Jump to content

Przywitanie


tinca

Recommended Posts

Witam Wszystkich bardzo serdecznie.

Trafiłam na Wasze forum w poszukiwaniu suszarni na grzyby, które w tym roku obficie obrodziły. 

Niestety w tym roku już nie zdążę wybudować budowli, ale ziarno zostało zasiane.

Interesuje mnie jakaś fajna niewielka ok 2,5 m suszarnio - wędzarnia, którą będę mogła wybudować w ogródku pod czereśniami.

Jeśli ktoś posiada jakieś ciekawe  projekty to proszę podrzucić ja także będę szukać.

Pozdrawiam wszystkich użytkowników Wędzarniczej Braci.

Link to comment
Share on other sites

Witam pokornie wszystkich Zadymiarzy. Rozpoczynam przygodę już w piątek 9/10/2015. Mam mnóstwo wątpliwości jak się znajdę w praktyce. Odziedziczyłem wędzarnię drewnianą przenośną z paleniskiem elektrycznym, sterowanym poprzez pomiar temperatury - wbudowany czujnik temperatury na panelu sterującym, z kominem wraz z szyberkiem. Niestety nie ma już poprzedniego właściciela zadymiarza i całą wiedzę zabrał ze sobą w zaświaty. Na razie uczę się  ustawiać temperaturę i cały czas myślę jak wytworzyć dym w tym urządzeniu. Odziedziczyłem garnek zadymiony ze śladami "palonych" w nim wiórek, który pewnie był stawiany na palenisku - maszynce do gotowania, ale nie mam pojęcia:

- ile wsypać wiórek

- na jak długo wystarczy wsadu

- czy nad garnkiem użyć jakiejś osłony żeby się nie zapalił skapujący tłuszcz

Zastanawiam się czy nie zamontować  dymogeneratora autorstwa zadymiarza Roberta i czy ten wynalazek ma w ogóle uzasadnienie w tego typu wędzarni.

Jeśli któryś z kolegów używa podobnej wędzarni i chciałby się podzielić uwagami praktycznymi to pokornie przyjmę wszystkie pomocne wskazówki,

 

Jeszcze raz pozdrawiam Zadymowo.

Roman z Gdańska

Link to comment
Share on other sites

Hejka.. Witajcie "nowi" Bracia..  :)

Na forum WB, znajdziecie wszystkie odpowiedzi na Wasze pytania i nie tylko.

Ale jest jedna zasada, musicie uwierzyc w to, co Wam doswiadczeni koledzy i kolezanki podpowiedza, nawet jesli wyda sie to absurdalne z juz posiadanym przez Was doswiadczeniem..

Prosimy abyscie na poczatek zaznajomili sie z materialami dla poczatkujacych ze strony glownej, a reszta bedzie latwa..  ;)

 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Link to comment
Share on other sites

Witam, jestem tu nowy, dymieniem zająłem się od czsu przejścia na emeryturę. Wędził już mój dziadek, ale po nim nie mam żadnych doświadczeń. Ta fajna strona mnie zafascynowaładlatego tu jestem, a pytań mam co niemiara. Pozdrawiam  -  Wandzok

Link to comment
Share on other sites

Witaj.

 

 

jest już opisane wszystko

Ważne są także spostrzeżenia, przemyślenia, uwagi i komentarze uczestników. I tych oby było jaknajwięcej.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Link to comment
Share on other sites

Witam wszystkich

Jestem z Pomorza, amatorsko lubię wędzić mięsko :-), lubię tradycyjne smaki i przepisy. W poszukiwaniu przepisu na suszony długo dojrzewający boczek natrafiłem na tą stronę.

Poza kulinariami głównym moim hobby jest wędkarstwo.

 

Pozdrawiam

Daniel

Edited by Kruszynka
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.