważone. Cechuje Twoje posty także skromność, może lepszym określeniem było by - brak zarozumiałości. A to rzadka dziś cecha. Co zaś tyczy się cukru, to ja bez względu na porę roku, zawsze go daję. I z powodu własnoręcznie robionych wędlin jeszcze nie zachorowałem. Dodam już na koniec z uporem maniaka, że cukier do mojego peklowania dodaję w postaci miodu! Pozdrawiam serdecznie Ryszard Ps. Józek fajnie, że jesteś :smile: :smile: :smile: :smile: :smile: Quote Ryszard (rr97) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/2/#findComment-1385 Share on other sites More sharing options...
e-root Posted May 14, 2006 Report Share #46 Posted May 14, 2006 "Na wstepie mojego listu" pozdrawiam wszystkich i gratuluje strony. Znalazlem stronke przypadkowo, mam nadzieje ze zawarte w niej rady pomoga w doskonaleniu moich sposobow na wedzenie i robienie wedlin. Wedzeniem zajmuje sie juz od okolo 12 lat. Zawodowo zajmuje sie informatyka, sieciami, serwerami wiec to troszke odmienna branza Oto moja wedzarnia i zimowi towarzysze przedswiatecznego wedzenia - czyli kotki mieszkajace dziko w komorce http://wan-lan.net/inne/wedzarnia.jpg http://wan-lan.net/inne/wedzarnia2.jpg Quote pozdrawiam,Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/2/#findComment-1392 Share on other sites More sharing options...
oli Posted May 14, 2006 Report Share #47 Posted May 14, 2006 Witam serdecznie kolegę po fachu i użytkownika wspaniałego OS'a. Mam nadzieje że będzie ci tu dobrze. :grin: Quote Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/2/#findComment-1395 Share on other sites More sharing options...
rr97 Posted May 14, 2006 Report Share #48 Posted May 14, 2006 Witaj Mariusz, Cieszę się, że przy okazji zajmujesz się kotkami. Mi przy wędzeniu towarzyszy z kolei pies a właściwie suczka. Czyli też jestem pod kontrolą. Pozdrawiam Cię serdecznie i cieszę się, że jesteś z nami. :grin: Ryszard :smile: Quote Ryszard (rr97) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/2/#findComment-1396 Share on other sites More sharing options...
e-root Posted May 14, 2006 Report Share #49 Posted May 14, 2006 Witam serdecznie kolegę po fachu i użytkownika wspaniałego OS'a. Mam nadzieje że będzie ci tu dobrze. :grin: To "nas tu wiecej" :lol: Co do OS, no faktycznie wspanialy, ale inna "stajnia" musze pod FreeBSD uzywac Linuxowej Opery bo w natywnej sa problemy z flash. Teraz widac diabelka. Mysle ze bedzi dobrze i smacznie, jak tylko znajde jakies foki z wedzenia to sie pochwale Quote pozdrawiam,Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/2/#findComment-1397 Share on other sites More sharing options...
rr97 Posted May 14, 2006 Report Share #50 Posted May 14, 2006 Oli, co nazywasz OS'em. Chyba nie chodzi o "odcinek specjalny" (rajdy samochodowe) :question: :wink: Pozdrawiam serdecznieRyszard :smile: Quote Ryszard (rr97) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/2/#findComment-1398 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.